«از تروریسم اقتصادی تا پشیمانی و وجدان درد»

فاطمه شریفی*- یکی از دوربین‏های سازمان ملل متحد عصر پنجشنبه (28 آذر) پس از پایان جلسه رسمی، در سالن شورای امنیت، خانم «کلی کرفت»، سفیر جدید آمریکا در این سازمان را نشان داد که به طرف هیئت ایرانی رفته و با مجید تخت‌روانچی، سفیر کشورمان چند دقیقه‏ای صحبت کرده است، این دیدار سرپایی در حالی صورت گرفته که از زمان به قدرت رسیدن دونالد ترامپ، نخستین‏بار است که دو دیپلمات ارشد ایرانی و آمریکایی در سازمان ملل متحد با یکدیگر دیدار و گفت‏وگو می‏کنند.
مقامات آمریکایی در این باره اعلام کردندکه خانم کرفت درباره مرگ یک دختر دوساله ایرانی به همتای ایرانی‏اش تسلیت گفته است؛ دختری که مجید تخت‏روانچی در اظهارات خود در جلسه شورای امنیت نامش را آوا خواند و گفت: به خاطر کمبود مواد درمانی ناشی از تحریم‏های آمریکا، در اثر بیماری پوستی «ای بی» در‏گذشته است. وی در این باره تصریح کرد: آوا دختر دوساله اهوازی که از ای بی رنج می‏برد، یکی از کودکان پروانه‏ای بود. بیماران پروانه‏ای به این نام خوانده می‌شوند، چون پوست‏شان نظیر پروانه‏ها شکننده است. برای جلوگیری از عفونت، زخم‏های پروانه‌ای باید با باندهای مخصوص پوشیده شود. این روزها، واردات این باندها برای بیماران پروانه‏ای تقریبا غیرممکن شده و حیات سایر کودکان بی‏گناه پروانه‌ای، نظیر آوا را به خطر انداخته است. هم اکنون کودکان پروانه‌ای درد ناشی از تحریم‏های غیرانسانی آمریکا را با دل و جان خود لمس می‌کنند. خرداد سال جاری، آوا از درد برای همیشه رهایی یافت و درگذشت.
تروریسم اقتصادی آمریکا علیه مردم ایران در جریان است و بیماران صعب‏العلاج ایرانی در حالی از کمبود یا فقدان دارو و تجهیزات پزشکی رنج می‏برند که حتی قوانین داخلی آمریکا در خصوص تحریم‏ها به رئیس‏جمهوری این کشور اجازه نمی‌دهد که اقلام بشردوستانه شامل دارو، مواد غذایی، کالاهای اساسی کشاورزی و نظایر آن را در هیچ وضعیتی تحریم کند. طبق قوانین بین‏المللی هم، تحریم اقلام بشردوستانه حتی در زمان جنگ، جرم تلقی می‏شود. با این همه، بسیاری از تجار بر این باورند که بانک‏های خارجی از بیم آنکه ارتباط با ایران آنها را در معرض تحریم آمریکا قرار دهد به سادگی حاضر به ارائه تسهیلات برای مبادلات این‏گونه اقلام نیستند.
از حرکت نماینده آمریکا در سازمان ملل می‏توان این نتیجه را گرفت که حتی در بدترین دولت‏ها هم افرادی می‏توانند حضور داشته باشند که گاهی دچار درد وجدان شوند و ساختار حاکم، همیشه غالب نیست. وجدانِ بیدار، می‏تواند برخلاف ساختار حاکم عمل کند و اهداف یک کشور را با چالش مواجه سازد. در‏حالی‏که ترامپ تمامی مردم ایران را تروریست خطاب می‏کند و پمپئو وزیر خارجه آمریکا عنوان می‏دارد که باید به مردم ایران گرسنگی داد تا تسلیم شوند، حرکت نماینده آمریکا در سازمان ملل برخلاف این مسیر ارزیابی می‏شود. شاید برخی بر این باور باشند که حرکت نماینده آمریکا برنامه‏ریزی و هماهنگ‏شده است، ولی طبق اعلام سخنگوی نمایندگی ایران در سازمان ملل، دیدار مذکور را تنها می‌توان در چارچوب دیدار عادی دو دیپلمات تعریف کرد. بنابراین نمی‏توان گفت دیدارهای این‏چنینی بر اساس سیاست‏های از پیش تعیین‏شده، ایجاد شده است. حرکت نماینده آمریکا در جایی می‏تواند ارزش بیشتری پیدا کند که وی و همفکرانش بتوانند دولتمردان آمریکایی را متوجه سازند که سیاست‏های ضد‏بشری آنها در قبال ایران، ضعیف‏ترین قشر جامعه ایران را هدف قرار داده است و ادامه این سیاست یا همان تروریسم اقتصادی، می‏تواند فاجعه انسانی به وجود آورد.
* کارشناس سیاسی
سایر اخبار این روزنامه
با ادامه روش مرمتی مدیران میراث فرهنگی اصفهان گنبد مسجد شیخ لطف‌الله کوچک می‌شود علیرضا صدقی تبدیل «روزمرگی‌ها» به «امر سیاسی» حدود 100 نفر از اصلاح‌طلبان در هیئت‌های اجرایی انتخابات رد صلاحیت‌ شدند چانه‌زنی از جنس اصلاح‌طلبی وضعیت پیچیده جنگجویان خارجی در لیبی، خطر گسترش ناامنی در شمال آفریقا را افزایش داده است بورس پناهگاه قانونی سرمایه‌های سرگردان است؟ پاییز بازار سرمایه در برخی از سهم‌ها با رای موافق ۲۳۱ نماینده کلیات طرح شفاف‌سازی منابع مالی تبلیغات انتخاباتی تصویب شد سرمربی پرسپولیس برای ادامه همکاری سه شرط گذاشت کالدرون در راه استراماچونی؟ خلق ارز دیجیتالی؛ جدید‌ترین ایده برای دورزدن تحریم‌های آمریکا است رمزارز اسلامی، اهرم دورزدن تحریم‌ها؟ معاون اول رئیس‌جمهوری: ‌سیاست‌های ‌آمریکا برای فروپاشی اقتصاد ایران شکست خورده است رئیس سابق ستاد امور افغانستان در وزارت خارجه: احتمال برگزاری دور دوم انتخابات وجود دارد «از تروریسم اقتصادی تا پشیمانی و وجدان درد» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی: با نپذیرفتن شروط FATF بانک‌های دیگر‏کشورها با ما کار نمی‌کنند باز باران، باز بحران