جنگ شفافيت

هزينه‌هاي اصلاحات حقيقي در كشور به حدي بالاست كه كمتر كسي جرات مي‌كند اين رويه را در دستور كار خود قرار دهد. در همين راستا شاهد آن هستيم كه هر ساله زمان ارائه بودجه كه مي‌شود برخي براي سلحشور نشان دادن خود اظهاراتي را درباره بودجه‌هاي پنهان و مسائل حاشيه‌اي لايحه دخل و خرج كشور بيان مي‌كنند كه با تصويب بودجه به فراموشي سپرده مي‌شود. نكته تامل‌برانگيز اين نوع اقدامات در آنجاست كه اين نوع افشاگري محافظه‌كارانه خروجي مناسبي نيز ندارد و حتي فرد افشاگر مسائل را به صورت عمقي به زبان نمي‌آورد وتنها به بيان كليات و بازخواني اجمالي بسنده مي‌كند. در همين راستا شاهد آن بوديم كه در هفته گذشته حسام الدین آشنا، مشاور رييس‌جمهور و رییس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری در مراسمی درباره شفافیت بودجه صحبت هایی کرده که در شبکه‌های اجتماعی بازتاب گسترده ای به دنبال داشت. حسام‌الدین آشنا در بخشی از این اظهارات گفته است : من اگر به جای دانشجویان امروز بودم به دنبال برگزاری دوره‌های مختلف بودجه‌خوانی و کسب اطلاعات بیشتر درباره بودجه می‌رفتم. امروز دانشجویان اسم یک نهاد به نام جامعه‌المصطفی را می‌دانند، اما سایر نهادها را نمی‌شناسند. پشت هر ردیف بودجه یک قبیله و یک پدر و مادر قرار دارد. وی ادامه داد:شما فقط جامعه المصطفی را می شناسید، هزار نهاد دیگر وجود دارند که اصلا اسم‌شان را هم نشنیده‌اید. وقتی می خواهیم بودجه‌شان را قطع کنیم، کل بودجه کشور را گروگان می‌گیرند، تا تکلیف آن یک ردیف مشخص شود.
آغاز حملات
بعد از اين اظهارات آشنا حملات فراواني به وي شد. در يكي از اولين واكنش‌ها، احمدامیرآبادی فراهانی، نماینده مردم قم و عضو هیات رييسه مجلس در توییتی نسبت به اظهارات حسام الدین آشنا، رییس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری، واکنش نشان داد و نوشت كه جناب آشنا که طرفدار شفافیت بودجه هستند، بفرمایند چه مقدار بودجه گرفته‌اند و چگونه خرج کرده‌اند و دولت شما در دنیا چند نفر را با زبان فارسی آشنا کرده است؛ ولی خوبه بدانید جامعه المصطفی که همیشه کمتر از آن چیزی که تصویب می‌شود تخصیص می‌دهید، ۳۰۰ هزار نفر را با زبان فارسی آشنا کرده است. بهروز نعمتی ، سخنگوی هیات رییسه مجلس شورای اسلامی نيز در تويیتر خود به اظهارات حسام الدین آشنا درباره شفافیت بودجه واکنش نشان داد و نوشت كه آقای آشنا مدت ها است سعی دارد در مقام تئوریسین با انداختن تو در زمین دیگران ناکارآمدی خود و دوستانش را بر دوش دیگران بیندازد. این بار در بودجه 98 که تدوینی از طرف دولت بوده را با ناآشنایی تحلیل کرده است.آقای تئوریسین؛ مجلس تدوینگر نیست ، ریل گذار است.هرجا اشتباه رفتی باید به ریل برگردی. غلامرضا تاجگردون، نماینده مردم گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی و رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی نيز كه از گفتار آشنا بسيار عصباني شده بود در صفحه مجازی خود درباره اظهارات او درباره شفافیت بودجه نوشت كه گویا هر رييس جمهوری باید یک مشائی داشته باشد. مشاور محترم رييس جمهور بعد از 6 سال از دوره رييس جمهور با دادن آدرس غلط به جامعه فرار به جلو می‌کند.بودجه را دولت می‌دهد. 6 سال هم آقای روحانی بودجه را به مجلس داد. هر آنچه که بخواهد می‌تواند در لایحه انجام می‌دهد. مثل امسال که هر جا را دوست نداشت، کم کرد و هر جا را دوست داشت، بالا برد.افزایش های مجلس هم مشخص است. افزایش حقوق بازنشستگان، کسری بیمه ها، عمرانی مناطق محروم، پاداش برزمین مانده فرهنگیان و کارمندان، افزایش مستمری افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امدادو از این قبیل موضوعات.جناب آقای آشنا این مردم درد زیادی دارند به دردشان نمک دروغین نریز یا اینکه اگر جنایتی شده دولت فعلی را هم در این جنایت شریک بدانید. البته که اگر مجلس ببیند جایی بی انصافی شده باشد اصلاح می‌کند، چه در عرصه اقتصادی و چه فرهنگی و چه در دفاع؛ خدا همه را به راه راست هدایت کند.
بحران لايه‌هاي پنهان يك بودجه


به نظر مي‌رسد با وضعيتي كه در كشور وجود دارد و با توجه به واكنش‌هايي كه اظهارات آشنا نشان داده شده است، پنهانكاري‌هاي فراواني در بودجه وجود دارد. در همين راستا چندي پيش غلامعلي‌جعفرزاده ايمن آبادي در اظهاراتي به برخي مسائل اشاره كرد و با اشاره به الزامات بوجه سال 98 در بخش منابع گفت: باید نسبت به ساماندهی و بازنگری معافیت های گمرکی و مالیاتی و درج مبالغ واقعی آن در بودجه سال آینده اقدام شود، در حال حاضر معادل 70 درصد بودجه کل کشور معافیت مالیاتی داده می شود. عضو کمیسیون برنامه، بودجه ومحاسبات مجلس ادامه داد: در بودجه سال 98 باید سازمان امور مالیاتی مکلف به اجرای کامل طرح جامع مالیاتی شود. با اجرای این طرح حداقل جلوی 50 درصد فرار مالیاتی گرفته می شود، همچنین انتظار می‌رود ضمانت اجرایی در خصوص دستگاه هایی که از ارائه بانک های اطلاعاتی به سازمان مالیاتی خودداری می کنند، برخوردهای قانونی پیش‌بينی شود. نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: استفاده از دارایی های دولت به عنوان پشتوانه صکوک اسلامی، رعایت سقف پیش بینی شده در قانون برنامه ششم توسعه برای انتشار اوراق مالی اسلامی، حذف آن بخش از ردیف های درآمدی که طی پنج سال اخیر عملکردی نداشته و همچنین پیش بینی منابع به میزان عملکرد واقعی آن در بودجه سال 98 دیده شود. وی اظهارداشت: پیش بینی کاهش درآمدهای اختصاصی و منظور کردن آن در بودجه دستگاه های اجرایی و پیش‌بینی هیاتی با اختیارات تام به منظور تعیین اموال مازاد دستگاه های اجرایی از جمله الزامات بودجه در سال 98 در بخش منابع است.
پنهانكاري‌هاي دوست‌نداشتني
نبود نظارت، وجود نهادهاي نظارتي موازي، درگير بودن لايه‌هاي قدرت در مسائل مالي و ... همه سبب شده است كه درآمدهاي كشور و هزينه‌ها آن‌گونه كه بايد روشن نباشد و در هر بازه زماني با مشكلات اين چنيني روبه رو شويم و برخي فرياد سردهند و عده‌اي نيز با پتك بر سر آن‌ها بكوبند تا ديگر صداي اعتراضي به گوش نرسد. البته بازي با افكار نيز ديگر در اين بازه خروجي مناسبي ندارد و چهره بدون روتوش دولتي‌ها براي مردم نمايان شده است و اگر اين اظهارات را آشنا در زماني قبل از انتخابات 96 به زبان مي‌آورد، شايد بيشتر مورد قبول واقع مي‌شد ولي امروزه با توجه به اقداماتي كه دولت در دستور كار داشته و رويه‌اي كه پي گرفته بودند، چندان حمايت بدنه اجتماعي را به همراه نخواهد داشت و برخي نمايندگان نيز كه چندان به اصلاحات توجهي ندارند، از فرصت استفاده كرده و اين گونه او را سركوب مي‌كنند.همه از روشنگري استقبال مي‌كنند ولي رطب‌خورده‌هايي كه امروز از نبود شفافيت ناله مي‌كنند، نمي‌توانند منع رطب كنند زيرا خود در هزينه‌كردهايي كه دارند، تاريكي‌هاي فراواني داشته و تا درباره آن‌ها روشنگري نكنند، اين نوع اظهارات به دل مردم نمي‌نشيند.