نجات «برجام» در انتظار عملگرایی گروسی


گروه سیاسی: با وجود موج منفی حاکم بر فضای احیای توافق هسته‌ای، در روزهای گذشته، همان‌گونه که انتظار می‌رفت سفر گروسی به تهران می‌تواند متعادل‌کننده فضا باشد. بسیاری از ناظران سیاسی در چند وقت اخیر تاکید کرده‌اند که سفر مدیر کل آژانس به تهران می‌تواند، گامی مهم در جهت آب شدن یخ انسداد در مذاکرات احیای برجام باشد.
به گزارش تجارت، در همین زمینه رییس سازمان انرژی اتمی گفت: تعاملات با آژانس برقرار است و برنامه و رایزنی برای تنظیم سفر مدیرکل آژانس به ایران هم در دستور کار قرار دارد و در حال پیگیری آن هستیم. محمد اسلامی در جمع خبرنگاران در حاشیه نشست هیات دولت گفت: به لطف الهی و با همت جوانان دانشمند و پر تلاش ما در سازمان انرژی اتمی، جمهوری اسلامی ایران امروز یکی از کشورهای مطرح در تولید و عرضه رادیو داروها است. نکته‌ حائز اهمیت این است که رادیو داروهای تولیدی در داخل کشور با توجه به تمرکزی که بر افزایش ضریب دقتی برای داروهای تشخیصی دارد و همین اثر بخشی بالاتر برای داروهایی که در بخش درمان در حوزه سرطان مورد استفاده قرار می‌گیرد، امروز توانسته تراز کشور را در زمره پنج کشور اول دنیا قرار دهد.
وی ادامه داد: در حال حاضر در جراحی‌ها و عمل‌های "ال اکتیو" در بیمارستان‌ها سالانه یک میلیون بیمار پذیرش می شوند و ۲۰۶ مرکز درمانی مجهز هستند. ما امروز همه نیازهای کشور را پاسخگو هستیم اما ضوابط و ترتیباتی دارد که بر اساس درخواست بیمارستان و نوبت دهی که برای بیمار دارند، دارو به نام بیمار و بیمارستان به صورت سفارشی عرضه می شود. تا قبل از شرایط کرونا، صادرات به ۹ کشور برقرار بود و پس از آن به دلیل قطع پروازها با رکود مواجه شد اما مجدد امروز صادرات ادامه دارد و به مقصد همان ۹ کشور در حال انجام است.
رییس سازمان انرژی اتمی در رابطه با اعلام مدیر کل آژانس بین‌المللی هسته‌ای مبنی بر اینکه ایران اشاعه هسته‌ای نداشته است، با بیان اینکه "یک تفکر در صهیونیست‌ها هست مبنی بر اینکه یک دروغ را آنقدر بگویید و تکرار کنید تا خودتان هم باور کنید راست است" افزود: خودشان هم می دانند اتهاماتی که به جمهوری اسلامی می‌زنند دروغ بزرگی است و به عنوان اهرم فشار برای جمهوری اسلامی از استفاده کردند. در اسناد رسمی‌ شان و واحدهای اطلاعاتی شان گفتند هیچ نشانه ای از انحراف در برنامه هسته ای وجود ندارد و تعاملات با آژانس برقرار است و برنامه و رایزنی برای تنظیم سفر مدیرکل آژانس هم در دستور کار قرار دارد و در حال پیگیری آن هستیم.



رییس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: ما با آژانس هیچ بن بستی نداریم، بخشی از این خبرها که به نقل از آقای گروسی در رسانه‌ها تیتر می‌شود مربوط به برجام است بخشی هم مربوط به همکاری های ما با آژانس و پادمان. برجام بر پایه رفع اتهامات شکل گرفته است و برای پاسخ دادن به این اتهامات ۲۰ سال مذاکره شده است. آنها پذیرفتند این اتهامات را با توجه به بازرسی‌هایی که تا آن زمان انجام شد، کنار بگذارند و تحریم‌ها را بردارند و ایران هم محدودیت‌ها و نظارت تشدید شده را در ازای لغو تحریم‌ها پذیرفت. با هر منطق و دین و آیینی که باشید قرارداد یک طرفه نمی‌شود. سند برجام بر این مبنا بود که تحریم‌ها را لغو و اتهامات را کنار گذارند و ما هم نظارت و محدودیت‌ها را بپذیریم تا اعتماد سازی بشود. وی با تاکید بر این‌که بن بستی از نظر ما نیست و مذاکرات هم برقرار است گفت: ما نه با آژانس اختلاف داریم و نه در برجام بن بست بوده است. مذاکرات در چارچوب سند ۲۰۱۵ انجام شد، اینکه هر از گاهی از یک جبهه‌ای به جبهه دیگر برای فشار به ایران مهاجرت می‌کنند، دشمنی آنهاست.
اسلامی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه فکر می‌کنید سفر آقای گروسی مشکلات میان ایران و آژانس و نیز در برجام را حل کند؟ خاطرنشان کرد: سفر ایشان همیشه برقرار بوده است، بازرسان در ایران هستند و رابطه ما با آژانس برقرار است. رییس سازمان انرژی اتمی درباره جمع‌بندی مذاکرات احیای برجام با بیان اینکه جمع‌بندی آن انجام شده است، گفت البته در این‌باره باید از وزارت خارجه سوال کنید.
اظهارات پرایس در شرایطی مطرح می‌شود که ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک‌ نشست خبری در پاسخ به درخواست توضیح بیشتر درباره اظهارات اخیر رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، مبنی بر تلاش آمریکا برای جلوگیری از واردات نفت ایران توسط چین، گفت: ما به طور منظم و سرسختانه مشغول اجرای تحریم‌های‌مان هستیم که شامل تعاملات منظم و موثر با متحدان و شرکایمان درباره کسانی است که سعی می‌کنند این تحریم‌ها را دور بزنند.
پرایس افزود: تمرکز اصلی ما در زمینه اجرای تحریم‌های‌مان روی چین متمرکز است که بزرگ‌ترین مشتری نفتی ایران محسوب می‌شود. ما به طور منظم با چین و دیگر کشوها در ارتباطیم تا آن‌ها را از اقداماتی در رابطه با ایران که ممکن است ناقض تحریم‌های آمریکا باشد، بر حذر داریم. ما اقدامات تحریمی را از قبل اعلام نمی‌کنیم اما به رصد صادرات نفت ایران و تعامل با شرکای تجاری آن در زمینه احتمال مواجهه با تحریم‌های آمریکا ادامه می‌دهیم.
سخنگوی‌ وزارت امور خارجه آمریکا در ادامه به تحریم‌های اعمال‌شده بر برخی شرکت‌ها که به ادعای او با «صادرات قاچاقی» نفت ایران مرتبط بوده‌اند، اشاره کرد. توضیح پرایس درباره اظهارات مالی، در پی این مطرح می‌شود که او در گفت‌وگویی با شبکه بلومبرگ گفت: آمریکا با تلاش برای به اجرا درآوردن تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران، فشار بر چین را جهت متوقف کردن واردات نفت از ایران افزایش خواهد داد.
مالی با ادعای این که «چین مقصد اصلی صادرات قاچاق ایران است» اظهار داشت که مذاکرات برای منصرف کردن چین از خریداری نفت ایران «شدت خواهد گرفت.» او گفت: آمریکا اقداماتی را که لازم باشد برای جلوگیری از صادرات نفت ایران و ممانعت از خریداری آن توسط دیگر کشورها انجام خواهد داد.