برخورد ترامپ با برخی اعضای اوپک توهین‌آمیز است

وزیر نفت گفت: برخی اقدام‌های سیاسی و بی‌ثباتی‌ها، سبب ایجاد نگرانی در بازار نفت و افزایش قیمت می‌شود؛ مانند دستور توهین‌آمیز رییس جمهوری آمریکا به برخی اعضای اوپک که توهین به حاکمیت ملی کشورهای مستقل عضو این سازمان است. به گزارش ایرنا، چندی پیش «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا، نهم تیرماه در توئیتی نوشت: به تازگی با پادشاه عربستان رایزنی کردم و توضیح دادم به دلیل آشفتگی و ناکارآمدی در ایران و ونزوئلا، درخواست دارم عربستان تولید نفت خود را تا 2 میلیون بشکه افزایش دهد تا این اختلاف (عرضه و تقاضا) را جبران کند. قیمت ها خیلی بالاست و وی موافقت کرد. ترامپ بامداد چهاردهم تیرماه در توئیت دیگری نوشت: «اوپک انحصارطلب» اقدامی برای کاهش نفت نکرده است. همین حالا قیمت ها را کاهش دهید.
«بیژن زنگنه» سیاست‌ها و توئیت‌های رییس جمهوری آمریکا برای اعمال فشار به برخی اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و افزایش تولید را سبب افزایش قیمت های جهانی ارزیابی کرد. زنگنه افزود: اینکه ترامپ به کشوری مستقل دستور می‌دهد تولید را بالا ببرید، زیرا من با پول اندکی که از شما می‌گیرم از شما محافظت کرده و امنیت شما را تامین می‌کنم، درست نیست.
وزیر نفت تصریح کرد: اصل و اساس اوپک بر این است که بازار نفت، سیاسی نباشد و عوامل سیاسی در بازار دخالت نکند تا عرضه و تقاضا، قیمت نهایی نفت را تعیین کند. یک جنگ تجاری جریان دارد و در این میان، ما نیز کارهای خود را به پیش می‌بریم و تاکنون تغییر عمده‌ای در مقدار تولید و فروش نفت خام ایران حاصل نشده است.
وی درباره افق پیش روی بازار جهانی نفت و صادرات ایران گفت: باید ببینیم در ماه‌های آتی، چه تغییری حاصل می‌شود و بازار به کدام سو می‌رود اما تاکید می‌کنم وزارت نفت و دولت با اقدام‌های آمریکا، مقابله و همه تلاش خود را می کند که بازار خود را حفظ کند.


وزیر نفت درباره پیشنهاد نفتی ارائه شده در بسته اتحادیه اروپا برای حفظ توافق هسته ای برجام گفت: من هنوز این پیشنهاد را ندیده‌ام اما همکاران وزارت امور خارجه آن را دیده و در ظاهر از جزییات آن چندان راضی نبوده‌اند. وی ادامه داد: ما از اتحادیه اروپا انتظار داریم مسوولیت خود را در حفاظت از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) انجام دهد. هفته گذشته اتحادیه اروپا برای ادامه همکاری ها با ایران در چارچوب توافق بین المللی برجام که از هجدهم اردیبهشت ماه در پی خروج آمریکا به خطر افتاده است، بسته ای پیشنهاد کردند که به گفته مقام های ایرانی، جزییات آن روشن نبود. جمعه (پانزدهم تیرماه) نخستین نشست کمیسیون مشترک وزیران امورخارجه جمهوری اسلامی ایران، چین، روسیه، فرانسه، آلمان و انگلیس و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با موضوع برجام تشکیل شد و با صدور بیانیه مشترک به کار خود پایان داد.
میان تیتر:
نفت با تحریم ایران به ۱۲۰ دلار می‌رسد
بانک امریکا مریل لینچ اعلام کرد اگر آمریکا موفق شود صادرات نفت ایران را حذف کند، قیمت هر بشکه نفت ممکن است به ۱۲۰ دلار یا بیشتر صعود کند. به گزارش ایسنا، این بانک آمریکایی اعلام کرد دولت آمریکا خواستار توقف کامل خرید نفت ایران تا نوامبر است و اگر چنین اتفاقی میسر شود، با توجه به وضعیت عرضه جهان، نفت ممکن است به بیش از ۱۲۰ دلار در هر بشکه صعود کند. فرانسیسکو بلانش، مدیر تحقیقات کالاهای جهانی بانک امریکا مریل لینچ نوشت: از نظر ما مدیریت حذف کامل صادرات ایران بسیار دشوار خواهد بود و به افزایش قیمت نفت به بیش از ۱۲۰ دلار در هر بشکه منتهی می شود. در حال حاضر ابهام پیرامون سیاست آمریکا، صادرات کمتر و افزایش نفت ایران در ذخایر شناور را بدنبال داشته است. بر اساس گزارش شبکه سی ان بی سی، تحلیلگران نسبت به اینکه آمریکا حتی بتواند نیمی از حدود ۲.۴ میلیون بشکه در روز صادرات ایران را از بازار دور نگه دارد بدبین هستند اما دیدگاه برخی از آنها از زمان آغاز رایزنی مقامات آمریکایی برای توقف خرید نفت ایران از سوی کشورهای دیگر، اندکی تغییر کرده است. آمریکا بدنبال خروج از توافق هسته ای سال ۲۰۱۵، تحریمها علیه ایران را مجددا به اجرا خواهد گذاشت. رییس جمهور آمریکا توافق هسته ای را که میان ایران و شش قدرت جهان به امضا رسید، غیرمنصفانه می داند. بلانش در یادداشتی قطع کامل صادرات نفت ایران را در مقطع کنونی دشوار دانست. وی انتظار دارد آمریکا به دلیل کمبود در عرضه جهانی، صادرات نفت ایران را تنها ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دهد. 
وی خاطرنشان کرد در دوران تحریمهای قبلی صادرات نفت ایران ۱.۲ میلیون بشکه در روز کاهش یافت زیرا حفاری نفت شیل آمریکا با روند پرشتابی رو به رشد بود، تقاضا کاهش داشت و بهبود تولید لیبی نیز بخشی از افت صادرات ایران را جبران کرد. اوپک و روسیه ماه گذشته موافقت کردند میزان عرضه به بازار را یک میلیون بشکه در روز افزایش دهند اما ترامپ از عربستان سعودی خواسته است از دو میلیون بشکه ظرفیت شناور خود استفاده کرده و نفت بیشتری به بازار عرضه کند. تحلیلگر امریکا مریل لینچ نسبت به اینکه عربستان بتواند ۱۲ میلیون بشکه در روز نفت تولید کند، ابراز بدبینی کرد.