خط فقر در تهران به پنج میلیون تومان رسید

طبق تعاريف خط فقر یا آستانه فقر حداقل درآمدی است که برای زندگی در یک کشور خاص در نظر گرفته می‌شود. اين روزها در كشور ما بسياري از خانوارها با فقر دست و پنجه نرم مي‌كنند و معناي زندگي زير خط فقر را به وضوح در زندگي روزمره خود مي‌بينند. با بحران‌هايي كه در چند ماه اخير اقتصاد كشور را فرا گرفته، مردم روز به روز فقيرتر مي‌شوند و وحشت از آينده‌اي مبهم سرتا پاي وجودشان را فرا مي‌گيرد. روند رو به رشدي كه قيمت‌ها در بازارهاي مختلف در پيش گرفته‌اند، چشم‌اندازي جز آينده‌اي شبيه آنچه امروز در ونزوئلا ديده مي‌شود، براي مردم ترسيم نخواهد كرد. يكي از اقتصاددانان به‌نام كشور مان نيز چند روز پيش در جلسه‌اي تبديل شدن اقتصاد كشورمان را به چيزي شبيه اقتصاد ونزوئلا در كمتر از دو سال آينده هشدار داده بود. اقتصاددان‌ها تا به امروز بارها نسبت به بحران شديدي كه با ادامه اين روند اقتصاد كشور را فرا خواهد گرفت، سخن گفته‌اند اما دريغ از يك گوش شنوا! طبق اخبار جديد رقم خط فقر در تهران به پنج ميليون تومان رسيده است و اين رقم با شرايطي كه امروز بر معيشت مردم حاكم است، به فاجعه مي‌ماند. روز گذشته مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در اين خصوص گفت: در برنامه چهارم توسعه، سیاست‌های بخش حمایتی، متوجه خط فقر شدید، سیاست‌های بخش بیمه‌های پایه برای توانمندسازی افراد بین خط فقر شدید و خط فقر مطلق و سیاست‌های مالیاتی پیگیر توزیع عادلانه درآمدها و برنامه‌های بازتوزیع، برای بهبود خط فقر نسبی به کار گرفته می‌شوند.
خط فقر و کاهش درآمد
محمدرضا واعظ مهدوی (مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر) در نشست افتتاح برخی از پروژه‌ها و برنامه‌های زیرمجموعه‌های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص خط فقر پنج میلیون تومان در ایران، گفت: تعاریف متعددی در مورد خط فقر وجود دارد. براساس چارچوب برنامه عمران سازمان ملل متحد، سه نوع خط فقر تبیین شده است: خط فقر شدید (Extreme Poverty Line)، خط فقر مطلق (Absolute Poverty Line) و خط فقر نسبی .(Relative Poverty Line) خط فقر برای کسی که در تهران است با فردی که در یک روستا است، متفاوت است. برای فردی که مسکن دارد با کسی که از مسکن بی‌بهره است، متفاوت است. برای فردی که در خانواده‌اش معلول دارد با کسی که در خانواده‌اش چنین مساله‌ای را ندارد متفاوت است و بسیاری موارد دیگر. بنابراین عددی که برای آن (پنج میلیون تومان) گفته می‌شود میانگین است و برای تهران مطرح شده است.
تدوين سياست‌ها


واعظ‌ مهدوی اظهار داشت: در برنامه چهارم توسعه، برای هر کدام از این موارد، سیاست‌های تدوین و ابلاغ شده است. سیاست‌های بخش حمایتی، بيشتر متوجه خط فقر شدید می‌شود. سیاست‌های بخش بیمه‌های پایه برای توانمندسازی کسانی که در بین خط فقر شدید و خط فقر مطلق قرار می‌گیرند درنظر گرفته می‌شود. سیاست‌های مالیاتی که توزیع عادلانه درآمدها و برنامه‌های بازتوزیعی را باید پیگیری کند برای بهبود خط فقر نسبی به کار گرفته می‌شوند. افزایش مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد، در طول این‌سال‌ها، در راستای پوشش خط فقر شدید برای کسانی است که فاقد درآمد هستند.