اعراب، اسرائیل را به رسمیت می‌شناسند

 عادل الجبیر، گفت: همه کشورهای عربی و اسلامی به محض دستیابی به راه‌حل دائمی برای مساله فلسطین، اسرائیل را به رسمیت شناخته و روابطشان را عادی‌سازی می‌کنند. وی افزود: ۵۵ کشور در کنفرانس بحرین این تصمیم را گرفتند. وی تاکید کرد: عربستان و اسرائیل منافع مشترکی دارند، اما به خاطر عدم وجود روابط بین دو دولت، صحبت از محور آمریکایی، عربستانی، مصری و اسرائیلی در مقابل ایران امکان‌پذیر نیست. وزیر خارجه عربستان در ادامه گفت: ریاض با تصمیم دونالد‌ترامپ در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل مخالفت کرد، زیرا این مساله با اصلی که می‌گوید تعیین جایگاه نهایی قدس پیش از دستیابی به توافق دائم درباره آن ممکن نیست، تعارض دارد. وی با تاکید بر اینکه باید قدس شرقی پایتخت کشور فلسطین باشد، گفت: بهترین راه‌حل برای پایان درگیری میان فلسطین و اسرائیل راهکار دو کشوری است.
 دعوا تنها بر سر مسجدالاقصی نیست
شیخ الازهر تاکید کرد که مشکل ما با اسرائیل تنها بر سر مسجدالاقصی نیست، بلکه بر سر ۱۴۴ هزار متر مربع محیط اطراف این مسجد نیز است.
 این اظهارات احمد الطیب، در واکنش به ادعاهای اسرائیل در خصوص مسجدالاقصی ایراد شد. وی گفت که مسجدالاقصی تنها یک قبه کوچک نیست لذا آن را مکانی مقدس می‌نامند زیرا در آن مسجدالاقصی و مسجد قبه الصخره، و اماکن مقدس دیگری وجود دارد و مساحت آن ۱۴۴ هزار کیلومتر است و تنها شامل این مسجد نمی‌شود. وی در ادامه افزود: نزاع با اسرائیل بر سر این است که آن‌ها می‌خواهند کنترل مسجدالاقصی را در دست بگیرند و قبة الصخره را به عنوان مسجد الاقصی نشان بدهند که این یک طرح فریب دهنده است. این اظهارات الازهر پیش از برگزاری کنفرانس بین‌المللی الازهر درخصوص قدس که قرار است در روزهای ۱۷ و ۱۸ ژانویه در قاهره با مشارکت محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین برگزار شود، ایراد شد. پیشتر قانون موسوم به قدس یکپارچه در کنست اسرائیل تصویب شد که طبق آن، دست کشیدن اسرائیل از هر بخشی از قدس در آینده و تحویل آن به فلسطینیان، باید با موافقت دو سوم اعضای کنست همراه باشد. موافقت کنست پس از اعلام تصمیم آمریکا مبنی بر به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل و انتفال سفارت واشنگتن به این مکان صورت گرفت.


وضعیت قدس یکی از بزرگترین پرونده‌های مهم و سخت برای حل و فصل‌ درگیری‌های میان اسرائیل و فلسطین را تشکیل می‌دهد. از سوی دیگر جنبش جهاد اسلامی میزبانی دوحه از یک ورزشکار اسرائیلی را محکوم کرد، رهبر مخالفان در قطر نیز امیر این کشور را به افشای اسنادی مهم تهدید کرد. قطر با مشارکت یک ورزشکار اسرائیلی در مسابقات قهرمانی تنیس در این کشور موافقت کرده است. به دنبال این مساله داود شهاب، سخنگوی جنبش جهاد اسلامی این اقدام را محکوم کرد. همچنین سلطان بن سحیم، رهبر مخالفان قطر در تنشی جدید علیه تمیم بن حمد آل ثانی، امیر این کشور، وی را تهدید کرد در صورت سرکوب شهروندان قطری که به دنبال حق آزادی بیان هستند، اسناد و مدارکی خطرناک را برای اذهان عمومی قطر افشا می‌کند. بن سحیم تهدید کرد، مستندات و مدارکی که در اختیار دارد می‌توانند خط پایان حاکمیت‌تروریستی دو حمد در قطر (تمیم بن حمدآل ثانی، امیر فعلی و حمد بن خلیفه آل ثانی، امیر سابق قطر) باشند. تهدیدات توئیتری بن سحیم که خارج از قطر است و از سوی عربستان و امارات حمایت می‌شود، از زمانی آغاز شد که تعداد زیادی از قطری‌ها به مساله حضور یک تنیسور اسرائیلی در مسابقات قهرمانی تنیس در این کشور اعتراض کردند.
روابط با اسرائیل ادامه خواهد داشت
رییس دستگاه دیپلماسی‌ترکیه اعلام کرد که روابط این کشور با اسرائیل به دلیل منافع مشترک و به رغم تنش‌ها پیرامون پرونده فلسطینی ادامه خواهد داشت.
مولود چاووش‌اوغلو، اعلام کرد که کشورش ضدیهودی نیست اما آنکارا سیاست ضدفلسطینی اسرائیل در غزه و قدس را نمی‌پذیرد. وی در ادامه تصریح کرد: یهودیانی که در‌ترکیه هستند و اسرائیلی‌هایی که به این کشور سفر می‌کنند، شاهد این هستند که آنکارا ضدیهودی نیست. چاووش‌اوغلو همچنین تصریح کرد: تنها راهکار، راه حل تشکیل دو کشوری است و‌ترکیه آماده میانجیگری میان دو طرف فلسطینی و اسرائیلی است.
نشست وزارتی درباره قدس
نشست هیئت وزرای خارجه کشورهای عربی برای بررسی پیامدهای اقدام آمریکا در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل و انتقال سفارتش به این شهر در شهر امان، پایتخت اردن برگزار شد.