در مراسم افطاری رئیس جمهور و دیدار با اهالی فرهنگ و هنر چه گذشت؟ انتظار دخالت بیشتر دولت در فرهنگ!

گروه فرهنگ و هنر – هر سال رسم است که در ایام ماه مبارک رمضان، شبی به دیدار هنرمندان و رئیس‌جمهوری اختصاص پیدا کند. گرچه شیوع کرونا چنین نشستی را کمی سخت کرده بود اما به هر ترتیب 5 شنبه شب هنرمندان مهمان ابراهیم رئیسی بودند تا از نزدیک به گفت‌وگو پیرامون برخی مسائل بپردازند.
چند سالی است که با افزایش مشکلات معیشتی در جامعه و همچنین برخی مشکلات در حوزه فرهنگ و هنر، افطاری رئیس‌جمهور برای هنرمندان با حواشی مختلفی همراه است که گاهی این حواشی حتی پیش از برگزاری این دیدار آغاز می‌شود. امسال هم به رسم سالیان گذشته دیدار و ضیافت افطار رییس‌جمهور با اهالی هنر از جمله موسیقی، سینما، تئاتر و تجسمی عصر پنجشنبه ۲۵ فروردین برگزار شد.
سیدابراهیم رئیسی در این نشست صمیمی با جمعی از هنرمندان کشورمان، آثار غنی هنری در سراسر کشور را نشانگر تمدن بزرگ ایرانی- اسلامی دانست و اظهار کرد: این آثار هنری تمدن‌ساز، جلوه‌هایی از خلاقیت، نوآوری و اندیشه مردان و زنانی است که در طول تاریخ در این سرزمین زیسته‌اند و امروز وظیفه داریم آنها را به بهترین شکل به نسل‌های آینده معرفی کنیم.
دکتر رئیسی گفت: هنر می‌تواند بهترین و پیچیده‌ترین مفاهیم عالی را به نسل‌ها و عصرها منتقل کند و با هنر می‌توان در بسیاری از موضوعات به فهم مشترک رسید.


رئیس‌ جمهوری با گرامیداشت یاد بزرگان عرصه هنر از جمله شهید آوینی و سایر کسانی که دغدغه ارتقای هنر در این سرزمین را داشته‌اند، به موضوع عدالت در عرصه هنر اشاره کرد و اظهار کرد: عدالت بعد از توحید گسترده‌ترین مفهومی است که تمام شئون زندگی انسان را دربرمی‌گیرد و جلوه عمومی عدالت آن است که هر چیز در جای خود قرار بگیرد.
رئیسی حمایت عادلانه در حوزه هنر را حائز اهمیت دانست و گفت: تخصیص اعتبارات، ظرفیت‌ها و امکانات به بخش هنر باید متناسب با اهمیت این عرصه باشد.
رئیس‌ جمهوری ضرورت توجه به امورات پیشکسوتان عرصه هنر را مورد تاکید قرار داد و گفت: پیشکسوتان چراغ راه هستند و همواره باید مورد حمایت قرار بگیرند، در عین حال لازم است به جوانان هم میدان داده شود تا در کنار پیشکسوتان روند رشد و بالندگی را سپری کنند.
رئیسی با استقبال از پیشنهاد یکی از هنرمندان سینما در خصوص احداث سالن‌های چندمنظوره فرهنگی در کنار مجتمع‌های مسکونی در دست احداث گفت: فضاهای فرهنگی متناسب با توسعه فضاهای مسکونی باید در دستور کار باشد و دولت از چنین ایده‌هایی حمایت می‌کند.
رئیس‌ جمهوری با قدردانی از فعالیت‌های فرهنگستان هنر از مسئولین این فرهنگستان خواست دغدغه‌ها و مشکلات هنرمندان را مورد واکاوی قرار داده و پیشنهادات راهگشایی در این زمینه ارائه دهند تا دولت آن را در مراکز تصمیم‌سازی مورد توجه قرار دهد.
او در ادامه به پیشنهاد یکی از هنرمندان در خصوص ثبت جهانی خط نستعلیق اشاره کرد و ضمن استقبال از این پیشنهاد، به مسئولان مرتبط دستور داد این موضوع را با جدیت پیگیری کنند.
رئیسی دوران هشت سال دفاع مقدس و انقلاب اسلامی را دارای ظرفیت‌های عظیم هنری دانست و گفت: بی‌تردید هنوز در حوزه هنر آنچنان که شایسته این حرکت‌های عظیم است، حق مطلب ادا نشده و لازم است ابعاد مختلف این جریانات با زبان هنرمندانه تبیین و به جامعه عرضه شود.
رئیس‌ جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود به رهنمودهای مقام معظم رهبری در حوزه جهاد تبیین اشاره کرد و گفت: امروز در عرصه جهاد تبیین همه به ویژه هنرمندان وظیفه بزرگی بر عهده دارند و می‌توان با جلوه‌های هنری، ایثار و رشادت‌های عظیم فرزندان این ملت را هنرمندانه برای نسل‌های آینده به تصویر کشید تا بدانند که برای عظمت این کشور چه ایثارگری‌ها و جانفشانی‌هایی انجام شده است.
رئیسی در ادامه پیشنهاد مطرح شده در خصوص توجه به اصل 44 و تقویت بخش خصوصی در بخش هنر را مورد اشاره قرار داد و با تاکید بر اهتمام دولت بر این موضوع گفت: اعتقاد عمیق داریم که اقتصاد هنر باید به بخش خصوصی واگذار شود. دولت در این عرصه نقش هدایت، نظارت و حمایت را بر عهده دارد تا این موضوع به نتیجه مطلوب برسد.
رئیس‌ جمهوری با تاکید بر اینکه کاهش تولید در عرصه صدا و تصویر حتما باعث نگرانی است، گفت: تولیدات در بخش صدا و تصویر باید از لحاظ کمیت و کیفیت گسترده باشد چرا که این تولیدات مخاطبان زیادی حتی در کشورهای منطقه دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این دیدار با تاکید بر اهتمام دولت مردمی برای گره‌گشایی از حوزه فرهنگ و هنر و رفع مشکلات هنرمندان اظهار کرد: پس از روی کار آمدن دولت مردمی، شورای عالی سینما مجدداً برگزار شد. شورای هنر ذیل شورای عالی انقلاب فرهنگی فعال شده است و در بودجه گشایش‌های خوبی برای تقویت و حمایت از حوزه فرهنگ و هنر ایجاد شده است.
اسماعیلی افزود: با دستور رئیس جمهور ستاد هماهنگی فرهنگی- اجتماعی که در 43 سال گذشته سابقه نداشته است، فعال و مقرر شده آیین‌نامه‌های آن تدوین و در جلسه دولت مورد بررسی و تصمیم‌گیری قرار بگیرد و مصمم هستیم عقب‌ماندگی‌های دهه‌های گذشته در عرصه فرهنگ و هنر کشور را با همکاری هنرمندان جبران کنیم.
در این نشست حمید نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی ایران، منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما، جواد شمقدری تهیه کننده و کارگردان، دکتر فرهت عضو فرهنگستان هنر و رئیس بخش موسیقی آن، دژاکام کارگردان و پیشکسوت سینما، مسعود ده نمکی کارگردان و تهیه کننده، سید ضیاء هاشمی تهیه کننده، مرتضی شعبانی مستندساز، جواد بختیاری از حوزه هنرهای تجسمی و انسیه شاه حسینی کارکردان سینما در سخنان صمیمی با گلایه از بی توجهی های گذشته به عرصه سینما و هنر، دغدغه‌ها، مشکلات و پیشنهادات خود را در حوزه رفع مشکلات هنر و هنرمندان مطرح کردند.
حمایت از موسیقی سنتی و موسیقی نواحی، توجه به حقوق مولف، برنامه‌ریزی برای تقویت احساس تعلق خاطر به پدیده‌های ملی و دینی، ترسیم نقشه راه در حوزه فرهنگ و هنر، استفاده از ظرفیت هنرمندان پیشکسوت، توجه به آثار آهنگسازان ایرانی و حفظ و نگهداری آن، حمایت از تئاتر و هنرمندان این حوزه، توزیع عادلانه منابع بین همه فعالان فرهنگ و هنر، احداث سالن‌های نمایش در کنار مجتمع‌های مسکونی، فرهنگسازی در خصوص سرگرمی، توجه به بیمه و مسکن هنرمندان و تلاش برای ثبت جهانی خط نستعلیق از جمله مهم‌ترین محورهای مطرح شده توسط هنرمندان و فعالان این عرصه بود.
اما هنرمندان حاضر در این جلسه، بعد از آن چه نظری داشتند؟ مهدی صباغ‌زاده، کارگردان پیشکسوت سینما که در جلسه دیدار رئیس جمهور با هنرمندان شرکت داشت، گفت: جوان‌گرایی، مقابله با رانت‌خواری در سینما و سپردن شبکه نمایش خانگی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از مهم‌ترین مباحثی بود که در این جلسه مطرح شد.
صباغ‌زاده درباره این دیدار گفت: ملاقات رئیس جمهور با هنرمندان نشانه احترام به جایگاه فرهنگ و اهالی هنر است. دولت باید حرف‌های بزرگان سینما و باتجربه‌ها را بشنود و مورد توجه قرار دهد. دیشب مسائل مختلفی مطرح شد که آقای رئیس جمهور این نکات را یادداشت کردند تا رسیدگی شود.
وی گفت: آقای منوچهر شاهسواری، مدیرعامل خانه سینما درباره کلیت خانه سینما و مشکلات کارگردان ها صحبت کردند. آقای سیدضیا هاشمی، هم به عنوان نماینده تهیه کنندگان مسائلی را درباره سپردن شبکه نمایش خانگی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح کردند که امیدوارم مورد توجه قرار بگیرد.
صباغ‌زاده ضمن موافقت با نظرات سیدضیا هاشمی اظهار کرد: به نظر من متولی اصلی شبکه نمایش خانگی وزارت ارشاد است. چون تلویزیون به اندازه کافی مشکلات و گرفتاری دارد و باید شبکه هایش را پر کند. صداوسیما فرصت این را ندارد که بخواهد به نمایش خانگی رسیدگی کند. سینماگران و سریال‌سازان با ارتباطی که با ارشاد دارند می توانند پروانه نمایش و ساخت بگیرند و از بیکاری نجات پیدا کنند.
وی افزود: سینماگران درباره رانت‌خواری در سینما و توزیع ناعادلانه بودجه‌ها اعتراضاتی داشتند. آقای رئیسی، رئیس جمهور نیز در پاسخ عدالت را تفسیر کردند و گفتند نباید در پشت پرده بودجه‌ها به یک عده خاص اعطا شود و مجموعه صنف باید مورد توجه قرار گیرد.
همچنین هوشنگ توکلی، هنرمند پیشکسوت سینما، در توضیح موضوعات مطرح شده در جلسه افطاری هنرمندان با رئیس جمهور گفت: دیشب مراسم خوبی بود؛ هنرمندان آمدند و عمده دغدغه‌هایی که در تمام زمینه‌ها داشتند را مطرح کردند؛ رئیس‌جمهور تمام این صحبت‌ها را شنید و آنان را ثبت کرد. ایشان در مورد تک‌تک مسائلی که طرح شد صحبت کرد و نظرهایش را گفت و سپس به زیرمجموعه مدیرانی که با ایشان همکاری دارند منتقل کرد.
وی افزود: در این جلسه به‌خصوص در حوزه فرهنگ و هنر صحبت های مهمی شد و به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که ایشان هم وزیر فروتن و خوش‌فکر و جوانی هستند، منتقل شد؛ ما دستاوردهای وزیر را در این چند ماه اخیر دیده‌ایم و تعامل ایشان با هنرمندان به‌خصوص هنرمندان پیشکسوت و البته جوانان قابل تقدیر است. تمام نقطه ‌نظرهایی که دیشب گفته شد از سوی رئیس‌جمهور پذیرفته شد و دستور رسیدگی دادند و این بسیار خوب بود.
توکلی با اشاره به مشکلاتی که امروز در حوزه هنر به خصوص سینما وجود دارد، بیان کرد: در دوره هشت‌ساله به دلیل ضرورت‌هایی که وجود داشته‌است وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌طورکلی پر از توقفگاه هایی است که در مقابل اهالی اندیشه و هنر قرار دارند. بازکردن این توقفگاه‌ها کار بسیار سختی است.
وی افزود: آیین‌نامه‌هایی که از قبل تعیین و تصویب شده‌اند جلوی قدرت مانور مدیران ارشد را گرفته‌اند؛ ضمن اینکه سازوکارهای تعیین شدند که این سازوکارها قابل رضایت بخش اعظمی از اهالی هنر نبوده‌اند.
این هنرمند پیشکسوت تاکید کرد: مثلاً در حوزه سینما که بیشتر هم در این‌مورد آن صحبت شد، مسائلی مطرح شد که از جمله مهمترین آنها موضوع تولید آثار ویدئویی هست که استقرار تصمیم‌گیری آن را از وزارت فرهنگ و ارشاد گرفته شده است و آن را به حوزه ترکیبی در صداوسیما واگذار کرده‌اند.
وی ادامه داد: این‌موضوع نارضایتی به وجود آورده‌است چراکه دارایی و درآمدهای کلانی در آن مجموعه وجود دارد که حاصل آن درآمدها شامل هنرمندان و اهالی سینما نمی‌شود.
سایر اخبار این روزنامه
زندگی دشوارِ کارگران و بازنشستگانی که بیمار سرطانی در منزل دارند رنج‌های گرانی سرسام‌آورِ دارو محمدعلی وکیلی نقش دست‌های نامرئی در قدرت! در مراسم افطاری رئیس جمهور و دیدار با اهالی فرهنگ و هنر چه گذشت؟ انتظار دخالت بیشتر دولت در فرهنگ! سخنگوی دولت خبر داد استعفای مدیر و ناظم مدرسه‌ متخلف در تراشیدن موی سر دانش ‌آموزان وقتی گرد و خاک حریف تعطیل کردن تهران نشد سدسازی در ترکیه یا سوءمدیریت در کشور « ابتکار» تاثیر بخشنامه وضع عوارض صادراتی بر محصولات معدنی بر بازار را بررسی کرد سایه سیاه دخالت‌ها بر سر شاخص بورس اعراب و نهادهای بین المللی در برابر یورش وحشیانه اسرائیل سکوت کردند جنایت دوباره در مسجدالاقصی رئیسی: سرعت تورم کاهش یافته و به‌تدریج کمتر می‌شود توسط عناصر طالبان بازداشت فردی که سفارت ایران در کابل را گلباران کرد در هند چه خبر است؟ ظهور توقف ناپذیر ناسیونالیسم هندو در هندوستان تی آر تی ترکیه گزارش داد برند‌های ایرانی جایگزینی برای لباس‌های غربی در روسیه فرمانده نیروی دریایی ارتش: حضور مستمر در آب‌های بین‌المللی از اهداف ماست