لحن عجیب تاج، سلاح گولسیانی و لوپتوی ۱۰ میلیاردی


 
 
 


آقای تاج، این چه لحنی است؟
چرا لحن پاسخ‌دادن، زبان بدن، واکنش‌ها و ... رئیس فدراسیون فوتبال  در برنامه «جام ۲۲» شبکه ورزش با واکنش‌های منفی زیادی مواجه شد؟
دکتر سیدعلی ظریفی |   روان‌شناس
بعد از حذف تیم‌ملی کشورمان از جام‌جهانی 2022 و صعود نکردن به مرحله حذفی، انتقادها از کی‌روش و فدراسیون فوتبال به اوج خودش رسید. حالا نوبت آن‌ها بود که به افکار عمومی، مردم و رسانه‌ها در برابر انتقادها پاسخگو باشند. بعد از تقریبا سه هفته، «مهدی تاج» به برنامه «جام ۲۲» شبکه ورزش آمد تا به یک سری از انتقادها پاسخ دهد اما فارغ از جنبه فوتبالی و فنی ماجرا،  لحن صحبت او با مجریان این برنامه، بازتاب زیادی در شبکه‌های اجتماعی داشت. در ادامه و از منظر روان‌شناسی، نکاتی در همین باره مطرح خواهد شد.

تحقیر کردن مغرورانه به‌جای پاسخ‌دادن به انتقادها
هر فردی در زندگی برای رشد و شکوفایی نیازمند انتقاد است زیرا انتقاد باعث می‌شود که فرد نقاط ضعف خودش را بشناسد و‌ برای برطرف کردن آن‌ها اقدام کند. در مصاحبه رئیس فدراسیون فوتبال دیدیم هر بار که دو ‌مجری از او انتقاد کردند، به طرز عجیبی با غرور پاسخگو‌ بود و سعی می‌کرد با رفتار نامناسب مثل لحن تحقیرآمیز، فضا را در کنترل خودش بگیرد. اما آقای تاج این نکته یادتان باشد که غرور و تکبر آزاردهنده‌ترین صفات انسانی هستند. مثلا تاج از «رسولی» مجری برنامه به جای پاسخ‌دادن به سوالش، می‌پرسد: «سال 1368، شما چند سال‌تان بود؟ 2 سال، درست است؟ خب، ما از سال 1368 مدیرعامل باشگاه بودیم تا الان!» این نوع پاسخ دادن، مصداق تحقیر کردن مغرورانه است که بدترین نوع پاسخ به یک انتقاد بجا یا حتی نابجا محسوب می‌شود.
نپذیرفتن هیچ انتقادی، نشانه تکبر
بعضی از افراد هرازگاهی مستقیم یا غیرمستقیم به  نظرات یا رفتار ما که ناشی از این غرور و تکبر است، ایراد وارد می کنند و این جاست که ما اصلاً از این اعتراض خوش‌مان نمی‌آید و با هر روشی سعی می‌کنیم نظر گوینده را حتی‌الامکان تغییر دهیم و به او بفهمانیم که کاملا در اشتباه است. حتی گاهی طرف مقابل را مسخره خواهیم کرد و از این کار، حس برنده شدن به جای پاسخ دادن به یک انتقاد را خواهیم داشت. مثلا «تاج» در بخشی از این برنامه به مجری گفت: «من خیلی خوشحالم که شما می‌گویید من می‌فهمم، من خیلی خوشحالم. این‌که شما می‌گویید من می‌فهمم خودش خیلی خوب است» یا در پاسخ به خیابانی که پرسید پرونده ویلموتس کجاست؟ این طور جواب داد: «توی جیب منه!» که تمسخرآمیز به حساب می‌آید.
دلایل انکار مشکلات و ندیدن‌شان
یکی از آسیب‌های «غرور» که شاید خیلی هم معروف باشد، تکنیک «انکار» در پاسخ به انتقادهاست. «غرور» انسان را می‌فریبد و با این فریب و مکر، ایده‌ها و باورهای غلطی را به فکر و روان ما تحمیل و تزریق می‌کند، به‌گونه‌ای که مصرانه مدعی هستیم چنین صفات نیکی را دارا هستیم و چنان ضعف‌هایی هرگز در ما وجود ندارد. اولین راه تشخیص این تکنیک این است که ببینیم به انتقادی که از ما می‌شود، از لحاظ فکری و روانی چه واکنشی نشان می‌دهیم؟ شدت واکنش روانی ما می‌تواند شاخص خوبی برای اندازه گیری میزان خودباوری و غرورمان باشد. به قول معروف ببینیم وقتی با انتقادی مواجه می‌شویم، چه میزان خون‌مان به جوش می‌آید! این همان آسیبی است که تاج درباره دلایل باخت به آمریکا دچار آن شد و گفت: «شرایط بازی شرایط عادی نبود، شما یا این را می‌فهمی یا مشکل...(و حرفش را نیمه‌تمام گذاشت) ». وقتی از انسانی که پذیرش نقد ندارد، انتقادی می‌شود یا اشکالی از کار و رفتارش گرفته می‌شود، یا هر نوع حرکت دیگری که نشان دهد رضایتی از او وجود ندارد، اولین حالتی که به طور ناخودآگاه از او بروز می‌کند، حالت انکار است. بنابراین سعی می‌کند هرچه سریع‌تر خود را از این انتقاد و اشکال خلاص کند و به شدت در برابر این حمله واکنش دفاعی نشان می‌دهد و به هر طریق می‌کوشد تا از مهلکه بگریزد. سپس آگاهانه شروع به «انکار» می‌کند و امواج فکری فراوانی  علیه موضوع انتقاد به ذهن او هجوم می‌آورند و او که احساس می‌کند خشت‌های ساختمان خودباوری‌اش در خطر فروپاشی‌اند، تمام قوای وجود خود را به کار می‌گیرد تا خود و البته دیگران را توجیه کند که هرگز چنین ایرادی به کار او وارد نیست و گوینده و دیگران در اشتباه محض هستند.
حرف تاثیرگذار باید مودبانه و با احترام باشد
از منظر روان‌شناسی اگر شما می‌خواهید حرف‌تان تاثیرگذار باشد، باید در مرحله اول مودبانه، منطقی و توام با احترام با طرف‌مقابل باشد. همچنین هر بار که انتقادی شنیدیم، باید سعی کنیم افسار این حالت تدافعی ناخودآگاه را به دست بگیریم و تا جایی که قدرت داریم به حالت خودآگاه با تلقین افکار صحیح، واکنش درست و منطقی مثل یک انسان واقعی از خود نشان دهیم. مثلا این جملات «تاج» که خواهش می‌کنم احساسی برخورد نکنیم و من می‌ترسم الان شما به گریه بیفتید یا «یک ذره گوش بده، این رو برای آخرین بار گفتم» و ... درست نیست. همچنین در برابر انتقاد توصیه می‌شود: اجازه دهیم حرف طرف مقابل تمام شود؛  کمی به حرفش فکر کنیم تا درست منظورش را متوجه شویم؛  رفتارمان را طوری مرور کنیم که متوجه شویم چرا این ایراد به ذهن شخص گوینده رسیده است، اگر حرفش را نمی‌پذیریم حداقل صددرصد حرف او را نقض نکنیم و به طور مطلق خود را مبرا ندانیم؛ برای دفاع کردن از خودمان بی‌قرار نشویم و  مهم تر از همه به یاد داشته باشیم، وقتی در جایگاه مهمی در حال صحبت هستیم، حتی اگر حرف حساب بزنیم وقتی لحن خوب و زبان بدن شایسته ای نداشته باشیم هم اثر حرف مان کم می شود، هم آن لحن به جامعه تزریق می شود و خیلی ها فکر می کنند می توانند با چنین ادبیاتی در خانواده، محیط کار و ... با دیگران صحبت کنند.
 
 
 
 
گولسیانی  که به کابوس آبی‌ها  در دربی بدل شد در ادامه لیگ هم  به کمک پرسپولیس می‌آید؟
رونمایی از  اسلحه پنهان گل‌محمدی 
 
گروه ورزش /    دربی 99 هم برگزار شد و تیم‌های استقلال و پرسپولیس در ورزشگاه بدون تماشاگر به تساوی پرگل 2-2 دست یافتند. نکته اصلی دربی 99 گلزنی یک مدافع برای سرخ‌ها در شرایطی بود که پرسپولیس به دلیل تصمیم غیرحرفه‌ای و ترک ناگهانی تهران توسط لوکادیا مهاجم هلندی شوکه شده بود. یحیی گل محمدی که شیخ دیاباته دیگر مهاجم خارجی‌اش را هم به دلیل مصدوم شدن در اختیار نداشت سعی کرد با بردن امید عالیشاه باتجربه به خط حمله جای خالی لوکادیا مهاجم شش گله اش را پر کند. بازیکنی که با توجه به نقش پررنگش در گل‌های پرسپولیس و صدرنشینی سرخ ها، گل محمدی و هواداران روی او حساب ویژه‌ای باز کرده بودند و اعتقاد داشتند با زوج لوکادیا و دیاباته می‌توانند خاطره دربی‌های پرگل سال‌های گذشته را تکرار کنند. عالیشاه که سابقه گلزنی در دربی را داشت موقعیت‌هایی را ایجاد کرد یا برایش ایجاد شد، اما اسلحه پنهان گل محمدی در دربی 99 یک مدافع بلند قامت بود. گئورگی گولسیانی، مدافع گرجستانی پرسپولیس که در 11 بازی گذشته گلی به ثمر نرسانده بود، انگار قرار بود نقش ناجی یحیی را بازی و نامش را برای همیشه در تاریخ دربی سرخابی‌های پایتخت ثبت کند. گولسیانی که با دو پرواز بلند، دو گل تیم اش را به دور از مدافعان و دروازه‌بان استقلال به تور دوخت، به اولین مدافعی تبدیل شد که در دربی‌های سرخابی موفق به زدن دو گل شده است. پیش از او مدافعان زیادی چون، مهدی هاشمی نسب، پیروز قربانی، امیرحسین صادقی، وریا غفوری، حنیف عمران زاده، علی نعمتی، افشین پیروانی و ... در دربی‌ها گل زده بودند اما گولسیانی اولین مدافعی بود که دبل کرد. البته این دو اولین گل‌هایی نبود که او به استقلال زد. گولسیانی در تیم‌های سپاهان و ذوب آهن هم سه بار دروازه آبی‌ها را باز کرده بود و حالا شاید او هم مثل هاشمی نسب تا زمانی که در پرسپولیس بازی کند کابوس استقلال خواهد بود. گولسیانی با گلزنی در دربی ۹۹  نامش را از بعد دیگری هم برای همیشه ماندگار کرد. او ششمین گلزن خارجی این مسابقه لقب گرفت و حالا اسم او کنارعیسی ترائوره ،ایمون زاید، جری بنگستون، بشار رسن (پرسپولیس) و رودی ژستد (استقلال) قرار گرفت.
پیش از برگزاری دربی برخی رسانه‌ها از تمرکز یحیی گل محمدی سرمربی پرسپولیس روی بازی ایران و انگلیس در جام جهانی قطر خبر داده بودند. با توجه به مصدومیت بیرانوند در آن بازی و جایگزین شدن سید حسین حسینی دروازه بان ملی پوش استقلال و شش گلی که در این بازی دریافت کرد، سرمربی پرسپولیس از بازیکنانش خواسته بود راه گلزنی به حسینی را با تماشا و آنالیز بازی ایران و انگلیس تمرین کنند. هرچند تاکید گل محمدی به مهاجمان خارجی بوده که البته در دربی 99 هر دو غایب بودند، اما گویا گولسیانی بیشتر از دیگران به صحبت‌های سرمربی توجه کرده بود و گل‌هایی که با ضربه سر به ثمر رساند مشابه گل اول انگلیس به ایران بود. او هم مثل جود بلینگام با پرش و ضربه سری دقیق بین مدافعان دروازه استقلال را باز کرد و گل دوم را هم عینا به همان شکل به ثمر رساند. حالا یحیی برای بازی‌های آینده هم می‌تواند روی ضربات سر این مدافع بلند قامت و آماده ، حساب ویژه‌ای باز کند حداقل تا زمانی که تکلیف لوکادیا روشن شود و شیخ دیاباته به بهبودی کامل دست یابد و به ترکیب برگردد.
 
 
 
 
 
نیم میلیون تماشاگر برای «لوپتو»ی 10 میلیاردی
محصول جذاب جوانان استان کرمان، به دومین پویانمایی تاریخ سینمای ایران  در باشگاه 10 میلیارد تومانی‌ها تبدیل شد
مصطفی قاسمیان
 
پویانمایی بلند سینمایی «لوپتو» که از 11 آبان روی پرده رفته بود، دیروز بعد از نزدیک به 50 روز نمایش، گیشه خود را به 10 میلیارد تومان رساند و در جمع 40 فیلم ایرانی قرار گرفت که در باشگاه فیلم‌های 10 میلیاردی حضور دارند. این اثر به کارگردانی عباس عسکری، پس از «پسر دلفینی» که دور جدید موفقیت‌های اقتصادی پویانمایی‌های ساخت داخل را کلید زد، دومین پویانمایی ایرانی است که به این رقم می‌رسد. از کرمان به ایران درباره «لوپتو» پیش از این در همین صفحه خوانده‌اید. پویانمایی خوش‌ساخت ایرانی که در زمانه تمرکز شدید فیلم و سریال ایرانی در پایتخت، به شکل جالب توجهی محصول تهران نیست و در استودیو «فراسوی ابعاد» در شهر کرمان و با عوامل عمدتا اهل این استان تولید شده است. سازندگان فیلم از نام کرمانی «لوپتو» نیز برای اثر خود استفاده کردند تا بیش از پیش رنگ‌وبوی بومی داشته باشد. هرچند با پخش فیلم توسط موسسه بهمن سبز متعلق به حوزه هنری، این فیلم فرصت ویژه‌ای برای دسترسی به مخاطبان گسترده در سینماهای پرشمار متعلق به این نهاد یافت. تبلیغات پربسامد تلویزیونی نیز که حتی ممکن است به علت مسئولیت تهیه‌کننده آن در دوره جدید رسانه ملی باشد، مزید بر علت شد تا «لوپتو» بیشتر دیده شود و فروش مناسبی داشته باشد. اثری پرهیجان و مخاطب‌پسند در عین حال نباید از ویژگی‌ها و شایستگی‌های خود اثر نیز چشم پوشید. «لوپتو» قصه جذابی دارد که به مخاطب کودک و نوجوان، اعتماد به نفس می‌دهد و او را به یادگیری و تلاش ترغیب می‌کند. ماجراجویی شخصیت اصلی «لوپتو»، آن هم با کمک یک فرشته که تنها این کودک می‌تواند ببیند، به‌تنهایی برای درگیر کردن مخاطب کودک و نوجوان کفایت می‌کند. فیلم همچنین از نظر کیفیت متحرک‌سازی نیز واجد رنگ‌ولعاب مناسبی است که اگرچه از «پسر دلفینی» دیگر پویانمایی روی پرده کمی عقب‌تر می‌ایستد، ولی به گواه رضایت مخاطبان کودک و نوجوان، مورد قبول بسیاری از آن‌هاست. پیچ‌وخم مناسب قصه، طنز شیرین و قابل فهم و در نهایت دوبله درجه‌یک را می‌توان از دیگر نقاط قوت این پویانمایی بلند سینمایی دانست. بالاترین نرخ پر شدن سالن «لوپتو» در نهایت با ویژگی‌هایی که ذکر آن‌ها آمد، در گیشه 1401 سینمای ایران با جذب نزدیک به 420 هزار تماشاگر، در رتبه هشتم پرمخاطب‌ترین فیلم‌های سال قرار گرفته و با فروش 10 میلیارد تومانی، رتبه نهم جدول فروش امسال را به خود اختصاص داده است. در هفته گذشته (23 تا 30 آذر) که هفتمین هفته نمایش این فیلم در سینماها به شمار می‌آمد، «لوپتو» پس از «بخارست» در رتبه دوم جدول فروش قرار گرفت و جالب این که به نسبت این فیلم و همه آثار دیگر روی پرده، با بیش از 25 صندلی پر در هر سئانس، بالاترین نرخ صندلی‌های فروخته‌شده به ازای هر سئانس را رقم زد که نشان از ادامه استقبال مخاطبان از این اثر دارد. با این حال به نظر می‌رسد اعتماد بیشتر سینماداران به ژانر کمدی باعث شده «بخارست» به شکلی چشمگیر از سئانس‌های بیشتری برخوردار باشد و در نهایت به فروش بالاتری نیز دست یابد. موفق در سینماسیار «لوپتو» مانند شماری دیگر از آثار سینمایی مورد حمایت، از امکان استفاده از سینماسیار نیز برخوردار است و با دستگاه‌های سینماسیار در برخی از شهرهای بدون سینما نیز نمایش داده می‌شود. جالب است بدانید این اثر با استقبال تماشاگران در شهرهای فاقد سینما هم مواجه شده و بر اساس پیگیری خراسان، در طرح سینماسیار نیز تاکنون حدود 900 میلیون تومان فروش داشته که گیشه این اثر را به حدود 11 میلیارد تومان می‌رساند و مجموع تماشاگران آن را نیم میلیونی می‌کند. باید دید آیا این پویانمایی محصول جوانان کرمانی می‌تواند در نهایت به رویای گیشه 20 میلیارد تومانی برسد یا نه.