ظریف به مجلس احضار شد

گروه سیاسی- موج جدید حمله‌ها به محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان بر سر اظهارات او درباره پولشویی گسترده در ایران در گفت‌وگو با «خبرآنلاین» ادامه دارد. مخالفان دولت نسبت‌های مختلفی به سخنان او داده‌اند؛ از «آتو به دشمن» گرفته تا «تهمت به نظام». محمدجواد ظریف وزیر خارجه به تازگی در مصاحبه‌ای اعلام کرده بود که در ایران خیلی‌ها از پولشویی منفعت می‌برند و آنجاهایی که هزاران میلیارد پولشویی انجام می‌دهند، حتما آنقدر توان مالی دارند که ده‌ها یا صدها میلیارد هزینه تبلیغات و فضاسازی در کشور، علیه قوانین ضدپولشویی کنند.اما این سخن ظریف درباره پولشویی گسترده در کشور طی روزهای گذشته با واکنش‌های زیادی از جمله انتقادات نمایندگان مجلس و برخی کارشناسان سیاسی مواجه شده و آنها خواستار ارائه مستندات او شدند. اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز خواستار احضار وزیر امور خارجه به کمیسیون امنیت ملی مجلس شدند.حشمت‌الله فلاحت‌پیشه رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در واکنش به این درخواست اعضای این کمیسیون گفت: از وزیر امور خارجه دعوت شده تا با حضور در این کمیسیون مستنداتی درباره ادعایش پیرامون پولشویی را به اعضای کمیسیون ارائه دهد. وی با تاکید بر اینکه صحبت‌های آقای ظریف پیرامون پولشویی، غیرکارشناسی و غیر‌مستند است، اظهار کرد: باید در حوزه پولشویی و مطلبی که آقای ظریف مطرح کرده است، روشنگری شود.رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس ادامه داد: در طول دوره‌ای که بنده رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس هستم و جلساتی را پیرامون موضوعات مختلف با آقای ظریف داشته‌ایم، هیچ‌وقت ایشان چنین موضوعی را در کمیسیون مطرح نکرده است. فلاحت‌پیشه افزود: به هر حال هر موضوعی در نهایت در کمیسیون امنیت ملی مورد بررسی قرار می‌گیرد، مستنداتی پیرامون آنها ارائه می‌شود و تاکنون نیز چنین موضوعی پیرامون ادعایی که آقای ظریف مطرح کرده، در کمیسیون امنیت ملی مطرح نشده است. وی با بیان اینکه بنده تعجب می‌کنم که آقای ظریف به یکباره چنین موضوعی را پیرامون پولشویی در کشور مطرح می‌کند، اظهار داشت: در دنیای امروز دقیقا خیلی مشخص است که در حوزه پولشویی، حدود 50 درصد از جرائم مبتنی بر پولشویی در کشور آمریکا روی می‌دهد.
فلاحت‌پیشه ادامه داد: حدود 30 درصد پولشویی در شرق آسیا و برخی قدرت‌های شرق آسیاست؛ بخش اعظمی نیز در کشورهای مختلف‌ است و جمهوری اسلامی ایران عملا در قبال مسائل مبتنی بر جرائم پولشویی، جزو پول‌پاک‌ترین کشورهاست و حتی در دنیای امروز هیچ کشوری، حتی کشورهای معاند ما هم نتوانستند اتهام‌های پولشویی را علیه ایران مطرح کنند. وی با تاکید بر اینکه کشورهای دشمن و بعضا رقیب جمهوری اسلامی ایران هر از گاهی بهانه‌های غلط و واهی را علیه ایران مطرح می‌کنند، گفت: اگر دشمنان و رقبای ما کوچک‌ترین سندی در قبال ایران در حوزه پولشویی داشتند، فضایی علیه ایران ایجاد می‌کردند، اما تاکنون موفق به این کار نشده‌اند‌ بنابراین در این رابطه‌ ایران جزو کشورهایی نیست که در زمره کشورهای فعال در حوزه پولشویی محسوب شود.فلاحت‌پیشه اظهار داشت: بنده موافق CFT هستم و موافقت خود را نیز اعلام کرده‌ام و در بعضی موارد نیز موضوع موافقی با آقای ظریف دارم و مباحث مربوط به FATF را از منظر بهانه‌زدایی علیه ایران دنبال می‌کنم، اما معتقدم که آقای ظریف موضوع پولشویی گسترده در ایران را به عنوان بهانه برای طرف‌های غربی مطرح کرده است‌ مساله پولشویی که آقای ظریف مطرح کرده است، موضوع جدایی است و باید به طور شفاف بررسی شود و وی نیز پاسخگو باشد. رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس در پایان خاطرنشان کرد: به هیچ‌وجه ادعای مربوط به پولشویی در ایران را قبول ندارم و قطعا اظهارات آقای ظریف درباره پولشویی در ایران را از طریق وزارت امور خارجه پیگیری می‌کنیم.
بهره‌برداری سیاسی از سخنان ظریف امری ناصواب است
اما سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص بازتاب اظهارات وزیر امور خارجه در زمینه پولشویی که منجر به واکنش برخی مخالفان و بسیاری از موافقان در میان افکار عمومی و نخبگان کشور شد، گفت: آنچه از سوی دکتر ظریف در خصوص پولشویی بیان شد و متاسفانه بخشی از آن مورد بهره‌برداری‌های سوء و جناحی برخی افراد قرار گرفته است، تنها بیان صادقانه یکی از مشکلات و مسائل کشور است که پیش از این نیز بارها از سوی بسیاری از مقامات عالی‌رتبه کشور در قوای سه‌گانه و در دولت‌های مختلف، بیان شده و یافتن راه‌های قانونی برای مقابله با آن، همواره مورد تاکید نظام و ارکان عالی آن بوده است. سخنان وزیر امور خارجه در این باب نه ادعایی جدید است و نه جنبه افشاگری داشته است ‌بلکه صرفا نگاهی واقع‌بینانه و آسیب‌شناسانه به یکی از آفات جانبی این پدیده یعنی استفاده برخی از منابع مالی نامشروع برای فضاسازی و فشار روانی در برابر اقدامات قانونی و تدابیر شفافیت‌ساز دولت است. قاسمی تاکید کرد: همانگونه که وزیر امور خارجه در مصاحبه خود بیان کرد بسیاری از منتقدان FATF از دلسوزان کشور هستند و مطلقا به فرد یا ارگانی اشاره نداشته‌‌ است اما واقعیت پولشویی توسط باندهای تبهکار داخلی یا قاچاقچیان بین‌المللی قابل کتمان نیست و چه بسا همان‌ها برای جلوگیری از شفافیت و جرم‌انگاری این پدیده با پول‌های کثیف به فضاسازی و گل‌آلود کردن شرایط برای فرار از مسوولیت و مجازات روی آورند. قاسمی در پایان یادآور شد: بی‌شک فرهنگ نقد و نقادی منصفانه امری نیکو و کاری بخردانه و امری الزامی است‌ اما بهره‌برداری سیاسی و جناحی از بخش‌هایی از سخنان آن هم سخنان از روی حسن نیت وزیر امور خارجه که دلسوزانه و در جهت آسیب‌شناسی برخی معضلات و مشکلات کشور و مردم بیان شده است، امری است ناصواب و بی‌ثواب.