دشمن مردم نیستیم

در طول ۱۹ ماه گذشته جنگ لفظی رییس‌جمهور آمریکا علیه اصحاب رسانه این کشور به صورت یک مسیر یکطرفه ادامه داشته است‌. ترامپ رسانه‌ها را به عنوان دشمن مردم آمریکا توصیف می‌کند. او استقلال رویه رسانه‌های مخالف و منتقد خود را مردود دانسته و آنان را حزب مخالف دولت خوانده است‌.
حدود ۳۵۰ روزنامه آمریکایی در یک اقدام جمعی در پنجشنبه گذشته، سرمقاله‌های خود را به انتقاد از نحوه برخورد دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا با رسانه‌های خبری این کشور اختصاص دادند‌. رییس‌جمهور آمریکا هم در توئیتر خود رسانه‌های مخالف خود را مورد انتقاد قرار داده و تلویحا استقلال آنها را زیر سوال برده و به جانبداری سیاسی متهم کرده است‌. او نوشته است: رسانه‌های جعل اخبار یک حزب مخالف هستند‌. این برای کشورمان بسیار بد است اما ما داریم پیروز می‌شویم‌.
دعوت به انتشار مقالاتی در محکومیت رییس‌جمهور به ابتکار روزنامه بوستون گلوب صورت گرفته که از روزنامه‌های سراسر آمریکا خواسته است سرمقاله یا یکی از مقالات اصلی خود را به انتقاد از آنچه که جنگ کثیف ترامپ علیه روزنامه‌ها خوانده، اختصاص دهند‌.
مارجوری پریچارد، معاون سردبیر بوستون گلوب گفته است که تا شامگاه چهارشنبه گذشته، تقریبا ٣۵٠ روزنامه به این دعوت پاسخ مثبت دادند و گفتند که در مطالب پنجشنبه گذشته خود، برابر حملات دونالد ترامپ علیه رسانه‌ها و دفاع از آزادی رسانه‌های خبری موضع‌گیری خواهند کرد‌. در ایالات متحده، حدود ١۴٠٠ نشریه به شکل روزنامه منتشر می‌شود که برخی از آنها از احزاب اصلی حمایت می‌کنند‌. به این ترتیب، تعداد قابل توجهی از روزنامه‌ها به دعوت بوستون گلوب پاسخ مثبت داده‌اند‌. به گفته پریچارد، روزنامه بوستون گلوب در سرمقاله پنجشنبه گذشته خود خطرات حمله قوه مجریه به نشریات را گوشزد کرد و از سایر روزنامه‌ها هم خواسته است مطالبی با همین مضمون کلی منتشر کنند‌.


در همین راستا یکی از مسوولان بوستون گلوب اعلام کرد: باوجود حملات ترامپ علیه رسانه‌ها ما دشمن مردم نیستیم‌. این روزنامه در ستون یادداشت خود نوشت: امروز در آمریکا ما رییس‌جمهوری داریم که اعضای رسانه‌ها را که از سیاست‌های دولت کنونی آمریکا حمایت نمی‌کنند به عنوان دشمن مردم معرفی می‌کند‌. این تنها یکی از دروغ‌هایی است که توسط این رییس‌جمهور بیان شده است‌. روزنامه‌نگاران دشمن مردم نیستند‌.
این روزنامه رفتار ترامپ علیه مطبوعات را همچون رفتار اقتدارگرایانی مانند ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان دانست که خبرنگاران را دشمن اعلام می‌کنند‌.
این کمپین مطبوعات آمریکا علیه ترامپ در حالی به راه افتاده است که دونالد ترامپ در بسیاری از موارد رسانه‌های مهم از جمله سی‌ان‌ان و نیویورک‌تایمز را به عنوان رسانه جعلی معرفی کرده است‌. روزنامه نیویورک‌تایمز یکی از روزنامه‌هایی است که در بیشتر موارد مورد هدف انتقادهای ترامپ قرار می‌گیرد‌.
این روزنامه همسو با این کمپین یادداشتی منتشر و اعلام کرد: تنها مردم حق دارند که از مطبوعات انتقاد کنند‌. اصرار بر اینکه حقایقی که دوست نداریم اخبار جعلی هستند اقدامی خطرناک برای زندگی دموکراسی است‌. اعلام خبرنگاران به عنوان دشمن مردم یک اقدام مخاطره‌آمیز است‌. در سراسر آمریکا روزنامه‌های بسیاری در دفاع از جایگاه خود در جامعه و اعلام اینکه هدف آنها بیان حقایق به مردم است یادداشت‌هایی را منتشر کردند‌. مدافعان آزادی مطبوعات اعلام کردند که ترامپ یک تهدید واقعی علیه نقش مطبوعات در جامعه است‌.
با توجه به رویکرد و سبک کار متفاوت روزنامه‌هایی که در این مبارزه علیه رییس‌جمهور شرکت دارند، دیدگاه‌های گوناگونی در این زمینه مطرح شده است‌. از جمله نشریاتی که اعلام کردند در این برنامه شرکت می‌کنند می‌توان از چند روزنامه معتبر مانند نیویورک‌تایمز، شیکاگو سان تایمز، فیلادلفیا اینکوایرر و میامی هرالد نام برد در حالی که ده‌ها روزنامه کوچک محلی که در سطح شهر و شهرک‌های سراسر آمریکا منتشر می‌شوند هم از این دعوت استقبال کرده‌اند‌.
در بریتانیا روزنامه گاردین با انتشار مقاله‌‌ای در انتقاد از رییس‌جمهور آمریکا نوشته است: دونالد ترامپ اولین رییس‌جمهور آمریکا نیست که مطبوعات را هدف تهاجم قرار می‌دهد یا احساس می‌کند که مطبوعات برخوردی منصفانه با او نداشته‌اند، اما اولین رییس‌جمهوری است که به شکلی حساب‌شده و نظام یافته به تضعیف، مشروعیت‌زدایی و حتی به خطر انداختن فعالیت مطبوعاتی مشغول است‌.
این روزنامه یادآور می‌شود که در نتیجه تبلیغات منفی رییس‌جمهور آمریکا علیه مطبوعات امروزه اکثر طرفداران حزب جمهوریخواه آمریکا معتقدند که مطبوعات دشمن مردم آمریکا هستند‌. به نوشته گاردین، نحوه برخورد رییس‌جمهور آمریکا با مطبوعات باعث کاهش اعتبار رسانه‌ها در میان مردم آمریکا شده و احترام و اعتماد متقابل بین مطبوعات و مردم را سست کرده است‌.
در هفته‌های اخیر، ترامپ انتقادات و حملات خود علیه رسانه‌های آمریکایی را شدت بخشیده و آنها را به انتشار اخبار ساختگی و منزجرکننده متهم کرده است‌. دفتر مطبوعاتی کاخ سفید حتی از ورود یکی از خبرنگاران شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان برای تهیه گزارش خبری جلوگیری کرد‌. این خبرنگار در یک نشست مطبوعاتی سوالی را از دونالد ترامپ پرسیده بود که رییس‌جمهور آن را گمراه‌کننده می‌دانست‌.
در جریان مبارزات انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، برخی اظهارات و اقدامات دونالد ترامپ مورد انتقاد شدید مطبوعات طرفدار حزب دموکرات قرار گرفت و در مواردی، حتی ناخرسندی برخی روزنامه‌های حامی حزب جمهوریخواه را هم در پی آورد‌. ترامپ به خصوص نسبت به انتشار اخبار و گزارش‌هایی که درصدد تضعیف موقعیت او در میان رای‌دهندگان بود حساسیت نشان می‌داد و آنها را تحت عنوان خبر جعلی و اطلاعات ساختگی و دروغ، مردود می‌دانست‌. وی رسانه‌های مایل به حزب دموکرات را به موضع‌گیری مغرضانه علیه خود متهم می‌کرد‌. پس از آغاز دوره ریاست‌جمهوری نیز دونالد ترامپ همچنان از همین عنوان برای اخبار و گزارش‌هایی که به موقعیت او آسیب می‌رساند استفاده کرده است‌. اصطلاح خبر جعلی به واسطه کاربرد آن توسط دونالد ترامپ وارد فرهنگ سیاسی و رسانه‌ای شده است‌.
دونالد ترامپ هم در جریان مبارزات انتخاباتی و هم پس از آغاز دوره ریاست‌جمهوری به طور گسترده از رسانه‌های اجتماعی به خصوص توئیتر برای برقراری ارتباط بلاواسطه با مخاطبان در داخل و خارج آمریکا استفاده کرده که به نوبه خود، باعث کاهش نفوذ و تضعیف موقعیت دست‌اندرکاران رسانه‌های خبری به عنوان رابط بین تشکیلات سیاسی و مردم شده است‌. با استفاده از توئیتر، اتکای رییس‌جمهور به رسانه‌ها برای ترسیم چهره‌ای مثبت از او هم کاهش یافته است‌.