قطع برق و مشکلاتی که برای حوزه آموزش ایجاد شد خاموشی، تهدید جدید برای سلامت

یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت که قطعی برق مشکلاتی در روند واکسیناسیون و ارائه خدمات به مردم در بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی به وجود آورده است.
به گزارش ایسنا، محمدعلی محسنی‌بندپی با اشاره به قطعی‌های مکرر برق گفت: قطعی برق مشکلاتی را در روند واکسیناسیون به وجود آورده است چون مراکز بهداشتی به دستگاه‌های خنک‌کننده مجهز نیست و طبیعتا نگهداری واکسن که به مراقبت‌های خاصی نیاز دارد، با مشکل مواجه می‌شود.
وی افزود: از طرف دیگر ارائه خدمات بهداشتی دچار مشکلاتی شده، بیمارستان‌ها هم با مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کنند چون با وجودی که بیمارستان‌ها و مراکز درمانی به ژنراتور برق مجهز هستند اما ظرفیتشان آنقدر نیست که مدت زیادی کار کنند. این یعنی قطعی برق به سلامت مردم آسیب وارد می‌کند. در همین رابطه هم کمیسیون بهداشت و درمان نامه‌ای به وزیر نیرو نوشت که با توجه به واکسیناسیون باید دقت لازم صورت گیرد تا مراکز درمانی با مشکل مواجه نشود.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تصویب کرد که بخش بهداشت و درمان از قطعی برق آسیب‌های جدی می‌بیند. خانه‌های بهداشت وظیفه تزریق واکسن کرونا را دارند. آنها با مشکلات جدی روبه‌رو می‌شوند. قطعا این موارد را ما در جلسه فردای کمیسیون بهداشت بررسی می‌کنیم تا با ایفای نقش نظارتی مجلس بتوان از حقوق و سلامت مردم حمایت کرد. محسنی‌بندپی علت قطعی برق را عملکرد نادرست وزارت نیرو دانست و توضیح داد: وزارت نیرو به وظایفش در قانون برنامه ششم عمل نکرده، از ۱۰۰ درصد ساخت نیروگاه‌ها ۴۴ درصد محقق بوده، به همین دلیل بنده به دنبال اعمال ماده ۲۳۴ از وزیر نیرو هستم. چون وضعیت این روزها به دلیل عملکرد این وزارتخانه در سال‌های گذشته است.


وی افزود: طی ۴۴ سال گذشته هیچ گاه ما در زمستان قطعی برق نداشتیم. قطعی برق خسارات زیادی به لوازم خانگی وارد می کند. آن هم در شرایطی که قیمت لوازم خانگی بسیار بالا و حتی به اندازه چندین ماه حقوق یک فرد تمام می‌شود.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: متاسفانه به دلیل نبود زیرساخت‌های لازم و عدم توجه به بهبود آن و یکی نبودن عرضه و تقاضا شاهد وضعیتی هستیم که حتی بنگاه‌های تولیدی هم دچار آسیب شده‌اند. اینها همه ناشی از ضعف مدیریت مجموعه مدیران وزارت نیرو است که بدون آگاهی دست به قطعی گسترده برق‌زده و حتی جدول زمانبندی قطعی برق را هم به درستی اعلام نمی‌کنند. وزارت نیرو تعهداتش را در قانون برنامه ششم به درستی انجام نداده است.
خطر خراب‌شدن واکسن‌‌های کرونا با قطعی برق
درحالی‌که شروع قطعی‌ برق به یکی از نگرانی‌های مراکز درمانی به‌دلیل ایجاد اختلال در دستگاه‌های اکسیژن‌ساز تبدیل شده، حالا از مراکز سلامت منتخب واکسیناسیون خبر می‌رسد که این خاموشی‌های پی‌درپی، زنجیره سرد مخازن انبار واکسن را قطع می‌کند. بر اساس گزارشی از همشهری آنلاین، برخی از متصدیان مراکز سلامت در همین رابطه می‌گویند که چنین اتفاقی در حالی رخ می‌دهد که بیشتر مراکز سلامت، زیرساخت‌های لازم ازجمله دستگاه‌های ژنراتور تامین برق اضطراری ندارند. همین اتفاق سبب شده تا در این مراکز، بر بسته بودن مداوم یخچال‌های نگهداری واکسن و استفاده از یخ برای تامین سرما در کولدباکس‌ها تاکید شود.
کارکنان این مراکز که نگران ازبین‌رفتن واکسن‌ها هستند می‌گویند درصورتی ‌که این وضعیت ادامه داشته باشد، قطعا برای نگهداری از واکسن‌ها که هر 3-2روز یک‌بار به آنها تحویل داده می‌شود، با مشکل مواجه می‌شوند.
یکی از پزشکان مراکز سلامت که نخواست نامش در گزارش بیاید، دراین‌باره می‌گوید:«‌واکسن‌ها تحمل تغییر دما را دارند اما زمان هم کاملا مشخص‌شده است و درصورت هرگونه تغییر دمایی که موجب آسیب به واکسن شده باشد با تهیه صورتجلسه واکسن از رده خارج می‌شود.» او با بیان اینکه نوع واکسن‌ها با یکدیگر متفاوت است، می‌گوید:« برخی از واکسن‌ها اگر درشان باز شود، حتما باید تزریق صورت بگیرد و نمی‌توانند مجددا به یخچال برگردانده شوند. واکسن‌هایی هم که اکنون در ایران مورد استفاده قرار می‌گیرند عمدتا تک‌دوز برای یک نفر و 2دوز تزریق به 2نفر است. مراحل واکسیناسیون هم به این صورت است که برای اوت‌نشدن واکسن تعداد مشخص و مورد نیاز به کولدباکس‌هایی که دارای آیس‌پک و دمای 2تا 8 درجه هستند منتقل و تزریق می‌شوند اما هم‌اکنون نگرانی‌هایی از قطعی برق وجود دارد و ما درصورت قطعی مداوم برق مجبور هستیم که در یخچال را باز نکنیم تا درجه سرما حفظ شود.»
به‌گفته این پزشک، اگر قطعی برق تنها همین 2تا 3ساعت در طول شبانه‌روز باشد، مشکلی برای زنجیره سرمای واکسن‌ها ایجاد نمی‌شود اما اتفاقی که باعث نگرانی بیشتر شده قطعی برق به‌صورت 2تا 3مرتبه در روز است و با توجه به اینکه سهمیه واکسن مراکز بهداشتی به‌صورت 2تا 3روزه توزیع می‌شود درصورت قطع شدن برق مداوم احتمال سوختن یخچال‌ها و محافظ‌های آنها وجود دارد.
به‌گفته او، نگرانی بابت از بین رفتن واکسنی است که به زحمت تهیه می‌شود: نگهداری واکسن‌های 10دوزی هندی و کره‌ای و حتی واکسن‌های چنددوزی روسی در این وضعیت بسیار سخت است، چراکه شرایط نگهداری متفاوت‌تری نسبت به واکسن‌های چینی دارند. واکسن‌های چینی تک‌دوز هستند و دمای مورد نیاز آنها منفی2 درجه است. اما برای نگهداری واکسن‌های روسی حتما باید از یخ خشک استفاده شود که دمای منفی 20درجه باشد. بعد از خروج از یخچال هم 2ساعت زمان نیاز داریم که یخ آنها باز شود و پس از آن هم 2ساعت بیشتر زمان برای تزریق وجود ندارد. در این وضعیت ما حتی پرتی واکسن هم داشتیم که باید برای دلیل آن صورتجلسه با نماینده حراست و نماینده وزارت بهداشت پر می‌کردیم که مبادا واکسن به گروه غیرهدف تزریق شده باشد.
به‌گفته او، در حال حاضر با توجه به اخطارهای قطعی مکرر برق در ماه‌های پیش‌رو بهترین اتفاق این است که حجم زیادی از واکسن از زنجیره سرما خارج نشود اما این وضعیت درباره گروه‌های سنی پایین‌تر که جمعیت بالاتری خواهند داشت موجب کند‌تر شدن روند واکسیناسیون خواهد بود. این شرایط حتی فشار مضاعفی را بر نیروهای مراکز بهداشت وارد کرده و اضطراب آنها را افزایش داده است. او در ادامه می‌گوید که از اداره برق خواسته شده تا از قطع برق این مراکز جلوگیری شود.
چالشی جدی برای امتحانات آنلاین
مشکلات قطعی برق تنها مختص به حوزه سلامت نبوده و این مسئله حوزه آموزش را نیز با چالش‌‌هایی روبه‌رو کرده است. هم‌زمان با آغاز امتحانات دانش‌آموزان در سراسر کشور،‌ که فقط در دو پایه به صورت حضوری و بقیه امتحانات آنلاین برگزار می‌شود،‌ قطعی برق به چالش جدیدی تبدیل شده است.
بر اساس گزارشی از خبرآنلاین، بجز پایه نهم و دوازدهم، امتحانات سایر دانش‌آموزان آنلاین برگزار می‌شود، شروع آزمون‌ها با قطعی برق در بسیاری از مناطق کشور همراه شده و اعتراض دانش‌آموزان و خانواده‌ها را در پی داشته است. یک دانش‌آموز پایه هشتم می‌گوید: صبح دیروز پنج دقیقه مانده به ساعت یازده صبح برق قطع شد و امتحان ما راس ساعت ۱۱ شروع می‌شد، با قطعی برق امکان استفاده از کامپیوتر را نداشتم و از طرفی اینترنت گوشی هم بسیار ضعیف بود. این دانش‌آموز وضعیت پیش آمده را استرس‌زا توصیف می‌کند و می‌گوید:«واقعا دقایق سختی بر من گذشت و متاسفانه در تماسی که با مدرسه داشتیم اعلام کردند، این مشکل را باید خودتان حل کنید.»
‌ نه من می‌توانستم امتحان بگیرم و نه فرزندم می‌توانست امتحان دهد
یکی از معلمان که پدر دو فرزند است، این مشکل را به شکل دیگری توضیح می‌دهد:«هم‌زمان که من باید برای دانش‌آموزانم سوالات امتحانی‌شان را می‌فرستادم، و امتحان فرزندم هم شروع می‌شد، برق قطع شد،‌ نه من می‌توانستم از دانش‌آموزانم امتحان بگیرم و نه فرزندم می‌توانست هم‌زمان با همکلاسی‌هایش امتحان دهد.» مشکلی که خیلی از دانش‌آموزان علاوه بر قطعی برق با آن مواجهه هستند،‌ بی‌نظمی در برنامه قطعی برق مناطق است، در بسیاری از استان‌ها قطعی برق از پیش اعلام نمی‌شود و حتی در تهران هم که جدول قطعی برق اعلام شده، جدول درست نبوده و قطعی برق متفاوت با برنامه اعلام شده بود.
برق حوزه‌های امتحانات نهایی پایه‌های نهم و دوازدهم قطع نشود
قطعی برق در ساعات امتحانات دانش‌آموزان موجب بروز مشکلات بسیاری در امتحانات مجازی و حضوری شده است؛ طی مذاکره آموزش و پرورش با شرکت توزیع برق مقرر شد برق مراکز آزمون و حوزه‌های امتحانات نهایی پایه‌های نهم و دوازدهم قطع نشود. به گزارش تسنیم، خسرو ساکی؛ رئیس مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی در نامه‌ای به آموزش و پرورش استان‌ها از ممنوعیت اعمال خاموشی در ساعات برگزاری امتحانات دانش‌آموزان خبر داد. او در این نامه اعلام کرده است‌: «‌به منظور جلوگیری از قطع برق در هنگام برگزاری امتحانات پایه‌های نهم و دوازدهم، مدیرکل نظارت بر توزیع برق کشور طی نامه مورح 2 خرداد 1400 خطاب به مدیران عامل تمام شرکت‌‌های توزیع نیروی برق استان‌ها اعلام کردند که با هماهنگی مدیران کل آموزش و پرورش استان‌ها ترتیبی اتخاذ شود تا از اعمال خاموشی ( مدیریت بار) در ساعات برگزاری امتحانات اکیداً خودداری شود.» با این حال همچنان تکلیف قطعی برق در ساعات امتحانات مجازی دانش‌آموزان مشخص نشده است و قطعی برق در هنگام امتحانات مجازی علاوه بر تحمیل استرس به دانش‌آموزان و خانواده‌ها موجب جاماندن برخی دانش‌آموزان از امتحانات خواهد شد.
سایر اخبار این روزنامه
پاسخ رهبر انقلاب به نامه‌های رئیس دفتر سیاسی حماس و دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین: ‌دل‌های ما در صحنه مبارزات شما حاضر است؛ پیروزی نهایی را خواهید دید جلال خوش چهره اعتماد؛ گوهر مفقود در وین طیب‌نیا رئیس ستاد لاریجانی می‌شود؟ حاشیه‌های روسای ستاد انتخاباتی نامزدها سخنگوی وزارت امور خارجه: دور پنجم مذاکرات وین می‌تواند دور نهایی باشد عقب‌ماندگی فرهنگی در سطح اول فوتبال ایران! بازار داغ اعتراض و بیانیه قطع برق و مشکلاتی که برای حوزه آموزش ایجاد شد خاموشی، تهدید جدید برای سلامت «ابتکار» چالش‌های ریزش شاخص بازار سرمایه طی روزهای اخیر را بررسی می‌کند ترس بورسی ظریف در پاسخ به بلینکن: لغو تحریم‌های ایران اهرم مذاکره نیست، وظیفه قانونی آمریکا است ابراهیم رئیسی بر رعایت حقوق عامه تاکید کرد دستور رئیس قوه قضائیه برای بررسی علت قطعی‎های مکرر برق بیش از ۵۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا در چین تزریق شد ادامه همبستگی مردم کشورهای جهان با فلسطین رئیس ستاد انتخابات: شورای نگهبان گفت امروز اسامی احراز شده را اعلام می‌کند