ایستادگی مجمع پای مصلحت و عزت

گروه سیاسی: تعیین‌تکلیف درباره تصویب یا رد لایحه الحاق جمهوری اسلامی ایران به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمان‌یافته فراملی (پالرمو) در جلسه دیروز مجمع تشخیص مصلحت نظام به سرانجام نرسید و تصمیم نهایی در این‌باره در جلسه 2 هفته بعد این مجمع اتخاذ می‌شود.
به گزارش «وطن‌امروز»، دیروز قرار بود مجمع تشخیص برای سومین بار درباره لایحه الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو تصمیم نهایی را اتخاذ کند اما آنگونه که برخی اعضا اعلام کرده‌‌اند «کفایت مذاکرات» رأی نیاورد و مقرر شد جلسه بررسی‌ها تمدید شود. این لایحه به همراه لایحه الحاق ایران به CFT از جمله لوایح مرتبط با کارگروه اقدام ویژه مالی FATF به شمار می‌رود که طی ماه‌‌های گذشته دولت و نمایندگان حامی دولت در مجلس برای تصویب آن تلاش زیادی کرده و در این راستا حتی معیشت مردم و حل مشکلات اقتصادی را به تصویب این 2 لایحه گره زده بودند؛ چنانکه واعظی، رئیس دفتر رئیس‌جمهور هفته قبل به طور تلویحی اعضای مجمع را تهدید کرد در صورت رد این 2 لایحه باید مسؤولیت اوضاع اقتصادی را به گردن بگیرند! علاوه بر این پایان مهلت 4 ماهه کارگروه FATF به ایران نیز موجب شد تا فشارها به مجمع برای تصویب این 2 لایحه مشکوک و مبهم افزایش یابد، با این حال مجمع دیروز نه‌تنها تحت تاثیر این فشارها قرار نگرفت بلکه آنگونه که رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس اعلام کرد، تعداد مخالفان پالرمو در جلسه دیروز افزایش نیز یافت. به نظر می‌رسد خلف وعده اروپا در عمل به تعهدات برجامی‌‌‌‌اش و اعلام راه‌اندازی یک شرکت ذی‌حسابی به جای تضمین فروش نفت ایران و مبادلات بانکی، موجب شده است اعضای مجمع درباره این لایحه با تردید و تامل بیشتری عمل کنند.
همراهی با خواسته‌‌های قلدرمآبانه مصلحت است؟
در ابتدای جلسه دیروز مجمع تشخیص مصلحت نظام که بدون حضور حسن روحانی و علی لاریجانی برگزار شد، آیت‌الله صادق آملی بر تلاش مسؤولان در جهت رفع مشکلات معیشتی و اشتغال مردم و رعایت مصالح و عزت کشور تاکید کرد. رئیس مجمع تشخیص مصلحت با اشاره به لایحه پالرمو اعلام کرد: نکته‌ای که وجود دارد این است که ما در عین حال که باید مصالح کشور را رعایت کنیم، باید به نکاتی که از هر 2 طرف مطرح می‌شود توجه بکنیم. باید به موضوع عزت مردم و عزت کشور هم توجه داشته باشیم. انسان احساس می‌کند اروپایی‌ها با وجود این تعویق و تعلیقی که در انجام کارهای‌شان تا الان داشته‌‌اند در جریان INSTEX نشان دادند چیزی که طلب می‌کنند فراتر از این حرف‌ها است. ما باید به این مطلب توجه داشته باشیم که در تایید و تصویب پالرمو اگر نظری بدهیم آیا واقعا آن چیزی است که اروپایی‌ها از ما خواسته‌‌اند یا امر فراتری همچون FATF را از ما توقع دارند؟ و جمهوری اسلامی، مجمع تشخیص مصلحت، مجلس و نهادهای دیگر آیا واقعا مصلحت است که با این طلب‌‌های قلدرمآبانه کشورهای غربی همراهی کنند؟ راهپیمایی عظیم مردم نشان داد مردم برای عزت خودشان بسیار ارزش قائل هستند. ما نباید ارزش‌‌های انقلاب را فراموش کنیم.


تصمیم نهایی؛ 2 هفته بعد
در جلسه دیروز مجمع، همچنین ادامه بررسی لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرائم سازمان‌یافته مالی موسوم به پالرمو، اختلافی بین مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان در دستور قرار گرفت. در نشست دیروز همچنین وزیر امور اقتصادی و دارایی، معاون حقوقی رئیس‌جمهور و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز حضور داشتند و اظهارنظرهای مبسوط تعدادی از اعضا مطرح شد و با توجه به پایان وقت جلسه و ضرورت بحث و بررسی بیشتر در اطراف موضوع‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌، ادامه مباحث به جلسه آتی مجمع موکول شد.
با پالرمو معیشت مردم سخت‌‌‌‌‌‌تر می‌شود
احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان برخی جزئیات درباره جلسه دیروز مجمع تشخیص مصلحت نظام از مخالفت خود با لایحه پالرمو خبر داد. وی در این‌باره اظهار داشت: جلسه امروز هیچ مصوبه‌ای نداشت و از آنجا که فرصت برای اظهارنظر اعضا کافی نبود، بررسی دستور جلسه که پیوستن ایران به کنوانسیون بین‌المللی پالرمو است به جلسه دیگر موکول شد.
وی ادامه داد: تعداد کثیری از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام قصد صحبت کردن در رابطه با لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو را داشتند که به همه آنها نوبت صحبت کردن نرسید و از آنجا که موضوع اهمیت دارد، «کفایت مذاکرات» رأی نیاورد و مقرر شد جلسه بررسی‌ها تمدید شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این پرسش که آیا عدم حضور رئیس‌جمهور در جلسه مورد اعتراض دیگر اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفت یا خیر؟ بیان کرد: رئیس‌جمهور هم مانند سایر اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام است و در این دوره در هیچ‌کدام از جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام حضور نداشته است. توکلی خاطرنشان کرد: از آنجایی که پیوستن ایران به پالرمو مهم است و به معیشت مردم ارتباط دارد به نظرم با پذیرش این لایحه وضع معیشت مردم سخت‌تر می‌شود و من سعی می‌کنم از موافقت با قوانینی که وضع مردم را سخت می‌کند، اجتناب کنم.
فضای غالب مجمع مخالف پالرمو است
آیت‌الله مجتهدشبستری، دیگر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز ضمن بیان جزئیاتی از جلسه دیروز، از مخالفت اکثر اعضای مجمع با لایحه الحاق ایران به پالرمو و FATF خبر داد. وی در گفت‌وگو با رسا، با اشاره به جزئیات جلسه دیروز مجمع درباره پذیرش پالرمو گفت: از آنجایی که افراد زیادی از جلسه گذشته ثبت‌نام کرده بودند تا درباره موضوع صحبت کنند و جلسه به طول انجامید جلسه دیروز مجمع به رأی‌‌‌گیری نرسید. وی افزود: دیروز در جلسه‌ای 3 ساعته، 9 نفر از اعضا صحبت کردند و تقریبا همان تعداد وقت گرفتند که صحبت کنند اما وقت جلسه به پایان رسید و تصمیم‌‌‌گیری درباره پالرمو به جلسه آینده موکول شد. آیت‌الله مجتهدشبستری درباره چرایی طولانی شدن بحث درباره پالرمو اظهار داشت: این مسأله دقیق است و بنا بر تأکید رهبر معظم انقلاب کار باید با دقت نظر لازم و دوراندیشی باشد، بنابراین اعضا درصدد حلاجی بیشتر موضوع هستند و در جلسه آینده بحث پالرمو تعیین‌تکلیف می‌شود. وی درباره فضای مجمع تشخیص مصلحت در موافقت یا مخالفت با پالرمو ادامه داد: فضای غالب مجمع مخالف است و بیشتر کسانی که نوبت صحبت داشتند به عنوان مخالف صحبت کردند. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: با توجه به معیارها و استدلال‌ها، نظر اکثریت مخالف است، از سوی دیگر طرفداران پالرمو و FATF ادله قوی و مستدلی ندارند و ادله مخالفان قوی‌‌‌‌‌‌تر است.
  آرای منفی به پالرمو در مجمع بیشتر از قبل شد
حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به جلسه دیروز مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره لایحه پالرمو گفت: در جلسه دیروز به دلیل تعدد سوالات، 9 سوال اساسی اعضا درباره این لایحه پاسخ داده نشد و به همین دلیل تصمیم‌گیری درباره پالرمو به جلسه بعدی موکول شد. حشمت‌الله فلاحت‌پیشه در گفت‌وگو با «ایران» توضیح داد: دیروز اگر این لایحه در مجمع به رای گذاشته می‌شد قطعا رای نمی‌آورد و اعضا آن را رد می‌کردند، چرا که آرای منفی به این لایحه در جلسه دیروز نسبت به جلسه قبل حتی بیشتر هم شده بود. وی ادامه داد: در جلسه دیروز چند ابهام جدید نیز توسط اعضا مطرح شد که به نظر می‌رسد طرح آنها باعث شود قدری بررسی این لایحه بیشتر به طول بینجامد. نماینده مجلس افزود: مهم‌ترین این ابهامات و انتقادات که عامل اصلی افزایش آرای منفی هم شد، تعلل کشورهای اروپایی در عملیاتی شدن سازوکار SPV و همچنین کم‌اثر بودن اقدامات اروپایی و بویژه بسته پیشنهادی آنها بود. فلاحت‌پیشه همچنین گفت: ابهام مهم دیگری که قبلا در جلسات مطرح نبود و امروز به شکل جدی طرح شد این مساله بود که وقتی دولت نمی‌تواند ضمانت دهد با پذیرش شروط FATF اوضاع بهتر خواهد شد، ضرورتی برای پذیرش کنوانسیون‌های پالرمو و CFT وجود ندارد.