نیاز مبرم عراق به گاز ایران


گروه انرژی:یک نماینده عراقی تاکید کرد که کشورش درحال حاضر جایگزنی برای گاز ایران ندارد.به گزارش تجارت، کاظم الطوکی، عضو کمیسیون نفت و گاز در پارلمان عراق در گفت‌وگو با خبرگزاری ایرث نیوز تاکید کرد که درحال حاضر جایگزینی برای گاز ایران نداریم زیرا دستیابی به جایگزین ها از جمله قطر بسیار سخت است.وی گفت که برای دستیابی به گاز قطر ما به لوله کشی و زمان تقریبا سه ساله نیاز داریم زیرا در صورت واردات گاز از طریق کشتی ها، عراق سکوهای ویژه برای نگهداری از آن را ندارد.الطوکی گفت که درحال حاضر دولت عراق بر روی گاز داخلی کار می کند و نمی خواهد که آن را بسوزاند و به نیروگاه های برق تحویل دهد.عضو کمیسیون نفت وگاز عراق گفت که به طور میانگین ما به ۲ الی ۳ سال زمان نیاز داریم تا بدون واردات گاز به خودکفایی برسیم.محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق اخیرا در اظهاراتی گفت که راه حل هایی برای حل بحران برق از جمله راه حل های آنی، میان مدت و بلند مدت وضع کردیم.وی با بیان اینکه تولید برق به دلیل اقدامات دولت به ۲۶ هزار مگاوات رسیده است، تاکید کرد که راه حل های میان مدت به بحران برق و واردات گاز پایان می دهد.السودانی گفت که صادرات گاز ایران به دلیل تحریم های آمریکا متوقف شده بود.نخست وزیر عراق گفت که با ایران توافق کردیم که در مقابل نفت از آن کشور گاز وارد کنیم.وی اعلام کرد که اکنون بحران گاز وارداتی برای تامین نیروگاه های برق به پایان رسیده است و واردات گاز از ایران از سر گرفته شد.یک کارشناس حقوقی عراقی نیز خاطرنشان کرد که توافق اخیر ایران و عراق برای تهاتر نفت و گاز کاملا قانونی بوده و نقض تحریم‌های آمریکا به شمار نمی‌آید.
علی التمیمی، کارشناس حقوقی عراقی در گفت‌وگو با خبرگزاری المعلومه تاکید کرد که تهاتر ایران و عراق درخصوص گاز و نفت سیاه برای راه ‌اندازی نیروگاه های برق کاملا قانونی است.
وی گفت که تحریم های آمریکا علیه ایران به اموال مربوط می‌شود و به ایران اجاره داده نمی شود که در مقابل صادرات دلار دریافت کند همانگونه که نمی تواند از خارج دلار تحویل بگیرد. التمیمی گفت که بر اساس ماده های ۵۹۷ تا۶۰۰ قانون مدنی عراق، توافق بغداد با تهران برای دریافت گاز در مقابل نفت «تهاتر عینی» گفته می شود و نفتی که به داخل ایران می رود در همان کشور می ماند و صادر نمی شود و مورد استفاده داخلی قرار می گیرد. این کارشناس حقوقی عراقی خاطرنشان کرد که بغداد نیز از ایران دلار دریافت نکرده است بنابراین توافق اخیر نقض تحریم های آمریکا به شمار نمی رود.
علی التمیمی پیش از این تاکید کرد که علیرغم تحریم‌های آمریکا علیه تهران، عراق حق دارد که مطالبات گازی خود به ایران را پرداخت کند. وی گفت که ایران اکنون با تحریم‌های اقتصادی مواجه است که بر اساس آن از انجام صادرات و واردات و تعامل با دلار محروم است اما آمریکا همواره عراق را برای انجام تعاملات نفتی و گازی برای یک حجم محدود مستثنی می‌کند. التمیمی گفت که بغداد و واشنگتن در سال ۲۰۰۸ توافق امضا کردند، بر اساس بند ۲۷ این توافق عراق از آمریکا درخواست کمک اقتصادی کرده است و این توافقنامه اکنون در سازمان ملل است. این توافقنامه هم برای آمریکا و هم برای عراق الزام آور است بنابراین واشنگتن باید به عراق کمک کند. وی گفت که با استناد به این توافق عراق باید از واشنگتن بخواهد که این کشور را از تحریم ها مستثنی کند بنابراین تحریم های آمریکا علیه ایران مانع دستیابی عراق به گاز ایران نمی‌شود. اخیرا متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر این که با توجه به ادعای رسانه‌های دولتی عراق مبنی بر این که این کشور تمامی بدهی خود به ایران بابت واردات گازی را پرداخت کرده است که حدودا مبلغ ۱۱ تریلیون دینار عراقی است، آمریکا چطور برای پرداخت این مبلغ به ایران چراغ سبز نشان داده است و آیا میان آمریکا و ایران مذاکراتی درباره این موضوع انجام شده بود، گفت: در سیاست ما نسبت به ایران یا عراق تغییری ایجاد نشده است. دولت بایدن به اجرای تحریم‌های آمریکا علیه ایران ادامه می‌دهد. میلر ادامه داد: آمریکا از سال ۲۰۱۸ برخی معافیت‌ها را با مشورت کنگره در نظر گرفت که به عراق اجازه می‌دهد مبلغ واردات برق از ایران را پرداخت کند. مطابق قوانین آمریکا، این مبالغ فقط می‌توانند برای تبادلات بشردوستانه و دیگر امور غیرقابل تحریم مورد استفاده قرار بگیرند. این پول فقط به طرف سوم تایید شده می‌رسد. مستقیما به ایران انتقال داده نمی‌شود و آمریکا همچنان به صورت موردی موارد استفاده از این پول‌ها را بررسی می‌کند. اظهارات میلر در پی این مطرح می‌شود که احمد موسی، سخنگوی وزارت برق عراق اخیرا اعلام کرده بود که کشورش پول گاز ایران را به طور کامل پرداخت کرده و این پول در بانک تجارت عراق است.