« ابتکار» بررسی می‌کند روایت‌ها از تبادل پیام میان ایران و آمریکا

گروه بین الملل - سخنگوی‌ وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری ضمن تکرار ادعاها درباره روابط ایران و روسیه، به سوالی درباره اظهارات اخیر وزیر خارجه ایران در زمینه مذاکرات احیای توافق هسته‌ای پاسخ‌داد.
ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که چه پاسخی به این اظهارات وزیر امور خارجه ایران دارد که گفته بود، ایران پیامی از آمریکا دریافت کرده که نشان می‌دهد واشنگتن برای دست یافتن به یک توافق در مذاکرات احیای توافق هسته‌ای عجله دارد، گفت: مسلما چنین پیامی به ایران داده نشده است. این گزارش‌ها به هیچ وجه صحت ندارند.
اظهارات پرایس در‌این‌باره در حالی مطرح می‌شود که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، اخیرا در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر این‌که آمریکایی‌ها می‌گویند در حال حاضر رسیدن به توافق و احیای برجام در دستور کار آمریکا قرار ندارد، اظهار کرد: رفتار و گفتار آنها با یکدیگر متناقض است. سه روز پیش پیامی بین ما و طرف آمریکایی منعقد شد و ما پیامی از طرف آنها دریافت کردیم. آمریکایی‌ها در تبادل پیام‌ها حتی تعجیل دارند که هرچه زودتر به نقطه توافق برسیم.
او ادامه داد: ما به صراحت اعلام کرده‌ایم که باید موارد اتهامی که آژانس در حوزه هسته‌ای مطرح کرده حل و فصل شود و ما حاضر به توافقی نیستیم که بعدا مانند استخوان لای زخم مانده، دائم آژانس بخواهد از مسیر سیاسی و به بهانه این موارد اتهامی فشارهایی را به ایران وارد کند.


وزیر امور خارجه در ادامه گفت: تبادل پیام آمریکایی‌ها با ما ادامه دارد و از سویی دیگر آنها تلاش می‌کنند در مسائلی که این روزها در ایران جریان داشته بدمند و فکر می‌کنیم آنها به دنبال این هستند که با اعمال فشارهای روانی و سیاسی بخواهند در مذاکرات امتیاز بگیرند.
امیرعبدالهیان در ادامه صحبت‌های خود در این زمینه گفت: ما هیچ امتیازی به طرف آمریکایی نخواهیم داد و ما در چارچوب منطق و در راستای حصول توافقی که خطوط قرمز ایران رعایت شود حرکت می‌کنیم.
او با بیان این‌که در عین حال هیچ‌گاه میز مذاکره را ترک نمی‌کنیم، اضافه کرد: ارزیابی ما از پیام‌های طرف آمریکایی حتی در روزهای اخیر این است که آمریکایی‌ها نه تنها حصول توافق در اولویت‌شان است بلکه شتاب هم دارند، اما آنها برای مصارف داخلی خودشان هم و تحریک برخی از عوامل در داخل ایران در مواضع اعلامی‌شان به گونه‌ای دیگر سخن می‌گویند و اینها از تعارضات رفتار آمریکایی است.
وزیر امور خارجه همچنین، اخیرا در دیدار بار روسای خبرگزاری‌ها با تاکید بر این که  «جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به یک توافق خوب، قوی و پایدار آمادگی دارد»، به طرف آمریکایی نیز توصیه کرد دست از رفتار و گفتار متناقض برداشته و آن‌چه در تبادل پیام‌ها و مذاکرات غیرمستقیم جریان دارد را ریاکارانه تکذیب نکنند.
آمریکا اخیراً دوباره پیام فرستاده است
صحبت‌های امیرعبداللهیان در حالی مطرح می‌‌شود که محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی روز گذشته در دیدار با با شرکت‌کنندگان در هجدهمین مجمع عمومی سازمان خبرگزاری‌های آسیا- اقیانوسیه (اوآنا) با اشاره به پیام چندی پیش آمریکا به ایران برای مذاکره گفت : آمریکایی‌ها سه یا چهار روز پیش نیز مجددا پیامی به ایران منتقل کردند که آماده ادامه گفت‌وگوها هستند. این در حالی است که حدود یک ماه پیش آمریکایی‌ها گفتند که موضوع گفت‌و‌گو با ایران و مذاکرات هسته‌ای دیگر در دستور کار ما نیست.
اسلامی در چرایی این درخواست های آمریکا از ایران تصریح کرد، آنان چون به توطئه‌ای که در ایران برنامه‌ریزی کرده بودند، دل خوش کردند چنین پیام هایی را فرستادند.
راهبرد کنترل ایران
در همین رابطه و در شرایطی که آمریکا و اروپا اعلام کرده اند که مذاکرات به بن بست خورده و از سوی دیگر مقامات کشورمان تاکید دارند که در صورت واقع بینی طرف مقابل، توافق امکان پذیر است، حشمت الله فلاحت پیشه رئیس پیشین کمیسون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به مواضع اخیر آمریکا درباره اینکه مذاکرات برجامی دیگر در اولویت سیاست خارجی این کشور نیست گفت: یک فراتحلیل در رابطه با سیاست خارجی آمریکا نسبت به ایران وجود دارد که اگر آن را مدنظر داشته باشیم ارزیابی مواضع متناقض آمریکا سخت نیست. آمریکایی‌ها هر سیاستی که درباره ایران به کار ببرند آن سیاست تحت سیاست راهبردی کنترل ایران تعریف می‌شود؛ چه این سیاست حفظ برجام باشد یا بی‌نیازی به توافق هسته‌ای و مذاکرات احیای آن یا مداخله در ایران یا تحریم همه‌جانبه. همه اینها بخشی از یک فراتحلیل به اسم راهبرد کنترل ایران است. آمریکایی‌ها این‌ها را در قالب یک بسته می‌بینند و هدف‌شان این است که تا حد امکان از هر تحولی برای کاهش توان چانه‌زنی ایران استفاده کنند.
وی ادامه داد: معتقدم آمریکا به برجام برمی‌گردد و این مواضع، مقطعی است. با توجه به تحولات سیاسی داخل ایران و متاسفانه ضعف کشور ما در شکل‌دهی یک نظام حل اختلاف درونی کشورهای دیگر از جمله آمریکا و برخی اروپایی‌ها از هر فرصتی برای ضربه زدن به ایران و کاهش قدرت چانه‌زنی ایران استفاده می‌کنند. امروز چالش بنده با برخی از افراد افراطی در کشور بر سر همین مساله است که باید یک نظام یا فرایندی داخلی برای رفع اختلاف داشته باشیم اما در حالی که فاقد این مساله هستیم، یک سری افراد هستند که بیشتر اختلاف‌افکنی می‌کنند و آمریکا از این مساله در راستای تضعیف چانه‌زنی ایران سوءاستفاده می‌کند.
فلاحت‌پیشه درباره موضع وزیر امور خارجه کشورمان که بر خلاف آمریکایی‌ها بر تلاش و خواست آمریکا برای احیای توافق هسته‌ای تاکید دارد، معتقد است: اینکه آقای امیر عبداللهیان سعی می‌کند خلاف آمریکایی‌ها موضع‌گیری کند درست نیست و این موضع‌گیری به نفع ایران نیست. یک فراتحلیل دیگر  در فضای سیاست خارجی کشور وجود دارد که به اشتباه به سیاستمداران القا می کنند اگر برجام امضا شود همه مسایل ایران با آمریکا حل می‌شود یا اگر برجام نباشد و تحریم‌ها رفع نشود هیچ اتفاقی برای کشور نمی‌افتد. معتقدم این دیدگاه‌ها درست نیست.
به گزارش ایسنا، وی خاطرنشان کرد: آمریکا از نیمه اول قرن جدید راهبردش حفظ هژمونی‌ بوده است و چالش‌ اصلی آمریکا با چین و روسیه است و در این میان تلاش کرده است چالش‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای را در جهت رسیدن به اهداف کلی‌اش کنتر ل کند. چین و روسیه از این فرصت استفاده کردند و سعی کردند وارد شدن آمریکا به چالش با آنها را به تاخیر بیندازند اما متاسفانه ایران چنین سیاستی را تاکنون دنبال نکرده است و همین موجب فشار سیاسی و اقتصادی و امنیتی بیشتر به ایران شده است.