«همدلی» حواشی افزایش 70 درصدی قیمت شکر در کنار دیگر کالاهای اساسی را بررسی کرد کام بازار تلخ شد

همدلی/ گروه اقتصادی: در پی افزایش نرخ کالاهای اساسی در بازار، این‌روزها رشد قابل‌توجه نرخ شکر نیز در صدر اخبار رسانه‌ها قرار گرفته است. بر اساس گزارش‌ها، قیمت کالاهای اساسی در یک‌سال جهش چشمگیری داشته که چندی است، شکر نیز بر فهرست این کالاهای گران اضافه شده است. آن طور که گزارش‌های میدانی حکایت می‌کنند، قیمت شکر بسته‌بندی از اسفندماه در بازار افزایش یافته و برخی فروشگاه‌ها، این محصول را با قیمت بیش از 8 هزار تومان عرضه می‌کنند.
این در حالی است که سال گذشته نرخ فروش مصوب شکر برای کارخانجات تولیدی، 3 هزار تومان تعیین شده بود. این ماجرا ظاهرا امسال نیز ادامه دارد و به گفته دبیر انجمن صنفی صنایع قند وشکر، بین قیمت مصوب و نرخ شکر در بازار مصرف، فاصله‌ای 2 برابری وجود دارد. آن‌طور که بهمن دانایی در این زمینه به ایسنا گفته است: «هم‌اکنون نرخ مصوب شکر درب کارخانه و در بازار مصرف تغییری نکرده و همچنان براساس آخرین مصوبه سوم شهریورماه سال گذشته ستاد تنظیم بازار قیمت هر کیلوگرم شکر سفید درب کارخانه برای مصرف‌کننده 3هزار تومان، شکر فله برای مصرف‌کننده ۳ هزار و 400تومان، شکر بسته‌بندی ۹۰۰ گرمی 4هزار‌تومان و شکر بسته‌بندی یک کیلوگرمی 4 هزار و 400 تومان تعیین شده است و براساس همین مصوبه عرضه این محصول با قیمت بیشتر مصداق گران‌فروشی بوده و در صورت مشاهده براساس مقررات باید با آن برخورد شود.» این داستان در حالی جریان دارد که نرخ مصوب شکر در کارخانه کیلویی 3 هزار تومان و در بازار مصرف کیلویی 4 هزار و 400 تومان تعیین شده است، اما با این همه گزارش‌های میدانی و رسمی نشان می‌دهد قیمت این محصول در بازار به بیش از 9 هزار تومان رسیده است. ماجرای افزایش قیمت کالاهایی مانند شکر که در لیست ارز بگیران 4200 تومانی هستند، در حالی مطرح است که درباره علت اصلی گرانی آن‌ها اظهارنظرهای مختلفی مطرح شده است. برخی از دست‌اندرکاران بازار بر این باور هستند که به دلیل کاهش عرضه این محصول، قیمت شکر از اواخر سال گذشته رشد کرده است. شبیه به اتفاقاتی که چند ماه گذشته در بازار بسیاری از کالاهای اساسی رقم خورد و به دلیل احتکار برخی از کالاها از قبیل محصولات بهداشتی و خوراکی، قیمت‌ها شروع به رشد کردند. این در حالی است که عده دیگری از دست‌اندرکاران بازار بر این باور هستند که صادرات بی‌رویه و قاچاق شکر زمینه را برای گرانی این محصول مساعد کرده است. هر چند بر اساس تجربه سال‌های گذشته و اتفاقاتی که در بازار دیگر کالاهای اساسی رقم خورد، می‌توان گفت که دلال‌ها زمینه سازی اصلی افزایش قیمت کالاهای اساسی هستند. مشابه این اتفاق در بازار مسکن و خودرو نیز وجود داشته و به گفته بسیاری از آگاهان اقتصادی دلال‌ها جدای از اتفاقات سیاسی یا اقتصادی عامل اصلی گرانی هستند. این موضوع این‌روزها در بازار شکر نیز اتفاق افتاده است و به گفته مسئولان اکنون سود زیادی را از این کار می‌برند. بر اساس گزارش‌های میدانی در برخی از روزها حتی شکر از بازار حذف شده است و به گفته برخی از فروشنده‌ها، به دلیل اینکه بازار با کمبود عرضه مواجه است، این کالا گاهی از فروشگاه‌ها حذف شده و موجب سرگردانی خریداران شده است. آنطور که دبیر انجمن صنفی صنایع قند و شکر روز گذشته به ایسنا گفته بود: «هم‌اکنون در بازار مصرف هر کیلوگرم شکر بسته‌بندی بیش از 9 هزار تومان در بازار فروخته می‌شود که باید گفت هیچ ارتباطی به کارخانه‌های تولیدکننده این محصول نداشته و این سود غیرقانونی به جیب عده‌ای واسطه و دلال و برخی از واحدهای بسته‌بندی می‌رود.»
خبر افزایش قیمت شکر تا بهارستان نیز رفته است و برخی از نمایندگان مجلس نیز در این زمینه اظهارنگرانی کرده‌اند. سیزدهم اسفند سال گذشته بود که علی اکبری، عضو کمیسیون کشاورزی، به رویداد۲۴ گفته بود: «افزایش قیمت شکر بیش از هر چیز به دلیل سوءمدیریت در بازار است. در شرایط فعلی افراد سوداگر و سودجو بازار کاذب بوجود آورده‌اند وگرنه محدودیتی برای عرضه شکر وجود ندارد.» نکته قابل توجهی که وجود دارد این است که بر اساس برخی از گزارش‌ها، افراد سودجو قند و شکر را در انبار‌های
خود احتکار کرده‌اند تا مانند بسیاری از محصولات دیگر، این کالا را با قیمت گران‌تری در روزهای آینده به فروش برسانند.
نکته قابل توجه دیگر این است که برخی از مسئولان ارشد جهاد کشاورزی وجود دلالان در بازار تایید کرده‌اند. آنطور که گزارش‌ها نشان می‌دهد، مدیرکل جهاد کشاورزی استان کرمانشاه خبر داده برخی افراد ناشناس بخش اعظم قند و شکر روستاها و مغازه‌های شهر را خریده‌اند و آن را احتکار کرده‌اند تا کمبود ایجاد شود. ماجرای افزایش قیمت شکر در حالی از اسفند ماه سال گذشته خبر ساز شده است که مسئولان وزارت جهاد کشاورزی، بارها به رسانه‌ها درباره کنترل بازار و متعادل کردن قیمت‌ها خبر داده‌اند، اما هنوز هم حاشیه بالا رفتن قیمت این کالای اساسی با وجود بهره‌گیری از ارز 4200 تومانی به گوش می‌رسد تا دهک‌های درآمدی ضعیف و متوسط جامعه با تورم این محصول نیز مواجه باشند و کامشان تلخ شود.
سایر اخبار این روزنامه
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار فرماندهان و مدیران نیروی انتظامی: با قاچاق و عوامل ناامن‌کننده فضای مجازی برخورد جدی کنید ظریف در نیویورک دشمنان قسم خورده جمهوری اسلامی را در قالب گروهی به‌نام (بی.‌ B) تعریف کرد که «جان بولتون» در راس آنان است نهمین جشنواره بین‌المللی فیلم وارش امروز در بابل، ساری و رامسر آغاز به کار می‌کند «همدلی» حواشی افزایش 70 درصدی قیمت شکر در کنار دیگر کالاهای اساسی را بررسی کرد کام بازار تلخ شد «همدلی» در گفت‌وگو با کارشناسان، پایین بودن سطح سواد سلامت روانی مردم را بررسی کرد همزمان با ادامه تحصن، معترضان با نظامیان بر سر ترکیب شورای حاکم به توافق رسیدند انقلابیون سودان، یک قدم جلوتر مذاکره؛ دیپلماسی درنگ و خویشتنداری ایران سفیر ایران در فرانسه: اروپایی‌ها هنوز نتوانسته‌اند تعهدات برجامی خود را انجام دهند «دیپلماسی فوتبالِ» اصلاحات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار فرماندهان و مدیران نیروی انتظامی: با قاچاق و عوامل ناامن‌کننده فضای مجازی برخورد جدی کنید