طرح پر از خالی «می» برای برگزیت

«ترزا می» نخست وزیر بریتانیا روز گذشته (دوشنبه) طرح اصلاح شده برگزیت را به نمایندگان پارلمان این کشور اعلام کرد. به گزارش تلویزیون آلمان، وی قصد دارد تا قبل از پایان مهلت بریتانیا برای ترک اتحادیه اروپا در ۲۹ مارس توافقی را با اتحادیه اروپا به تصویب برساند.
براساس توافق از پیش مقرر شده بریتانیا باید تا پایان ماه مارس اتحادیه اروپا را ترک کند، با این وجود پارلمان بریتانیا در حال حاضر در خصوص برگزیت دچار چند دستگی شده است. فراکسیون‌های پارلمان هر یک از گزینه‌ای حمایت می‌کنند، برخی طرفدار خروج از اتحادیه اروپا بدون توافق هستند، تعدادی ایده رفراندوم دوم را مطرح می کنند و برخی نیز در پی توافق بر سر یک اتحاد گمرکی با اروپا هستند. درحالی‌که «ترزا می» طرح جدید دولت را برای خروج از اتحادیه اروپا ارائه کرده، نتایج یک نظرسنجی نشان می‌دهد که بیشتر مردم این کشور، اصل برگزاری همه‌پرسی برگزیت را اشتباه می‌دانند. نتایج بیشتر نظرسنجی روزهای اخیر از گرایش مردم بریتانیا به ماندن در اتحادیه اروپا و توقف روند برگزیت حکایت دارد. اسکای نیوز در تازه‌ترین نظرسنجی خود عنوان کرده است که 51 درصد مردم بریتانیا اینک اصل برگزاری همه‌پرسی سال 2016 را که در جریان آن به خروج از اتحادیه اروپا رأی دادند، اشتباه می‌دانند. در این‌همه پرسی 51.8 درصد مردم بریتانیا به خروج و 48.1 درصد دیگر به ماندن در اتحادیه اروپا رأی دادند و پس ‌از آن «ترزا می» نخست‌وزیر بریتانیا با فعال کردن ماده 50 پیمان لیسبون تمایل این کشور برای اجرای رأی مردم را رسماً به اطلاع اتحادیه اروپا رساند. پس از نزدیک به دو سال مذاکرات فشرده دو طرف، توافقنامه برگزیت در ماه نوامبر گذشته بین بریتانیا و اتحادیه اروپا به تایید رسید؛ اما رأی مخالف هفته گذشته مجلس عوام به این سند، روند برگزیت را وارد فصل تازه‌ای از چالش‌های سیاسی کرده است.
کوربین اصلی‌ترین مخالف می
«جرمی کوربین» رهبر اصلی‌ترین حزب مخالف دولت، تقریبا شمشیر را از رو بسته است و می‌خواهد با برگزاری یک انتخابات زودرس قدرت را به دست بگیرد تا بتواند به توافقنامه‌ای متفاوت با اتحادیه اروپا برسد.


او لایحه عدم صلاحیت دولت را چهارشنبه گذشته به رأی گذاشت و دولت «می» با اختلاف 19رأی از گردنه این بحران عبور کرد.
بر اساس لایحه‌ای که دو هفته پیش در پارلمان به تصویب رسید، مهلت دولت برای ارائه یک برنامه جایگزین دیروز به پایان رسید و «می» که طی چند روز گذشته با رهبران احزاب سیاسی مخالف دولت ملاقات داشته، قصد داشت تا طی سخنانی برنامه جدید دولت را تشریح کند. یک سخنگوی دولت اعلام کرد که این طرح هفته آینده در مجلس به رأی گذاشته خواهد شد.
مهمترین دلیل مخالفت با برگزیت
عمده‌ترین اختلاف‌نظر نمایندگان مجلس با توافقنامه قبلی برگزیت مربوط به بخش‌هایی است که در آن آینده وضع ایرلند شمالی را در دوره پسا برگزیت مشخص می‌کند. به‌طورکلی، بریتانیا و اتحادیه اروپا معتقدند که کشیده شدن مرز سخت میان ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند، توافق صلح بین این دو منطقه را به خطر می‎اندازد. با این ‌حال دو طرف هنوز نمی‌دانند چگونه می‌توانند چنین چیزی را تضمین کنند.
اتحادیه اروپا تأکید دارد، درصورتی‌که هرگونه توافق تجاری میان اروپا و بریتانیا در آینده موفق به حفظ مرز به شکل کنونی نشود، طرح موسوم به بک استاپ برای جلوگیری از کشیده شدن یک مرز فیزیکی به اجرا درآید.
این طرح که در توافقنامه برگزیت مطرح‌ شده، قرار است از بازگشت مرز سخت بین دو ایرلند جلوگیری کند، به ‌این ‌ترتیب که بریتانیا را موظف می‌کند برای مدتی محدودی در چارچوب مقررات گمرکی اتحادیه اروپا عمل کند. اما مشکل اینجاست که توقف « بک استاپ» بایستی به توافق اتحادیه اروپا برسد و می‌تواند بهانه‌ای برای به دام افتادن همیشگی بریتانیا در اتحادیه اروپا باشد. نشریه دیلی تلگراف شامگاه یکشنبه در گزارشی فاش کرد که نخست‌وزیر بریتانیا قصد دارد تا در توافقنامه صلح دو ایرلند موسوم به جمعه نیک تغییراتی ایجاد کند که بر اساس آن، لندن را به عدم بازگشت به مرز سخت بین دو ایرلند متعهد کند. به‌این‌ترتیب دولت امیدوار است تا ضمن دور زدن طرح بک استاپ، رضایت نمایندگان را کسب کند.
دولت تلاش می‌کند تا پیش از مهلت قانونی خروج از اتحادیه اروپا که اینک نزدیک به دو ماه به پایان آن باقیمانده به توافقی دست یابد که رضایت نمایندگان و اتحادیه اروپا در آن دیده شود. بیشتر نهادهای بریتانیای و اروپایی درباره خروج بی‌توافق بریتانیا از اتحادیه اروپا هشدار داده و بانک مرکزی این کشور به‌تازگی پیش‌بینی کرده است که خروج بی توافق به رشد منفی هشت‌درصدی اقتصاد این کشور در یک سال منجر می‌شود. نتایج نظرسنجی اسکای نیوز هم نشان می‌دهد که 54 درصد مردم بریتانیا مخالف خروج بی توافق از اتحادیه اروپا هستند و 56 درصد از ترس تکرار نتیجه همه‌پرسی سه سال پیش، مخالف برگزاری یک همه‌پرسی مجدد هستند. برخی گزارش‌ها از احتمال تمدید مهلت برگزیت برای انجام مذاکرات بیشتر با اتحادیه اروپا حکایت دارد. اما این طرح که براساس نظرسنجی اسکای نیوز پایگاهی در افکار عمومی ندارد، بریتانیا را درگیر مشارکت در انتخابات پارلمانی اروپا خواهد کرد که چهار ماه دیگر برگزار شود. به‌این‌ترتیب نامزدهای پارلمان اروپا در بریتانیا بایستی در فضایی کارزارهای تبلیغاتی به راه بیندازند و از مانیفست‌های خود سخن بگویند که جو عمومی کشور درگیر خروج از اتحادیه اروپاست و کلاف برگزیت بیش‌ازپیش گره می‌خورد.
«گای ورهفستاد» نماینده پارلمان اروپا در امور برگزیت می‌گوید که چه بریتانیا با رسیدن به توافق یا بدون توافق از اتحادیه اروپا خارج شود، «اجازه نخواهیم داد که هرج‌ومرج سیاسی این کشور به اروپا سرایت کند.» او می‌گوید که تمدید مهلت برگزیت به بعد از انتخابات پارلمانی غیرقابل‌تصور است.
تاکید «تونی بلر» بر همه‌پرسی دوم
«تونی بلر» نخست وزیر پیشین بریتانیا در مصاحبه‌ای اختصاصی با شبکه خبری تلویزیونی سی‌ان‌ان بر همه پرسی دوباره در مورد برگزیت تاکید کرد.
«فرید زکریا» در ویژه برنامه جی.پی.اس شبکه سی‌ان‌ان گفت: بلر که به مدت یک دهه نخست وزیر بریتانیا بود همچنان یکی از منتقدان پر سر و صدای خروج این کشور از اتحادیه اروپا است. بلر درباره آینده برگزیت با اشاره به مذاکرات سی ماهه‌ای که در این زمینه دولت بریتانیا داشته، افزود: مشخص نیست که پارلمان بریتانیا به هر نوعی از برگزیت رای دهد، «ترزا می» در سی ماه مذاکرات گذشته تلاش کرده تا راهی برای اینکه «کیک» (بهره بردن از فواید ماندن در اتحادیه اروپا) را برای خوردن نگاه دارد، بیابد.
بلر ادامه داد: برگزیت یک انتخاب است و نه یک (انجام) مذاکره.
وی افزود: با توجه به مذاکرات سی ماهه و تلاش های نخست وزیری و واکنش پارلمان در روزهای اخیر به برگزیت، نباید از کسی به جز مردم بریتانیا بخواهیم که نظر خود را برای برگزیت ابراز کنند. بلر گفت: تصور نمی‌کنم که امری غیر معقول باشد اگر بخواهیم با انجام همه پرسی دوباره، برگزیت را به مردم بریتانیا بازگردانیم. نخست وزیر پیشین بریتانیا در این مصاحبه با اشاره به نظر مثبت پارلمان در این باره گفت: به نظرم حمایتی از سوی پارلمان وجود دارد و باید همه پرسی دومی برای برگزیت برگزار شود. بلر ادامه داد: مشکل اصلی درباره برگزیت این انتخاب است که آیا باید به قوانین تجاری و داد و ستدی با اتحادیه اروپا پایبند باشیم، زیرا این سیستمی است که نزدیک به چهار دهه با آن سر و کار داشته‌ایم و باید به قوانین اتحادیه اروپا پایبند باشیم و یا این انتخاب که اصلا تمام این قوانین را به کنار گذارده و قانون خود را داشته باشیم و مشکلی که در این مورد وجود دارد این است که در کوتاه مدت، میان مدت و حتی دراز مدت منجر به تخریب اقتصاد (بریتانیا) شود.
بلر افزود: آنگاه این برگزیت دردناک خواهد بود و در آخر با یک برگزیت بی فایده و یا یک برگزیت دردناک مواجه خواهیم شد.