مشکل در تامین مواد اولیه تولید سرم

رییس هیات‌مدیره سندیکاهای صنایع دارویی با تاکید بر اینکه لیست وارد‌کنندگان دارو که ارز دولتی دریافت کردند، باید منتشر شود، گفت: در بحران قبل عده‌ای سودجو به اسم تعرفه دارو، کالاهای دیگر وارد کردند که پرونده واردات خودرو با ارز دارویی نیز هنوز مطرح است.
محمد نجفی عرب در گفت‌وگو با ایلنا، در خصوص وضعیت واردات دارو و مواد اولیه گفت: در حال حاضر یکی از مشکلات این بخش تعرفه‌های گمرکی است، بخشی از نیازهای دارویی با تعریف جدید وارد گروه کالایی دسته یک شده‌اند، مانند مواد اولیه و داروهای ساخته شده، اما اقلامی همچون مواد بسته‌بندی و کمکی ساخت دارو در گروه‌های دو و سه قرار گرفته‌ که این مسیر را برای تولید سخت کرده است. در واقع، یک تولیدکننده برای واردات مواد اولیه که شامل گروه کالای یک می‌شود، باید ارز را از بانک عامل دریافت کند و ثبت‌سفارش را در آنجا انجام دهد، اما برای مواد بسته‌بندی و کمکی که در گروه دو و سه قرار دارد، باید از طریق سامانه نیما یا توافق با صادرکننده ارز مورد نیاز را تامین کند. مشکل اینجاست که همزمان بودن این پروسه که برای تولید نهایی یک دارو از اهمیت بسزایی برخوردار است، امکان‌پذیر نیست و به هر حال در یک نقطه در این روند خلل به وجود خواهد آمد.
مشکلات قیمت‌گذاری در بخش دارویی
عضو اتاق بازرگانی ایران با اشاره به مشکلات قیمت‌گذاری در بخش دارویی گفت: یکی از اعتراضاتی که همواره ما چه در بخش دارو و چه در بخش تجهیزات پزشکی داشتیم و بارها به مسوولان مختلف چه به صورت کتبی و چه شفاهی اعلام کردیم، دخالت وزارت بهداشت در حوزه قیمت‌گذاری دارو و تجهیزات پزشکی بوده است، اکنون که قیمت ارز از سه هزار و 800 تومان به 4200 تومان افزایش پیدا کرده یعنی حداقل 14 درصد قیمت دلار که هزینه مواد اولیه است، گران شده، این هزینه جدا از هزینه‌های افزایش حقوق کارگر، آب و برق و سایر هزینه‌های جاری است، اما در نهایت وزارتخانه قیمت‌ها را 2 تا 4 درصد افزایش داده است که این باعث به وجود آمدن مشکلات زیادی برای تولید‌کننده‌ها و واردکننده شده است به طوری که در صورت ادامه این روند در هر دو صنف تولید و واردات برای فعالیت در برخی از مواد و اقلام دارویی صرفه اقتصادی نخواهد داشت. او تاکید کرد: دارو یک مقوله بسیار حساس است و منابع داخلی و خارجی آن برای مواقع اضطرار باید از سال‌ها قبل مشخص شود با توجه به وضعیت کشور و مشکلاتی که وجود دارد ما به عنوان تولیدکننده و تشکل دارویی کشور هیچ اطلاعی از این تمهیدات نداریم و اصلا نمی‌دانیم که آیا چنین برنامه‌ریزی صورت گرفته یا خیر؟


نجفی در مورد افزایش قاچاق دارویی گفت: این یک اصل اقتصادی است که وقتی بازار عرضه و تقاضا هماهنگ نباشد بازار سیاه یا همان قاچاق به وجود خواهد آمد، ما امروز ظرفیت تولید خوبی در بخش دارو داریم و همچنین شرکت‌های قوی و با سابقه روشن در حوزه واردات مشغول به کار هستند، اما وقتی یک شبه تصمیم به تک‌نرخی کردن ارز می‌گیرند، آن هم بدون بررسی همه جوانب این بازی را با وجود تمام امکاناتی که داریم به هم می‌زنیم و همین باعث آشفتگی در بازار دارو می‌شود، از سوی دیگر تحریم‌ها نیز به این آشفتگی دامن زده است و حتی برخی کشورها به پیشواز آن رفتند به طور مثال ما پلی‌اتیلن سرم‌سازی را از شرکت ال‌جی کره‌جنوبی تهیه می‌کنیم، اما الان این شرکت به بهانه تحریم‌ها که از مردادماه تازه آغاز می‌شود از دادن جنس به ما خودداری می‌کند از سوی دیگر این کالا در داخل نیز تولید نمی‌شود و در صورت ادامه این روند ما در دو سه ماه آینده دچار مشکل خواهیم شد.
هشدار نسبت به کم‌فروشی و احتکار
وی در خصوص نظارت وزارت بهداشت در توزیع دارو گفت: خوشبختانه وزارت بهداشت دقیقا آمار دارد که چه دارویی وارد شده و چه دارویی خارج می‌شود. در واقع از زمان ثبت و سفارش تا ترخیص دارو و تجهیزات پزشکی از گمرک و انتقال آن به انبار شرکت وارد‌کننده وزارت بهداشت در جریان جزء به جزء آن است، اما ممکن است در هنگام توزیع شیطنت‌هایی صورت بگیرد که ما آن را کتمان نمی‌کنیم و احتمال دارد کم‌فروشی و احتکار صورت بگیرد. این یک روال طبیعی است وقتی بازار می‌بیند دارویی اصطلاحا پشت ندارد و معلوم نیست محموله بعدی برسد یا خیر شروع به احتکار کالا می‌کند که در فرصت مناسب به قیمت بالاتری عرضه کند. نجفی ضمن هشدار به اینکه ادامه روند فعلی موجب افزایش قاچاق خواهد شد، گفت: چرا تا چند ماه پیش بحث قاچاق دارو اصلا مطرح نبود و وجود خارجی نداشت، چون بازار به صورت طبیعی فعالیت خود را داشت و تولید‌کننده و وارد‌کننده در یک خط به کار خود مشغول بودند و بر همین اساس قاچاق دارو اصلا صرفه اقتصادی نداشت، اما اکنون با بخشنامه‌های جدید ارزی و آشفتگی‌هایی که در این بازار به وجود آمده، قاچاق و تقلب صرفه اقتصادی پیدا کرده است.