ظریف: در مورد تمامیت ارضی با کسی تعارف نداریم

وزیر امور خارجه گفت: درباره تمامیت ارضی و آب‌های ایران با هیچ کس تعارف نداریم و حاضر نیستیم درباره افتخار ایران در 40 سال گذشته - مبنی بر اینکه یک وجب از کشور از بین برود – با کسی مذاکره کنیم.دولت نسبت به این مسئله متعهد است و مجلس حرف نهایی را می‌زند.
محمدجواد ظریف در جلسه علنی دیروز برای پاسخ دادن به سوالی درباره سهم ایران از بستر و زیربستر ایران در رژیم حقوقی دریای خزر با اشاره به حساسیت ایران به تمامیت ارضی و استقلال کشور گفت: اگر به تاریخ معاصر ایران دقت شود، تنها حکومتی که حتی یک وجب از خاک و آب ایران مورد مذاکره قرار نگرفته است و از دست نرفته، نظام جمهوری اسلامی ایران است.
وی ادامه داد: اگر به تاریخ نگاه کنیم در سلسله‌های حکومتی قبلی قسمتی از خاک ایران جدا شده و تنها در جمهوری اسلامی علیرغم جنگ تحمیلی و فشارهای زیاد، یک وجب از کشور کم نشده و این افتخار بزرگی برای رهبری ایران و مردم است که در برابر فشارها مقاومت کرده و با خون خود از وجب به وجب کشور دفاع کرده‌اند.
وی با بیان اینکه در تمام این سال‌ها پروتکل‌هایی درباره محیط‌زیست و ماهیگیری مطرح شده و در نهایت، در کنوانسیون جامع حقوقی دریای خزر که موضوع اصلی مذاکرات در 21 سال اخیر بوده، به نتیجه رسیده است، تصریح کرد: این کنوانسیون در سال 95 و 96 مراحل نهایی خود را طی کرد و بعد مراحل خود را در داخل کشورها طی کرد.


وزیر امور خارجه یادآورشد: این کنوانسیون در سال 97 امضا شد و ازسوی برخی از افراد این انتقاد وارد شد که چرا در دوران تحریم‌ها و زمانی که ایران مورد فشار است این توافق امضا شد، به خاطر این نبود که در سال 97 توافق شد بلکه این مذاکرات، در 21 سال گذشته مذاکره شده و در سال‌های 94، 95 و 96 مراحل نهایی خود را طی کرد و به نتیجه رسیده بود و تنها در سال 97 به امضا رسید.
دیپلمات عالی کشورمان درباره تصویب نهایی کنوانسیون نظام حقوقی دریای خزر خاطرنشان کرد: در داخل کنوانسیون مشخص شده است که برای تصویب نهایی، باید مراحل قانون‌گذاری باید طی شود لذا در زمانی که دولت مراحل اولیه را طی کند، آن زمان کنوانسیون را برای تصویب به مجلس ارسال می‌کند و هیچ چیز بدون تصویب مجلس نهایی نخواهد شد.
ظریف همچنین درباره تعیین زیربستر در کنوانسیون نظام حقوقی دریای خزر اظهار داشت: آنچه در کنوانسیون نظام حقوقی دریای خزر مشخص است، آن است که دو زمینه بستر و زیربستر هنوز به نتیجه نرسیده و قرار شده در مذاکرات دوجانبه به نتیجه برسد ولی درباره پهنه آبی با توجه به مشکلاتی که زیربستر پیدا شده و کشورهای دیگر به صورت دوجانبه توافق کرده‌اند. در واقع در مورد روی آب توافق کردیم که زمانی این توافق به مورد قبول است که هر پنج کشور درباره آن توافق کنند لذا مقرر هم کردیم تا ایران در عمل انجام شده قرار نگیرد.
وی درباره ترسیم خط مبداء در کنوانسیون نظام حقوقی دریای خزر بیان کرد: برخلاف دیگر کشورها که براساس روش‌های سنتی برای ترسیم خط مبداء از حقوق بیشتری برخوردار می‌شوند سواحل دریای خرز در ایران مناسب نیست یعنی تقریبا سواحل ما صاف است. لذا توافق کردیم خط مبدا باید مورد توافق همه باشد و در ماده یک کنوانسیون نظام حقوقی دریای خزر هم آمده است کشورهایی که سواحل‌شان در موضع نامناسب قرار می‌گیرد باید در وضعیت ویژه قرار گیرد.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: زمانی که کنوانسیون نظام حقوقی دریای خزر امضا شد، ایران در بیانیه‌ای که در این باره اعلام کرده این بند مربوط به ایران است و خط مبداء ایران باید به شکلی ترسیم شود که ایران با کشورهایی که طول ساحل مشابه هستند، دریای سرزمینی مشابهی داشته باشد و خط مبداء به ضرر ایران نباشد.
ظریف افزود: ضمن اینکه بر روابط بسیار خوب با تمامی همسایگان تاکید داریم، درباره تمامیت ارضی و آب‌های ایران با هیچ کسی تعارف نداریم و حاضر نیستیم درباره افتخار ایران در 40 سال گذشته - مبنی بر اینکه یک وجب از کشور از بین برود – با کسی مذاکره کنیم و از این مسئله حراست خواهد شد. دولت نسبت به این مسئله متعهد است و مجلس حرف نهایی را می‌زند.
وی درباره علت عدم ارائه کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر به مجلس گفت: علت اینکه کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر برای تصویب به مجلس ارائه نشده، به خاطر آن است که چون درباره خط مبداء تصمیم‌گیری نشده، تصمیم‌گیری برای مجلس دشوار خواهد بود. البته میان کشورها توافق کردیم کشورها اقدام خلافی با این کنوانسیون انجام ندهند لذا این تصمیم را گرفتیم تا زمان توافق درباره خط مبدا، کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر برای تصویب به مجلس ارائه نشود ولی در نهایت تصمیم نهایی با مجلس است.
عضو شورای عالی امنیت ملی اضافه کرد: با اجازه شورای عالی امینت ملی کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر امضا شده، تمامی مراحل انجام شده و به تایید رهبری قرار گرفته و امضا شده ولی تصمیم نهایی منوط به نظر مجلس است.
ظریف در بخش دوم اظهارات خود با تاکید بر اینکه روابط بین‌الملل براساس اعتماد نیست بلکه براساس منافع ملی است، اظهار داشت: هیچ گاه منافع ملی خود را براساس اعتماد به دیگران به چوب حراج نمی‌گذاریم. ما با همه دوستیم و با کسانی که با ما دشمنی نکنند، رابطه خوب داریم. با روسیه و سایر همسایگان رابطه خوب داریم. با روسیه رابطه راهبردی داریم ولی به معنای آن نیست که لحظه‌ای درباره تمامیت ارضی شک داشته باشیم.
وی ادامه داد: ما درباره کنوانسیون نظام حقوقی دریای خزر، نه خوش ‌بین و نه بدبینیم. براساس روابط بین‌الملل اعتقاد داریم باید براساس منافع ملی عمل کرد و هیچ کس به خاطر ما دل نمی‌سوزاند.
وی با بیان اینکه کنوانسیون نظام حقوقی دریای خزر با چشم باز نوشته و امضا شده است، ابراز داشت: دوستان یادشان باشد علیرغم تبلیغات سلطنت‌طلبان در رژیم گذشته حتی یک کشتی اجازه نیافت تا خط موهوم آستانه - حسینقلی خان پیش برود. وزارت امور خارجه هر بار نسبت به این مسئله اعتراض کرد اما رژیم شاه نتوانست یکی کشتی را فراتر از خط آستانه - حسینقلی خان ببرد اما اعتراضات همکاران من در وزارت امور خارجه مانع شده زورگویی شوروی سابق برای شوروی حق قانونی ایجاد کند.
عضو شورای عالی امنیت ملی با تاکید بر اینکه بارها نشان دادیم در زمینه حفظ تمامیت ارضی ذره‌ای عقب‌نشینی نمی‌کنیم، تصریح کرد: مذاکرات دریای خزر در زمان اوج قدرت ایران بود، هرچند اعتقاد داریم ما همچنان در اوج قدرتیم؛ هم در زمینه میدانی و هم در زمینه بین‌الملی در اوج قدرتیم و آمریکا نمی‌تواند ایران را در یک محیط بین‌المللی تحریم کند. جلسه تشکیل می‌شود ولی آمریکا در آن محکوم می‌شود.
ظریف اضافه کرد: آنچه برای آمریکا مزیت ایجاد کرده، اعمال تحریم‌ها به خاطر توان اقتصادی‌اش است که دلیل استفاده افراطی از این اهرم در درازمدت مزیت خود را از دست می‌دهد، همچنان که بسیاری از کشورها درحال کنار گذاشتن دلار - که اهرم قدرت و مزیت آمریکا است – هستند.
* 3 نماینده از پاسخ‌های ظریف قانع شدند
نمایندگان تهران، آستانه اشرفیه و نقده از پاسخ‌های دکتر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در مورد سهم ایران از بستر و زیربستر خزر در رژیم حقوقی این دریا قانع شدند.
سایر اخبار این روزنامه
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران: 100 درصد ارز تخصیصی، کالاهای اساسی وارد شد ظریف: در مورد تمامیت ارضی با کسی تعارف نداریم رئیس قوه قضاییه: نظارت درون سازمانی موجب کاهش میزان تخلفات می شود معاون اول رئیس جمهور: کاهش تعهدات ایران گامی برای حفظ برجام است سرپرست وزارت آموزش و پرورش: حکم 100 هزار معلم تا اول مهر به تمام وقت تغییر می‌یابد سخنگوی وزارت خارجه: تلاش‌های دیپلماتیک برای حفظ برجام ادامه دارد شبکه "زد.دی.اف" آلمان: ایران و 1+4 عزم خود را برای نجات برجام نشان دادند چین: مقابله با فشارهای آمریکا علیه ایران مهمترین راه کاهش تنش‌ها است پس از شکست اجلاس بحرین این‌بار امارات میزبان «معامله قرن» می‌شود ماهاتیر محمد: «معامله قرن» خلاف قوانین بین‌المللی است پاسخ رهبر انقلاب به نامه ظریف درباره سریال گاندو سخنگوی دستگاه قضایی، رئیس حوزه ریاست قوه قضاییه شد در جلسه هیات دولت به ریاست دکتر روحانی؛ آیین‌نامه اجرایی «بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد دستگاه‌های اجرایی» تصویب شد راه نجات آل‌سعود از باتلاق یمن