توتال خسارت زد و رفت قرارگاه خاتم ساخت و تحویل داد


روز پنجشنبه هفته گذشته فاز دوم پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج‌فارس به عنوان بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی جهان که با همت متخصصان ایرانی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء سپاه به بهره‌برداری رسیده بود، با حضور رئیس‌جمهور و وزیر نفت افتتاح شد.
این پالایشگاه از سه فاز تشکیل شده که هر کدام ظرفیت تولید روزانه ۱۲ میلیون لیتر بنزین را دارند. فاز اول این مجتمع عظیم در سال گذشته افتتاح شده بود. با راه‌اندازی فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس، میزان تولید بنزین یورو 5 از 12 به 24 میلیون لیتر در روز و تولید نفت گاز نیز از 4 به 8 میلیون لیتر در روز می‌رسد.
همزمان با بهره‌برداری از فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس و افزایش ظرفیت تولید بنزین، برای نخستین بار در تاریخ صنعت نفت، سازندگان ایرانی به دانش فنی طراحی و ساخت کاتالیست‌های تولید بنزین یورو 4 و 5 هم دست یافتند.
سانسور غرور ملی


اما این خبر غرورآفرین با اقدام هماهنگ رسانه‌های دولتی و زنجیره‌ای به گونه‌ای وارونه منعکس گردید.
روزنامه ایران، ارگان رسانه‌ای دولت در صفحه اول خود با سانسور عکس فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیاء به عنوان مجری این طرح، تصویری از روحانی و وزیر ضعیف نفت منتشر کرد و تیتر خود را هم به یک موضوع حاشیه‌ای اختصاص داد.
روزنامه اطلاعات هم که این روزها به علت اقدام مشکوک اختصاص ستونی به مهاجرانی، وزیر فراری دولت اصلاحات تحت فشار افکار عمومی است، تصویر سردار عبداللهی را از صفحه یک خود حذف و تلاش کرد این موفقیت را به اسم روحانی سند بزند.
روزنامه‌های شرق، اعتماد، ابتکار، قانون، دنیای اقتصاد، آفتاب یزد و... هم موفقیت جوانان ایرانی را تاب نیاوردند و این خبر را از صفحه نخست خود سانسور کردند.
این اقدام هماهنگ روزنامه‌های زنجیره‌ای از آن جهت قابل تأمل است که اگر آنها خبر توانمندی جوانان ایرانی در حوزه انرژی را منعکس می‌کردند، ناچار می‌شدند در برابر تضعیف توان داخلی در سال‌های گذشته و امید بستن بی‌نتیجه به شرکتهای غربی همچون توتال پاسخگو باشند و همین تناقض باعث شد بر این موفقیت سرپوش بگذارند.
علاوه‌بر این برخی رسانه‌های وابسته که تحمل انتشار خبر موفقیت کارشناسان ایرانی قرارگاه خاتم‌الانبیاء را نداشتند، همزمان با افتتاح فاز دوم پالایشگاه، در اقدامی هدفمند تلاش کردند با انتشار تصویری در فضای مجازی و انتساب آن به خانواده سردار عبداللهی، موفقیت فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیاء در هدایت این پروژه را با دروغ و تهمت آلوده کنند که وقتی بی‌ربط بودن این عکس با عبداللهی آشکار شد، این حربه نیز بی‌اثر گردید.
سرنوشت متفاوت دو قرارداد
وزارت نفت دولت روحانی دو قرارداد بست؛ یکی با توتال یکی با داخلی‌ها. توتال فرانسه شرکتی بود که یکبار حدود 20 سال قبل ایران را سر کار گذاشت و کشور را ترک کرد، اما در این دولت دوباره به فاز 11 پارس جنوبی بازگشت.دولت روحانی که امیدش به کدخدا و برجام بود، با آب و تاب از این قرارداد 5 میلیارد دلاری رونمایی کرد و همین روزنامه‌هایی که دیروز خبر موفقیت جوانان ایرانی را سانسور کردند، با تعابیری عجیب و غریب از آن قرارداد گفتند و نوشتند.
اما بعد از آنکه آمریکایی‌ها از برجام خارج شدند و دست دولت روحانی را خالی گذاشتند، شرکت فرانسوی توتال اعلام کرده برخلاف توافق، برای بار دوم زیر تعهد خود می‌زند و از ایران می‌رود. جالب اینکه توتال روی مخازن مشترک ایران و قطر در قطر کار می‌کند و حالا که رفته، اطلاعات طرف ایرانی را هم با خود برده است!
در این بین متأسفانه براساس قراردادی که وزارت نفت منعقد کرده، توتال بعد از 5 سال معطل نگه داشتن یکی از بزرگترین پروژه‌های صنعت نفت ایران، غرامتی نمی‌پردازد و براساس اظهارات وزیر نفت، بدون هیچ هزینه‌ای ایران را ترک می‌کند.
متهمان طلبکار!
در این بین بیژن زنگنه که زمانی خود را ژنرال می‌انگاشت، همزمان با افتتاح فاز دوم ستاره خلیج‌فارس یک جریان خبری انحرافی راه انداخته و گفته است «اگر در کار وزارت نفت تاخیر نینداخته بودند و می‌گذاشتند ۵ قرارداد مثل توتال منعقد کنیم، دیگر وضعیت کشور مثل امروز نبود»!
از قضا برخی از همان روزنامه‌هایی که از قرارداد با توتال به بزرگی یاد می‌کردند و مانند زنگنه، باید امروز پاسخگوی رفتن بدون جریمه توتال و معطل ماندن پنجساله کشور باشند، به جای پرداختن به خبر مهم راه‌اندازی ستاره خلیج‌فارس، به این اظهارات زنگنه پرداخته‌اند.
از سوی دیگر‏ وزارت نفت زنگنه که مانند سایر بخشهای دولت قراردادهای مهم را محرمانه نگه داشته‌اند توضیح بدهند که منتقدان چگونه توانسته‌اند در مسیر قراردادهای محرمانه تاخیر ایجاد کنند؟!
غیرت جوان ایرانی
به موازات قرارداد با خارجی‌ها، دولت دهم برای ساخت پالایشگاه عظیم ستاره خلیج‌فارس با قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء قرارداد بست و دولت روحانی هم این قرارداد را ادامه داد.
با همه بی‌مهری‌ها، فاز نخست این پروژه در آستانه انتخابات ریاست جمهوری به کمک دولت آمد و با حضور روحانی افتتاح شد(!) و حالا افتتاح فاز دیگری از این پروژه، ایران را به مرز خودکفایی در تولید بنزین رسانده و کشور را در برابر تحریم بنزین بیمه کرده است.
با همه مشکلات داخلی که در دولت برای این قرارداد پیش آمد در کنار موانع تحریم خارجی، مراحل این پروژه بزرگ یکی بعد از دیگری انجام شد و حتی در شرایطی که طلب قرارگاه از دولت، از حدود 13 هزار میلیارد تومان در ابتدای دولت روحانی به 30 هزار میلیارد تومان در سال گذشته رسید، این طرح ملی از نفس نیافتاد.
این کجا و آن کجا؟!
اعتماد یکطرفه و خسارت بار به توتال را می‌توان با کارنامه درخشان قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء سپاه مقایسه کرد که با وجود همه اتهام افکنی‌ها و تخریب‌گری‌های برخی دولتمردان، فاز دوم «بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی جهان»  را با وجود سخت‌ترین شرایط تحریم راه‌اندازی کرد.
بنا بر اعلام آقای روحانی، فاز اول این پروژه در آغاز سال 96 به بهره‌برداری رسید و پس از یک سال و چند هفته، فاز دوم آن به ثمر نشست. این یک سال با برکت را که گامی بزرگ برای خودکفایی در مقابل تحریم بنزین است، می‌توان با یک سال فرصت سوزی و دزدی اطلاعات از سوی توتال مقایسه کرد.قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) تنها یکی از ظرفیت‌های بزرگ داخلی است. صاحب نظران می‌گویند 80 تا 90 درصد قرارداد با توتال (توسعه فاز 11 پارس جنوبی) قابلیت اجرا توسط شرکت‌های ایرانی را دارد. چرا از این ظرفیت‌های بی‌دریغ ملی غفلت کنیم؟ همان گونه که دیپلماسی التماسی به خسارت ختم شد، التماس اقتصادی نیز آورده‌ای جز زیان و ضرر برای ما به همراه نخواهد داشت.