رشد تولید فولاد در سایه کاهش تولید جهانی


گروه صنعت و تجارت: تولید فولاد خام ایران در آوریل ۲۰۲۳ میلادی (فروردین- اردیبهشت ۱۴۰۲) رشد ۵.۹ درصدی و تولید جهانی این محصول افت ۲.۴ درصدی را به ثبت رساند.
به گزارش «تجارت»، انجمن جهانی فولاد در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد: ایران توانسته در آوریل سال جاری میلادی سه میلیون و ۱۰۰هزار تن فولاد خام تولید کند که حاکی از رشد ۵.۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. ایران با این میزان تولید همچنان بر سکوی دهم تولید جهانی این محصول قرار دارد. این در حالی است که میزان تولید فولاد ایران از ابتدای ژانویه تا پایان آوریل ۲۰۲۳ میلادی با رشد یک‌دهم درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۲ میلادی به ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تن رسید.

کاهش تولید جهانی فولاد
بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد، ۶۳ فولادساز بزرگ جهان درطی آوریل ۲۰۲۳ میلادی ۱۶۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تن فولاد خام تولید کردند که این میزان تولید افت ۲.۴ درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۲ میلادی نشان می‌دهد.
این فولادسازان در چهار ماهه نخست سال جاری میلادی ۶۲۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن فولاد تولید کردند که حاکی از افت سه‌دهم درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته میلادی است. همچنین طبق داده‌های جدید انجمن، در چهار ماهه نخست سال ۲۰۲۳ میلادی، چین با تولید ۳۵۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تن فولاد خام همچنان پیشتاز تولید این محصول در جهان است. پس از آن، هند با تولید ۴۳ میلیون و ۹۰۰هزار تن، ژاپن با تولید ۲۸ میلیون و ۹۰۰ هزار تن و ایالات متحده آمریکا با تولید ۲۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تن فولاد خام توانستند به ترتیب در جایگاه های دوم تا چهارم قرار گیرند.



در گزارش قبلی انجمن جهانی فولاد که به تاریخ سوم اسفند سال 1401 منتشر شد ایران جایگاه نهم را از آن خود کرده بود و بدین ترتیب در گزارش جدید ایران یک پله پایین‌تر رفت. بر اساس داده‌های قبلی که مربوط به گزارش ماه ژانویه 2023 بود، ایران 2 میلیون و 700 هزارتن فولاد خام تولید کرد که در مقایسه با تولید سال گذشته یعنی ژانویه 2022 شاهد رشد 27.7 درصدی بود. همچنین ایران با ارتقای یک پله‌ای به جایگاه نهم جهان دست یافت. این در حالی است که تولید 63 کشور فولادساز جهان طی ژانویه سال جاری میلادی 145 میلیون و00 3 هزارتن به ثبت رسید که حاکی از افت 3.3 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. طی مدت یاد شده، به ترتیب چین با تولید 79 میلیون و500 هزارتن، هند با تولید 10 میلیون و 900 هزار تن، ژاپن با تولید 7 میلیون و 200هزار تن، آمریکا با تولید 6 میلیون و 500 هزار تن و روسیه با تولید 5 میلیون و 800 هزار تن تولید فولادخام 5 کشور برتر فولادساز جهان بودند. طی این مدت، کره جنوبی با تولید 5 میلیون و 500 هزار تن، آلمان با تولید 2 میلیون و 900 هزار تن، برزیل با تولید 2 میلیون و 800 هزار تن ، ایران با تولید 2 میلیون و 700 هزار تن و ترکیه با تولید 2 میلیون و 600 هزار تن در رتبه های ششم تا دهم جهان ایستادند.

تولید فولاد ایران در سال 1401
بر اساس آمار تولید سال ۱۴۰۱ که از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران منتشر شده بود، تولید کل محصولات فولادی کشور در سال ۱۴۰۱ هم نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد ۱۰ درصدی و تولید آهن اسفنجی رشد ۵ درصدی داشته است.
تولید فولاد میانی ایران در سال ۱۴۰۱ با بیش از ۲.۵ میلیون تن افزایش، رشد ۹ درصدی را نسبت به سال ۱۴۰۰ به ثبت رساند و به ۳۰ میلیون و ۴۳۳ هزارتن رسید. البته این حجم تولید فقط ۲۰۰ هزار تن بالاتر از تولید فولاد ایران در سال ۱۳۹۹ است که نشان می دهد طی دو سال اخیر، محدودیت های زیرساختی به ویژه انرژی، مانعی جدی برای رشد تولید فولاد ایران بوده است اما در سال ۱۴۰۱ این محدودیت ها به ویژه در حوزه برق بهتر از سال ۱۴۰۰ مدیریت شده است.
در سال ۱۴۰۱، تولید بیلت و بلوم ایران هم با ثبت رشد ۱۲ درصدی به ۱۸ میلیون و ۷۴۳ هزار تن رسید. تولید اسلب (تختال) هم با رشد ۴ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۰، در سطح ۱۱ میلیون و ۶۹۰ هزار تن قرار گرفت. در سال ۱۴۰۱، در مجموع تولید محصولات فولادی نسبت به سال قبل از آن، رشد ۱۰ درصدی داشته است. مجموع تولید محصولات فولادی در سال ۱۴۰۱، ۲۱ میلیون و ۵۹۴ هزار تن بوده است. سهم مقاطع طویل از این میزان، ۱۲ میلیون و ۵۳۲ هزار تن و سهم مقاطع تخت ۹ میلیون و ۶۲ هزار تن بوده است. رشد تولید محصولات طویل ۱۲ درصد و رشد تولید محصولات تخت ۸ درصد گزارش شده است.
تولید میلگرد در سال ۱۴۰۱ برای اولین بار در تاریخ فولاد ایران ۵ رقمی شد و به ۱۰ میلیون و ۳۹۰ هزار تن رسید که افزایش ۱۴ درصدی را نسبت به سال قبل نشان می‌دهد. تولید تیرآهن نیز با افزایش ۶ درصدی به ۱ میلیون و ۲۹۱ هزار تن رسیده است.
میزان تولید ورق گرم کشور در سال ۱۴۰۱، ۸ میلیون و ۷۳۲ هزار تن گزارش شده که افزایش ۵ درصدی را نشان می‌دهد. در همین حال، میزان تولید ورق سرد و پوشش دار به ترتیب ۷ و ۱ درصد کاهش یافته که هشداری جدی در جهت رسیدگی به مسائل این بخش مهم از زنجیره فولاد کشور به شمار می آید.

افزایش تقاضای فولاد طی دو سال آتی
آمار انجمن جهانی فولاد از تقاضای جهانی این فلز در سال‌های جاری و آینده میلادی حکایت از آن دارد که تقاضای بین‌المللی برای فولاد در سال ۲۰۲۳ میلادی یک میلیون و ۸۲۲ هزار تن است؛ این میزان در مقایسه با سال گذشته ۲.۳ درصد رشد دارد. در سال ۲۰۲۴ میلادی نیز تقاضای جهانی فولاد با ۱.۷ درصد رشد سالانه به یک میلیون و ۸۵۴ هزار تن خواهد رسید.
انجمن جهانی فولاد همچنین تقاضای فولاد منطقه خاورمیانه این کامودیتی را افزایشی پیش‌بینی کرد. طبق گزارش تقاضای فولاد خاورمیانه در سال ۲۰۲۳ با رشد سالانه ۲.۲ درصدی ۵۲ میلیون تن و در سال ۲۰۲۴ با رشد سالانه ۳.۲ درصدی به ۵۴ میلیون تن خواهد رسید. افزایش تقاضا در کشورهای خاورمیانه می‌‌تواند برای فولادسازی ایران یک مزیت محسوب شود به ویژه اینکه ایران با برخی از کشورهای همسایه از جمله عراق مراودات تجاری گسترده‌ای دارد. رشد میزان تقاضای عراق طبیعتا می‌تواند منجر به افزایش تولید و صادرات فولاد ایران به این کشور شود. همچنین با توجه به دورنمای مثبت رابطه تجاری ایران و عربستان و سایر کشورهای عربی و نیز با توجه به اینکه مهمترین محصول صادراتی ایران به عربستان در بخش فولاد و صنایع معدنی است رشد تقاضای این کشور می‌تواند منجر به ارتقای حجم مبادلات ایران با عربستان سعودی شود.