« ابتکار» کناره گیری مقتدی صدر از فعالیت‌های سیاسی را بررسی می‌کند خداحافظی پرماجرا

گروه بین الملل - اکنون ماه‌هاست که عراق در بن بست سیاسی قرار دارد؛ بن بستی که هر چند در این کشور در طول سال های اخیر بی سابقه نبوده، اما با توجه به اختلاف نظر میان گروه‌های شیعی برای تشکیل دولت و نیز کارشکنی هایی که جریان صدر در این خصوص داشته، روز به روز پیچیده تر می شود.
در این رابطه و در حالی که جدال سیاسی در عراق ادامه داشته و طرفداران مقتدی صدر با اشغال پارلمان و اصرار بر انحلال آن، فصل جدیدی از منازعات سیاسی را دامن زده اند، رهبر جریان صدر عراق امروز یکشنبه با انتشار بیانیه‌‎ای اعلام کرد که برای همیشه از عرصه سیاسی کناره گیری می‌کند.
وی در این بیانیه افزود: «من اعلام می‌کنم که دیگر در امور سیاسی دخالت نخواهم کرد و از اکنون به طور کامل از عرصه کناره‌گیری می‌کنم و همه دفاتر وابسته به خود جز مرقد و موزه و موسسه میراث خاندان صدر را می بندم».
همزمان صالح محمد العراقی منتشر کننده مواضع مقتدی صدر که از او در عراق به عنوان وزیر صدر یاد می شود، فعالیت خود در شبکه های اجتماعی را متوقف کرد و در حساب او در شبکه های اجتماعی توئیتر و تلگرام عبارت «مغلق» (بسته شده) درج شده است.


در همین حال، براساس برخی گزارش ها کمیته ویژه تجمع های جریان صدر نیز فعالیت خود را به حالت تعلیق در آورد. مقتدی صدر رهبر جریان صدر پیش از این نیز از عرصه سیاست کناره گیری کرد اما سپس به عرصه سیاسی بازگشت.
مقتدی صدر در اواخر بهمن ماه سال ۱۳۹۲ یکبار از عرصه سیاست کناره گیری کرده بود. رهبر جریان صدر در همان زمان در بیانیه ای اعلام کرد که به طور کامل از عرصه سیاسی کناره گیری کرده و تمامی دفاتر این جریان اعم از سیاسی، دینی و اجتماعی را بسته است.
وی در این بیانیه بر عدم دخالت جریان صدر در امور سیاسی تاکید و اعلام کرده بود که این جریان از این پس در داخل دولت و خارج آن و همچنین در پارلمان عراق سمتی ندارد.
در این بیانیه گفته شده بود که کناره گیری مقتدی صدر برای حفظ آبروی خاندان صدر و دور ماندن نام آنها از هر اتهام فسادی که تاکنون در عراق رخ داده یا در آینده با نام این دفاتر در داخل و خارج عراق رخ خواهد داد، صورت گرفته است.
مقتدی صدر در ۲۴ تیر ماه سال ۱۴۰۰ نیز انصراف فراکسیون سائرون وابسته به جریان صدر را از شرکت در انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق اعلام کرده بود.
صدر در همان تاریخ در نطقی تلویزیونی اعلام کرد که در انتخابات پارلمانی آینده شرکت نمی‌کند و از تمامی شرکت کنندگان در آن و دولت سلب اختیار می‌کند.
مقتدی صدر اما اوایل شهریور ماه سال ۱۴۰۰ از بازگشت خود به کارزار انتخابات پارلمانی خبر داد. مقتدی صدر آن زمان به یکباره اعلام کرد که «ما با عزمی بی‌نظیر برای مبارزه علیه اشغالگری و فساد بازمی‌گردیم. خداوند اصلاح‌گران را ضعیف نمی‌کند و من از شما حامیان و طرفداران خود می‌خواهم در کنار هم باشید تا عراق را به فاسدان واگذار نکنیم. به همین دلیل است که انصراف همیشگی مقتدی صدر از عرصه سیاست، چندان جدی تلقی نشده و برخی از کارشناسان معتقدند او این اقدام را جهت تقویت مواضع خود برای حرکت‌های بعدی در شطرنج سیاسی عراق انجام داده است.
تشنج در بغداد
در همین رابطه و در حالی که برخی از کارشناسان از این اقدام مقتدی صدر به عنوان یک ژست سیاسی یاد کرده اند، روز گذشته پس از بیانیه کناره‌گیری مقتدی صدر از فعالیت‌های سیاسی در عراق، تجمع‌کنندگان طرفدار جریان صدر وارد کاخ ریاست جمهوری در منطقه سبز بغداد  شده‌اند.
شبکه “دجله” عراق در این باره گزارش داد که شماری از معترضان وارد ساختمان کاخ ریاست جمهوری شده‌اند و اخبار از درگیری در این منطقه حکایت دارد. پلیس علیه معترضان از ماشین های آب پاش استفاده می‌کند.
همزمان با این تظاهرات فرماندهی عملیات مشترک عراق با اتخاذ تدابیر شدید امنیتی در اطراف منطقه سبز خواستار خروج فوری معترضان از این منطقه شد. فرماندهی عملیات مشترک عراق همچنین اعلام کرد که به مسئولیتش در قبال حفظ امنیت و ثبات عراق عمل می‌کند.
نیروهای امنیتی از تظاهرکنندگان خواسته‌اند که فوراً از داخل منطقه سبز عقب نشینی کنند و تایید کردند که آنها به بالاترین سطح خویشتنداری و رفتار برادرانه برای جلوگیری از درگیری یا ریختن خون عراقی ها پایبند هستند. نیروهای امنیتی همچنین به مسئولیت خود  برای حفاظت از نهادهای دولتی، موسسات بین‌المللی و اموال عمومی و خصوصی تاکید کردند. آنها گفته‌اند که برخورد با تظاهرات مسالمت آمیز از طریق قانون اساسی و قوانین انجام می شود و نیروهای امنیتی وظیفه خود را برای حفظ امنیت و ثبات انجام خواهند داد.
گفتنی است این اقدام صدر در واکنش به صدور بیانیه آیت‌الله سید کاظم حائری، از مراجع تقلید برای کناره گیری از مرجعیت صورت گرفت.
حائری در متن این بیانیه علت کناره‌گیری خود را بیماری، ضعف جسمانی و کهولت عنوان کردند.
صدر ابراز عقیده کرده که اعلام کناره‌گیری آیت‌الله حائری و بیانیه او به اراده خود وی نبوده و افزوده است: "بسیاری از جمله آقای حائری فکر می‌کنند که این رهبری به لطف یا دستور آنان به دست آمده است در حالی که این به لطف خداوند و فیض پدرمان بوده است. علی‌رغم کناره گیری ایشان، اما نجف اشرف مقر اصلی مرجعیت دینی بوده و همچنان باقی خواهد ماند."