سوزان رایس در یادداشتی در نیویورک‌تایمز:

سوزان رایس، مشاور امنیت ملی باراک اوباما در یادداشتی برای روزنامه نیویورک‌تایمز به چالش‌های اخیر در روابط دوجانبه آمریکا و عربستان پرداخته و تاکید کرده است که ولیعهد عربستان مدت‌ها قبل چهره واقعی خود را با اقدامات بی‌شرمانه و بی‌ملاحظه‌اش نشان داده و نمی‌تواند متحد قابل اعتمادی برای آمریکا باشد.
سوزان رایس در این یادداشت می‌آورد: بحران در روابط آمریکا و عربستان که همزمان با قتل بی‌شرمانه جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد سعودی آغاز شد، سوال مهمی را برمی‌انگیزد که دولت ترامپ به روشنی سعی در ممانعت از مطرح شدن آن دارد. سوال این است که آیا آمریکا می‌تواند به همکاری با محمد بن‌سلمان‌، ولیعهد سعودی ادامه دهد؟ اتهام تقریبا قطعی این شاهزاده جوان در قتل خاشقجی، بر بی‌محابایی و بی‌اخلاقی افراطی او بیش از پیش تاکید کرده و او را به عنوان یک شریک خطرناک و غیرقابل اعتماد برای آمریکا معرفی می‌کند. هیچ ناظر دانایی نباید از بروز چنین اقداماتی از سوی بن‌سلمان‌ غافلگیر شود. بله‌ ممکن است از قتل شنیع خاشقجی و رسوایی دروغ‌های بسیاری که مقامات سعودی در این باره گفته‌اند، شوکه شویم. مسلما آمریکایی‌های بسیاری از ‌سیلیکون‌ولی‌ تا صفحات سرمقاله مهم‌ترین روزنامه‌های آمریکا فریب تعهدات بن‌سلمان به ایجاد اصلاحات و بازاریابی ماهرانه‌ او برای رهبری‌اش را خوردند. اقدامات شرورانه و بی‌ملاحظه او شخصیت حقیقی‌اش را برای آنان که تمایل داشتند پس پرده ظاهر دوستانه‌اش را ببینند، فاش کرده است.
آن‌طور که از این اقدامات پیداست محمد بن‌سلمان‌ دیگر شریک قابل اعتماد و منطقی آمریکا نیست و نمی‌تواند باشد. در صورتی که از مجازات مستقیم او صرف نظر کنیم و تنها اطرافیانش را هدف قرار دهیم، ولیعهد سعودی بیش از پیش برای اقدامات افراطی‌اش جسور خواهد شد. و اگر او را مجازات کنیم‌- که باید همین کار را انجام دهیم- بن‌سلمان‌، بدخلق و متکبر تمایل خواهد داشت که بیش از پیش غیرمسوولانه اقدام کند تا استقلالش را نشان دهد و مجازات یکسانی را علیه شرکای غربی سابقش اعمال کند. دولت ترامپ در هر دو صورت باید فرض کند که بن‌سلمان‌ به حکومت در کشورش و روابط دوجانبه‌مان ادامه خواهد داد.
متاسفانه‌ به نظر می‌رسد ملک سلمان نمی‌خواهد یا نمی‌تواند پسر سرکشش را کنترل و مهار کند. از آنجا که منتقدان وادار به اطاعت و مخالفان کنار گذاشته شده‌اند، هیچ جایگزین قطعی و مشخصی برای رهبری عاقلانه و مسوولانه عربستان وجود ندارد.


در چنین شرایطی ما باید خود را برای عربستانی که در آینده بی‌ثبات‌تر خواهد بود و حکومت در آن دشوارتر است، آماده کنیم. در این سناریو خطرات سنگینی برای امنیت و منافع اقتصادی آمریکا وجود خواهد داشت. آمریکا با هدایت سکان کشتی خود به سمت ولیعهد سعودی، مرتکب اشتباه شد اما اگر به این روند ادامه دهیم کاری به مراتب احمقانه‌تر انجام داده‌ایم.
با نگاه به آینده، واشنگتن باید خطرات برای منافع کشورمان را کاهش دهد. ما نباید روابط مهم‌مان را با عربستان قطع کنیم اما باید برای همگان کاملا مشخص کنیم مادامی که محمد بن‌سلمان‌ به استفاده از قدرت نامحدودش ادامه می‌دهد، کسب‌و‌کار و تجارت با ریاض نمی‌تواند مثل همیشه ادامه داشته باشد. سیاست آمریکا با همراهی متحدان‌مان باید این باشد که به منظور اعمال فشار بیشتر بر خاندان سلطنتی عربستان برای یافتن جایگزین باثبات‌تری برای بن‌سلمان‌، او را کنار بگذاریم.
باید اقدامات‌مان را با به راه انداختن یک تحقیق بین‌المللی بی‌طرفانه در خصوص قتل خاشقجی آغاز کنیم. همچنین باید در قضاوت‌مان مبنی بر اینکه آمریکا باور دارد قتل خاشقجی نمی‌توانسته بدون تمایل ولیعهد عربستان یا به احتمال زیاد به دستور او صورت گرفته باشد، ثابت‌قدم و علنی باشیم.
در نهایت باید از حمایت از محمد بن‌سلمان‌ در کوره‌راه‌ها دست بکشیم و شک و تردیدهای سازنده‌ای را به روابط خودمان با او به ویژه در مواردی که نیازمند اعتماد به حرف و قضاوت او هستیم، وارد کنیم.