آنهایی که «گرا به تحریم» را کلید زدند!

همین اول بگویم که اگر انتظار دارید این مطلب، جنبه‌های اقتصادی تحریم بیژن زنگنه و وزارت نفت ایران را بررسی کند، آن را نخوانید. چون هدف این مطلب، یادآوری مخالفتهای سیاسی با زنگنه و یادآوری گرا دادن به تحریم توسط برخی دلواپسان است و برای پاسخ به تحرکات سیاسی، نمیتوان از جنبه اقتصادی وارد شد!
دوشنبه شب که خبر تحریم وزیر نفت ایران منتشر شد، یادم افتاد چندی پیش، منتقدان زنگنه او را متهم می‌کردند که با مخالفت با پالایشگاه سازی، در واقع «گرا به تحریم» داده و نه تنها عامل تحریم‌های پس از سال 1388 است، بلکه برای مقابله با تحریم‌های اخیر آمریکا هم ناتوان است. البته آلزایمر این افراد، نه فقط سیاسی، بلکه اقتصادی هم هست و یادشان رفته که اتفاقا ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس در سال 1383 یعنی در آخرین ماههای وزارت بیژن زنگنه در دولت سیدمحمد خاتمی کلید خورد و کسانی که باید پاسخگو باشند که چرا پالایشگاهی نساختند تا آمریکا تحریم بنزین ایران را پس از سال 88 کلید نزند، اتفاقا همان کسانی هستند که هشت سال دولت را در اختیار داشتند اما تا سال 92، نه تنها پالایشگاهی نساختند، بلکه پالایشگاه ستاره خلیج فارس را اگرچه با پیشرفت کلی 65 درصدی، اما با 35درصد پیشرفت عملیاتی در اختیار دولت بعد قرار دادند. یادمان نرفته که آقای ضیغمی معاون وقت وزیر نفت در سال 89 وعده داده بود که تا دو سال دیگر در تولید بنزین خودکفا می‌شویم. اما تا سه سال بعدش هم، نه ستاره خلیج فارس تکمیل شد و نه آن پالایشگاههایی که قرار بود تکمیل شود. مهم این بود که "نگاه دولت وقت" در طول هشت سال "به سمت پالایشگاه‌سازی بود" اما در عمل دست به دامان بنزین پتروشیمی‌ها شدند!
همانطور که آن زمان، با ناتوانی در تولید بنزین، "گرا به تحریم" را کلید زدند، در دوره جدید تحریم هم که بر خلاف گذشته، دیگر بنزین، پاشنه آشیل کشور نیست، "گرا به تحریم" را با شاه بیت "چرا زنگنه را تحریم نمی‌کنند؟" کلید زدند. دلواپسان، بارها گفتند و نوشتند که زنگنه در دور زدن تحریم ناتوان است و مدعی شدند به همین دلیل هم هست که او را تحریم نمی‌کنند! البته وقتی خبرگزاری رویترز که در انتشار خبرهای ضد منافع جمهوری اسلامی، جدی است، خبر داد که سپتامبر امسال، میزان صادرات نفت ایران رشد کرده، آنها سکوت کردند. اما پیش از آن بارها به آمریکا گرا داده بودند که چرا نشسته اید؟ یادتان رفته زنگنه را تحریم کنید! آنها گرا دادند و البته نتیجه هم گرفتند. اما اگر فکر می‌کنید کارشان تمام شده اشتباه می‌کنید. حالا با اسامی فیک و غیرواقعی در فضای مجازی شروع به هشتگ زدن
کرده اند. حرفهایشان همان است که همه حامیان تحریم می‌گویند. در حمایت از تحریم، فرقی بین آنها و مثلا تیم تندرو دونالد ترامپ نیست! اول می‌گفتند که چرا زنگنه تحریم نمی‌شود و حالا که تحریم شده، مهره‌های اصلیشان سکوت کرده‌اند و فیک‌ها وارد عرصه شده اند. جالب است که در دوران دولت مورد حمایتشان، از سال 84 تا 92، نه تنها گرا به تحریم ممنوع بود، بلکه خبرهای صدور قطعنامه‌های تحریمی شورای امنیت علیه ایران هم سانسور می‌شد. اما این سالها، دولت ترامپ، یک شاخه حامی تحریم هم در ایران دارد که اتفاقا در جناح دلواپسان تعریف می‌شود! حالا سوال این است که آیا نهادهایی که حتی اطلاع‌رسانی درباره تحریم را هم در دولت هاله نور، مجاز نمی‌دانستند، رویِ گرا دهندگان به تحریم در دوره فعلی حساسیتی دارند؟