اعطای۲۶‌هزار ميليارد تومان تسهيلات به بخش توليد، ایجاد بيش از ۲۵‌هزار شغل مستقيم

بانك صنعت‌و‌معدن در دوران دولت تدبيرواميد مبلغ 26‌هزار ميليارد تومان تسهيلات به صنايع كشور پرداخت كرده كه در نتيجه آن بيش از 647 طرح صنعتي به بهره‏برداري رسيده است.تعداد اشتغال مستقيم ناشي از افتتاح طرح‏هاي ياد شده بيش از25 هزارنفر مي باشد كه در مناطق مختلف به ويژه استان‏هاي محروم وكمتر توسعه يافته تاثير چشمگيري در فعال‏سازي فضاي كسب و كار داشته است.در اين مدت بانك صنعت‌و‌معدن مبلغ 2‌هزار و 400 ميليارد تومان اعتبارات اسنادي ريالي را براي 1430و طرح صنعتي و 9 ميلياردو 65 ميليون دلار اعتبار اسنادي ارزي را براي 890 طرح صنعتي گشايش كرده است.
صندوق توسعه ملي
بانك صنعت‌و‌معدن از نخستين روزهاي تشكيل صندوق توسعه ملي تعامل شايسته‌اي با اين صندوق براي تامين منابع مالي داشته و طرح‏هاي صنعتي متعددي را با استفاده از منابع اين صندوق تامين مالي كرده است. اين بانك در دوران دولت تدبيرواميد مبلغ 1500‌هزار ميليارد تومان تسهيلات را از منابع ريالي صندوق توسعه ملي به 670 بنگاه صنعتي پرداخت كرده و با استفاده از منابع اين صندوق براي 380 طرح صنعتي گشايش اعتبار ارزي معادل 4 ميليارد و يكصد ميليون دلار انجام داده است. تامين مالي بانك صنعت‌و‌معدن در بخش‌هاي نيروگاهي، نفت، گاز و پتروشيمي، فولاد، سيمان، كاشي و داروسازي، طرح‌هاي زيربنايي نظير قطار سريع السير تهران– مشهد، تجهيز،نوسازي و بهسازي ناوگان حمل‌ونقل هوايي در سه سال گذشته سخن از توفيق اين بانك در بهبود و ارتقاي وضعيت توسعه صنعتي طرح‌هاي زيربنايي دارد.
بخش نيروگاهي


با راه‌اندازي كامل 12 طرح نيروگاهي، هريك به ظرفیت 500 مگاوات و 24 نيروگاه كوچك مقياس كه در مجموع بيش از سه ميليارد و 130ميليون دلار تسهيلات ارزي توسط بانك صنعت‌و‌معدن به آنها اختصاص يافته است افزون به دوهزار اشتغال مستقيم ايجاد مي‌شود.
از ميان اين طرح‌ها عمليات اجرايي 5 طرح بزرگ شامل نيروگاه‌هاي آذرخش گلستان، مولد برق يزد، توليد برق خوزستان مپنا(بهبهان)نيروگاه كرمانيان(سيرجان) ماهتاب كهنوج و 6 طرح مقياس كوچك نيروگاهي با با تسهيلات ارزي بالغ بر 1 ميليارد و دويست ميليون دلار به پايان رسيده و راه اندازي آنها با موفقيت انجام شده و ضمن ايجاد يكهزار و 60 شغل مستقيم حدود 2‌هزار و 600 مگاوات برق به ظرفيت فعلي كشور اضافه نموده‌اند. به‌علاوه طرح‌هاي در دست احداث نيروگاهي تامين مالي شده به‌وسيله بانك صنعت‌و‌معدن عبارتند از: توليدوگسترش برق اميركبير(نيروگاه رود شور)، تدبيرسازان سرآمد (نيروگاه اروميه)، ساخت و بهره‌برداري انرژي نوين(نيروگاه كاشان)،توسعه انرژي شمال و جنوب (نيروگاه زنجان)، توليد نيروي جنوب شرق صبا (نيروگاه چاه بهار)، توليد انرژي گستر قشم، برق ماهتاب كاسپين و 6 طرح مقياس كوچك كه با بهره مندي از حدود یک و نيم ميليارد دلار تسهيلات اين بانك مراحل اجرايي خود را مي گذرانند و با رسيدن به مرحله بهره برداري 700 شغل مستقيم ايجاد خواهند كرد. در ضمن براي طرح جديد راشد تربت حيدريه و 12 طرح نيروگاهي مقياس كوچك با قابليت اشتغال‌زايي 300 نفر مبلغ 375 ميليون دلار تسهيلات توسط اين بانك به تصويب رسيده است. گفتني است ظرفيت توليد برق كشور 70‌هزار مگاوات است كه حدود 9‌درصد، يعني 6‌هزار مگاوات آن را بانك صنعت‌و‌معدن تامين اعتبار ارزي كرده است. ياد آور مي‌شود كه بخش قابل توجه منابع ارزي تخصيص يافته به وسيله صندوق توسعه ملي تامين مالي شده است.
بخش نفت، گاز و پتروشيمي
با اعطاي تسهيلات بانك صنعت‌ومعدن در بخش پتروشيمي كشور براي 6‌هزار و 520 نفر در يك دوره 4‌ساله 1392 تا 1396 اشتغال مستقيم ايجاد شده است. اين در حالي است كه با اعطاي تسهيلات 855 ميليون يورويي براي راه اندازي سه مجتمع عظيم پتروشيمي كاويان، لرستان و مهاباد در دوران دولت تدبيرواميد براي دوهزار و 950 نفر اشتغال ايجاد شده است. در حال حاضر طرح‌هاي پتروشيمي مسجد سليمان، ايلام، هنگام و بوشهر با يكهزار و 278 ميليون يورو تسهيلات بانك صنعت‌و‌معدن در حال اجرا است كه با اتمام آنها دوهزار و 667 شغل ايجاد خواهد شد. تصويب 678 ميليون يورو براي دو طرح آديش جنوبي و پالايشگاه گاز بيد بلند نيز از ديگر اقدامات بانك صنعت‌و‌معدن در همين مدت و در راستاي تامين مالي طرح‌هاي پتروشيمي، نفت و گاز است كه نتيجه آن ايجاد 900 شغل خواهد بود.در مجموع، كل تسهيلات اختصاص يافته به طرح‌هاي بخش نفت، گاز و پتروشيمي 2 ميليارد و 811 ميليون يورو است كه در دوران چهارساله 1392 تا 1396 پرداخت گرديده و براي 6‌هزار و 517 نفر شغل ايجاد مي كند.گفتني است اين بانك در مدت ياد شده فعاليت هاي شركت ملي نفت ايران شامل پيمانكاران ميادين نفت و گاز خليج فارس و صادرات محصولات نفتي، هريك به ميزان 500 ميليون دلار را نيز تامين مالي كرده است.
طرح‏هاي صنعت فولاد
با به بهره‌برداري رسيدن 11 طرح جاري فولادي كه با تسهيلات بانك صنعت‌و‌معدن در حال اجرا هستند براي 7‌هزار و 340 نفر در كشور اشتغال ايجاد مي‌شود. طرح‌هاي ياد شده شامل فولاد روهينا جنوب دردزفول خوزستان، فولاد مادكوش هرمزگان، ذوب آهن پاسارگاد فارس، ذوب آهن ازنا لرستان، فولاد ميانه آذربايجان شرقي، فولاد سپيد دشت چهار محال و بختياري، فولاد قائنات خراسان جنوبي، فولاد سبزوار خراسان رضوي، فولاد شادگان خوزستان، فولاد نيريز فارس و فولاد بافت كرمان مي‌شوندكه با آغاز به كار آنها تحول بزرگي در صنعت فولاد و اشتغال كشور ايجاد خواهد شد.ياد آور مي‌شود كه شركت فولاد و آهن ارفع در اردكان يزد با 194 ميليون يورو تسهيلات بانك صنعت‌و‌معدن در استان يزد به بهره برداري رسيده و 817 شغل مستقيم ايجاد كرده است.با تصويب 153 ميليون يورو تسهيلات براي احداث فولاد مكران در چابهار سيستان و بلوچستان با 500 نفر اشتغالزايي مستقيم در مجموع تسهيلات تخصيصي بانك صنعت‌و‌معدن را براي افزايش ظرفيت فولاد در كشور، به 3 ميليارد يورو و مجموع اشتغال حاصل از آن را به 8‌هزار و 660 نفر مي‌رساند.گفتني است معادل 50‌درصد از ظرفيت توليد فعلي فولاد كشور كه بالغ بر 17 ميليون تن است، در دوران دولت تدبيرواميد توسط بانك صنعت‌و‌معدن به‌عنوان بانك توسعه‌اي و تخصصي بخش صنعت‌و‌معدن كشورمان تامين مالي ارزي شده است و بدينوسيله طي سه سال آينده توليد فولاد كشور از رقم 25 ميليون تن در سال عبور خواهد كرد و سهم ايران را در توليد جهاني فولاد از 1‌درصد به 1 و نيم‌درصد افزايش خواهد دادكه منجر به ارتقاء جايگاه ايران از رتبه 14 به 11 خواهد شد.ياد آور مي‌شود كه منابع ارزي تخصيص يافته، از محل منابع صندوق توسعه ملي و خط اعتباري چين تامين شده است.
فرجام نيك برجام
بانک صنعت‌و‌معدن بعد از اجرایی شدن برجام اولین LC را از طریق سوئیفت برای بخش خصوصی گشایش كرد. برقراری روابط کارگزاری با 71 بانک فعال در 27 کشور دنیا، گشایش 267فقره LC به ارزش 1300‌میلیون دلار در سال 1395 از اقدامات این بانک در دوران پسا تحریم است. همچنین این بانک با امضای قرارداد فرعی به مبلغ 120‌میلیون دلار با اگزیم بانک هندوستان، تفاهمنامه همکاری با اگزیم بانک کره‌جنوبی، مذاکره جهت دریافت خطوط اعتباری میان مدت از 11 بانک مطرح از 10 کشور دنیا، استقرار سیستم جامع بانکداری متمرکز، استقرار سیستم‌های مدیریت ریسک، حاکمیت شرکتی، واحد تطبیق، مبارزه با پولشویی و تروریسم مالی نیز از دوران پسا تحریم به نحو شایسته‌ای بهره برداری کرده است.
تامين مالي طرح‏هاي صنعت ساختمان (توليد‌كاشي)
در دوران دولت تدبيرواميد 6 طرح توليد كاشي با استفاده از تسهيلات بانك صنعت‌و‌معدن به بهره‏برداري رسيده و تعداد 7 طرح در حال اجراست.ميزان تسهيلات ارزي اين طرح‏ها حدود 156 ميليون يورور، تسهيلات ريالي 55 ميليارد تومان بوده و مجموع اشتغال ايجادشده به بيش از1100 نفر مي‏رسد.
صنعت سيمان
بانك صنعت‌و‌معدن تسهيلاتي بالغ بر982‌میلیارد تومان را به 6 طرح سيماني كشورمان تخصيص داده است كه با بهره برداري از آنها براي 1360 نفر اشتغال مستقيم فراهم مي‌شود.از ميان اين طرح‌ها، طرح‌هاي سيمان غرب آسيا در خراسان رضوي، سيمان خاكستري ني‌ريز در استان فارس، سيمان مهر ماكو در آذربايجان‌غربي و خاور سيمان پارسيان در چهارمحال‌وبختياري با 820 ميليارد تومان تسهيلات بانك صنعت‌و‌معدن در حال اجرا هستند كه با راه اندازي آنها 1020 شغل مستقيم ايجاد مي‌شود.تصويب 163 ميليارد تومان براي دو طرح سيمان سفيد زاگرس در لرستان و سيمان فارس در استان فارس از ديگر اقدامات بانك صنعت‌و‌معدن در زمينه تامين مالي طرح‌هاي سيماني بانك صنعت‌و‌معدن به‌عنوان مباني توسعه صنعتي است كه حاصل آن ايجاد شغل براي 335 نفر خواهد بود.
صنايع دارويي
گفتني است بانك صنعت‌و‌معدن در اين دوران 132 ميليارد تومان تسهيلات داخلي و 102 ميليون يورو تسهيلات ارزي به صنايع داروسازي اختصاص داده كه ضمن كمك به ايجاد خودكفايي در توليد داروهاي انساني و دامي زمينه اشتغال 1210 نفر را فراهم می‏آورند.بر اساس اين گزارش: تامين پروژه‌هاي زيربنايي همچون پروژه قطار سريع‏السير تهران-قم-اصفهان به ميزان يك ميليارد و 800 ميليون دلار، تامين مالي طرح برق‎سازي قطار تهران-مشهد به مبلغ يك ميليارد و 400 ميليون دلار و تامين مالي 100 ميليون دلاري براي تجهيز خط 3 مترو تهران از ديگر خدمات بانك صنعت‌و‌معدن در دولت تدبيرواميد است.تامين مالي خريد هواپيماي ايرباس و تعمير و نوسازي 25 دستگاه موتور هواپيما در راستاي نوسازي و تجهيز ناوگان حمل و نقل هوايي از ديگر اقدامات اين بانك در دولت تدبيرواميد است.در زمينه تامين مالي بدهي سازمان‏هاي دولتي به نهادهاي بين‎المللي توسط بانك صنعت‌و‌معدن در مدت يادشده، تامين مالي بدهي كشتيراني جمهوري اسلاميايران به بيمه هرمس به ميزان 90‌میلیارد تومان و تامين مالي بدهي سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران (ايميدرو) به بيمه هرمس به ميزان 56 ميليارد تومان و بيمه ساچه ايتاليا به ميزان 220 ميليون يورو از اقدامات مهم اين بانك در دوران دولت تدبيرواميد بوده كه موجب ايجاد تحرك منابع مالي بين المللي شده است.بانك صنعت‌و‌معدن در سال‌هاي دولت يازدهم (1392 تا 1396)اعتبار احداث دو نيروگاه خورشيدي 10 مگاواتي در يزد و سيستان و بلوچستان را تامين مالی كرده است.گفتني است ايجاد 3 واحد آب شيرين كن با ظرفيت 300‌هزار متر مكعب براي صنايع جنوب كشور با تامين مالي357 ميليون دلار از ديگر اقدامات اين بانك است که گشایش اعتبار 2 واحد آن ایجاد شده است. همچنين اين بانك درزمينه تامين مالي صنايع دريايي پيشتاز بوده و مبلغ 92 ميليون دلار تسهيلات ارزي و 149 ميليارد تومان تسهيلات ريالي را به اين صنايع اختصاص داده است. تامين مالي كسب و كارهاي نوپا از جمله اقدامات موثر اين بانك طي چهار سال گذشته در جهت شناسايي موثر و تجاري سازي طرح‌هاي نوآورانه بوده است.
افزايش سرمايه بانك صنعت‌و‌معدن
در دوران دولت تدبيرواميد سرمايه بانك صنعت‌و‌معدن به مبلغ 6‌هزار ميليارد تومان رسيد و توان اين بانك را در انجام ماموريت توسعه‌اي و تامين مالي طرح‌هاي صنعتي كشور افزايش داد. افزايش سرمايه 2‌هزار ميليارد توماني بانك از محل تهاتر بدهي به مركزي و از محل حساب مازاد حاصل از دارایی‌های خارجی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران سبب شد تا سرمايه بانك از مبلغ حدود 4‌هزار ميليارد تومان به 6‌هزار ميليارد تومان افزايش يابد. سرمايه بانك صنعت ومعدن در پايان سال 1393حدود دوهزار و 180 ميليارد تومان بود كه اين رقم در سال 1394به حدود دوهزار و 700 ميليارد تومان بالغ شده بود. گفتني است با وجود اين افزايش، هنوز سرمايه بانك صنعت‌و‌معدن به‌عنوان يك بانك توسعه‌اي–تخصصي با استانداردهاي جهانی فاصله داشته و نسبت به بانك‌هاي توسعه‌اي دنيا در سطح پاييني قرار دارد، برای مثال سرمايه بانك توسعه‌اي كويت حدود 14 ميليارد دلار و سرمايه بانك توسعه‌اي ژاپن حدود 13 ميليارد دلار است.
انضباط مالي
بانك صنعت‌و‌معدن تاكنون و به مدت 40 ماه متوالي انضباط مالي را رعايت كرده و هيچگونه اضافه برداشتي نزد بانك مركزي نداشته است.تامين مالي صنايع كوچك و متوسط كسب و كارهاي كوچك و متوسط" به دليل ويژگي‌هاي خاصی که دارند همواره مورد توجه و اهمیت در سياستگذاری هاي اقتصادي بسياري از كشورهاي موفق و توسعه يافته بوده‌اند. بسیاری از کشورها توانسته‌اند با سازماندهي ساختار حمايت مناسب از اينگونه واحدها و نهادينه كردن جايگاه آنها در چارچوب نظام اقتصادي به موفقيت‌هاي چشمگيري در جهت نيل به اهداف توسعه صنعتي و اقتصادي خود دست يابند.اقتصاد کشور در شرایط حاضر در حال خروج از رکود اقتصادی چندساله و نیازمند توجه بیشتر به بخش‌های اقتصادی پیشرو در راستای اجرای سیاست اقتصاد مقاومتی است. لذا به نظر می‌رسد گسترش ارائه خدمات مالي و بانكي به کسب و کارهای کوچک و متوسط يكي از راهكارها در اين زمينه باشد. در اغلب کشور‌های دنیا غیر از ایالات متحده بیش از 97‌درصد از بنگاه‌های اقتصادی در حوزه کسب و کارهای اقتصادی کوچک و متوسط فعالیت می‌نمایند. این رقم در ایران حدود 98‌درصد است. این وضعیت باعث می‌شود بنگاه‌های کوچک و متوسط مورد توجه و مرکز ثقل سیاستگذاری‌های اقتصادی باشند. جدول ذیل سهم بنگاه‌های کوچک و متوسط در ایران و سایر کشورها را بر اساس شاخص‌هایی مثل اشتغال، ارزش افزوده، صادرات و ارزش سرمایه‌گذاری نشان می‌دهد. اطلاعات این جدول علاوه بر اینکه بر اهمیت نقش بنگاه‌های کوچک و متوسط تاکید می‌نماید، حاکی از بستر قابل توجه رشد برای این‌گونه بنگاه‌ها در ایران است. چرا که برای مثال در کشورهای در حال توسعه و توسعه‌یافته تا 75‌درصد اشتغال در این‌گونه بنگاه‌ها ایجاد شده در حالی که این رقم در ایران 45‌درصد است. یا اینکه تا 65‌درصد صادرات و 70‌درصد از ارزش کل تولیدات کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه از طریق کسب و کارهای کوچک و متوسط انجام شده، در حالی که این رقم در ایران به ترتیب 10 و 17‌درصد می‌باشد.مطالعات متعدد صورت گرفته در این زمینه ویژگی‌های اصلی کسب و کارهای کوچک و متوسط را به شرح ذیل خلاصه می‌نمایند:امكان ايجاد فرصت‌هاي شغلي بيشتر، امكان جذب و بومي كردن تكنولوژي، قدرت بالا در تربيت كارآفرينان و مديران اقتصادي، كاهش عدم تعادل هاي بخشي و منطقه‌اي در اقتصاد، ايجاد محيط رقابتي در اقتصاد و افزايش كارايي، استفاده از امكانات در نيل به خود-اتكايي اقتصادي، قدرت تصميم گيري سريع‌تر و انعطاف پذيري بالاتر، توسعه و بهم پيوستگي زنجيره‌هاي توليد، قابليت بالا در پا سخگويي به نيازهاي جديد صنعتي، تشویق فرهنگ سرمایه‌گذاری وارزش تولید بیشتر با سرمایه‌گذاری کمتر کسب و کارهای کوچک و متوسط در تامين مالي با چالش‌هايي مواجه بوده و بانک‌ها در ارائه تسهیلات به صنایع کوچک و متوسط دارای محدودیت‌هایی به شرح زير هستند:متوسط درآمد پايين، عدم توان ارائه وثيقه به بانك‌ها، عدم توان استفاده از بازار سرمايه، عدم آگاهي و تخصص مالي لازم، عدم قدرت چانه زني و پراكندگي جغرافيايي بيشتر نسبت به كسب و كارهاي بزرگ بانك صنعت‌و‌معدن با 60 سال تجربه بانكداري توسعه‌اي تخصصي، بيش از 25 سال تجربه بانكداري SME با ايجاد واحد تخصصي و حمايت از صنايع كوچك، متوسط و بزرگ اشتغال دارد. اين بانك همچنين موفق به كسب جايزه و لوح افتخار تامین مالی بنگاه‌های کوچک و متوسط از موسسه تخصصي ADFIAP در سالهاي 2013 و 2014 شده است.با راه اندازي واحد تخصصي کسب و کارهای کوچک و متوسط در بانك صنعت‌و‌معدن، اين بانك توانست در سال 1395 در راستاي طرح رونق توليد خدمات شايسته‌ايي را در اقتصاد كشور انجام دهد، دراين طرح كه توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت ودر راستاي تحقق اقتصاد مقاومتي طراحي شده است تا با همكاري بانك هاي كشور به اجرا درآيد بانك صنعت‌و‌معدن در اين مدت بيش از 2258 ميليارد تومان تسهيلات را به يكهزار و 586 واحد صنعتي كوچك و متوسط در قالب اين طرح پرداخته است و با وجود تعداد محدود شعب و پرسنل رتبه سوم را در نظام بانكي كشور به خود اختصاص داده است.
مسئوليت اجتماعي
بانك صنعت‌و‌معدن به‌عنوان يك بانك تخصصي در كنار تامين مالي پروژه‌هاي ملي و زيربنايي كشور نگاه ويژه اي به مسئوليت اجتماعي دارد چنانكه حمايت از تامين مالي احداث پروژه مركز فوق تخصصي مغز و اعصاب ايران(پروفسور سميعي)در همكاري با صندوق توسعه ملي، ساير بانك‌هاي كشور، و صندوق ضمانت صادرات ايران،تامين مالي احداث 5 پايگاه انتقال خون و احداث مدرسه در مناطق محروم در دوران دولت تدبيرواميد از اين موارداست. برگزاري دو دوره همايش نقش بانك هاي توسعه‌اي در توسعه و رونق اقتصادي كشور با هدف تبيين نقش افزايش سرمايه اين بانك‌ها براي توانمند ساختن آنها در تامين مالي صنايع كشور از ديگر اقدامات برجسته اين بانك در دولت تدبيرواميد بوده است كه منجر به افزايش سرمايه بانك صنعت‌و‌معدن نيز شده است.