وقتی دلال حرف آخر را می‌زند نه شورای ملی زعفران!

 نشتیفانی-خاکشور
خطه زرخیز خراسان رضوی از دیرباز در حوزه کشاورزی سرآمد  بوده و در زمینه تولید زعفران  به عنوان یکی از استان‌های مهم و پیشرو کشور شناخته شده‌ است با این حال  مشکلات و چالش های کشاورزی در اشکال مختلف وجود دارد. به گزارش خراسان رضوی، در حالی   که در جلسه شورای ملی زعفران کف قیمت خرید  گل زعفران برای هر کیلو 150 هزارتومان   تصویب شد ولی پس از حدود 10 روز از تصویب این موضوع و اوج گرفتن برداشت زعفران در منطقه، شاهد نزول قیمت گل زعفران تا کیلویی 50 هزار تومان هستیم. موضوعی که یک بار دیگر نشان داد متاسفانه حرف اول و آخر در بازار این محصول را دلالان می زنند، نه شورای ملی زعفران. به گزارش خراسان رضوی، سود سرشار خریدوفروش گل زعفران در فصل برداشت این محصول هر سال پای دلالان را به این بازار باز می کند و کشاورزان  به دلیل نداشتن نیروی کار برای برداشت محصول، چاره‌ای جز فروش گل زعفران به دلالان ندارند. حدود دو هفته است که برداشت زعفران( طلای سرخ) در برخی شهرستان‌های استان آغازشده است اما تنها عایدی که این طلای سرخ برای کشاورزان و زعفران کاران دارد، دست‌های پینه‌بسته و چشمان ناامیدی است که ارزان فروشی محصولشان را نظاره می کند. درواقع زعفران برای دلالان طلای سرخ است و برای زعفران کاران آه و افسوس. آن چه که امسال بارقه امیدی را در دل زعفران کاران استان روشن کرد، تصویب قیمت خرید گل زعفران با نرخ کف هر کیلو 150 هزار تومان بود که در جلسه شورای عالی زعفران اعلام شد اما پس از حدود 10 روز از تصویب این موضوع و اوج گرفتن برداشت زعفران در منطقه، بار دیگر شاهد نزول قیمت این محصول تا کیلویی 50 هزار تومان هستیم.روزنامه خراسان در گزارشی  از جلسه شورای ملی زعفران در تاریخ 11مهر امسال از مصوبه تعیین کف قیمت خرید زعفران این شورا در راستای حمایت از زعفران کاران خبرداد. در این مصوبه حداقل قیمت های خرید گل زعفران کیلویی به ترتیب  150 هزار تومان و زعفران پوشال کیلویی 16 میلیون تومان و نگین زعفران کیلویی 20 میلیون تومان تعیین شد همچنین روزنامه خراسان در گزارشی به تاریخ 30 مهر از ابلاغ  پرداخت تسهیلات هزار میلیاردی به بانک ها  برای خرید زعفران  خبر داد.
گلایه زعفران کاران
 برای پیگیری این موضوع و شنیدن درد دل زعفران کاران سری به بازار زعفران در باخرز می زنیم.رضا آئیش یکی از کشاورزان منطقه باخرز در این باره می‌گوید: یک سال تمام در سرما، گرما و کم‌آبی چشم‌انتظار برداشت این محصول در فصل پاییز هستیم ولی وقتی فصل برداشت می‌رسد باز هم مانند هر سال، نبود نظارت و خریدار ثابت برای این محصول باعث می‌شود که دلال‌ها زعفران را به کمترین قیمت ممکن از کشاورز خریداری کنند و چیزی عاید کشاورز بیچاره نشود.


جواد اسدی یکی دیگر از کشاورزانی است که برای فروش گل زعفران خود به بازار آمده بود، وی در این خصوص گفت:متاسفانه تنها کاری که این روزها مسئولان ما انجام می دهند حرف زدن است.آیا واقعا زور دولت به چهار  نفر دلال که خون کشاورز بدبخت را در شیشه کرده اند، نمی رسد؟چرا باید نرخ خرید گل زعفران از باخرز تا یک شهرستان همجوار تا 20 هزار تومان در هر کیلو متفاوت باشد؟اگر این در سایه بی نظارتی نیست پس چه می تواند باشد؟
در این میان پیرمردی که با کیسه ای گل بر دوش در بازار می گشت، نظرم را به خودش جلب کرد.به سراغش رفتم  وی که خودش را حاجی حسن معرفی می کرد، گفت:من 75 سال از خدا عمر گرفته و به پایان زندگی نزدیک تر شده ام اما این جوانان با این گرانی ها چه کار کنند؟ چرا قیمت هر جنسی از اول سال تا الان چند برابر شده ولی گل زعفران  را که تنها امید ما روستاییان است با قیمت کمتر از سال گذشته هم نمی خرند؟ من دو جوان دختر و پسر دم بخت دارم و همه چشم و امیدم به همین زعفران است که با این قیمت ها چیزی جز ضرر برایم باقی نمی ماند.پس این مسئولان کی می خواهند به داد دل ما برسند؟آیا واقعا قیمت گل زعفران با این شرایط باید کیلویی 50 هزار تومان باشد؟
پیش بینی برداشت  20 تن زعفران خشک در باخرز
محمد دوستخواه احمدی مدیر جهاد کشاورزی باخرز گفت: مشکل کشاورزان در حال بررسی است. وی افزود: در سال زراعی جاری سطح زیر کشت زعفران در این شهرستان با ۵۰۰ هکتار افزایش به چهار هزار و ۵۰۰ هکتار رسید که نسبت به سال گذشته ۱۲ درصد افزایش داشت و امسال پیش بینی برداشت 20 تن زعفران خشک را در این شهرستان خواهیم داشت.
ایجاد ۵ بازار خرید و فروش گل زعفران در باخرز
احمد شافعی فرماندار شهرستان باخرز نیز با تاکید بر عزم دولت در حمایت از تولیدکنندگان گفت : همه فعالیت های افراد در بازار گل زعفران با نظارت کامل کارشناسان بهداشت و درمان ، جهاد کشاورزی و صنعت و معدن انجام می شود و با متخلفان برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.
وی با  بیان این که مشکل زعفران کاران را با حضور میدانی در بازار فروش این محصول رصد کرده ایم، ادامه داد: یکی از مشکلات کشاورزان در منطقه نبود نیروی کار برای پرکنی گل زعفران است که این موضوع موجب می شود کشاورزان گل زعفران خود را به صورت خام فروشی با قیمت کمتر به بازار عرضه کنند که پیگیری ها درخصوص‌ استقرار دستگاه های پر‌کنی گل زعفران با حمایت بخش خصوصی در این شهرستان در حال انجام است اما آن چه که بیش از هر موضوع دیگری می تواند در سامان دهی بازار این محصول نقش اساسی ایفا کند، برندسازی با ایجاد صنایع تبدیلی و فراوری زعفران است که امیدواریم این موضوع با همکاری معین اقتصادی شهرستان در قالب اجرای طرح مثلث اقتصادی هر چه سریع تر انجام شود تا شهرستان باخرز بتواند با داشتن یک برند خوب در زمینه زعفران, به بازار جهانی ورود  کند و سود واقعی این محصول به کشاورزان منطقه برسد.
کشاورز چاره‌ای جز فروش دسترنج یک ساله به قیمتی که خریدار عمده تعیین کرده، ندارد
نماینده مردم تربت‌حیدریه، زاوه و مه‌ولات در مجلس نیز  گفت: کشاورزی که برای هر کیلوگرم زعفران ۱۲ میلیون تومان هزینه کرده است چاره‌ای جز فروش دسترنج یک ساله اش به هر قیمتی که خریدار عمده تعیین کرده است، ندارد.
محسن زنگنه در گفت وگو با  خبرنگار ما در تشریح دلایل خریداری نشدن زعفران کشاورزان به قیمت مصوب، اعلام کرد: رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران، این محصول را به قیمت هرکیلوگرم ۹ میلیون تومان می‌خرد، درحالی که قیمت مصوب ۲۰ میلیون تومان است.
وی ادامه داد: همین افراد زعفران را به قیمت ۱۵۰۰ دلار (بیش از ۴۰ میلیون تومان) صادر می‌کنند.
زنگنه تاکید کرد: کشاورزی که برای هر کیلوگرم زعفران دست کم ۱۲ میلیون تومان هزینه کرده است  چاره‌ای جز فروش دسترنج یک ساله اش به هر قیمتی که خریدار عمده تعیین کرده است، ندارد.
وی گفت: امکان دریافت وام برای خریداران عمده زعفران فراهم است، اما شورای ملی زعفران به تعهداتش عمل نمی‌کند.
زنگنه با بیان این که درخصوص محصول زعفران باید کار‌های اساسی و بنیادی زیادی صورت گیرد،افزود: ابتدا در زمینه کاشت، داشت و برداشت این محصول باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی شود تا زعفران تولید شده به استاندارد‌های روز دنیا نزدیک شود که متولی این کار نیز جهاد کشاورزی است.
محسن زنگنه گفت: موضوع دیگری که باید درباره زعفران به آن توجه شود قیمت‌گذاری و مدیریت توزیع، صادرات و فروش این محصول است که در این باره جلسات زیادی با تولیدکنندگان، صادرکنندگان عمده و همچنین شورای ملی زعفران و اتحادیه صادرکنندگان برگزار شد.
وی ادامه داد: آن چه مجلس یازدهم در زمینه زعفران باید انجام دهد بازنگری در قوانین مربوط به صادرات این محصول و هدفمندکردن آن هاست، زیرا صادرات بی برنامه و بدون استاندارد در مقابل سودآوری بالای این محصول باعث شده است که هر چند بیش‌از ۹۰ درصد زعفران دنیا در ایران و به ویژه خراسان رضوی تولید می‌شود، اما از لحاظ قیمتی و ارزش افزوده‌ای که وارد کشور می‌شود قابل توجه نیست.
احتشام ،رئیس شورای ملی زعفران هم گفت: همه ما قبول داریم که قیمت فعلی خرید زعفران از کشاورزان منصفانه نیست و حدود یک هفته زعفران به قیمت مصوب (حدود ۲۰ میلیون تومان) از کشاورزان خریداری شد.
گلایه کشاورزان از عمل نکردن اعضای شورای ملی زعفران به تعهدات
نقیبی، مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در گفت وگو با خراسان خاطر نشان کرد:گلایه کشاورزان از اعضای شورای ملی زعفران این است که به تعهدات خودشان عمل نکردند ، اعضای این شورا تصویب کردند که کف قیمت خرید گل زعفران از کشاورزان 150 هزار تومان برای هرکیلو باشد درحالی که الان (روز دوشنبه )قیمت خرید هرکیلو گل زعفران حدود 80 تا 85 هزار تومان است و در مقاطعی چند روز قبل  تا کیلویی 60 هزار تومان هم کاهش یافت.
وی در خصوص خبرهایی که از برخی شهرستان ها نظیر رشتخوار رسیده بود که زعفران کاران به دلیل مقرون به صرفه نبودن برداشت زعفران، مزارع را شخم می زنند نیز گفت : منکر این موضوع نیستم ولی باید توجه داشته باشیم  که عمر مفید مزرعه زعفران شش تا هشت سال است و ممکن است عملکرد گل زعفران پایین بیاید و پیاز زعفران ضعیف شود و برداشت مقرون به صرفه نباشد.
 مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی درباره این که آیا تسهیلات هزار میلیاردی برای خرید زعفران به صادرکنندگان و عمده فروشان زعفران پرداخت می شود یا نه؟ گفت: بله کسانی که تمایل به دریافت این تسهیلات دارند باید در سامانه سیتا ثبت نام کنند تا از طریق این سامانه به بانک معرفی شوند و پس از انجام مراحل مد نظر بانک تسهیلات دریافت کنند.