کرونا سوغات مسافران از شمال تا جنوب

گروه ایران زمین - پیش از آنکه خبر ممنوع شدن سفر در روز عاشورا و تاسوعا به مازندران منتشر شود مردم شال و کلاه کرده و جاده های هراز و چالوس را پشت سر گذاشته بودند. خبر ممنوعیت هم نه تنها جاده‌های منتهی به شمال را خلوت نکرد که آمارهای پلیس نشان از هجوم مردم به جاده‌ها داد. در حالی که پلیس منتظر ترافیک بالای این جاده‌ها در روز ششم شهریور بود مردم جاده‌های منتهی به سه استان شمالی را در روز پنجم آخرین ماه تابستان قفل کرده بودند و  ترافیک تنها در محور تونل کندوان به عدد ۳۵ کیلومتر رسیده بود. این مسافران دیروز در راه بازگشت به تهران نیز محور هراز_ چالوس را یکطرفه کردند. صف مردمی هم که در فرودگاه مهرآباد منتظر دریافت بلیت برای رفتن به کیش بودند آه از نهاد بسیاری از شهروندانی که در پنج _ شش ماه گذشته سفرهای غیرضروری را از سبد خانوار حذف کرده بودند برآورد. صف سفر به کیش آنقدر متراکم بود که انگار هرگز واژه فاصله اجتماعی به گوش مشتاقان سفر به این جزیره نرسیده بود و خبری از تلفات جانی کرونا به آنها داده نشد. در تعطیلات گذشته هم این دو مسیر یعنی سواحل شمالی و جنوبی کشور لبریز از مسافر شد که سوغات آنها موج دوم کرونا بود. آن موج مرگ‌های روزانه را سه رقمی کرد و از عدد ۲۰۰ نفر در روز بالاتر برد. براساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هریک درصد افزایش تردد، 1.9 دهم درصد احتمال ابتلا به کرونا را بیشتر می‌کند. حال این سؤال پیش می‌آید آیا در دو هفته آینده موج جدید کرونا به کمین ایرانی‌ها خواهد نشست؟
«منصور علی زارعی» نماینده مردم ساری و میاندرود در مجلس در انتقاد از تشدید مسافرت‌های مردم به شهرهای شمال کشور می‌گوید: «عزاداری‌های شهر مازندران هر ساله بسیار با شکوه بود و با راه افتادن دسته‌ها به خیابان، جمعیت عزادار زیادی را به برون از خانه ها می‌کشاند. این سبک عزاداری‌ها امسال تعطیل شد تا از شیوع ویروس پیشگیری کند اما مسافرت‌ها به این شهرها مشکلاتی را به وجود آورده است.»
نماینده مردم ساری و میاندرود در مجلس با بیان اینکه «قبل از تعطیلات از مردم خواستیم که به شهرهای شمالی سفر نکنند» می‌گوید: «مردم به این نکات گوش نکردند. با اینکه ورود به ساحل دریاها ممنوع بود اما عده زیادی به ساحل رفتند. وضعیت شیوع کرونا قبل از تعطیلات قرمز نبود، اما تجمع اخیر مسافران وضعیت را وخیم خواهد کرد.» او از تب سنجی مقطعی در ورودی استان خبر می‌دهد و می‌گوید: «در ورودی بعضی از شهرها به‌صورت مقطعی تب‌سنجی و کنترل صورت می‌گیرد اما این حجم از کنترل اصلاً کافی نیست.»
 گیلان همچنان در وضعیت قرمز


معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان هم می‌گوید: «گیلان بیش از دوماه است که در وضعیت قرمز قرار دارد و در این مدت بارها به هموطنان توصیه کرده و از آنان خواسته‌ایم به این استان مسافرت نکنند اما توجه نکرده‌اند رفتاری کاملاً غیراخلاقی که تبعات سنگینی می‌تواند برای مردم استان و خودآنان در بر داشته باشد.»
آبتین حیدرزاده به ایرنا می‌گوید: «تعداد بیماران بستری در بیمارستان‌های استان گیلان به‌دلیل بیماری کووید ۱۹ از مرز ٣٧٠ نفر عبور کرده و نسبت به روزهای گذشته این آمار در حال افزایش است.»
به گفته او زمانی که مسافرت‌ها آغاز می‌شود در عین آنکه تعدادی مسافر در بیمارستان‌ها داریم، مراجعه به اورژانس بیمارستان‌ها در استان افزایش می‌یابد این در حالی است که امکانات بهداشتی، درمانی گیلان پاسخگوی این شرایط نیست.
همایون سامه نجف‌آبادی ، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز با توجه به افزایش مسافرت‌ها به دنبال تعطیلات محرم از افزایش مبتلایان به کرونا در دو هفته آینده خبر می‌دهد. او هم مقصد این مسافرت‌ها را استان‌های شمالی می‌داند.
چادر زدن برخی از مسافران در پارک‌ها بدون رعایت پروتکل‌های بهداشتی نیز گله ارسلان سالاری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان را در پی داشت. او از بستری شدن ۷۵ بیمار جدید در روزهای گذشته در این بیمارستان خبر می‌دهد و به ایسنا می‌گوید: «هم اکنون بیش از ۳۵۰ بیمار کرونایی در سطح بیمارستان‌های دولتی و خصوصی شهرستان‌های گیلان بستری هستند.متأسفانه ۱۵ نفر از بیماران جدید، مسافرانی هستند که از سایر استان‌ها به گیلان سفر کرده‌اند.»
به گفته او برخی از مسافران در پارک‌ها اصول بهداشتی از جمله ماسک زدن و شستن دست‌ها و فاصله‌گذاری فیزیکی را جدی نمی‌گیرند.