پیش شرطی برا ی مذاکره ندارم؛ آمریکا خطاهایش را جبران کند

آرمان: شب گذشته رئیس‌جمهور با مردم سخن گفت. از مدت‌ها قبل این انتظار به وجود آمده بود که حسن روحانی بی‌واسطه با مردم سخن بگوید. چندی قبل که قرار سخن گفتن روحانی در آخرین ساعات لغو شد، نتیجه‌ای جز حیرت نداشت. اما در روزهایی که با طرح سوال از رئیس‌جمهور در مجلس کمتر کسی فکر می‌کرد که روحانی با مردم سخن بگوید، چنین اتفاقی افتاد. قبل از آن مشاور روحانی نوشته بود که خبرهای خوبی به مردم داده خواهد شد. ضمن اینکه وزیر بهداشت هم به همین موضوع اشاره کرده بود که رئیس‌جمهور خبرهای خوبی برای مردم دارد. اگر از مردم سوال می‌شد که از نظر آنها چه خبری می‌تواند خوب توصیف شود، بی‌تردید شفاف‌سازی در مشکلات اقتصادی، خبر جلوگیری از رانت‌خواری‌ها و کنترل فساد و تغییر در کابینه و به‌خصوص تیم اقتصادی از آن جمله می‌بود اما چنین نشد. حسن روحانی در برابر بینندگان، در مقابل خیل رای دهندگان به خود نشست اما شفاف‌سازی کافی نکرد. اگرچه به این اشاره کرد که در مجلس و در پاسخ نماینده‌ها می‌تواند با صراحت بیشتری سخن بگوید اما این حرف معطوف به این است که خود روحانی هم می‌دانست که پاسخگوی انتظارات گسترده بینندگان نیست. روحانی تلاش کرد که مشکلات را کوچک نشان دهد، این خوب است اما کوچک نشان دادن مشکلاتی که کمر مردم را خم کرده، آیا می‌تواند امیدآفرین باشد؟ آیا کوچک نشان دادن مشکلات راه غلبه بر آنها را هم همانقدر کوچک می‌کند؟ هنوز چتر تحریم‌ها گسترده نشده اما روزی که این تحریم‌های ظالمانه به صنایع پتروشیمی هم برسد، روزی که خریداران محصولات کشور در مقابل فشار آمریکا به زانو درآیند، آیا باز هم می‌توان مشکلات را کوچک نشان داد؟ گاهی به نظر می‌رسد فراموش شده که دولت فعلی، قرار بوده که دولت تدبیروامید باشد. مردم هنوز به خاطر دارند که چه شعارها و وعده‌هایی داده شد و امروز سوال این است که آیا با همین سیاست و با همین صلبیت و سنگینی می‌توان به وعده‌ها رسید؟ چه کسی در اینکه مردم ایران؛ مردمانی نجیب هستند تردید دارد که مدام تکرار می‌شود؟ آیا سهم این مردم نجیب، کابینه‌ای فشل و عدم تغییر تیم اقتصادی و مدیران استانی ضعیف است؟ از این گذشته، پیش از این گفته شده بود که دست‌های پشت پرده شناسایی شده‌اند؛ از طریق رسانه‌ها گاهی اشاره‌ای گذرا شده بود که دست‌های پشت پرده معرفی خواهند شد و مسائل را با مردم درمیان خواهند گذاشت اما چنین نشد. آیا آقای رئیس‌جمهور به این نکته توجه دارد که با گفتن، صرفا با سخن گفتن، نمی‌توان امید را به مردم و رای‌دهندگان بازگرداند؟
پاسخ ایران به درخواست آمریکا برای مذاکره
رئیس جمهور شامگاه دوشنبه با مردم سخن گفت. وی در پاسخ به پرسشی درباره ارائه پیشنهاد مذاکره بدون پیش شرط از سوی رئیس‌جمهوری آمریکا، اظهار کرد: مردم ما در طول سال‌های قبل تجربه بسیار خوبی هم از مقامات آمریکایی و هم از دولتمردان ایران دارند. به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن‌روحانی گفت: کسانی که امروز در ایران دولت را در اختیار دارند کسانی هستند که از ابتدا شعارشان تعامل، مذاکره، گفت‌وگو و میز مذاکره بوده و با همین مبنا هم تاکنون پیش رفته‌اند و حتی با آمریکایی‌ها و سایر کشورها مذاکره کرده‌اند و در طول دو سال به صورت مداوم در مذاکرات به نتیجه‌ای رسیدند که کم و بیش آمریکا نیز آن را اجرا می‌کرد و سایرین بیشتر به آن متعهد بودند و ایران نیز کاملا به آن تعهد داشت .رئیس‌جمهور افزود: کسی که ادعا می‌کند و می‌گوید من تمایل به مذاکره دارم باید بداند مذاکره مبنایی دارد و اولین آن صداقت است که دو طرف باید به صداقت باور بداشته باشند، دومین مبنای مذاکره به نتیجه رسیدن مذاکره است. کسی که امروز ادعای مذاکره می‌کند کسی است که بدون مذاکره از تعهدات بین‌المللی از معاهده پاریس گرفته تا دیگر معاهدات تجاری خارج شده است. روحانی ادامه داد: مخاطب این حرف‌ها دولت ایران نیست که بخواهد به این پیشنهاد جواب دهد. آنها نیز به ما در این مذاکره خطاب نمی‌کنند به دلیل اینکه آنها از نتیجه مذاکره خارج شدند و کسی که ادعای مذاکره می‌کند باید نشان دهد که واقعا می‌خواهد با مذاکره مساله حل شود؛ همزمان با تحریم، مذاکره چه معنایی می‌خواهد داشته باشد.
این ترامپ بود که از مذاکره خارج شد


رئیس‌جمهوری با تاکید بر اینکه کسی که ادعای مذاکره می‌کند اگر ادعایش این است نباید چاقویش را در بیاورد و در بازوی طرف فرو برد، گفت: مخاطب آنان که در پی این هستند تا ما را به پای مذاکره بکشانند این است که می‌خواهند جنگ روانی را ایجاد کنند و مردم ما را دچار تردید کنند یا برای انتخابات خودشان در ماه‌های آینده در آمریکا می‌خواهند از این موضوع استفاده کنند، بنابراین هدف آنان از طرح موضوع مذاکره این است که جنگ روانی برای مردم ایران ایجاد کنند یا اینکه با مصرف داخلی، این موضوع را برای انتخابات خودشان مورد بهره‌برداری قرار دهند. وی اضافه کرد: ما در همین دولت فعلی آمریکا هم با آنان مذاکره کردیم از جمله با وزیر خارجه این کشور که مذاکره‌ای انجام شده بود، اما نکته این است که کسی که از مذاکره کردن خارج شد دولت ترامپ بود وگرنه کشور ما همیشه از مذاکره استقبال کرده است، به شرط اینکه صداقت در طرف مقابل نیز وجود داشته باشد. روحانی در پاسخ به این پرسش مجری برنامه که صداقت آمریکایی‌ها را چطور می‌توان مورد ارزیابی قرار داد، اظهار کرد: حداقلش این است که تحریم کردن معنی ندارد و کسی که چنین می‌گوید و دم از مذاکره می‌زند، نباید علیه بزرگسالان و کودکان ایرانی دست به اعمال تحریم بزند. کسی که ملت ایران را تحت فشار می‌گذارد و سایر شرکت‌ها را نیز تشویق می‌کند که با ایران تعامل نداشته باشند کاری کرده که نشان می‌دهد ادعای مذاکره با اعمالش با یکدیگر سازگاری ندارد.
آمریکا بدهکار ملت ایران است
رئیس‌جمهوری با بیان اینکه اگر دولت آمریکا آماده مذاکره است ما هم با آنان درباره پرداخت غرامت‌های 60 ساله‌شان به کشورمان مذاکره می‌کنیم، اظهار کرد: آمریکا از سال 32 و با کودتایی که انجام شد باید به جهت دخالتش در امور داخلی ایران غرامت پرداخت کند. آمریکا علیه ملت ایران عمل کرده و ما آماده‌ایم که با آنها مذاکره کنیم که چگونه می‌خواهند غرامت مداخلات این سال‌ها را پرداخت کنند. آمریکا بدهکار ملت ایران است و هم باید از ایرانیان عذرخواهی کند و هم غرامت دخالت‌هایش را پرداخت نماید. وی در بخش دیگری از سخنانش با یادآوری اینکه آمریکایی‌ها از ابتدا به دنبال این بودند که سایر کشورهای 1+5 را هم در مقابله‌شان با ایران با خود همراه کنند،‌اظهار کرد: ترامپ در 22 دی ماه سال گذشته از شرکای خود خواست که بیایند و باب مذاکره مجدد برای برجام را باز کنند که البته کسی به وی پاسخ مثبت نداد و او مجبور شد تنها از برجام خارج شود در واقع هدف آمریکا این بود که با خروجش از برجام، ما هم از برجام خارج شویم تا پرونده ما را به شورای امنیت ببرد.
منتظر اقدامات عملی اروپا هستیم
روحانی با بیان اینکه ترامپ در پی آن بود که همه دستاوردهای ما در جریان مذاکرات در سازمان ملل و شورای امنیت را از ما بگیرد، اظهار کرد: باوجود تلاش‌های وی، او در انجام اعمالش ناموفق بود؛ چرا که اروپایی‌ها با وی مخالفت کردند، حتی همین فردا که قرار است ترامپ دوباره تحریم‌ها را باز گرداند اروپا رودرروی آمریکا ایستاده است و امروز در سراسر جهان تنها آمریکا و چند کشور معدود دیگر هستند که با ایران مشکل دارند وگرنه سایرین ما را به تعهد می‌شناسند و حاضر به تعامل با ما هستند. وی با اشاره به اعلام فرصت ایران به اروپا برای تصمیم‌گیری درباره ادامه برجام، اظهار کرد: مهلتی که ایران به اروپا و دیگر کشورهای عضو 1+4 داد بر این مبنا بود که بتوانند فشار آمریکا را جبران کنند و با آن برجام حفظ شود. رئیس‌جمهوری در پاسخ به این پرسش که آیا رفتار این کشورها تاکنون قابل قبول بوده است؟ با بیان اینکه از نظر سیاسی این کشورها سنگ تمام گذاشتند، خاطرنشان کرد: این کشورها موضع‌گیری کردند، حرف زدند و مقررات وضع کردند و به صراحت کار آمریکا را غیرقابل قبول دانستند، اما در مقام عمل باید برنامه‌ریزی کنند که چگونه می‌خواهند خروج آمریکا را جبران کنند. روحانی گفت: تاکنون گام‌هایی را در این زمینه برداشته‌اند. من در سفر به اروپا و چین و روسیه در مذاکره‌ای که با آنها داشتم مشاهده کردم که همه قول‌شان بر این مبناست که ما به تحریم اعتنا نخواهیم کرد اما مشکل آنها شرکت‌هایی است که تحت فشار آمریکا تحت تاثیر تحریم‌های این کشور قرار می‌گیرند. وی افزود: به نظر من ما هنوز منتظر اقدامات عملی اروپا هستیم. در این زمینه نیز جلسه‌ای در اواخر ماه جاری میلادی قرار است میان ایران و کشورهای 1+4 به ویژه اتحادیه اروپا در اروپا برگزار شود، همچنین بناست در حاشیه سازمان ملل در سطح وزرا جلسه‌ای در این زمینه تشکیل شود.
اساس تحریم مربوط به سه ماه آینده است
رئیس‌جمهوری با بیان اینکه اساس تحریم مربوط به سه ماه آینده است، تصریح کرد: طی سه ماه آینده آمریکا می‌خواهد در نفت و مبادلات بانکی وارد عمل شود. در این زمینه قولی که اروپا، چین و روسیه به ما دادند این است که بتوانند هم برای فروش نفت و هم برای حفظ روابط بانکی ما با دنیا ایستادگی کنند. روحانی در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا واقعا چین و روسیه به اندازه اروپایی‌ها به تعهدات خود عمل می‌کنند، گفت: برای ما و همه کشورها در روابط خارجی، منافع ملی موضوعی بسیار حائز اهمیت است، البته رابطه با روسیه و چین قابل مقایسه با رابطه ما با اروپا نیست. ما رابطه بیشتر و بهتری با این دو کشور داریم و امروز این چین است که در حوزه هسته‌ای در حال انجام تعهدات خود درباره راکتور اراک است و این کشور امروز به عنوان بزرگ‌ترین شریک تجاری با ما معامله می‌کند.
ادامه صفحه11