مجادله بر سر واردات خودرو

آرمان- نوشین ایزدپناه: محدودیت‌های اعمال شده برای واردات خودرو، تقابل وارد‌کنندگان و وزارت صنعت، معدن و تجارت را به مرحله تازه‌ای رسانده است. حالا وارد‌کنندگان ادعا دارند که این وزارتخانه به آنها ضرر و زیان وارد کرده و بر این مبنا از آن شکایت خواهند کرد. این در حالی است که در سال‌های اخیر تاکید زیادی بر کنترل واردات خودرو‌های خارجی شده و بر این مبنا علاوه بر تعرفه‌گذاری، محدودیت‌های مختلفی از جمله ممنوعیت واردات خودرو‌های لوکس انجام شده است.
تهدید وزارت صنعت
در حالی که وزارت صنعت، معدن و تجارت حسب وظیفه قانونی خود برای ساماندهی واردات خودرو وارد عمل شده و ثبت سفارش جدید برای واردات این محصول را تا زمان اصلاح مقررات متوقف کرده است، واردکنندگان خودرو مدعی ضرر و زیان شده و این وزارتخانه را به شکایت به مراجع قضائی تهدید کردند. در سه‌ماهه نخست امسال واردات خودرو رشد بیش از ۱۳۰‌درصدی داشت. رشد شدید واردات خودرو موجب شد تا وزارت صنعت، معدن و تجارت با هدف ساماندهی واردات خودرو، ثبت سفارش جدید برای واردات این محصولات را تا زمان تصویب نهایی طرح «ساماندهی واردات خودرو» در هیات دولت و اجرایی شدن آن، متوقف کند. به دنبال این اقدام وزارت صنعت، معدن و تجارت، اما برخی واردکنندگان خودرو به دلیل به خطر افتادن منافعشان به تکاپو افتاده و تلاش کردند به این وزارتخانه فشار بیاورند تا ثبت سفارش واردات خودرو را از سر بگیرد. به همین دلیل در گفت‌وگوهایی عنوان کردند که توقف ثبت سفارش واردات خودرو باعث کاهش عرضه و به دنبال آن افزایش قیمت‌ها در بازار خودرو خواهد شد. با شدت گرفتن جوسازی واردکنندگان خودرو، قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور تجارت شخصا وارد عمل شده و اعلام کرد که دستورالعمل ساماندهی واردات خودرو برای تصویب نهایی به هیات دولت ارسال شده و به محض تصویب و ابلاغ این دستورالعمل و اصلاح شرایط واردات، ثبت سفارش جدید واردات خودرو مجددا برقرار خواهد شد. مجتبی خسروتاج همچنین تاکید کرد که در حال حاضر نیز با وجود متوقف شدن ثبت سفارش جدید برای واردات، واردات خودرو از محل ثبت سفارش‌های پیشین همچنان ادامه دارد ضمن آنکه با توجه به افزایش قابل توجه واردات خودرو در سال جاری، قیمت خودروهای وارداتی نه افزایش بلکه باید کاهش یابد. اگرچه انتظار می‌رفت شفاف‌سازی وزارت صنعت، معدن و تجارت و تاکید بر ادامه داشتن واردات خودرو باعث شود واردکنندگان این محصول از التهاب آفرینی و ایجاد جو افزایش قیمت‌ها در بازار خودرو دست بردارند، اما عکس این موضوع اتفاق افتاده و این بار رئیس انجمن واردکنندگان خودرو در اظهاراتی جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت را تهدید کرد که به دلیل ساماندهی و توقف ثبت سفارش جدید برای واردات خودرو، به قوه قضائیه شکایت و ادعای ضرر و زیان خواهند کرد. در این زمینه فرهاد احتشام‌زاده با بیان اینکه خسارت واردکنندگان خودرو به دلیل متوقف شدن ثبت سفارش واردات خودرو را در مراجع قضائی حتما بررسی می‌کنیم، اظهار کرد: ما این موضوع را به‌صورت قانونی پیگیری قضائی خواهیم کرد. در این شرایط باید دید در آستانه انتخاب وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت نتیجه تهدید و شکایت واردکنندگان خودرو از این وزارتخانه که حسب وظایف ذاتی و قانونی خود نسبت به ساماندهی و شفاف‌سازی ضوابط واردات خودرو اقدام کرده است، چه خواهد بود و وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت دوازدهم چه برخوردی با این اقدام واردکنندگان خودرو خواهد کرد!؟
رشد واردات خودرو؛ ۳۰‌درصد یا ۴۳‌درصد؟!


سه روز پیش قائم‌ مقام وزیر صنعت در امور تجارت اعلام کرد که در چهارماهه اول سال جاری حدود ۲۶‌هزار دستگاه خودرو سواری وارد و در گمرکات کشور ترخیص شده که در مدت مشابه سال گذشته حدود ۱۸‌هزار دستگاه بوده است که نشان‌دهنده افزایش ۳۰‌درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. این در حالی است که رئیس فدراسیون واردات می‌گوید در چهار ماه اول امسال میزان واردات خودرو ۲۶‌هزار و ۶۰۳ دستگاه بود که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۳‌درصد رشد را نشان می‌دهد. فرهاد احتشام‌زاده در این باره گفت: این افزایش واردات ناشی از دو موضوع اصلی است، یکی بحث عدم تمدید ثبت سفارش‌های جدید که باعث شد از تمام ثبت سفارش‌هایی که از قبل موجود بوده استفاده شود و قبل از تیر که پایان اعتبار آنها بود، همگی به کشور وارد شوند. او ادامه داد: این اتفاق عملا برخلاف سیاست ارزی ما بوده است. یعنی سیاستی اتخاذ شد برای اینکه واردکنندگان غیر نمایندگی امکان واردات نداشته باشند تا مصرف ارز کاهش یابد، ولی تصمیم اشتباه وزارت صنعت، معدن و تجارت عملا باعث شد که ۴۳‌درصد افزایش واردات اتفاق بیفتد، چرا که همه نگرانی از دست‌دادن قابلیت وارداتشان را داشتند. احتشام‌زاده عنوان کرد:‌ بخشی دیگر از مساله هم به ترخیص خودروهای آسیایی و اروپایی که صرفا مونتاژ آمریکا بودند بر می‌گردد. این‌ خودروها در گمرک به‌طور متوسط هفت ماه باقی مانده بودند تا تعیین تکلیف و از گمرک ترخیص شدند. رئیس فدراسیون واردات تصریح کرد: اتفاقی که اکنون با آن روبه رو هستیم این است که چون ۵۰‌درصد تامین‌کنندگان بازار، واردکنندگان غیر نمایندگی بودند آخرین فرصت واردات آنها تا تیر بوده است و بعد از آن دیگر امکان واردات ندارند. بعد از آن ثبت سفارش برای نمایندگی‌های رسمی انجام شد، ولی تقریبا تا ابتدای ماه جاری و در حال حاضر امکان ثبت سفارش برای نمایندگی‌های رسمی وجود ندارد.