اسطوره‌های مقاومت در برابر اجرای قانون

24 آبان آخرین مهلت کناره‌گیری روسای 13 فدراسیون ورزشی است که براساس قانون منع به کارگیری بازنشستگان، اجازه حضور در پست خود را ندارند. پیش از این محمدرضا داورزنی، معاون وزیر ورزش و جوانان اعلام کرده بود روسایی که از پست خود کناره‌گیری نکنند مجرم شناخته می‌شوند. او در این باره گفته بود: «پس از مدت مقرر پیش‌بینی شده در قانون، فعالیت این افراد خلاف قانون است و پس از 60 روز (از زمان تصویب) این افراد بازنشسته حق امضا و حق دریافت پول را ندارند. اگر هر بازنشسته‌ای در هر دستگاهی پس از 60 روز در مقام خود بماند و پولی به این فرد پرداخت شود، جرم خواهد بود و دستگاه مربوطه، مجرم شناخته می‌شود. بنابراين فرد بازنشسته باید به سرعت جای خود را به فرد بعدی بدهد». داورزنی در همان گفت وگو عنوان کرد حدود 12-11 رییس فدراسیون بازنشسته وجود دارد. هرچند که هرگز نامی از روسای بازنشسته نبرد اما براساس گمانه‌زنی رسانه‌ها، بهرام شفیع، رییس فدراسیون هاکی، غلامرضا امینی، رییس فدراسیون قایقرانی، علیرضا رحیمی، رییس فدراسیون هندبال، مصطفی کریمی، رییس فدراسیون ناشنوایان، احمد ضیایی، رییس فدراسیون والیبال، محمدعلی صبور، رییس فدراسیون سه‌گانه، محمود رشیدی، رییس فدراسیون ورزش‌های رزمی، محمدصادق فرجی، رییس فدراسیون کاراته، مجید شایسته، رییس فدراسیون تنیس، محمد درخشان، رییس فدراسیون جودو، حجت‌ا... دهخدایی، رییس فدراسیون چوگان و مهدی تاج، رییس فدراسیون فوتبال از جمله روسایی بودند که شامل قانون می‌شدند و باید استعفا می‌کردند.
چالش‌اصلی‌وزارت‌ورزش
حدود 55 روز از تصویب قانون منع به کارگیری بازنشستگان می‌گذرد اما وزارت هنوز موفق نشده روسایی راکه با چنگ و دندان در پی حفظ پست خود هستند برکنار کند. نکته عجیب آنکه چندی پیش مازیار ناظمی، مدیر روابط عمومي وزارت ورزش و جوانان در توییتی پرده از تهدید وزارت برداشت و نوشت: «برای اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان، روزهای سخت و پرتهدیدی را می‌گذرانیم. در حال حاضر نصیحت می‌کنیم». براساس شنیده‌های «قانون»، وزارت ورزش در نهایت همه روسای فدراسیون‌ها را کنار می‌گذارد اما چالش اصلی آن‌ها با فدراسیون‌های والیبال و فوتبال خواهد بود. نکته مهم‌تر آنکه مهدی تاج در روزهای گذشته تلاش‌های فراوانی کرد تا ثابت کند فدراسیون فوتبال، نهادی غیردولتی است و حتی در این راه با علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی نیز جلسه‌اي را برگزار کرد اما خروجی جلسه چیزی جز یاس نبود و به او اعلام شد باید از پست خود استعفا کند. احمد ضیایی نیز با وجود تلاش‌های گسترده، تنها پنج روز فرصت دارد تا کناره‌گیری خود را اعلام کند در غیر این صورت، براساس اظهارات داورزنی، مجرم شناخته خواهند شد. اما سرنوشت روسایی که از پست خود کناره‌گیری کردند چه شد؟ پیش از این گفته می‌شد از آن‌ها به عنوان رییس افتخاری استفاده خواهد شد در صورتی‌که به نظر می‌رسد این روسا راضی به پست‌های افتخاری‌نیستند.
سرنوشت‌جدا شده‌ها!


جز بهرام شفیع که تا چند روز دیگر مراسم چهلمین روز درگذشتش برگزار خواهد شد، غلامرضا امینی از فدراسیون قایقرانی، حجت ا... دهخدایی از فدراسیون چوگان، مصطفی کریمی از فدراسیون ناشنوایان، علیرضا رحیمی از فدراسیون هندبال، محمدعلی صبور از فدراسیون سه‌گانه و محمد درخشان از فدراسیون جودو کناره‌گیری کردند. درخشان البته با یک پست جالب به فدراسیون بازگشت، محمدرضا عمادی، نایب رییس پیشین فدراسیون جودو که روز شنبه با نظر مجمع و تایید وزارت ورزش به عنوان جانشین محمد درخشان رییس سابق فدراسیون، به عنوان سرپرست این فدراسیون انتخاب شد، طی حکمی محمد درخشان را به عنوان سرپرست نایب رییسی فدراسیون منصوب کرد تا واکنش منتقدان را در پی داشته باشد. در واقع رییس پیشین فدراسیون جودو، با حکم سرپرست خود، سرپرست نایب رییسی فدراسیون شد و به احتمال فراوان با همان قدرت قبل، در پست خود باقی خواهد ماند هرچند که با عنوان دیگری فعالیت خواهد کرد. البته تغییرات فدراسیون‌ها محدود به روسای بازنشسته نبود و رسول خادم نیز به دلیل خستگی و کسب نتایج ضعیف در مسابقات جهانی مجارستان، تصمیم به استعفا گرفت تا حمید بنی‌تمیم، سرپرست فدراسیون شود. تغییر و تحولات در ورزش کشور ادامه خواهد داشت و ضیایی و تاج نیز به احتمال زیاد کناره‌گیری خواهند کرد. احمد سعادتمند، مدیرعامل پیشین باشگاه بانک سرمایه و سرپرست پیشین فدراسیون تنیس روی میز مهم‌ترین گزینه‌ای است که از او به عنوان جانشین ضیایی نام برده می‌شود. از سوی دیگر کیومرث هاشمی و شهاب‌الدین عزیزی‌خادم نیز گزینه‌هایی هستند که گفته می‌شود برای ریاست بر فدراسیون فوتبال آماده شده‌اند. گزینه‌هایی که هر یک، طرفدارانی دارد و رفاقت هر یک از آن‌ها باعث شده برخی رسانه‌ها به طور حساب شده‌ای به فدراسیون حمله یا از آن دفاع کنند.
لاریجانی چه گفت؟
قانون منع به کارگیری بازنشستگان از همان روزهای اول با چالش‌های فراوانی مواجه بود، اینکه قرائت دقیقی از آن وجود ندارد و همین موضوع باعث می‌شود برخی از نمایندگان مجلس و رسانه‌ها، فدراسیون را نهادی غیردولتی بنامند و با استناد به همین موضوع، سعی در حفظ تاج داشته باشند نشان می‌دهد باید شفاف سازی‌های بیشتری در این باره صورت می‌گرفت. فاطما سامورا، نایب رییس فیفا نیز در روزهای اخیر به شدت پیگیر احتمال تعلیق فوتبال ایران بود و همین موضوع باعث شده تاج و همکارانش، برگ برنده‌ای برای فرار از قانون داشته باشند. نکته جالب اینجاست که علی لاریجانی روز سه‌شنبه در توضیحاتی کامل پیرامون این ماجرا عنوان کرد: «ما به طور رسمی می‌توانیم بگوییم که فدراسیون فوتبال دولتی نیست اما شامل قوانین جمهوری اسلامی ایران می‌شوید و فیفا نیز دخالتی در این ماجرا نخواهد کرد.
قانون منع به کارگیری بازنشستگان عنوان کرده هر موسسه‌ای كه به نحوی از بودجه دولتی استفاده می‌کند نیز شامل این قانون می‌شود. بنابراین اگر سوال این باشد که فدراسیون فوتبال دولتی است یا خیر؟ پاسخ منفی است اما شامل قوانین دولتی ایران می‌شود». به هر ترتیب با وجود مقاومت‌ها، شنیده مي‌شود تاج و ضیایی در هفته جاری استعفا می‌کنند و جدا می‌شوند تا قانون مصوب توسط نمایندگان مردم‌اجرایی شود.