در مقابل محقق نشدن دستاوردهای برجام واکنش قاطعی نشان می‌دهیم

«سیدعباس موسوی» صبح روز دوشنبه در نشست خود با خبرنگاران اعلام کرد:امروز رئیس جمهورکشورمان در نشست سران جنبش عدم تعهد که به میزبانی کشور آذربایجان برگزار می‌شود به صورت ویدیو کنفرانس شرکت می‌کند. وی با بیان این‌که «دراین نشست حدود ۴۶ تن از مقامات کشورها و سازمان‌های بین‌الملل شرکت دارند»، اظهار کرد: محوریت این نشست کرونا و نحوه مقابله کشورها با شیوع این ویروس است.
 مرجع تشخیص مسائل امنیتی
 وزارت اطلاعات است نه یک رسانه
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در مورد ادعاهای منتشر شده در یکی از روزنامه‌های صبح امروز تهران مبنی بر این‌که سفیر آلمان در تهران یک افسر اطلاعاتی است که با تل‌آویو نیز درارتباط است، گفت: مرجع  تشخیص، مسائل امنیتی و مسائل مرتبط با این موضوع وزارت اطلاعات است ویک رسانه نمی‌تواند بر اساس گزارش‌های خود چیزی را به کسی در این زمینه منتسب کند.


وی با بیان این‌که «دیپلمات‌های خارجی که در تهران برای انجام وظیفه مستقر می‌شوند باید تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران باشند و برای کار دیپلماتیک آمده باشند و در این چارچوب فعالیت کنند»، ادامه داد:  اگر خلاف این موضوع اتفاق بیفتد وزارت اطلاعات به عنوان مسئول این امر به این موضوع رسیدگی می‌کند و گزارش‌های رسانه‌ای مبنای فعالیت ما در این گونه مسائل نیست.
وزارت امور خارجه پیگیر وضعیت 
«سیروس عسگری» است
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در مورد آخرین وضعیت «سیروس عسگری» پروفسور ایرانی که در بازداشتگاه اداره مهاجرت آمریکا زندانی است و طبق برخی اخبار به کرونا مبتلا شده است، گفت: وزارت امور خارجه برای پیگیری وضعیت ایشان در داخل اقداماتی را انجام داده است، همچنین دفتر حافظ منافع ایران در واشنگتن نیز پیگیری‌های لازم را در این زمینه انجام داده و از نزدیک از طریق مقامات قضایی آمریکا پیگیر  وضعیت ایشان هستند.
وی ادامه داد: قرار است امروز و فردا یک تست مجدد کرونا از ایشان گرفته شود و ان‌شاءالله اگر تست ایشان منفی باشد تمام تدابیر لازم برای بازگشت ایشان  به کشور فراهم است و به زودی به ایران باز می‌گردد.
نگران جان گرفتن مجدد تروریست‌های تکفیری در عراق هستیم
به گزارش ایسنا، سیدعباس موسوی در نشست خبری خود در پاسخ به سوالی مبنی بر افزایش حملات تروریستی از سوی گروه تروریستی داعش در عراق و این که آیا این احتمال وجود ندارد که داعش بار دیگر فعالیت‌های تروریستی خود را در عراق آغاز کند و آیا ایران نگران این موضوع هست یا نه؟ گفت: ما از نزدیک تحولات عراق را دنبال می‌کنیم. نگران جان گرفتن مجدد تروریست‌های تفکیری به خصوص داعش در عراق هستیم و این احتمال وجود دارد که اتفاقات اخیر با درخواست مشروع دولت و ملت عراق مبنی بر خروج نیروهای اشغالگر آمریکایی به خصوص نظامیان آمریکایی از این کشور مرتبط باشد. شاید آنها می‌خواهند با این گونه اقدامات نشان دهند که اگر آنها در عراق حضور نداشته باشند و یا عراق را ترک کنند این کشور ناامن خواهد شد. وی ادامه داد: در واقع این احتمال وجود دارد که این اقدامات تروریستی با پشتوانه اصلی حامیان داعش در عراق صورت بگیرد.
موسوی با بیان اینکه درخواست مردم و دولت عراق برای خروج نیروهای نظامی آمریکا ازاین کشور کاملا مشروع است، گفت: آنها ممکن است بخواهند با این گونه اقدامات و تقویت و حمایت از گروه‌های تروریستی در عراق مانع خروج خودشان ازعراق شوند یا خروجشان را به تاخیر بیندازند.
این دیپلمات کشورمان گفت: ایران همواره در موضوع مبارزه با تروریسم در کنار دولت و ملت عراق بوده و ما از انجام هر کمکی به این کشور همسایه در این زمینه دریغ نمی‌کنیم و همواره حمایت خود را از دولت و ملت عراق به صورت علنی و عملی بیان کرده‌ایم وخواهیم کرد.
آمریکایی‌ها سعی کردند با خروج از برجام
به دستاوردهای آن ضربه بزنند
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به  این سوال که اخیرا آقای شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در توییتی با اشاره به تلاش آمریکا جهت تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت اعلام کرده که اگر این تحریم‌ها تمدید شود ایران از برجام خارج می‌شود، اظهار کرد: آنچه ازسوی ایشان مطرح شده مهم ودقیق است، همانطور که پیش از این اشاره کردیم، برجام دستاوردهای مختلفی در زمینه‌های مختلف داشته و آمریکایی‌ها سعی کردند که با خروج خود از برجام به این دستاوردها ضربه بزند و مانع تحقق این دستاوردها شوند.
اگر دستاوردهای ایران تامین نشود
واکنش قاطعی نشان می‌دهیم
وی با بیان اینکه یکی از این دستاوردها رفع تحریم‌های تسلیحاتی ایران پس ازچندین سال است، گفت: اگر بخواهند که مانع تحقق این دستاورد شوند و منافع ما دراین زمینه تامین نشود طبیعی است که ایران در برابر این موضوع واکنش قاطعی نشان می‌دهد و همانطور که اشاره شده در آن صورت چیزی از برجام باقی نمی‌ماند و آن وقت ایران در ارتباط با این گونه اقدامات تدابیری که اتخاذ کرده است را اجرا می‌کند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد روند بازگشت ایرانیان خارج از کشور به داخل کشور در پی شیوع ویروس کرونا در کشورهای محل اقامتشان و برخی از مشکلاتی که برای تعدادی از آنها در زمینه بازگشت به وجود آمده است، گفت: با توجه به شیوع ویروس کرونا در نقاط مختلف جهان باید توجه داشت که شرایط عادی نیست وحتی اگر شرایط هم عادی بود وقتی کشورها  با درخواست عظیمی از سوی افراد برای بازگشت رو به رو می‌شوند، انجام کارها سخت می‌شود همانطور که اشاره شد شرایط در ایران و همچنین کشورهایی که بیماری شیوع پیدا کرده و شهروندان ایرانی می‌خواهند از آن جا به کشوربازگردند عادی نیست بسیاری از پروازها به خاطر کرونا لغو شده است و از سوی کشورها در زمینه انجام پروازها پروتکل‌های بهداشتی دقیقی اعمال می‌شود و بنابراین پیشبرد امورو انجام هماهنگی در این زمینه کمی زمان بر است.
تعداد شهروندان ایرانی که برای بازگشت
 به سفارتخانه‌ها، مراجعه می‌کنند زیاد است
وی ادامه داد: در حال حاضر تعداد شهروندان ایرانی که برای بازگشت به کشور  به سفارت خانه‌های ما مراجعه می‌کنند زیاد است بنابراین هم وطنان باید مقداری صبور باشند تا مجوزهای لازم برای پرواز از ستاد ملی کرونا و وزارت کشور اخذ شود، هماهنگی لازم از سوی ایرلاین‌ها انجام بگیرد و مجوز پرواز از سوی کشورهای مبدا صادر شود.
وی با بیان این که البته برای  تعداد زیادی از شهروندان متقاضی برای بازگشت به کشور تاکنون این زمینه برای آنها فراهم شده است که به کشور بازگردند گفت: چنان که  خبر دارم  امروز در  یکی  از کشورهای منطقه برای بازگشت ایرانیان به کشور پرواز رفت و برگشتی در نظر گرفته شده است.
موسوی تصریح کرد: همانطور که اشاره کردم ما از هموطنان می‌خواهیم که در این ارتباط صبوری پیشه کنند و همچنین پروتکل‌های بهداشتی تعیین شده در این زمینه را نیز به صورت دقیق رعایت کنند.
در رایزنی نزدیک با شرکای برجامی خود هستیم
بر اساس این گزارش،‌ سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به این سوال که در مورد اصرار آمریکا مبنی بر تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل تاکنون کشورهایی چون فرانسه و روسیه موضع گیری کردند ولی به نظر می‌رسد دیگر شرکای برجامی ایران از جمله چین، آلمان و انگلیس در این ارتباط موضع گیری نکردند وآیا ایران در مورد این موضوع با آنها رایزنی داشته است؟ تصریح کرد: ما در رایزنی نزدیک با شرکای برجامی خود هستیم و این رایزنی‌ها را از قبل با توجه به سر و صدای آمریکایی‌ها و پیش از این که به ددلاین مربوطه نزدیک شویم آغاز کردیم.
وی با بیان این که در این زمینه به تمام شرکای خود در برجام اعلام کرده‌ایم که این موضوع، موضوعی نیست که ایران بتواند به راحتی از آن بگذرد، افزود: این رایزنی‌ها ادامه دارد؛ البته آمریکایی‌ها نیز در این زمینه مصر هستند، ولی ما احساس می‌کنیم که به احتمال قوی این تلاش‌ها از سوی آمریکا به نتیجه‌ای نمی‌رسد.
ما اصولا حضور آمریکایی‌ها در منطقه 
خلیج فارس را به رسمیت نمی‌شناسیم
موسوی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که در طی چند وقت اخیر شاهد افزایش تنش بین واشنگتن و تهران در خلیج فارس هستیم و با توجه به افزایش تنش‌ها برخی معتقدند که باید خطوط برقرای ارتباط نظامی بین ایران و واشنگتن با توجه به سطح تخاصم بین دو کشور وجود داشته باشد، نظر ایران در این زمینه چیست؟ گفت: ما اصولا حضور آمریکایی‌ها به ویژه حضور نظامی آنها در منطقه خلیج فارس را به رسمیت نمی‌شناسیم و آن را غیر قانونی می‌دانیم؛ ما معقتدیم این حضور مخل  ثبات و امنیت در منطقه است.
وی ادامه داد: در همین چارچوب شاهد این بودیم که در مقاطعی آمریکایی‌ها مانع گشت زنی‌های آزاد و قانونی گشت‌های دریایی ایران در خلیج فارس شده‌اند و با توجه به این موضوع ما در یک جاهایی مجبور شدیم هشدارهای لازم را به آمریکایی‌ها بدهیم.
آمریکایی‌ها باید از نزدیک شدن به مناطق ویژه برای ایران پرهیز کنند
موسوی با تاکید بر این که ما اساسا حضورآنها در خلیج فارس راغیرقانونی می‌دانیم و معتقدیم که این امرمخل ثبات وامنیت در منطقه و آزادی کشتیرانی است، گفت: آنها می‌بایست از نزدیک شدن به مناطق ویژه برای ایران، پرهیز کنند.
وی ادامه داد: ما سعی کردیم که از طریق قوانین و شرایط جاری  در عرصه بین‌الملل طبق قوانین و حقوق بین‌الملل با آنها برخورد کنیم.
ارتباط رادیویی طبق مقررات دریانوردی 
بین کشتی‌های ایرانی و آمریکایی 
وی افزود: ارتباط رادیویی طبق مقررات دریانوردی بین کشتی‌های ایرانی و آمریکایی برقرار است ولی آن چه که شما اشاره کردید بین مقامات نظامی و غیر نظامی ایران و آمریکا برقرار نیست.
موسوی در پاسخ به این سوال که آیا به نظر وی این راه مورد اشاره کافی است؟ تصریح کرد: راه‌های ارتباطی دیگری وجود دارد از جمله این که ما با سفارت سوئیس در تهران به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران تماس نزدیکی داریم. یا از طریق نمایندگی‌مان در سازمان ملل این ارتباطات و کانال‌ها وجود دارد که در مواقع لازم هشدارهای لازم به آمریکایی‌ها در قبال اقداماتشان داده شود.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان همچنین درپاسخ به سوال دیگری درارتباط با تهدیدهای آمریکا مبنی بر اینکه تلاش دارد تحریم‌های تسلیحاتی ایران که بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در آبان ماه باید لغو شود را بار دیگر تمدید کند و نظر ایران در این ارتباط چیست؟ گفت: در ارتباط با این موضوع ما تاکنون چندین بار موضع گرفته‌ایم همانطور که می‌دانید برجام تاکنون دستاوردهای مختلفی داشته که موضوع رفع تحریم‌های تسلیحاتی یکی از دستاوردهای آن است.
وی ادامه داد: آمریکا از برجام خارج شد تا به نحوی تمامی دستاوردهای سیاسی، امنیتی و اقتصادی برجام را از بین ببرد و با خیال خودشان فکر می‌کردند که می‌توانند این کار را انجام دهند.
موسوی افزود: بعد از خروج از برجام دولت واشنگتن تحریم‌های اقتصادی را علیه ایران بازگرداند و فشارهای حداکثری علیه تهران را افزایش داد، ولی دیدیم که با توجه به مقاومت مردم ایران و تدابیری که در کشور اندیشیده شد از جمله موضوع اقتصاد مقاومتی و همکاری کشور با شرکای سنتی خود و همچنین همسایگانش آنها به نتیجه دلخواهشان نرسیدند.
وی ادامه داد: آنها اکنون می‌خواهند به صورت غیر قانونی،دستاورد دیگری  از برجام را از بین ببرند که ما فکر نمی‌کنیم در این زمینه موفق شوند، آنها از برجام خارج شده اند، دیگر عضوی از برجام نیستند و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد را نقض کرده‌اند.
بعید است، دنیا تن به زورگویی آمریکا بدهد
سخنگوی وزارت خارجه گفت: درارتباط با موضوع ذکر شده با اعضای باقی مانده در برجام در حال رایزنی و گفت‌وگو هستیم، ما معتقدیم که کار آمریکایی‌ها خلاف است و مبنای قانونی ندارد و بعید است که دنیا تن به زورگویی آمریکا در این زمینه بدهد.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری که اگر آمریکا در ارتباط با این موضوع موفق شود ایران چه واکنشی نشان می‌دهد؟ گفت: احساس می‌کنیم که کار به آنجاها نکشد ولی اگر به فرض محال چنین موضوعی رخ بدهد پاسخ ایران به این اقدام پاسخی مقتضی و قاطعی خواهد بود البته به نظرم در ارتباط با این موضوع باید منتظر ماند و دید که امور چگونه پیش می‌رود.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه در پاسخ به سوال دیگری در مورد وضعیت برخی از زندانیان ایرانی که به دلایل ناموجه از جمله ادعای واهی دور زدن تحریم‌ها در اروپا و یا آمریکا در زندان به سر می‌برند، گفت:همانطورکه شما اشاره کردید برخی از زندانیان ایرانی به اتهامات نادرست و دلایل ناموجه در برخی از کشورهای اروپایی و آمریکایی زندانی شدند که ما همواره پیگیر وضعیت آنها هستیم چنان که می‌بینیم برخی از شهروندان ایرانی به ادعای واهی دور زدن تحریم‌ها در این کشورها در حبس قرار دارند ما همواره خواستار آزادی این زندانیان شده‌ایم متاسفانه برخی از کشورهای اروپایی به درخواست‌های آمریکا تن دادند و این شهروندان ایرانی را به آمریکا استراداد کرده اند. 
وی ادامه داد: ما همواره اعلام کرده‌ایم که از هر تلاشی و اقدامی برای آزادی این زندانیان استقبال می‌کنیم و در این ارتباط از هیچ کوششی فروگذار نیستیم.
موسوی گفت: ما حتی در خصوص برخی از این زندانیان پیشنهاد تبادل داده‌ایم که در برخی از موارد این اتفاق انجام شده است.
وی همچنین ضمن نگرانی از وضعیت اتباع ایرانی زندانی در آمریکا از نظر سلامتی با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا در این کشور گفت: ما خواستار آزادی این زندانیان هستیم و اعلام هم کرده‌ایم اگر مواردی باشد که بتوانیم تبادل انجام دهیم، این آمادگی را 
داریم.