چگونه جنگ غزه به «ویتنام اسرائیل» تبدیل شد

  [ راضیه زرگری]  شباهت‌ها روز به روز بیشتر می‌شوند: یک نیروی زورگو و برتر از نظر فناوری در یک درگیری طولانی، غیرانسانی و پرهزینه گرفتار شده است.جنگ نسل‌کشی در غزه حالا از ۱۹ ماه گذشته است، اما کارزار نظامی اسرائیل نتوانسته به هدفی که دنبالش بود یعنی نابودی مقاومت فلسطین دست یابد. مهمت راکب اغلو، نویسنده میدل ایست آی روز دوشنبه در مقاله ای نوشت :«از ابتدا، قدرت‌های غربی تقریباً بدون قید و شرط از حمله اسرائیل به عنوان یک اقدام مشروع و «دفاع از خود» حمایت کرده‌اند. این حمایت فراتر از کمک‌های نظامی، شامل سپر حمایتی دیپلماتیک، کمک‌های اقتصادی و پوشش نهادی در بسترهای بین‌المللی بوده است.اما حتی با این حمایت گسترده و محاصره کامل غزه از طریق زمین، دریا و هوا، اسرائیل نتوانسته کمر مقاومت فلسطین را بشکند.»

پیام عملیات های مقاومت فلسطین در شایط بمباران
بی امان اسرائیل چیست؟
علیرغم ویرانی تقریباً کامل غزه، حماس و دیگر گروه‌های فلسطینی همچنان فعال هستند و به پرتاب موشک و انجام عملیات تاکتیکی پیچیده، مانند کمین ماه گذشته در نزدیکی بیت حانون ادامه می‌دهند. این عملیات توسط حماس، آسیب‌پذیری‌های پایگاه های حائل اسرائیل را آشکار و ادعای کنترل کامل آنها را باطل کرد. اسرائیل بارها ادعا کرده است که مناطقی مانند بیت حانون خنثی شده‌اند. کمین اخیر نیروهای مقاومت فلسطین یک پیام استراتژیک دارد؛ حماس، حتی تحت بمباران و اشغال بی‌امان، همچنان قادر به جمع‌آوری اطلاعات و هدف‌گیری دقیق است و بدین ترتیب یکی از پیشرفته‌ترین ارتش‌های جهان را پشت سر می‌گذارد. اینجاست که مقایسه با ویتنام برجسته‌تر می‌شود. همانطور که ایالات متحده زمانی در ویتنام درس گرفت؛ قدرت آتش برتر و حمایت خارجی، پیروزی را در برابر یک نیروی مقاومت مستحکم و متعهد به ایدئولوژی تضمین نمی‌کند.

شکست اسرائیل در غزه محدود به میدان نبرد نیست
نویسنده این مقاله با استناد به این دلایل ادامه می دهد جنگ غزه به طور فزاینده‌ای به ویتنام اسرائیل تبدیل شده - کارزاری غیرقابل پیروزی که با زیاده‌روی نظامی، اشتباه محاسباتی استراتژیک و هزینه‌های سیاسی رو به رشد همراه است.شکست اسرائیل در غزه محدود به میدان نبرد نیست. این شکست عمیقاً در سیستم سیاسی و دستگاه اطلاعاتی آن ریشه دوانده است. دولت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، با آشفتگی داخلی فزاینده‌ای مواجه بوده است که با استعفای مقامات ارشد و مقصر دانستن‌های داخلی نمایان می‌شود. نتانیاهو برای دفع انتقادات از فاجعه غزه، به دنبال قربانی کردن دیگران بوده است، مانند یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق. این فرسایش انسجام سیاسی، شاکله شکننده‌ اسرائیل را متشنج‌تر کرده است.

چشمگیرترین گسست اسرائیل، در حوزه اطلاعاتی نهفته است



با این حال، به نوشته میدل ایست آی چشمگیرترین گسست، در حوزه اطلاعاتی نهفته است. وقایع ۷ اکتبر ۲۰۲۳ - زمانی که حماس حمله فرامرزی بی‌سابقه‌ای را آغاز کرد - فروپاشی کامل معماری امنیتی اسرائیل را آشکار کرد. شکست شین بت و موساد در پیش‌بینی و خنثی کردن این حمله، علی‌رغم عملیات‌های نظارتی که به عمق غزه نفوذ می‌کنند، بحث گسترده‌تری را در مورد دوام دکترین امنیتی اسرائیل برانگیخته است.همانطور که ایهود اولمرت، نخست وزیر سابق، در روزنامه هاآرتص هشدار داد، اسرائیل اکنون «از هر زمان دیگری به جنگ داخلی نزدیک‌ است». از این منظر، عملیات حماس چیزی فراتر از تلفات نظامی به همراه داشت - این حمله اسرائیل را از درون متلاشی کرد.
نویسنده میدل ایست آی در بخش دیگری از این مطلب به شکاف‌های رو به رشد بین اسرائیل و حامیان اصلی آن اشاره کرده است:«دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، با درخواست‌ها برای کاهش تعرفه‌ها بر واردات اسرائیل مخالفت کرده و خاطرنشان کرده است که ایالات متحده جداگانه سالانه 4 میلیارد دلار به اسرائیل کمک می‌کند. ترامپ همچنین از نحوه مدیریت جنگ توسط اسرائیل ابراز ناامیدی کرده و خواستار پایان دادن به این درگیری شده است.
رژیم نسل کش، دیگر از استثناهای بین المللی استفاده نمی کند
به علاوه در حالی که برای دهه‌ها، اسرائیل از نوعی استثنای بین‌المللی برخوردار بود که آن را از پاسخگویی مصون می‌داشت و به آن اجازه می‌داد حتی در مواجهه با اتهامات فزاینده جنایات جنگی، با مصونیت تقریباً کامل عمل کند، نسل‌کشی در غزه باعث شده این سپر دیرینه شروع به شکستن کند. از هفتم اکتبر، افکار عمومی جهانی - به ویژه در غرب - به طرز چشمگیری تغییر کرده. میلیون‌ها نفر برای مطالبه آتش‌بس بسیج شده‌اند. این فشار فزاینده از سوی جامعه مدنی، حفظ حمایت بی‌قید و شرط را برای دولت‌های غربی دشوار کرده است. همسویی اسرائیل با سیاست‌های ایالات متحده، به جای یک دارایی، به یک بارِ مسئولیت تبدیل شده است.
در عرصه حقوقی نیز  اسرائیل با نظارت بی‌سابقه‌ای روبه رو است. دیوان بین‌المللی دادگستری در حال بررسی این موضوع است که آیا اقدامات این رژیم در غزه مصداق نسل‌کشی است یا خیر. در حالی که این روند طولانی خواهد بود و برخی از کشورها احکام دادگاه را به رسمیت نمی‌شناسند، حتی اگر این پرونده نمادین باشد، وزن سیاسی آن قابل توجه است. صدور حکم مجرمیت نه تنها به وجهه بین‌المللی اسرائیل آسیب می‌زند، بلکه می‌تواند رهبران کلیدی، از جمله نتانیاهو را نیز درگیر کند.

چه جهان بخواهد ببیند یا نه، غزه به ویتنام اسرائیل تبدیل شده است
بر اساس این گزارش، مخالفت‌ها در داخل اراضی اشغالی اسرائیل نیز رو به افزایش است. نزدیک به هزار نفر از پرسنل نیروی هوایی اسرائیل نامه اعتراضی علیه جنگ امضا کردند و اکنون ممکن است با اخراج روبه رو شوند. این سطح از مخالفت در محافل نظامی نخبه، نشان‌دهنده نارضایتی عمیق از مسیر جنگ است.همه اینها نشان می‌دهد که جنگ اسرائیل علیه غزه به طور فزاینده‌ای غیرقابل دفاع شده؛ شباهت‌ها با ویتنام روز به روز قوی‌تر می‌شود. اسرائیل در کارزاری به دام افتاده که نمی‌تواند به طور قاطع پیروز شود و با یک حریف مقاوم، مخالفت داخلی و انزوای بین‌المللی فزاینده روبه رو است.چه جهان بخواهد ببیند یا نه، غزه به ویتنام اسرائیل تبدیل شده است.

ازآخرین تحولات
احتمال ورود کمک‌های غذایی محدود به غزه

ادعای «کنترل کامل» نوار غزه توسط نظامیان اسرائیل که روز دوشنبه از زبان نتانیاهو مطرح شد،از آخرین تحولات سیاسی باریکه غزه است . به نوشته گاردین نخست‌وزیر اسرائیل همچنین مدعی شد ارتش او حمله‌ای جدید و گسترش‌یافته در این منطقه را دنبال می کند.
نتانیاهو  دو ماه و نیم بعد از محاصره کامل غزه و ممنوعیت واردات غذا و کمک های بشردوستانه، و البته به واسطه فشارهای بین المللی مجبور شد کوتاه بیاید و گفت باید به دلایل عملی و دیپلماتیک از قحطی در غزه جلوگیری کرد؛ دولت او اعلام کرد اجازه ورود کمک‌های غذایی محدود به این منطقه را خواهد داد.
اسرائیل همچنین تایید کرد طرحی را برای ساخت دیوار جداسازی در امتداد مرز اردن در دست دارد. طبق گزارش رادیو ارتش اسرائیل کابینه امنیتی اسرائیل طرحی را برای ساخت دیوار جداسازی در امتداد مرز شرقی با اردن تأیید کرده است.این رسانه همچنین گزارش داد که هدف این پروژه تقویت کنترل اسرائیل بر دره اردن از طریق ایجاد شهرک‌ها و اردوگاه‌های آموزشی نظامی است.بر اساس گزارش خبرگزاری وفا، اتحادیه خبرنگاران فلسطینی اعلام کرد که از 7 اکتبر 2023، در حملات اسرائیل، مجموعاً 219 خبرنگار و کارمند رسانه‌ای فلسطینی شهید و حداقل 430 نفر زخمی شده‌اند.
این گروه اعلام کرد که شمار کشته‌شدگان شامل 30 زن است.این اتحادیه ارتش اسرائیل را به دنبال کردن یک سیاست سیستماتیک هدف قرار دادن خبرنگاران و خانواده‌هایشان متهم کرد. همچنین اعلام کرد که 685 نفر از بستگان کارمندان رسانه‌ای فلسطینی نیز در همین مدت شهید شده‌اند.این گروه یادآور شد که حدود هزار خبرنگار در غزه مجبور به جابجایی و آوارگی مکرر هستند.

قیمت لحظه ای ارز دیجیتال