اصلاح‌طلبان از «لیست امید» تا «مانیفست اجماع‌ساز»

جریان اصلاحات از سال ۱۳۹۲ تا امروز دو استراتژی متفاوت و متوالی را در پیش گرفت. در چند سال پیاپی با استراتژی کاندیدای ائتلافی، چند انتخابات مانند یازدهمین و دوازدهمین دوره ریاست جمهوری و همچنین مجلس دهم را پیروز شد. اما از سال ۱۳۹۸ این استراتژی را تغییر داد و تاکید داشت که تنها در صورتی در عرصه رقابت های انتخاباتی شرکت می کند که با کاندیدایی کاملا اصلاح طلب و شناخته شده پا به عرصه انتخابات بگذارد.
طی این سال ها ایده پردازی و تحقق این استراتژی ها توسط نهادهای اصلاح طلبی همانند شورای هماهنگی جبهه اصلاحات و شورایعالی سیاستگذاری اصلاح طلبان گرفته شد، اما اکنون در آستانه انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستای ۱۴۰۰ این جریان از نهاد اجماع ساز خود رونمایی کرده است.
علی صوفی در گفت‌وگو با ایسنا، در بیان روایت خود را از نحوه شکل گیری شورایعالی سیاستگذاری اصلاح طلبان و انحلال این شورا و همچنین نحوه تصمیم سازی در جریان اصلاح طلبی، با اشاره به ورود مجدد جریان اصلاحات به عرصه سیاسی بعد از سال ۱۳۸، با انتخابات ریاست جمهوری سال۱۳۹۲ اظهار کرد: اصلاح طلبان از سال ۱۳۹۲ به این نتیجه رسیدند که باید برای سیاست ورزی دو استراتژی را در پیش بگیرند؛ یکی اجماع سازی و دیگری انسجام بخشی. در آن زمان تصمیم خاصی برای انسجام بخشی گرفته نشد ، اما در جمعی که به محوریت آقای خاتمی تشکیل می شد ایشان برای تحقق امر اجماع سازی از آقای عارف خواست که به نفع آقای روحانی کنار برود. آن اجماع و پیروزی صورت گرفت و بعد هم ادامه پیدا کرد.
وی ادامه داد: در سال ۱۳۹۴ استراتژی اجماع سازی ادامه یافت اما اختلافی بروز پیدا کرد؛ قضیه از این قرار بود که شورای هماهنگی اصلاح طلبان خود را متولی امور انتخاباتی می دانست و اما از آن طرف مطرح می شد که جامعه اصلاحات فراتر از احزاب اصلاح طلب هستند و این شورا را برای رسیدگی به یک امر ملی مثل انتخابات کافی نمی دانستند. در واقع شورای هماهنگی برای احزاب می توانست تصمیم بگیرد اما برای غیر احزاب، یعنی چهره های ملی و تاثیر گذار اصلاح طلب خیر.


نحوه شکل گیری شورایعالی سیاستگذاری در دور اول
این فعال سیاسی اصلاح طلب خاطر نشان کرد: قرار شد چهره های اصلاح طلب غیر حزبی هم نمایندگانی در این شورا داشته باشند و اگر قرار است نهاد اجماع سازی هماهنگی هایی انجام دهد برای همه ارکان و اشخاص اصلاح طلب فعالیت کند. آن ها خودشان از آقای خاتمی درخواست کردند که شورای راهبری که به ابتکار ایشان فعالیت می کرد به شورای هماهنگی اضافه و به شورایعالی سیاستگذاری تبدیل شود. از آن به بعد شورایعالی سیاستگذاری متشکل از شورای هماهنگی، اشخاص حقیقی و شورای راهبردی فعالیت انتخاباتی خود را آغاز کردند و لیستی به نام لیست امید از طرف همین شورا اعلام شد و با پیروزی نسبی انتخابات ۱۳۹۴ را پشت سر گذاشتند.
وی ادامه داد: در سال ۱۳۹۶ برای انتخابات آن سال هم شورای سیاستگذاری دومی شکل گرفت. همان ساختار شورای اول را داشت اما با تغییراتی نقش خود را در انتخابات شوراهای شهر و روستا و ریاست جمهوری بر عهده گرفت. بیشترین نقش شورایعالی در آن سال در انتخابات شوراهای شهر و روستا بود. چراکه مشخص بود رئیس جمهور مستقر مجدد برگزیده خواهد شد.
تصمیمات شورایعالی سیاستگذاری در دور دوم باعث اختلاف میان احزاب شد
صوفی گفت: شورای سیاستگذاری دوم توانست لیستی برای شورای شهر تهران ارائه کند؛ اما این لیست محل اختلاف شد حتی برخی احزاب به دلیل اختلافشان از شورایعالی بیرون آمدند و لیست جدایی ارائه کردند.
وی در ادامه این بحث خاطرنشان کرد: برای انتخابات مجلس شورای اسلامی سال ۱۳۹۸ شورای سیساتگذاری سوم آغاز به کار کرد؛ حالا دیگر اشخاص حقیقی عضو شورا نسبت به قبل بیشتر بودند. افرادی به عنوان اشخاص حقیقی معرفی شدند که تعدادشان از احزاب بیشتر بود. قرار بود نصف احزاب اشخاص حقیقی در شورا حضور داشته باشند که تعدادشان بیشتر شد. افرادی هم به عنوان اشخاص حقیقی به شورایعالی اضافه شدند که ملاک تاثیر گذاری و وجهه ملی نداشتند.
دبیرکل حزب پیشرو اصلاحات افزود: آن شورا هم ادامه پیدا کرد اما دیگر سیاست های اصلاح طلبان برای حضور در انتخابات تغییر کرد. رویکرد سابق شورای سیاستگذاری به دلیل عملکرد منتخبین اصلاح طلبان در مجلس، شوراهای شهر و دولت دوم آقای روحانی مورد نقد قرار گرفت و بدنه اصلاحات به شدت معترض و ناراضی شدند. این اعتراض دامن اصلاح طلبان را گرفته بود. بنابراین دیگر نگفتند بدون قید و شرط در انتخابات حضور پیدا می کنیم؛ بلکه تاکید کردند کاندیدای‌شان حتما باید اصلاح طلب و شناخته شده باشد.
وی در همین راستا گفت: اصلاح طلبان گفتند در انتخابات پیش رو مشروط شرکت می کنیم. اگر کاندیدای‌مان مورد تایید شورای نگهبان بود برای رقابت در انتخابات مجلس لیست می دهیم. همین کار را هم کردند و در آستانه انتخابات بیانیه ای منتشر کرده و گفتند امکان ارائه لیست برای ما وجود ندارد.
سایر اخبار این روزنامه
گزارش فردوسی‌پور، رکورد لایو اینستاگرام فارسی را جابه‌جا کرد شکست انحصار از یک صدا ژوبین صفاری درس‌های عبرت‌آموز از یک شکست مجلس پیشنهاد حذف نامزدی فرماندهان نظامی مخالفت کرد نظامی ها در صف پاستور دولت جدید آمریکا چه تغییراتی در سیاست خارجی خود ایجاد می کند؟ اما و اگرهای بایدن و اروپا برای بازگشت به برجام پاسخ مثبت به نامه قالیباف موافقت دولت با اصلاح بودجه ۱۴۰۰ معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان خبر داد بدهکاری جوانان به بانک‌ها با «وام ازدواج ۸۰ میلیونی» مشاور وزیر بهداشت عنوان کرد احتمال تشدید پروتکل‌ها در تهران و البرز «ابتکار» چگونگی وضعیت بازار ارز در ماه‌های آتی را بررسی کرد سیگنال های مثبت به بازار دلار حضرت آیت الله خامنه ای: استخدام پرستاران با جدیت دنبال شود قالیباف: مجلس قانون «تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری» را پیگیری می‌کند وزیر خارجه سوریه: آمریکا حق اظهارنظر در مورد حضور ایران در سوریه را ندارد رئیس ستادکل نیروهای مسلح: عملکرد کادر درمانی ایران مقابل کرونا بهتر از اروپایی‌ها بوده است اصلاح‌طلبان از «لیست امید» تا «مانیفست اجماع‌ساز»