سبقت فناوری از نفت

با عبور ارزش شرکت اپل از شرکت ملی نفت عربستان موسوم به آرامکو، عنوان با ارزش ترین شرکت سهامی عام دنیا در اختیار این شرکت قرار گرفت. اتفاقی که از آن می توان به نقطه عطفی در عبور فناوری از نفت در افزایش ثروت آفرینی تعبیر کرد.
به گزارش خراسان، جای تعجب ندارد در شرایطی که شیوع کرونا، موقعیت شرکت های فناوری را در جهان ارتقا داده و در مقابل، با افت تقاضای نفت، شرکت های بزرگ نفتی را با چالش مواجه کرده، جای این دو گروه  در رده‌بندی با ارزش ترین شرکت ها تغییر پیدا کند. آن هم در جایی که از یک سو غول نفتی دنیا یعنی آرامکو در مقابل غول فناوری اپل قرار بگیرد.بر این اساس، روز جمعه این اتفاق افتاد و طبق گزارش بلومبرگ، با رشد 10 درصدی ارزش سهام اپل، ارزش سرمایه بازار این شرکت به 1.817 تریلیون دلار رسید. رقمی که رده نخست با ارزش ترین شرکت دنیا را از آرامکوی سعودی با ارزش سرمایه بازار 1.76 تریلیون دلار ربود.
راه متفاوت آرامکو و اپل
آرامکو از زمان ورود به بورس در اواخر سال میلادی گذشته، عنوان بزرگ‌ترین شرکت سهامی عام جهان را به خود اختصاص داده بود. با این حال، افت تقاضای نفت در بحبوحه کرونا که منجر به افت قیمت های نفت شد، درآمد سه ماه دوم این شرکت را احتمالاً تا حدود 37 میلیارد دلار عقب رانده است. رقمی که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل یعنی 76 میلیارد دلار از نصف کمتر است.از سوی دیگر، شرکت آمریکایی اپل که پیش از این، در رقابت با مایکروسافت، با ارزش ترین شرکت آمریکا شده بود، روز پنج شنبه درآمد 59.7 میلیارد دلاری را برای سه ماه منتهی به 7 تیر امسال گزارش کرد که بسیار بیشتر از انتظارات بود. بدین ترتیب ارزش سهام اپل از ابتدای امسال تاکنون 45 درصد رشد کرده است. اپل اعلام کرده که در دوران قرنطینه کرونا، تقاضای مردم برای محصولات این شرکت زیاد شده است.


۱۰ شرکت برتر دنیا طی نیم قرن
اگر چه تحولات روی داده در صدر جدول با ارزش ترین شرکت های جهان تحت تاثیر شیوع کرونا و نیاز بیشتر مردم به ارتباطات مجازی و همچنین افت تقاضا و درآمد شرکت های نفتی رخ داده، اما مروری بر روندهای فناوری دنیا نشان می دهد که شاید از ابتدا، تعیین جایگاه آرامکو در این فهرست، چندان پایدار و واقعی نیز نبوده است. چرا که این شرکت به عنوان شرکت ملی نفت عربستان، از یک سو  به مدد تسلط دولت عربستان بر چاه های نفتی، توانسته بود به چنین جایگاهی دست پیدا کند و از سوی دیگر مدت هاست روندهای تکامل صنعت و اقتصاد دنیا، مجال صعود به صدر لیست پر ارزش ترین شرکت ها را از شرکت های با ماهیت منابع طبیعی و معدنی (مشخصاً نفت و گاز)  یا صنایع ماشین سازی گرفته و به شرکت های با ماهیت فناوری و دانش بنیان داده است. این موضوع را با مقایسه دو جدول زیر که نام 10 شرکت برتر دنیا از نظر ارزش در سال‌های 1975 و 2018 را بیان کرده است، می توان متوجه شد. شایان ذکر است که در سال 2018 چون هنوز آرامکو در بورس‌های جهانی عرضه نشده بود در این فهرست قرار نداشت.