دست برتر ایران نسبت به اروپا و امریکا در سرخک و سرخجه

جوان آنلاین: گواهی حذف سرخک و سرخجه کشور از سوی سازمان بهداشت جهانی تمدید شد. جمهوری اسلامی ایران به همراه عمان و بحرین، تنها کشور‌های منطقه هستند که موفق به دریافت این گواهی معتبر بین‌المللی شده‌اند. ارزش این گواهی هنگامی برایمان روشن می‌شود که بدانیم بسیاری از کشور‌های اروپایی و امریکایی به دلیل شیوع دوباره بیماری سرخک گواهی شان حذف شده است. همچنین ما در حالی توانسته‌ایم این دو بیماری ویروسی را در کشور حذف کنیم که کشور‌های همسایه‌ای همچون افغانستان با این بیماری‌ها درگیرند و خطر انتقال سرخک و سرخجه از مرز‌های این کشور به داخل کشورمان وجود دارد. با وجود این، سیستم بهداشت و درمان کشورمان توانسته است این بیماری را کنترل و گواهی نامه سازمان جهانی بهداشت را دریافت کند.  پوشش واکسیناسیون همگانی از طریق شبکه‌های بهداشتی در سراسر کشور یکی از برگ‌های برنده نظام سلامت کشور است که توانسته بیماری‌های واگیر را به خوبی کنترل کند و در این مسیر تأیید سازمان بهداشت جهانی را هم با خود همراه کرده‌است.   سرخک و سرخجه بیماری‌هایی با بثورات جلدی 
سرخک و سرخجه دو بیماری ویروسی مسری هستند که از طریق قطرات تنفسی منتقل می‌شوند. سرخک یک بیماری ویروسی بسیار مسری است که توسط ویروس سرخک ایجاد می‌شود. این بیماری از طریق قطرات کوچک تنفسی منتشر شده هنگام سرفه یا عطسه فرد مبتلا منتقل می‌شود. سرخک معمولاً با تب بالا، سرفه خشک، آبریزش بینی و چشمان قرمز و حساس به نور شروع می‌شود. یکی از نشانه‌های منحصر‌به‌فرد این بیماری، لکه‌های سفید کوچک در داخل دهان به نام لکه‌های کوپلیک است که قبل از ظاهر شدن راش‌های قرمز روی پوست دیده می‌شوند. راش‌های پوستی معمولاً از صورت شروع شده و به کل بدن گسترش می‌یابند. با وجود اینکه سرخک یک بیماری قابل پیشگیری از طریق واکسیناسیون است، می‌تواند در برخی موارد منجر به عوارض شدید مانند التهاب مغز (آنسفالیت)، ذات‌الریه و در موارد نادر مرگ شود، به‌ویژه در کودکان و افراد با سیستم ایمنی ضعیف. 
سرخجه، که به سرخک آلمانی نیز معروف است، یک بیماری ویروسی خفیف، اما مسری است که توسط ویروس سرخجه از خانواده توگا‌ویروس ایجاد می‌شود. این بیماری معمولاً در کودکان و جوانان مشاهده می‌شود، اما بزرگ‌ترین خطر آن برای زنان باردار است، زیرا می‌تواند موجب نقص‌های مادرزادی شدید در جنین شود. 
 علائم سرخجه معمولاً خفیف‌تر از سرخک هستند و ممکن است بین دو تا سه هفته پس از تماس با ویروس ظاهر شوند. هر دوی این بیماری‌ها با واکسن قابل پیشگیری هستند. به همین‌خاطر هم واکسن‌های سرخک و سرخجه سال‌هاست در سبد واکسیناسیون کشورمان جای دارد. همین سیستم واکسیناسیون قوی از طریق شبکه‌های بهداشتی در تمام نقاط کشور حتی دور افتاده‌ترین روستا‌ها هم موجب‌شده تا بتوانیم این دو بیماری ویروسی را حذف و گواهی سازمان بهداشت جهانی را دریافت کنیم. 


علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از تمدید گواهی حذف سرخک و سرخجه کشور از سوی سازمان بهداشت جهانی خبر داد. وی با ارائه آخرین اطلاعات مرتبط با بیماری‌های تنفسی و موفقیت‌های نظام سلامت در این زمینه، به ایرنا گفت: «بر اساس آخرین گزارش و نامه‌ای که از سازمان بهداشت جهانی دریافت کرده‌ایم، گواهی حذف بیماری سرخک و سرخجه در کشور تمدید شده‌است.»
وی با بیان اینکه تنها سه کشور در منطقه موفق به دریافت این گواهی شده‌اند، افزود: «از این موضوع می‌توان به عنوان موفقیت بزرگ نظام سلامت یاد کرد، چراکه گواهی بسیاری از کشور‌های اروپایی و امریکایی به دلیل شیوع دوباره بیماری، حذف شده‌است.»
معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به وضعیت بیماری سرخک در دیگر نقاط جهان گفت: «گواهی بسیاری از کشور‌های اروپایی در خصوص این بیماری به دلیل شیوع دوباره آن لغو شده‌است در امریکای مرکزی و امریکای شمالی هم آمار شیوع و ابتلا به سرخک بسیار بالا رفته‌است.»
بنا به تأکید وی در منطقه خاورمیانه و کشور‌های همسایه ایران نیز شاهد شیوع بیماری سرخک به ویژه در همسایگان شرقی هستیم، ضمن اینکه شیوع بیماری در کشور ترکیه نیز بالاست.   بیش از ۲۶ سال است فلج اطفال محلی نداریم
سرخک و سرخجه تنها بیماری‌های واگیری نیست که توانسته‌ایم در کشورمان کنترل کنیم. فلج اطفال هم بیماری دیگری است که به گفته معاون بهداشت وزارت بهداشت بیش از ۲۶ سال است که حتی یک مورد آن هم در کشور گزارش نشده و انتقال محلی در کشور نداشته‌ایم که این هم یک موفقیت بسیار بزرگ است. 
وی تأکید کرد: «برای حفظ این موفقیت، سالانه برنامه‌هایی داریم و مناطقی که در معرض خطر هستند را پایش می‌کنیم تا مبادا موردی وارد شود و انتقال پیدا کند.»
معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه واکسیناسیون نیز تنها برای مناطق خاصی در شرق کشور انجام می‌شود، تصریح کرد: «در استان‌های هرمزگان و سیستان و بلوچستان، حدود ۸۰۰ هزار دوز واکسن در دو مرحله تزریق می‌شود که تزریق مرحله دوم واکسیناسیون نیز در این مناطق شروع شده‌است.»
رئیسی ابراز امیدواری کرد که با برنامه‌های در دست اجرا، تا پایان سال ۲۰۲۶ می‌توانیم گواهی کنترل و حذف فلج اطفال و انتقال محلی آن را نیز از سازمان بهداشت جهانی دریافت کنیم.   ابتلا به آنفلوآنزا به کمتر از ۵/۲ درصد رسیده‌است
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به آخرین وضعیت بیماری تنفسی آنفولانزا در کشور هم گفت: «با تمهیدات اندیشیده شد و همراهی مردم در رعایت نکات بهداشتی، آمار ابتلا به آنفلوآنزا در کشور به کمتر از ۵/۲ درصد کاهش یافته‌است.»
به گفته وی از مرحله هشدار در خصوص شیوع آنفلوآنزا عبور کرده‌ایم، اما این به آن معنا نیست که افراد رعایت نکنند. به خصوص اینکه افراد کمتر از ۱۴ سال در معرض بیشترین خطر ابتلا هستند.