روزنامه جوان
1399/02/09
خطر ورود بیماریهای نباتی با لیموهای وارداتی!
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: ستاد تنظیم بازار، برخلاف نظر وزارت جهاد کشاورزی، بدون در نظر گرفتن منافع کشاورزان، اخیراً اقدام به واردات یک محصول غیراستراتژیک کرده است. این در حالی است که باغداران نسبت به خطر ورود بیماریهای نباتی همراه با لیموترشهای وارداتی هشدار میدهند و این سؤال را مطرح میکنند که چرا ارز کمیاب کشور صرف واردات لیموترش میشود و یک ماه مانده به توزیع لیموترش بندرعباس چه کسی از واردات لیموترش سود میبرد که دنبال این کار رفتهاند؟مجموع تولید لیموترش در کشور حدود ۶۰۰ هزار تن است. ایران سالانه بیش از ۶۰۰ هزار تن لیموترش تولید میکند و جایگاه ششم تولید در جهان را دارد. لیموترش محصولی است که مصرف زیادی مانند سایر مرکبات در بین مردم ندارد. در ماههای گذشته پس از شیوع کرونا در کشور با توجه به اینکه برخی اعلام کردند لیموترش در مقابله با ویروس کرونا مؤثر است، تقاضا برای این محصول افزایش یافت و قیمت آن افزایش قابلتوجهی در بازار را تجربه کرد به طوری که قیمت این محصول در عمدهفروشیها به کیلویی ۳۰ هزار تومان و در سطح شهر به ۴۵تا ۵۰هزار تومان رسید. واقعیت این است که تولید این محصول در کشور به اندازه کافی انجام میشود. در صورتی که مدیریت در تنظیم بازار به درستی انجام شود، میتوان از آن تقریباً در تمام طول سال استفاده کرد. به عبارت دیگر ستاد تنظیم بازار و وزارت صمت که در ماههای گذشته عملکرد بسیار ضعیفی در مدیرت بازار لیموترش داشتهاند، یک ماه قبل از برداشت محصول جدید لیموترش اقدام به واردات کردهاند تا به اصطلاح قیمتها را کاهش دهند. فعالان بازار میگویند در پیک مصرف این کالا، وزارت صمت و سازمانهای نظارتی هیچ اقدامی نکردند، اکنون که شیوع بیماری به نیمه راه رسیده و رو به بهبوده، آقایون تصمیم به واردات گرفتند.
زهرا جلیلی مقدم، مدیرکل دفتر میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری وزارت جهاد کشاورزی در مخافت با واردات لیموترش گفت: «با وجود تولید حدود ۶۲۰ هزار تن لیموترش در کشور ما نیازی به واردات این محصول نداریم.» ضمن اینکه برای پیشگیری از ورود آفات و بیماریهای نوظهور با واردات لیموترش به کشور مخالف هستیم. زهرا جلیلیمقدم تأکید میکند که کشور ما جزو ۱۰ تولیدکننده نخست مرکبات در جهان است و سالانه ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تن مرکبات تولید میکند که از این میزان ۲/ ۳ میلیون تن پرتقال، ۷۵۰ هزار تن نارنگی، ۶۲۰ هزار تن لیموترش و بیش از ۶۰۰ هزار تن لیمو شیرین است.
وی میگوید: در حال حاضر ۵۰ هزار تن ذخیره پرتقال در سردخانهها وجود دارد که با توجه به عمر انبار پرتقال این میوه باید وارد چرخه مصرف شود.
وارداتی که کشاورزان را فلج میکند
این نخستین بار نیست که وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت بر سر واردات و حجم و زمان واردات اختلافنظر دارند که در اکثر موارد هم زور وزارت صمت میچربد و البته تاوان آن را نیز کشاورزان رنجدیده و مردمان فقیر میپردازند.
واردات بیش از اندازه یا غیر از زمان خودش، میتواند تولیدات بخش کشاورزی را فلج کند. واردات بیرویه باعث میشود رغبت تولیدکننده داخلی برای تولید محصول کمتر شود و درآمد کشاورزان کاهش یابد و تأثیر آن در سالهای بعدی به صورت کاهش عرضه در بازار و افزایش قیمت ظاهر شود.
نکته مهم آن است که کشور با محدودیت شدید منابع ارزی برای واردات نهادههای اصلی غذایی و مواداولیه تولید محصولات صنعتی مواجه است و تخصیص ارز برای واردات محصولی که به هیچ عنوان نقش حیاتی در تأمین امنیت غذایی کشور و رساندن کالری کافی به مردم ندارد، بسیار قابل تأمل است.
توزیع لیموترش داخلی از ماه آینده
عضو هیئت مدیره اتحادیه باغداران کشور نیز در واکنش به مباحث مطرحشده مبنی بر واردات لیموترش گفت: این اقدام به تولید خسارت میزند و عواقب جدی به دنبال خواهد داشت.
مجتبی شادلو در گفتگو با مهر با بیان اینکه این عرضه تا حدودی جوابگوی نیاز بازار است، افزود: از حدود یکماه آینده لیموترش آبگیری که به اصطلاح لیموی سایز گردویی نامیده میشود، وارد بازار خواهد شد که از این لیمو هم در صنعت و برای آبگیری استفاده میشود و هم مردم از آن برای آبگیری استفاده میکنند و ما در این زمینه تولید انبوه نیز داریم.
این فعال بخش خصوصی تصریح کرد: امسال شاهد سرمازدگی در باغات لیمو نبودهایم ضمن اینکه بارندگیهای خوبی که اتفاق افتاده تأثیر بسزایی در تولید دارد امسال هم در حوزه تولید محصولات باغی و هم محصولات زراعی سالی بسیار مساعد خواهد بود. شادلو با اشاره به اینکه واردات لیموترش منجر به احتمال ورود برخی امراض و بیماریهای نباتی را به کشور افزایش میدهد، گفت: مشخص نیست این واردات چقدر ماندگار شود و هر وقت که شاهد عرضه لیموی خارجی در بازار باشیم احتمالاً گفته خواهد شد مربوط به ثبت سفارشهای قبل است یا اینکه در انبارها بوده است، همچنین در گذشته واردات باعث ورود امراضی مثل جاروک جادوگر به کشور شد که خسارات جبرانناپذیری را به باغات لیمو و تولیدکننده این محصول وارد کرد.
وی اضافه کرد: چرا در شرایطی که تولید داخل انجام میشود باید اقدام به واردات شود؟ آن هم درست در زمانی که در شرایط سخت اقتصادی و تحریم قرار داریم و باید روی تولید و ارزآوری تمرکز داشته باشیم. آیا در حال حاضر کشور ما هیچ مشکلی جز عرضه لیموترش ندارد که در این شرایط عدهای میخواهند وارد تجارت این محصول شوند؟
شادلو با بیان اینکه بسیاری از خانوارها لیموترش را آبگیری و برای طول سال ذخیره میکنند، گفت: خانوارها فعلاً میتوانند از همان ذخایر خود استفاده کنند تا لیموی جدید وارد بازار شود که تا حدود یکماه آینده این اتفاق میافتد.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
اخلاق اپوزیسیونی
هشدار شدید ستاد کل نیروهای مسلح به ائتلاف امریکایی در خلیج فارس
هشدار شدید ستاد کل نیروهای مسلح به ائتلاف امریکایی در خلیج فارس
«شریکبازی» امریکا در پاییز برجام
شمارش معکوس برای معرفی چهره هنر انقلاب اسلامی
خطر ورود بیماریهای نباتی با لیموهای وارداتی!
خودروی مخصوص در جاده معکوس!
خروج کرونا از ۱۱۶ شهرستان کشور
دعوت به انفعال مقابل قدرتی که رفتار کرونایی دارد!
اصلاحطلبان با نقد دولت خودزنی میکنند
فاصله فضایی میان «میتوانیم» و «نمیتوانیم»
اردشیر زاهدی: امریکا، اسرائیل و سعودی مقابل ایران به زانو درآمدند