آیا هنرمندان باید در اولویت واکسن قرار بگیرند؟ نوبت‌دهی بی‌نوبت!

گروه فرهنگ و هنر – این روزها همه در تب و تاب زودتر واکسن زدن هستند، هرکس به نحوی! یکی می‌گوید دانشجویان و دانش‌آموزان باید در اولویت باشند، دیگری می‌گوید ماموران پلیس، یکی دیگر راننده‌های وسایل حمل و نقل عمومی و.... هنرمندان هم یکی از گروه‌هایی هستند که به واسطه نوع کارشان و عدم امکان استفاده از ماسک برای بازیگران در معرض خطر ابتلا هستند و به همین سبب می‌گویند که باید در اولویت واکسن کرونا قرار بگیرند.
متاسفانه از زمانی که کرونا در کشور شیوع پیدا کرد، هنرمندان بسیاری به دلیل شرایط کاری و عدم توجه پروژه‌های فیلمسازی به دستورات ستاد ملی مبارزه با کرونا، به کرونا مبتلا شدند و برخی از بزرگان هنر این سرزمین مانند پرویز پورحسینی، کامبوزیا پرتوی، چنگیز جلیلوند و...در اثر ابتلا به این بیماری درگذشتند. بارها و بارها درباره خطرات پیش روی گروه‌های فیلمسازی گفته و نوشته شد و حتی بارها درخواست تعطیلی این پروژه‌ها در هنگامه اوج این بیماری مطرح شد. به هر صورت پس از آنکه واکسن کرونا وارد کشور شد و واکسیناسیون عمومی آغاز شد، موضوع واکسیناسیون هنرمندان نیز بر سر زبان‌ها افتاد. البته کمی قبل‌تر نیز این موضوع مطرح شده بود که برخی هنرمندان با بیان اینکه در زمان‌بندی سنی و در نوبت خودشان واکسن خواهند زد. ماجرا از این قرار بود که در اسفند ماه سال گذشته نامه‌ای از سوی سازمان نظام پزشکی به وزارت بهداشت منتشر شد که در آن خواسته شده بود با توجه به فعالیت هنرمندان در عرصه فیلمسازی و سریال‌سازی برای تولید برنامه‌های هنری با هدف دعوت مردم به ماندن در خانه، ترتیبی اتخاذ شود تا سهمیه لازم برای اولویت واکسیناسیون هنرمندان همپای کادر درمان در نظر گرفته شود. در بخش‌هایی از این نامه آمده بود: «یکی از گروه‌های موثر در تامین عملی شعار در خانه بمانیم در دوران کرونا تولیدکنندگان برنامه‌های سینمایی و تلویزیونی هستند. جهاد امروز هنرمندان کشور در نگه داشتن مردم در خانه و سست کردن چرخش ویروس کرونا کمتر از کادر درمان نیست. مگر می‌توان در فیلم یا سریالی با ماسک بر صورت ایفای نقش کرد؟»
کرمانپور در بخش پایانی نامه خود به همتایش در وزارت بهداشت پیشنهاد خود را چنین مطرح کرده است: «در واکسیناسیون اختیاری این دست از برنامه‌سازان هنری همپای کادر درمان نگریسته و برای در نظر گرفتن سهمیه لازم برای آن‌ها تدبیر شود. اگر این پیش‌بینی از طرف وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا نشود، تولید آثار هنری به شدت کاهش یابد و با افزایش خطر ابتلا، شاهد فقدان بیشتر این عزیزان باشیم.»
اما پس از این نامه، علیرضا وهاب‌زاده که خود را خبرنگار سلامت و پزشکی می‌داند تا مشاور وزیر بهداشت، چنین توئیت کرد: «سلبریتی محترم، اولویت تزریق واکسن کرونا با پرسنل بیمارستان‌ها، بیماران و سالمندان است. لطفا تقاضای خارج از نوبت نکنید؛ حتی شما حامی انتخاباتی ۱۴۰۰.»


بعد از این توییت بسیاری از هنرمندان در یک اقدام همگانی با انتشار مطالب و پست‌هایی در صفحات شخصی خود اعلام کردند که واکسن کرونا را تا قبل از آنکه اولویت‌های اصلی نزنند، استفاده نمی‌کنند.
اما حالا که برای بار دوم این موضوع مطرح شده است، آیا واکسیناسیون هنرمندان به حقیقت می‌پیوندد؟ غلامرضا موسوی، رییس هیات مدیره اتحادیه صنف تهیه‌کنندگان، درباره آخرین وضعیت پیگیری صنف تهیه‌کنندگان و خانه سینما برای واکسیناسیون اهالی سینما توضیح داد: فراخوان خانه سینما به اصناف زیرمجموعه برای معرفی هنرمندان بالا ۷۰ سال به منظور دریافت سریع‌تر واکسن کرونا، صحت دارد. عده‌ای از همکاران ما هم بیماری زمینه‌ای دارند و طبیعتاً باید در اولویت قرار بگیرند. مدیرعامل خانه سینما تلاش کرده‌است در این زمینه کمک کند تا بر اساس سیستم تعریف‌شده برای دریافت واکسن، این ۲ گروه از هنرمندان در اولویت مراجعه و دریافت واکسن قرار بگیرند. امکان دارد برخی همکاران به دلیل کهولت سن، امکان اقدام مستقیم نداشته باشند و خانه سینما در این زمینه هم تمهیداتی در نظر گرفته است تا این گروه خیلی برای دریافت واکسن، معطل نمانند.
این تهیه‌کننده سینما افزود: در مجموع اما برای واکسیناسیون هنرمندان همان سیستمی در حال اجراست که وزارت بهداشت آن را تعریف کرده است که در آن افراد بالای ۷۰ سال و افراد دارای بیماران زمینه‌ای در اولویت قرار دارند. درخواست خانه سینما از صنوف هم در این راستا بوده است که افرادی که مستقلاً امکان اقدام نداشته‌اند هم واکسینه شوند.
وی درباره رایزنی برای افزوده شدن افراد فعال در پروژه‌های سینمایی در فهرست اولویت‌های دریافت واکسن هنرمندان هم توضیح داد: این گروه از هنرمندان طبیعتاً در اولویت سوم قرار دارند. افرادی که پشت دوربین هستند، می‌توانند از ماسک استفاده و پروتکل‌ها را هم رعایت کنند، اما افراد مقابل دوربین در این زمینه مشکل دارند و امکان ابتلا در آن‌ها بیشتر است. به همین دلیل برای اولویت سوم دریافت واکسن، خانه سینما تلاش دارد هنرمندان فعال در مقابل دوربین پروژه‌های سینمایی و سریال‌های شبکه خانگی هم براساس شیوه‌نامه‌های وزارت بهداشت واکسن دریافت کنند. اما در حال حاضر همان ۲ گروه اول در اولویت قرار دارند و اولویت سوم هنوز معلوم نیست در چه بازه‌ای موفق به دریافت واکسن شوند. پیگیری و رایزنی در این زمینه در حال انجام است که از وظایف خانه سینما در راستای توجه به سلامت همه فعالان صنف محسوب می‌شود.
موسوی تاکید کرد: در حال حاضر، واکسیناسیون هنرمندان بالای ۷۰ سال در حال انجام است و در مرحله بعد هنرمندان بیمار. هنوز هیچ تصمیمی قطعی برای هنرمندان مقابل دوربین گرفته نشده است، اجرایی شدن واکسیناسیون این گروه شاید در ماه‌های دیگر محقق شود و احتمال دارد تا آن زمان، اساساً واکسیناسیون گروه‌های بیشتری در جامعه اتفاق افتاده باشد.
این تهیه‌کننده سینما درباره فرآیند تشخیص هنرمندان مشمول اولویت سوم، در صورت اجرایی شدن این تصمیم هم گفت: در این زمینه مشکلی وجود ندارد. هر پروژه‌ای مجوز دارد و همکاران ما، تیم تولید خود را به اتحادیه معرفی می‌کنند. اتحادیه هم این اسامی را به‌صورت رسمی به خانه سینما معرفی خواهد کرد. در این زمینه صنوف هستند که باید به وظیفه خود عمل کنند. طبیعتاً افرادی که مشمول اولویت سوم می‌شوند، شمار زیادی ندارند و این امکان در صورت محقق شدن صرفاً شامل عوامل مقابل دوربین در پروژه‌های در دست تولید است.
غلامرضا موسوی در پایان درباره خبرهای منتشرشده مبنی‌بر واکسیناسیون خارج از نوبت و ویژه برخی پروژه‌های سینمایی و خانگی از سوی یک سرمایه‌گذار خاص هم تاکید کرد: تا امروز هیچ گروهی از هنرمندان سینما در پروژه‌های در حال تولید واکسینه نشده‌اند و مباحث مطرح شده در این زمینه قابل تایید نیست. اینکه فردی خارج از تعهدات حرفه‌ای خود عملی انجام داده باشد، ارتباطی به صنف پیدا نمی‌کند، آنچه به‌صورت رسمی از سوی خانه سینما انجام می‌گیرد، کاملاً در راستای سازوکاری قانونی طراحی شده از سوی وزارت بهداشت است که به جزییات آن اشاره کردم.
اما از سوی دیگر موضوعی که این روزها جنجال‌آفریده است، خبر اختصاص سهمیه واکسن به برخی از کارکنان صدا و سیما است. گرچه در ابتدا این خبر تاتیید نشد اما بسیار مورد انتقاد کاربران شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت اما کمی بعد کیانوش جهانپور رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت در توئیتر نوشت: «مصوبه ستاد ملی کرونا است برای عوامل درگیر در انتخابات از جمله ۳۰۰۰ نفر مشمول آن در صدا و سیما هستند، از خبرنگار و تصویربردار تا عوامل فنی!» این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که گفته می‌شود هنوز بسیاری از افرادی که بیماری خاص دارند، واکسن دریافت نکرده‌اند. گفته می‌شود در حال حاضر پنج هزار بیمار دارای بیماری نادر در کشور ثبت شده است. بیمارانی که سطح ایمنی بدن آنها بسیار پایین است و گاهی برای یک سرماخوردگی ساده هم تا یک ماه درگیر می‌شوند. بیماران دیابتی، راننده‌های اتوبوس و.... از جمله کسانی هستند که هنوز نوبت واکسن به آن‌ها نرسیده در حالی که بسیار در مقابل این ویروس آسیب‌پذیرند. حال این پرسش مطرح می‌شود که آیا هیچ گروهی واجب‌تر از 3000 نفر از عوامل صدا و سیما برای واکسیناسیون وجود نداشتند؟