افزایش بی‌رویه مصرف بنزین نتیجه حذف سهمیه‌بندی است

میزان مصرف بنزین به عنوان پرمصرف‌ترین حامل انرژی برای سوخت خودروها در کشور در سال‌های اخیر رشد چشمگیری داشته است و تا زمانی که آمارهای مربوط به مصرف این فرآورده منتشر می‌شد، رکوردهای تکان‌دهنده‌ای از مصرف بنزین اعلام می‌گردید.
در همین رابطه، ایسنا، گزارش داد، «آمار مصرف بنزین به صورت ماهانه توسط شرکت ملی پخش در اختیار رسانه‌ها قرار می‌گرفت اما از تیرماه به بعد آمار به صورت عمومی منتشر نمی‌شود و تنها آماری که از مصرف سوخت در کشور وجود دارد، اطلاعیه‌ای است که چندی پیش شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی منتشر کرد. در این اعلامیه گفته شده است که مصرف سوخت در کشور همچنان بالاتر از حد استاندارد است.
طبق اعلامیه این شرکت میانگین مصرف سوخت در تابستان امسال ۹۰ میلیون لیتر در روز بود که این روند تاکنون نیز ادامه دارد و تنها در یک روز (۲۹ مردادماه) مصرف به بیش از ۱۲۰ میلیون لیتر رسید که عوامل متعددی در آن دخالت داشت.»
گفتنی است از حدود سه سال پیش، با اصرار وزارت نفت دولت یازدهم، سهمیه‌بندی بنزین حذف شد و کارت سوخت از چرخه کنار رفت و پس از این اتفاق، میزان مصرف بنزین در کشور رکورد زد.


این گزارش می‌افزاید: ظرف مصرف بنزین در کشور لبریز شده و با رد شدن از مرز حدود ۱۰۰ میلیون لیتر در روز، چراغ خطر آن روشن شده است. بنزینی که نرخ آن واقعی نیست و دولت مجبور به پرداخت یارانه پنهانی بابت بنزین است، تا جایی که گفته می‌شود دولت روزی ۳۰ میلیون دلار یارانه پنهان بابت بنزین پرداخت می‌کند.
در این رابطه، محسن دلاویز، مدیرعامل شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت، با ‌اشاره به روند افسار‌گسیخته افزایش مصرف بنزین در کشور اظهار کرد: با ادامه روند کنونی مصرف بنزین در کشور با قیمت فعلی یارانه پنهانی که دولت باید بابت بنزین پرداخت کند از ۳۰ میلیون دلار به ۴۵ میلیون دلار در روز افزایش خواهد یافت.
به گفته وی، با احتساب نرخ تسعیر ارز به میزان 42 هزار ریال، یارانه پنهان بنزین ماهانه برای هر نفر حدود ۴۶۰ هزار ریال بوده است که پیش‌بینی می‌شود در ماه‌های آینده این رقم به ۷۰۰ هزار ریال افزایش یابد.
مدیرعامل شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت به آمار پرداخت یارانه توسط دولت برای بنزین در سال ۱۳۹۵‌ اشاره کرد و گفت: براساس گزارش مرکز آمار ایران برای سال ۱۳۹۵ بیش از ۵۰ درصد مبلغ یارانه پنهان به سه دهک پردرآمد کشور اختصاص یافته و باقی مانده آن بین ۷ دهک دیگر توزیع شده است. از ۳۰ میلیون دلار یارانه‌ای که دولت در سال ۱۳۹۵ برای بنزین پرداخت کرده است بیش از ۱۵ میلیون دلار از این یارانه بین سه دهک درآمدی بالا تقسیم شده و باقی مانده آن بین ۷ دهک دیگر توزیع شده است.
گفتنی است یکی از راه‌های کنترل مصرف بنزین و دریافت هزینه آن از دهک‌های پرمصرف، بازگشت نظام سهمیه‌بندی مصرف و سیستم پلکانی قیمت‌گذاری است. به گونه‌ای که افراد پرمصرف برای مصارف بالاتر خود ناچار به پرداخت هزینه‌های بیشتر باشند و از طرف دیگر مصرف عمومی مردم با قیمت منطقی در اختیار آنان قرار گیرد.
از سوی دیگر در سیستم سهمیه‌بندی، آمار و اطلاعات مصرف کشور با جزئیات جمیع می‌گردد و دولت می‌تواند با سیاست‌گذاری دقیق، روند مصرف و قاچاق را هم کنترل نماید.