ریه پاک پایتخت



باد و باران به 15 روز آلودگی پایتخت پایان داد. رنگ آبی آسمان تهران دیروز بسیاری از پایتخت نشین‌ها را ذوق زده کرد. شبکه‌های اجتماعی محلی برای نشر تصاویر شفاف از کوه‌های اطراف تهران بزرگ شدند. هوای پایتخت به شرایط «پاک» رسید. به گفته «احد وظیفه» مدیر کل پیش‌بینی وهشدار سریع هواشناسی تهران، امروز و فردا بارانی خواهد بود.
به‌گزارش «ایران»، دستگاه‌های سنجش آلاینده‌های سطح تهران نشان می‌دهد که کیفیت هوای استان تهران ظهر دیروز چهارشنبه (بیست و پنجم بهمن ماه) با نمایش عدد 39 به وضعیت پاک رسیده بود. آلودگی هفته گذشته کمیته اضطرار را واداشت تا تعطیلی مهدکودک‌ها، پیش دبستان و دبستان‌ها را روی میز بگذارد.


اجرای طرح زوج و فرد و برخورد با خودروهای دودزا هم نتوانست تهرانی‌ها را از آلودگی‌های خطرناک برهاند. ناپایداری‌های جوی و وزش باد هم مسأله را به سوی دیگری برد. عدد شاخص ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون طی 14 روز گذشته و در برخی زمان‌ها از شاخص‌های 170 نیز فراتر رفت و حتی برخی مناطق تهران نیز در روزهای بهمن ماه در وضعیت خطر قرار گرفتند.
کیفیت هوای استان تهران از ابتدای بهمن ماه فقط پنج روز و آن هم به‌دلیل ناپایداری‌های جوی سالم بوده است.دیروز تمامی نقاط استان تهران در وضعیت سالم و پاک قرار داشتند و هیچ منطقه‌ای از پایتخت به شرایط ناسالم نرسیده بود. چهارشنبه شهرری(منطقه 20) با شاخص 55 پایین‌ترین سطح پاکی هوا واقدسیه(منطقه یک)با شاخص 21 پاک‌ترین مناطق تهران محسوب می‌شدند.
به گفته «شینا انصاری» مدیر کل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست هوای تهران از ابتدای سال‌جاری تا امروز چهارشنبه (25 بهمن) 114 روز ناسالم برای گروه‌های حساس، 12 روز پاک و 217 روز سالم بوده است.


گروه ایران زمین/ براساس اعلام سازمان هواشناسی، سامانه بارشی در حال فعالیت طی امروز(پنجشنبه) از کشور خارج می‌شود و از فردا (جمعه) با ورود سامانه بارشی جدید، نیمه غربی و بخش‌هایی از مرکز کشور را برف و باران در برمی‌گیرد. «احد وظیفه»، مدیرکل پیش‌بینی و هشدار سازمان هواشناسی تصریح کرد: بارش برف و باران در بخش‌هایی از شمال غرب، غرب، شمال، ارتفاعات البرز و رفته رفته در جنوب غرب و شمال شرق رخ می‌دهد. به‌دنبال آن، بارش‌ها در نیمه غربی پایان می‌پذیرد، اما برخی بارش‌های خفیف برف و باران در ارتفاعات زاگرس مرکزی و جنوبی ادامه می‌یابد. وظیفه افزود: وزش باد شدید درشرق و مرکز کشور رخ می‌دهد که باید نکات ایمنی مورد توجه قرار گیرد.
بارش رحمت الهی باران در خوزستان
گرد و خاکی که روز سه‌شنبه گذشته هوای خوزستان را در بر گرفته بود و 27 شهر این استان را به تعطیلی کشانده بود، اواخر وقت این روز با نفوذ سامانه بارشی و ریزش باران از بین رفت. بارش باران هوای شهرهای مختلف استان از جمله اهواز، دزفول، شوش، بهبهان و شوشتر را تلطیف کرد و در شهرهایی چون ایذه و دهدز بارش به صورت برف بود.
غلظت ۶ برابری ریزگردها در یاسوج
«سیداسدالله هاشمی»، مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: با سنجش و کنترل میزان ریزگردها در شهر یاسوج مرکز استان تا ساعت ۲۲ شب گذشته (چهارشنبه) میزان غلظت ریزگردها به ۶ برابر حد مجاز رسیده است. هاشمی با بیان اینکه تنها دو ایستگاه سنجش آلودگی هوا در شهرهای یاسوج و دوگنبدان داریم، اظهار داشت: وضعیت هوا در شهرستان گچساران نیز در این مدت عادی و سالم گزارش شده است.
آلودگی کم سابقه  هوا در لرستان
«مهرداد فتحی بیرانوند»، مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان نیز از آلودگی کم سابقه در برخی از شهرستان‌های استان خبر داد و گفت: میزان غلظت آلودگی هوا در شهرستان پلدختر به ۱۳۱ برابر حد مجاز رسیده و زندگی مردم را با مشکل اساسی مواجه کرده است. همچنین شهرستان‌های کوهدشت و رومشکان با میزان آلودگی ۵۱ برابر حدمجاز، در شرایط بسیار خطرناکی قرار دارند. شهرستان‌های خرم‌آباد، چگنی و سلسله نیز حدود ۲۰ برابر حدمجاز، آلودگی دارند که در شرایط خطرناکی هستند. در سایر شهرستان‌ها با آلودگی سه‌برابر حدمجاز، وضعیت هوا در شرایط ناسالم است.
تعطیلی مدارس برخی استان‌ها به‌دلیل برف و سرما و طوفان شن
برف و سردی هوا در استان اردبیل و طوفان شن در ریگان و فهرج استان کرمان موجب تعطیلی مدارس این مناطق در روز گذشته (چهارشنبه) شد.
اداره کل آموزش وپرورش استان اردبیل دراطلاعیه‌ای اعلام کرد: در اردبیل، خلخال و نمین مدارس درمقاطع پیش دبستانی، ابتدایی ومتوسطه اول و در سرعین، نیر وهیر تمام مقاطع تحصیلی تعطیل است.همچنین درمشگین شهر، ارشق و لاهرود مدارس پیش دبستانی و در گرمی مغان مقاطع پیش دبستانی و ابتدایی نوبت صبح به علت بارش برف تعطیل است. اداره کل مدیریت بحران استان اردبیل نیز به ساکنان این استان درباره کاهش محسوس دمای هوا، لغزندگی سطح گذرگاه‌ها و کاهش دید افقی در جاده‌های این استان در این مدت هشدار داده است. مرکز مدیریت راه‌های اداره کل راهداری و حمل و نقل استان هم اعلام کرد: جاده‌های استان باز بوده و برف روبی و نمک پاشی شده، اما به‌دلیل کولاک درگردنه‌ها و جاده‌های کوهستانی سطح جاده‌ها پوشیده از برف است.
«امید سلاجقه»، رئیس اداره اطلاع‌رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش استان کرمان هم از تعطیلی مدارس شهرستان‌های ریگان و فهرج در روز گذشته(چهارشنبه) به‌دلیل بروز طوفان شن و پدیده ریزگردها خبر داد.
قطع برق 13 روستای ریگان  
این طوفان شن همچنین موجب قطع برق 13روستای ریگان شد و 50 روستای این شهرستان در محاصره شن‌های روان قرار داد. به گفته «امین باقری»، فرماندار ریگان علاوه بر مسدود شدن اغلب راه‌های روستایی و قطع برق، دستگاه پایش غلظت ریزگردهای این شهرستان هم از کار افتاد. بر اثر غلظت ریزگردها 13نفر هم براثر مشکلات تنفسی راهی مراکز درمانی شدند. وی گفت: طوفان شن به همراه ریزگردها علاوه براینکه موجب کاهش دید افقی و کندی عبور و مرور در راه‌های ارتباطی شده خسارت هنگفتی را هم به فضای سبز شهری، مزارع و باغ‌های شهرستان وارد کرده است. همچنین دیروز به دلیل وزش طوفان، غلظت ذرات معلق در هوای زاهدان به 90 برابر حد مجاز رسید.
خودداری از سفرغیرضروری
در مسیرهای هراز و فیروزکوه
در همین حال، سرهنگ «سیاوش محبی» فرمانده پلیس راه ویژه شرق استان تهران هم با اشاره به بارش برف و ریزش کوه درسه‌شنبه شب گذشته و همچنین احتمال وقوع بهمن درجاده هراز و فیروزکوه گفت: مسافران از سفرهای غیرضروری در جاده‌های کوهستانی خودداری کنند. محبی افزود: درجاده هراز از یک بامداد دیروز(چهارشنبه) شاهد بارش برف سنگین هستیم که با توجه به حجم بارش، تردد بدون زنجیر چرخ امکان‌پذیر نبود، اما با تلاش عوامل راهداری و پلیس راهور، هم‌اکنون تردد امکان پذیر است. محبی با اشاره به ریزش کوه در جاده هراز در پی بارش شدید باران در سه‌شنبه شب گذشته نیز افزود: هنگام وقوع حادثه خودرویی از مسیرعبور نمی‌کرد و به کسی آسیب نرسید و جاده نیز در همان شب با تلاش عوامل راهداری بازگشایی شد. با توجه به ادامه بارش‌ها و احتمال ریزش کوه، بهمن و به‌دلیل سستی خاک، از رانندگان می‌خواهیم در صورت ضرورت، از این مسیرها عبور نکنند. رانندگان و مسافران می‌توانند برای کسب اطلاع از وضعیت راه‌های کشور با مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور با تلفن 88255555 تماس بگیرند.

برش
درخواست اختصاص درآمد چند روز فروش نفت به رفع مشکل گرد و غبار خوزستان

80 درصد درآمدهای نفتی کشور از خوزستان تأمین می‌شود و به‌همین جهت درخواست مجمع نمایندگان این استان در مجلس شورای اسلامی، اختصاص درآمد چند روز فروش نفت به رفع مشکل گرد و غبار در این منطقه است. به‌گزارش ایرنا، «عباس پاپی‌زاده»، رئیس مجمع نمایندگان خوزستان در مجلس شورای اسلامی، افزود: اگر از امروز با اهتمام جدی و تخصیص بودجه کامل، کار را برای رفع معضل گرد و غبار این استان آغاز کنیم این مشکل در خوشبینانه‌ترین حالت در مدت 10 سال آینده حل خواهد شد. یکی از دلایل گسترش کانون‌های گرد و غبار بی‌توجهی دولت‌ها در سال‌های متوالی است و در حال حاضر 23 استان درگیر این پدیده هستند. قرار است امسال 19هزار هکتار عملیات نهالکاری در اراضی جنوب شرق اهواز صورت گیرد، اما این رقم در مقایسه با حجم 350هزار هکتار بیابان‌های جنوب شرق قابل مقایسه نیست. وی با بیان اینکه اثرات کاشت نهال در مدت 5 سال آینده مشخص می‌شود، افزود: گسترش بیابان‌ها در خوزستان نتیجه مدیریت غلط آب و دخالت در محیط زیست است. پاپی‌زاده با اشاره به اقدامات انجام شده طی یک سال گذشته از سوی دولت برای مهار ریزگردها با منشأ داخلی در خوزستان، گفت: این اقدامات کافی نیست، چرا که دولت‌های گذشته درخصوص رفع معضل گرد وغبارخوزستان اهتمام جدی نداشته‌اند و کانون‌های ریزگردها در استان زیاد شده است.  سازمان ملل در سال 2002 در گزارشی اعلام کرد که پس از فاجعه از بین رفتن جنگل‌های آمازون و خشک شدن دریاچه «آرال» یک فاجعه زیست محیطی در جنوب غرب ایران رخ می‌دهد، اما مسئولان وقت نسبت به این هشدارها بی‌توجه بودند. وی افزود: اراضی جنوب شرق اهواز در دهه‌های پیش همواره در معرض سیلاب‌های فصلی بودند که همین امر سبب ایجاد پوشش گیاهی درآنها و پیوستگی خاک می‌شد، اما سد سازی‌های متعدد در بالادست این منطقه سبب ذخیره آب در پشت سد و در نتیجه بیابانی شدن این اراضی شد. پاپی‌زاده با رد آبگیری 70 درصدی تالاب هورالعظیم، افزود: دو سوم این تالاب در کشور عراق قرار دارد که به طور کامل خشک است و از یک سوم تالابی هم که در خوزستان وجود دارد تنها 10 درصد آن آبگیری شده است. خوزستان با کمبود 1.2 میلیارد مترمکعبی آب مواجه است که اگر حجم بالای آب از رودخانه‌ها برداشت نمی‌شد امروز شاهد این بحران‌ها در این استان نبودیم.