ارز در تلاطم

یک روز مانده به اتمام ضرب‌الاجل تجاری که هنوز ارز خود را به کشور بازنگردانده‌اند قیمت دلار با کاهش 2 هزار و 500 تومانی و سکه امامی هم با کاهش 225 هزار تومانی روبه‌رو شد و به 11 میلیون و 250 هزار تومان رسید.  اگر چه نمی‌توان پایان یافتن مهلت تجار را تنها دلیل برای کاهش قیمت ارز عنوان کرد اما این همزمانی را هم نمی‌شود نادیده گرفت. همان‌گونه که تزریق 300 میلیون دلار در سامانه نیما در دو روز منتهی به دیروز را نمی‌توان نادیده گرفت و صد البته که نباید بر یادداشت اینستاگرامی رئیس کل بانک مرکزی هم چشم بست.
اما همه‌ی اینها عواملی است که نور روز بر آنها تابیده و می‌توان به راحتی آنها را دید و دیدن و گفتن از آنها هنر نمی‌خواهد آنچه جست‌وجو نیاز دارد دلایلی است که به این راحتی و آسانی دست یافتنی نیست.
رئیس کل بانک مرکزی در اینستاگرامش با نوشتن این جمله که "با اقدامات در دست اجرا به تدریج در روزهای آینده بازار ارز به آرامش خواهد رسید." از ریزش قیمت ارز خبر داد ، اگر چه روشن و واضح ننوشت که از «فردا» قیمت دلار پایین می‌آید در لفافه‌ای نرم و نازک خبر داد که که نبض بازار دلار را _در روزهای آینده_ در دست دارد. او همانجا به وارد کنندگان توصیه کرد که صبر پیشه کنند که می‌توان این توصیه را به نشانه‌ کاهش پی‌درپی قیمت ارز در روزهای آینده در نظر گرفت و از سوی دیگر هم اعلام کرد که از صادر کننندگان انتظار دارد که  از باقی‌مانده‌ «فرصت ایفای تعهد» خود استفاده کرده و ارزهای خود را با  «نرخ منطقی» در بازار عرضه کنند.
یادداشت رئیس کل بانک مرکزی اگر چه کوتاه و محترمانه نوشته شده اما با دقت و ریزبینی نکته‌های زیادی را در خود جای داده و در یک فضای عمومی منتشر شده تا به نوعی تکلیف گروه‌های مختلف را مشخص کند.  البته صادرکنندگان نیز موانع  حاصل از تحریم و کرونا را دلیلی برای عدم بازگرداندن ارز حاصل از صادرات عنوان کرده‌بودند که اگر فرض بر این‌ گذاشته شود که بخشی از این ارز برگشته و قیمت دلار کاهش پیدا کرده پس باید به این پرسش پاسخ داده شود که آیا موانع برطرف شده ؟ و اگر جواب مثبت است چگونه موانع از بین رفته؟  حجم دلارهای باقی مانده از صادرات 27 میلیارد و 500 میلیون دلار اعلام شده و اگر موانع برطرف شده است به زودی-  امروز آخرین مهلت است _ سیل دلار به کشور سرازیر می‌شودو حتما قیمت ارز سقوط خواهد کرد . آیا واقعا این اتفاق خواهد افتاد؟‌