رئیس قوه قضائیه: برخورد با چند آدم نادرست در قوه قضائیه، «ضعف» نیست

رئیس قوه قضائیه گفت: اگر اعلام شد در قوه قضائیه یا در کادر اداری چند آدم نادرست به خاطر نادرستی و ناسلامتی با آنها برخورد شده است، این ضعف دستگاه قضایی نیست بلکه قوت قوه قضائیه است. این تقویت دستگاه قضاست. معلوم است دستگاه سفید و نورانی، چند نقطه سیاه را تحمل نمی‌کند.
به گزارش ایسنا، سیدابراهیم رئیسی در دیدار با قضات محاکم دادگستری کل استان تهران، که در مجتمع فرهنگی ورزشی شهید بهشتی برگزار شد، گفت: یکی از مشکلات قوه قضائیه، افزایش ورودی پرونده‌ها است که از کارهای این دوره آن است که تلاش همگان به‏ویژه تلاش دولتمردان به کاهش ورودی پرونده‌ها به عدلیه بینجامد.
رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه طبق آماری که گرفتم بالاترین رقم پرونده‌های ورودی به دادگستری مربوط به «توهین» و «تهدید» است، گفت: اینها مواردی است که با رضایت باید تمام کرد و این مسائل می‏تواند در شورای حل اختلاف وارد شود. شورای حل اختلاف باید کارهای فصل‏الخصومت و ریش سفیدی کند و کار بسیار خوبی است.
وی خطاب به قضات افزود: هر چه حکم متقن و مستند و متناسب باشد خوب است. ببینید عدم تناسب حکم و موضوع چقدر شما را برافروخته می‏کند؟ یک سوزن به خود و یک جوالدوز به مردم بزنید. ببینید مردم از صدور حکم نامتناسب چه می‏کنند؛ لذا عدالت امر مهمی است.


رئیسی با بیان اینکه عدالت امر مهمی است، گفت: خیلی‌ها را دیدید که درس حقوق نخوانده‌اند ولی دادرسی حقوقی به احکام دارند؛ لذا انتخاب حکم و موضوع مهم است. انتظار عمومی از ما این است که انتخاب حکم و موضوع فرق می‌کند. ممکن است کسی امروز به خاطر اینکه حقوقش عقب افتاده و بچه‌اش گرسنه است و معیشتش سخت است اعتراض کند، این فرد با کسی که قصد سوء‌استفاده کردن را دارد فرق می‌کند. او می‌خواهد زمینه تولید برایش فراهم شود لذا توصیه می‌کنم که در زمان صدور حکم، حقوق او را بدهید. این فرد اخلالگر نیست. برخورد باید با او با رافت و متفاوت باشد زیرا مشکل معیشتی دارد.‏
وی با بیان اینکه قانون بین جرم سیاسی و امنیتی تفاوت قائل شده است گفت: رسیدگی به جرم سیاسی با حضور هیئت منصفه است. بودن هیئت منصفه برای این جرم بسیار به قاضی کمک می‌کند و می‌تواند به حکم علاوه بر مقبولیت قانونی، مقبولیت عمومی هم دهد.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه تخلف و جرم با هم تفاوت دارد گفت: کسی که تخلف کرده و کسی که جرمی مرتکب شده با هم متفاوت هستند. کار سخت قاضی تشخیص این دو است.
رئیسی خطاب به قضات و توصیه آنها به شنیدن سخن کارشناس، وکیل و ضابط گفت: قاضی نظر می‌دهد ولی حکم هر چه مبتنی به نظر کارشناسی باشد، بهتر و پسندیده‌تر است.
وی تاکید کرد: قاضی شجاع و عزیز و توانا افتخار دستگاه قضایی است و حتما باید به دادگستری و کشور معرفی شوند. در برنامه‏هایی که داریم قضات شجاع و با‏کفایت در رده‌های مختلف را به جامعه معرفی می کنیم زیرا بسیار ارزشمندند.
رئیسی افزود: اگر اعلام شد در قوه قضاییه یا در کادر اداری چند آدم نادرست به خاطر نادرستی و ناسلامتی با آنها برخورد شده است، این ضعف دستگاه قضایی نیست بلکه قوت قوه قضاییه است. این تقویت دستگاه قضاست. معلوم است دستگاه سفید و نورانی، چند نقطه سیاه را تحمل نمی‌کند.
وی با اشاره به تلاش شبانه‏روزی قضات، گفت: قضات در مجالس حضور نمی‌یابند حتی در مجلس خانوادگی. محدودیت‌هایی دارند و گاهی صدای خانواده‌شان در‏می‌آید و برایشان امکان ندارد چند‏شغله شوند. با همه مشکلات زندگی را حفظ می‌کنند و باید‏ تیغ‏شان بران و قلم‏شان روان باشد. این همان عزتی است که برای قضات آفتخارآفرین است.
رئیس قوه قضائیه گفت: متهم باید در زندان با خود بگوید قاضی مرا محکوم کرد ولی عادل بود. قضات باید با ارباب رجوع و شاکی و وکیل درست برخورد کنند. برخورد بسیار مهم است و باید انسان‏ساز باشد و زمینه تحول در افراد را ایجاد کند.
رئیس قوه قضائیه افزود: بخشنامه کرامت و نیز موضوع کاهش جرایم کیفری ارایه شده است لذا تا جایی که امکان دارد ‏حکم حبس صادر نکنید. باید وضع زندان‌ها را متحول کنیم. ببینید از کل کشور کسانی که یک یا دو یا چهار یا ۲۴ ساعت و یا یکسال به زندان می‌روند چقدر هستند و آمارش قابل توجه است.
وی افزود: سارقین سابقه‌دار، قاچاقچیان مواد مخدر و کسانی که باعث ناامنی فضای جامعه می‌شوند با دیگر متهمان متفاوتند به‏ویژه در مورد خانم‌ها و نوجوانان. باید به این موضوع توجه کرد.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه مساله کاهش جمعیت کیفری مهم است گفت: ان‌شاءالله این امر را مجلس بررسی می‌کند. باید بازنگاهی به این قوانین شود خصوصا قانون آیین دادرسی کیفری. قضات تا جایی که امکان دارد مجازات‌های جایگزین حبس صادر کنند.
رئیسی گفت: در حکم مقام معظم رهبری دوره تحول آمده است. تحول به دست همه اجزای سازمان رخ می‏دهد و با بخشنامه اتفاق نمی‏‏افتد. تک تک شما همکاران در این تحول نقش دارید. در این دوره تحول علاوه بر‏ مدیران سعی دارم با بدنه قوه قضاییه هم در تماس باشم.
وی افزود: احکام باید در مرحله دادگاه بدوی آنچنان صریح صادر شوند که دادگاه تجدید‏نظر برای تضمین رای بدهد و دادگاه‌های تجدید‏نظر احکام دادگاه بدوی را تایید کنند.
رئیسی افزود: برخی از قضات می‌گویند ما رای صادر می‌کنیم، افراد بروند در دادگاه تجدید‏نظر حق خود را بگیرند که این سخن درست نیست؛ احکام دادگاه بدوی باید بدون رفتن به دادگاه تجدید‏‏نظر قابل استناد باشند. دادگاه باید فصل‏الخطاب باشد و حرف آخر را بزند.
سایر اخبار این روزنامه
آیا ضمانتی برای بازگشت سایر الواح تاریخی ایران از آمریکا وجود دارد؟ رونمایی از 110 لوح هخامنشی پس از 80 سال علیرضا صدقی بازگشت شیخ؟ تقویت ارزش پول ملی واقعی است؟ عددبازی با شاخص‌های اقتصادی! ماجرای شیوع یک بیماری در لردگان استان چهارمحال و بختیاری چیست؟ «چنار محمودی» در غبار شایعات ایدزی! «ابتکار» به مناسب تاسیس تلویزیون در ایران، یکه‌تازی‌ها در رسانه‌های تصویری را بررسی کرد در گفت‏و‏گو با یک کارشناس مسائل آلمان مطرح شد جایگاه برلین در استراتژی بلند‏مدت ایران نگران ریزش شاخص سهامداران جدیدالورود هستیم تشریح عوامل موثر در جذب نقدینگی رهبر انقلاب در دیدار فرماندهان سپاه مطرح کردند ایران با جدیت کاهش تعهدات هسته‌ای را ادامه می‌دهد رئیس‌جمهوری در جلسه هیئت دولت تصریح کرد عزت ملت ایران، شرط مذاکره آیت‌الله جوادی آملی در دیدار عارف: برخی در کشور دهه غارت راه انداختند رئیس قوه قضائیه: برخورد با چند آدم نادرست در قوه قضائیه، «ضعف» نیست