آغاز عملیات گازدهی سانتریفیوژهای پیشرفته نسل جدید IR6

عملیات گازدهی ماشین‌های سانتریفیوژ پیشرفته نسل جدید IR6 دیروز با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی در مجتمع غنی سازی شهید احمدی روشن نطنز آغاز شد.
دکتر علی اکبر صالحی در مراسم راه‌اندازی و رونمایی زنجیره 30 تایی ماشین‌های IR6 در سایت هسته‌ای نطنز گفت: تقارن این افتتاحیه با 13 آبان را به فال نیک می‌گیریم این نشان می‌دهد که خون شهدای ما پایمال نشده و جوانان غیور و شجاع سازمان انرژی اتمی که مجاهدان راه علم هستند در فرایند پر چالشی که با دنیای غرب و استکبار داریم امروز نشان دادند راه بزرگواران و شهدای هسته‌ای را ادامه دادند و هیچ گاه این حرکت را با کندی و یا ایستایی رو به رو نخواهند کرد.
وی افزود: امروز شاهد راه‌اندازی زنجیره سی تایی ماشین‌های IR6 هستیم، البته مسائل بیش از این حرف هاست این جا یک مجموعه‌ای تحت عنوان اس هشت است که سانتریفیوژهایی که مورد تست و آزمایش قرار می‌گیرند اول در این مکان تست‌های گوناگون و تثبیت‌های مکانیکی را روی آن انجام می‌دهند و بعد آن را در گود که جای اصلی سانتریفیوژهاست می‌برند.
صالحی یادآور شد: اینجا محل تحقیق و توسعه است تعداد سانتریفیوژهایی که عزیزان ما در فاصله دو ماه در این جا نصب کردند قریب به 15 سانتریفیوژ نسل جدید است که دستاورد بسیار عظیمی است، ملت ایران به این ترتیب متوجه می‌شوند عزیزان ما در سازمان انرژی اتمی همواره فعال بودند هیچ گاه فعالیت هایشان با کندی رو به رو نبوده و متوقف نشده بود اگر چنین بود ما نمی‌توانستیم در عرض دو ماه بیش از دو هزار و 660 سو به ظرفیت سویی که الان داریم را اضافه کنیم، همچنین الان مقدار سو ما به 8660 سو رسیده است و تولید اورانیوم ما که قبل از گام سوم حدود 450 گرم در روز بود الان به بیش از 5 هزار گرم در روز رسیده است یعنی ده برابر شده است.


وی ضمن قدردانی از 15 هزار پرسنل سازمان انرژی اتمی یادآور شد: امروز سه افتتاحیه به صورت نمادین داریم که یکی از آن‌ها زنجیره میانی 30 تایی IR6 است که پیش از این زنجیره 20 تایی را در 20 فروردین نصب کرده بودیم و یک زنجیره 10 تایی هم داشتیم، بنابراین الان تعداد ماشین‌های IR6 به 60 ماشین رسیده که هر کدام 10 سو و در مجموع 600 سو به ظرفیت موجود اضافه کردند.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: قرار نبود زنجیره 30 تایی را اکنون راه‌اندازی کنیم، قرار بود بعد از این که کارها را در زنجیره 20 تایی به سرانجام می‌رسانیم سه چهار سال بعد این کار انجام شود، اما در یک چالش سیاسی قرار گرفتیم و دستور مقامات ارشد کشور این بود که این چالش را حتما به نمایش بگذاریم، که توان و اراده جمهوری اسلامی ایران آنچنان است که اراده کنند به فوریت آنها را عملیاتی میکنند و این کاری که همکاران ما انجام دادند را بزرگان این فناوری و نخبگان می‌دانند که چه کار بزرگی انجام شده است.
* صالحی: ایران توانایی تولید هر سانتریفیوژی را دارد
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت که جمهوری اسلامی ایران هر گونه سانتریفیوژ با هر میزان سویی می‌تواند تولید کند و دیگر از آستانه‌ها گذشته است. صالحی در حاشیه این مراسم گفتگو با خبرنگاران افزود: برخی بدون اطلاع و با بی‌انصافی مطالبی را در زمینه هسته‌ای بیان می‌کنند که موجبات ناراحتی مردم را فراهم می‌کنند از جمله این که صنعت هسته‌ای به طور کامل نابود شده اما اینها هیج اثری در اراده ما نخواهد گذاشت و ملت ایران مطمئن باشند این صنعت پابرجاست و مطابق منویات رهبری و دستور رئیس جمهوری امور به پیش خواهد رفت.
وی اظهارداشت: برجام نتیجه تفاهم جمهوری اسلامی ایران و با شش کشور بود و از نظر ما در بعد فنی به توصیه مقامات پابرجاماندن حقوق هسته‌ای ملت ایران بوده است البته از طرف مقابل برجام تفاهمی بود تا راه ایران را به سوی فعالیت‌های غیر صلح‌آمیز مسدود کند.
او تصریح کرد: بر این اساس محدودیت‌هایی در نظر گرفته شد که به دو بخش زمانی و تعداد برخی از تجهیزات مورد استفاده در صنعت هسته‌ای متمرکز بوده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: از زمانی خلق ایده جدید تا تولید انبوه برای شرکت‌هایی که در زمینه‌های هسته‌ای سابقه دارند دست کم هشت سال طول می‌کشد اما ما در این زمینه برای انتظارها ظاهر شدیم برای نمونه IR6سال 88 کلید خورد و اولین نمونه آن 20 فروردین 89 رونمایی شد.
صالحی ادامه داد: الان نزدیک به 9 سال از رونمایی نخستین دستگاه می‌گذرد بدنی معنا پنج سال بیش از برجام روی آن کار شد و اگر می‌خواستیم می‌توانیستیم آن را به تولید انبوه برسانیم اما براساس معیارها پیش رفته‌ایم.
وی با اشاره به بازدید خبرنگاران از سالن تحقیق و توسعه سایت شهید احمدی روشن گفت: پیش از برجام پنج ماشین سانتریفیوژ داشتیم که امروز سالن ما پر از 16 نوع سانتریفیوژ نسل جدید است و تنها در 2 ماه گذشته در سالن مذکور نصب شد و برخی از آنها از جمله 9IRبا ظرفیت 50 سو یا IRs یا 7IRساخته و در کنار سایر نسل‌های موجود کارگزاری شده است.
به گفته وی پیش برجام ظرفیت عملیاتی نزدیک به 11 هزار سو بوده است.
وی اظهارداشت: پس از گام سوم و تنها در 2 ماه گذشته این میزان به هشت و 600 سو رسیده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران یادآور شد: در این چالش علمی که جمهوری اسلامی پیش روی استکبار جهانی قرار گرفته بود دانشمندان ما تنها در 2 ماه 2 هزار و 660 سو با سانتریفیوژ جدید به ظرفیت موجود اضافه کردند.
صالحی با اشاره به سه گام برداشته شده در دوران پسا برجام افزود: محدویت‌های مربوط ذخایر اورانیوم و آب سنگین و سطح غنی سازی و تحقیق و توسعه به تدریج کنار رفت و برخی سانتریفیوژ که برچیده شده بود با کمترین میزان تخریب دوباره نصب شد درحالی که آنها تصور داشتند دست کم 10 درصد ماشین‌ها در فرآیند آسیب ببینند.
وی اضافه کرد: در 2 ماه گذشته بهینه‌سازی‌های فراوانی درزمینه برقرسانی به زیرسیستم‌ها و لوله‌کشی‌ها انجام شد که در زمان مقتضی آن اقدام‌های بزرگ نیز تشریح خواهد شد.
سایر اخبار این روزنامه
رئیس کل بانک مرکزی: قدرت پول ملی 21 درصد افزایش یافت آغاز عملیات گازدهی سانتریفیوژهای پیشرفته نسل جدید IR6 سخنگوی دولت: جزئیات کاهش تعهدات برجامی در زمان مقرر اعلام می‌شود رئیس قوه قضاییه: تعامل با دولت، مجلس و سایر دستگاه ها راهبرد جدی قوه قضائیه است راهپیمایی روز «مبارزه با استکبار جهانی» ‌دیروز در سراسر کشور برگزار شد عبدالمهدی: تظاهرات‌ها سیستم سیاسی کشور را لرزاند دولت سودان با تحویل البشیر به دادگاه بین‌المللی موافقت کرد وزیر نفت: رفع مشکل کمبود بنزین سوپر و خودکفایی ایران در تولید توربو کمپرسور نفت تعطیلات را تعطیل کنیم رئیس جمهور سه قانون مصوب مجلس شورای اسلامی را برای اجرا ابلاغ کرد رئیس اداره روابط عمومی معاونت امورمجلس ریاست جمهوری منصوب شد مخالفت مرکز پژوهش‌های مجلس با طرح رفع انحصار از زبان انگلیسی در مدارس مدیرعامل شرکت بهره‌برداری متروی تهران خبر داد: کاهش فاصله حرکت قطارها در خط 7 متروی تهران ایجاد بی‌اعتمادی به زیان همه است