تاسیس بورس نفت منطقی نیست

عضو شورای‌عالی بورس با بیان اینکه شرایط فعلی برای ایجاد بورس نفت منطقی نیست، گفت: برای فروش نفت از طریق بازار سرمایه ابتدا باید حداقل بازار منطقه‌ای برای آن ایجاد کنیم. حسین عبده‌‌تبریزی با اشاره به طرح فروش نفت در بازار سرمایه و بورس اظهار داشت: بورس نفت و انرژی ماهیت بین‌المللی دارد و اصولا هم در بورس‌های کالایی مانند بورس نفت، بورس انرژی، فولاد، برق و . . . مردم عادی نمی‌توانند ورود کنند. وی در ادامه به ایلنا افزود: در بازارهایی مانند بورس انرژی و بورس کالا معمولا کسانی درگیر می‌شوند که در این کسب‌‌و‌کارها حضور دارند و رقم‌های بالایی در اختیار آنهاست. تبریزی در ادامه گفت: مردم عادی شناختی از بورس‌های کالایی ندارند و بیشتر درگیر بورس اوراق بهادار می‌شوند و ما هم به سرمایه‌گذاران عادی توصیه نمی‌کنیم که وارد بورس کالا و انرژی شوند حتی ما به تازه‌واردان توصیه می‌کنیم از طریق صندوق‌ها به بازار سرمایه وارد شوند تا در شرایط نوسانات بازار دچار زیان نشوند. عضو شورای‌عالی بورس ادامه داد: معتقدم بورس نفت را باید در یکی از مناطق آزاد با دسترسی به مقررات وسیع‌تر نسبت به مقررات جاری کشور راه‌‌اندازی کنیم و طبیعی است که بورس نفتی باید در شرایط اقتصادی و روابط بین‌المللی مناسب‌تر ایجاد شود. وی با تاکید بر اینکه روز گذشته بهترین زمان برای ایجاد بورس نفت نیست، گفت: به هر حال تشخیص دولت این است که شاید راه‌اندازی بورس نفت بتواند در فروش نفت ایران موثر باشد اما برای فروش نفت از طریق بازار سرمایه حداقل باید بازار منطقه‌ای برای آن ایجاد کنیم که عده‌ای از خارج از کشور بتوانند نفت ایران را خریداری کنند.
حجم بالای نقدینگی
عضو شورای‌عالی بورس همچنین درباره حجم بالای نقدینگی در کشور اظهار داشت: متاسفانه بازار پول حجم بالای نقدینگی ایجاد کرده و وجود این حجم از نقدینگی‌ها به دلیل توزیع سودهای موهومی نظام بانکی است. عبده‌تبریزی با بیان اینکه اگر نظام بانکی به ایجاد این نقدینگی‌ها ادامه دهد وضعیت اقتصاد کشورمان دشوارتر خواهد شد، گفت: بانک مرکزی باید تلاش کند که بانک‌ها سودی که کسب کرده‌اند را بین مردم توزیع کنند نه اینکه سودی که به دست نیاورده‌اند به اقتصاد تزریق کنند و این زیان بالاتری خواهد داشت. وی همچنین درباره احتمال افزایش نرخ سود بانکی برای جذب نقدینگی‌های موجود در بازارها اظهار داشت: تاکنون افزایش نرخ سود بانکی تایید نشده است.
مولفه‌های تاثیرگذار


همچنین یک کارشناس بازار سرمایه گفت: با هدایت نقدینگی به سمت بازار سهام تامین مالی مناسب و ارزان‌قیمت بنگاه‌ها اتفاق می‌افتد و در پی آن می‌توان شاهد بهبود وضعیت صنایع و اقتصاد بود. کریم منصوری در گفت‌وگو با ایبِنا، اظهار داشت: با توجه به رفتار‌ و شرایط بازار سرمایه و رشد شاخص بورس به نظر می‌رسد در صورت فراهم بودن شرایط، شاخص بورس باز هم افزایش پیدا کند. این کارشناس بازار سرمایه در خصوص دلایلی که می‌تواند منجر به رشد شاخص بورس و صعود بیشتر آن شود اظهار داشت: یکی از مولفه‌هایی که این فرضیه را قوت می‌بخشد رکودی است که رفته رفته در سایر بازارها حاکم خواهد شد؛ بنابراین بخشی از نقدینگی از بازارهایی مانند خودرو، ارز، سکه و مسکن می‌توانند وارد بازار سهام شوند. وی افزود: از سوی دیگر به تازگی تاکیدات زیادی بر حمایت از بازار سرمایه توسط دولت می‌شود که در صورت فراهم آوردن زیرساخت‌ها و همراهی دولت با بازار سهام، می‌توان شاهد رونق بیشتر معاملات در بورس و در پی آن رشد شاخص بود. این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: البته نباید رشد شاخص بورس ملاک سرمایه‌گذاری سهامداران به ویژه تازه‌واردان به بورس باشد‌ چرا که شاخص نمادی از میانگین رشد و کاهش قیمت تمامی نمادهای معاملاتی در بورس است؛ بنابراین اگر سرمایه‌گذاری، قصد حضور در بازار سهام را دارد باید مولفه‌های بسیاری از جمله وضعیت بنیادی شرکت‌ها و نیز صنایع در داخل و خارج کشور را بررسی کرده و با آگاهی نسبت به مسایلی چون روانشناسی معاملات و همچنین استفاده از تجربه سایر معامله‌گران اقدام به دادوستد سهام در بورس کند.
ظرفیت‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری
وی تصریح کرد: البته به سرمایه‌گذارانی که تجربه معامله در بازار سهام را ندارند توصیه می‌شود در صوت امکان از معامله مستقیم سهام تا به دست آوردن تجربه کافی خودداری کنند و از ظرفیت‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری برای کسب سود و مهار ریسک خود استفاده کنند. منصوری ادامه داد: نگاهی به شرایط کلی اقتصادی و کلی کشور نشان می‌دهد ادامه روند رو به رشد قیمت‌ها و شاخص بورس در بلندمدت امکان‌پذیر نیست؛ چرا که از یکسو رکود حاکم بر اقتصاد و تورم تحمیلی بر آن سودآوری شرکت‌های حاضر در بازار سهام را تحت تاثیر قرار داده و از طرف دیگر معماهایی همچون آینده برجام، اقتصاد و بازار سرمایه را تحت تاثیر خود قرار داده است. وی گفت: با توجه به اینکه حجم زیادی از نقدینگی در اقتصاد‌ کشور سرگردان است، همین امر به یکی از دلایل اصلی تورم و گرانی بیش از حد در بازارهایی مانند مسکن، سکه، ارز، خودرو و‌.‌.‌. تبدیل شده است؛ بنابراین به نظر می‌رسد در صورتی که سیاست‌های اقتصادی مبنی بر بازار سرمایه محوری شدن اقتصاد شود و تلاش کنیم نقدینگی را به سمت بازار سهام هدایت کنیم، از یک طرف نقدینگی سرگردان، اقتصاد کشور را تهدید نمی‌کند و از سوی دیگر در پی تامین مالی مناسب و ارزان بنگاه‌ها از طریق بازار سهام می‌توان شاهد بهبود وضعیت صنایع و اقتصاد بود. این کارشناس بازار سرمایه افزود: بر این اساس باید تلاش کنیم علاوه بر تغییر مسیر سیاست‌های اقتصادی کشور به سمت بازار سهام، در درون این بازار نیز زیرساخت‌ها و شرایط حضور نقدینگی را فراهم کنیم.