حال <ناهید1> خوب است




سوسن صادقی


خبرنگار
روز پنجشنبه 7 شهریورماه رسانه‌های امریکا از جمله رادیو ملی امریکا، خبرگزاری‌های رویترز و آسوشیتدپرس مدعی شدند که تصاویر ماهواره‌ای از مرکز فضایی امام خمینی(ره) در استان سمنان نشان می‌دهد که ایران بار دیگر در پرتاب ماهواره شکست خورده است. بعد از انتشار این خبر دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا نیز توئیت کرد که کشورش هیچ نقشی در انفجار سایت موشکی ایران در سمنان نداشته. بعد از اعلام این خبر اولین فردی که به  آن واکنش نشان داد، محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بود. آذری جهرمی ابتدا در توئیتی در راستای شفاف‌سازی نوشت: ظاهراً اخباری منتشر شده که سومین تلاش برای استقرار ماهواره در مدار ناموفق بوده است. «ناهید۱» حالش خوب بوده و اکنون هم در آزمایشگاه مستقر است. خبرنگاران نیز می‌توانند از آن بازدید کنند. فردای صبح این توئیت یعنی روز گذشته (شنبه 9 شهریورماه) خبرنگاران به‌همراهی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از این ماهواره بازدید کردند که جهرمی بعد از بازدید از ماهواره «ناهید 1»  در توئیتر خطاب به ترامپ نوشت: «من و ناهید1 همین الان صبح بخیر آقای دونالد ترامپ.»
«ناهید 1»   آماده تحویل
«ماهواره ناهید1 صحیح و سالم در اتاق تمیز(ایزوله) و در حال انجام آزمایش‌های نهایی است و همین‌جا به این دختر سلام می‌کنیم.» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان مطالب فوق در جمع خبرنگاران، گفت: حال این ماهواره خوب بوده و آماده تحویل به وزارت دفاع است و هر زمانی که وزارت دفاع اعلام آمادگی کند برای طی فرآیند در مدار قرار گرفتن به آنها تحویل خواهد شد.
 جهرمی افزود: معمولاً برای پرتاب، ماهواره سه هفته قبل به وزارت دفاع تحویل می‌شود تا روند پرتاب انجام شود ولی می‌بینید که ماهواره «ناهید 1»  اکنون در اتاق تمیز قرار دارد و به وزارت دفاع تحویل داده نشده است. وزیر ارتباطات در ادامه با اشاره به ماهواره پارس گفت: در گوشه دیگر اتاق پژوهشگاه فضایی ماهواره پارس قرار دارد که در حال طی آخرین مراحل تجمیع بوده و قرار است آذرماه سال‌جاری تحویل داده شود. وی به ماهواره ظفر نیز اشاره کرد و افزود: این ماهواره نیز در دانشگاه علم و صنعت در حال آماده‌سازی نصب دوربین‌هاست که قرار بود تا پایان شهریورماه برای آغاز آزمایش‌های فنی آماده شود اما احتمالاً ۵ هفته تأخیر خواهد داشت و اگر خبرنگاران مایل هستند آن را نیز مشاهده کنند می‌توانیم برای بازدید با این دانشگاه هماهنگ کنیم. وزیر ارتباطات درباره تصاویر ادعایی از انفجار موشک در پایگاه سمنان نیز گفت: ما اطلاع دقیقی ازآنچه در مرکز فضایی امام خمینی(ره) در استان سمنان اتفاق افتاده نداریم و بهتر است در این زمینه وزارت دفاع توضیح دهد. اما آنچه به ما مربوط است ماهواره «ناهید 1»   سالم بوده و اینجاست و در زمینه آزمایش هم اتفاقی برای آن رخ نداده.
وزیر ارتباطات در پاسخ به سؤالی درباره توئیت دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری امریکا و طرح این ادعا که امریکا در حادثه انفجار پرتاب موشک ماهواره‌بر سفیر نقشی نداشته، گفت: باز تأکید می‌کنم درباره اظهارنظر امریکایی‌ها در خصوص پایگاه سمنان فکر می‌کنم بهتر است که وزیر دفاع اظهارنظر کنند، چون این موضوع در حیطه و مسئولیت ایشان است.
 جهرمی درباره ادعای ترامپ که گفته ما دخل و تصرفی در انفجار سمنان نداشتیم نیز گفت: نه به‌عنوان وزیر ارتباطات بلکه به‌عنوان یک ایرانی علاقه‌مند باید خطاب به ترامپ بگویم اگر شما تصاویر انفجار ادعایی را منتشر کردید، حتماً تصاویر انفجار و انهدام پهپاد امریکایی که به مرزهای سرزمینی ایران تجاوز کرده بود و از سوی نیروهای مسلح ایرانی سرنگون شد را نیز در اختیاردارید. اگر تصاویری با این کیفیت از لحظه انفجار پهپاد خود را نیز دارید منتشر کنید تا کروکی دقیق محل سقوط آن مشخص شود، چرا که افکار عمومی جهانی علاقه‌مند است در این رابطه اطلاع پیدا کند.
وزیر ارتباطات در ادامه درباره ویژگی‌های ماهواره ناهید1 نیز گفت: ماهواره «ناهید 1»   ماهواره مخابراتی است که امکان ارتباطات مخابراتی را در مدار ۲۵۰ کیلومتری با مدت مأموریت ۲.۵ ماه فراهم می‌کند. وی افزود: تکنولوژی که با پرتاب این ماهواره برای اولین بار در ایران و در ماهواره‌های ایرانی مورد استفاده قرار می‌گیرد امکان باز شدن سلول‌های خورشیدی پس از قرارگیری در مدار است. این تکنولوژی می‌تواند نیاز ما برای منظومه‌های مخابراتی را تکمیل کند. وقتی این مدل ماهواره با موفقیت در مدار قرار گرفت و آزمایش‌های لازم روی آن انجام شد، می‌توانیم با تولید زیادی از این نوع ماهواره‌ها مجموعه‌ای از منظومه‌های ماهواره‌ای ارتباطی در لایه لئو داشته باشیم تا نیازهای ارتباطی و دیتایی ما را برطرف کند.
 جهرمی گفت: مأموریت اصلی این ماهواره تصویربرداری نیست اما با دوربینی که روی آن نصب شده است امکان ارسال تصاویر را نیز خواهد داشت.
چگونگی شکل‌گیری ادعای کذب
 اما اینکه چگونه خبر انفجار و بحث شکست خوردن پروژه پرتاب ماهواره «ناهید 1»   رقم خورد؛ باید گفت روز پنجشنبه 7 شهریورماه رادیو ملی امریکا مدعی شد که تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد، دودی حاصل از انفجار یک موشک در مرکز فضایی امام خمینی در استان سمنان دیده شده و به نظر می‌رسد ایران بار دیگر در پرتاب ماهواره با شکست مواجه شده است از سوی دیگر خبرگزاری رویترز دومین رسانه امریکایی بود که در گزارشی به نقل از یک مقام ایرانی که نامش را منتشر نکرده، نوشت: گزارش‌ها درباره انفجار در سکوی پرتاب موشک ماهواره بر در «مرکز فضایی امام خمینی» در سمنان را تأیید می‌کنم.
این خبرگزاری در ادامه نوشت: این مقام ایرانی بدون ارائه اطلاعات بیشتر علت انفجار را پاره‌ای از مشکلات فنی عنوان کرده و گفته مهندسان جوان ایرانی برای برطرف کردن مشکل تلاش می‌کنند. رویترز در ادامه از قول یک مقام امریکایی بدون ارائه جزئیات نوشت: شکست درعملیات پرتاب موشک ماهواره‌ بر به وسیله ایران را تأیید می‌کنم.
 از آنجایی که پیش از این بارها محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در گفت‌و‌گو با خبرگزاری‌ها، اعلام کرده بود که ایران امسال سه ماهواره (دو ماهواره با هدف سنجش از راه دور و یک ماهواره مخابراتی) را به فضا پرتاب خواهد کرد به‌نظر می‌رسد این موضوع شائبه‌هایی را ایجاد کرد که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قصد داشته در هفته دولت این ماهواره را به مدار زمین پرتاب کند. به طوری که خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز با اشاره به توئیت آذری جهرمی نوشت: اگر صحبت‌های جهرمی درباره «ناهید۱» صحت داشته باشد، در نتیجه انفجاری که در تصاویر ماهواره‌ای دیده می‌شود، متعلق به انفجار در جریان سوخت‌رسانی به موشک قبل از پرتاب است و این تصاویر ماهواره‌ای خبر از شکست پروژه پرتاب ماهواره از سوی ایران می‌دهد.

بــــرش
«ناهید 1»؛ ماهواره مخابراتی زمین آهنگ

ماهواره مخابراتی «ناهید ۱» که برای اولین بار در کشور در پژوهشکده سامانه‌های ماهواره پژوهشگاه فضایی ایران به کارفرمایی سازمان فضایی ایران طراحی و ساخته شده، در مراسم روز فناوری فضا با حضور حسن روحانی رئیس جمهوری در بهمن سال 95 رونمایی شد. مأموریت‌های ماهواره مخابراتی «ناهید۱» در راستای دستیابی به فناوری طراحی و ساخت ماهواره مخابراتی زمین آهنگ، مطرح و در یک ماهواره پیاده‌سازی شده است. ماهواره «ناهید۱» راه میانی برای دستیابی به بخشی از فناوری‌های مخابراتی زمین‌آهنگ است و فناوری‌های به کار گرفته شده در آن، پایه‌ اصلی فناوری‌های مورد نیاز ماهواره‌های عملیاتی کشور است. فناوری‌های به کار گرفته شده در ماهواره ناهید به‌عنوان پایه‌ اصلی فناوری‌های مورد نیاز ماهواره‌های عملیاتی کشور است. به عبارتی ماهواره‌ ناهید قرار است مأموریت‌هایی همچون باز کردن صفحات خورشیدی در مدار، ارتباط در باند مخابراتی Ku در مدار و تصویربرداری و تخمین نرخ باز شدن صفحات خورشیدی را انجام دهد. از سوی دیگر فراهم کردن تجهیزات آزمون مکانیسم‌های فضایی، تجهیزات مخابراتی فرکانس بالا و طراحی بخش‌های آن، تعیین و کنترل وضعیت سه محوره، ارتباط مخابراتی دائم در باند S، تصویربرداری ضمن عملیات و تخمین نرخ باز شدن صفحات خورشیدی به کمک آن، از اهداف ثانویه پروژه ناهید است.  گفتنی است بعد از توئیت وزیر ارتباطات کاربران از وی درباره انتخاب نام «ناهید» برای این پروژه پرسیدند که ایشان علت آن را خانم بودن رئیس پروژه عنوان کردند.