عقب‌نشینی «لوکاشنکو»

امتیاز دهی ظاهری لوکاشنکو پس از  اعلام «سوتلانا تیخانوفسکایا» رقیب 37 ساله و رهبر فعلی مخالفان، برای اداره کشور صورت گرفت. گزارش‌هایی درباره اعتصاب بخش‌های دولتی بلاروس و پیوستن آنها به تظاهرکنندگان شنیده می‌شود.  «الکساندر لوکاشنکو» رئیس‌جمهور بلاروس اعلام کرد که آماده تقسیم قدرت در این کشور است.
به گزارش رویترز، امتیاز دهی ظاهری لوکاشنکو پس از  اعلام «سوتلانا تیخانوفسکایا» رقیب 37 ساله و رهبر فعلی مخالفان، برای اداره کشور صورت گرفت.  تیخانوفسکایا که چند روز پس از اعلام نتایج انتخابات مجبور به فرار از کشورش شد، دیروز (دوشنبه) اعلام کرد که آمادگی رهبری کشورش است.  او در یک پیام ویدیویی از نیروهای امنیتی و نظامی خواست که از معترضان حمایت کنند. گزارش‌هایی درباره  اعتصاب بخش‌های دولتی بلاروس و پیوستن آنها به تظاهرکنندگان شنیده می‌شود. 
اعتراضات روز یکشنبه
معترضان بلاروس در شب گذشته در اعتراض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در خیابان‌های مرکزی شهر مینسک تجمع کرده و شعار دادند. کمی قبل از معترضان طرفداران دولت نیز تحت تدابیر شدید امنیتی برای شنیدن سخنرانی «الکساندر لوکاشنکو» رئیس‌جمهور به مرکز شهر مینسک رفتند. خیابان‌های مرکزی شهر «مینسک» پایتخت بلاروس در روز یکشنبه به مرکز بزرگترین اعتراض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 این کشور تبدیل شد. معترضان، انتخاب «الکساندر لوکاشنکو» به مقام ریاست‌جمهوری را یک فریب و کلاه‌برداری بزرگ می‌دانند و در اعتراضات روز گذشته شعار قدرت را «رها کن» و «کنار برو» سر داده‌اند.


روسیه اعلام کرده است که در صورت لزوم به بلاروس کمک نظامی خواهد کرد اما تظاهرات روز یکشنبه بدون حضور پلیس برگزار شد. براساس تخمین خبرنگار رویترز حدود 200 هزار نفر در این تظاهرات شرکت کردند. پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری حداقل 2 معترض در جریان اعتراضات خیابانی کشته شده و هزاران نفر دستگیر شدند. فضای تظاهرات روز یکشنبه که تا عصر ادامه یافت، آرام بود و معترضان پرچم‌های سفید و قرمزی را که قبل از تجزیه اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 به عنوان پرچم کشورشان به رسمیت می‌شناختند را در خیابان‌ها حمل کردند و تکان دادند. لوکاشنکو در سال 1994 برای اولین بار رئیس‌جمهور بلاروس شد و پرچم این کشور را تغییر داد. پرچم کنونی بلاروس قرمز و سبز است. یک کارگر 31 ساله که خود را «الکسی» معرفی می کند در این باره گفت: همه ما می‌خواهیم لوکاشنکو کناره‌گیری کند. در حال حاضر ما عصبانی هستیم و خواهان رفتن او. مخالفان لوکاشنکو می‌گویند که تقلب در انتخابات نشان می‌دهد که او حمایت عموم را از دست داده است. اما لوکاشنکو باخت در انتخابات را انکار کرده و با استناد نتایج رسمی 80 درصد آرای انتخابات را متعلق به خود می‌داند.
کرملین در این باره اعلام کرد که «ولادیمیر پوتین» رئیس فدراسیون روسیه، از آمادگی مسکو برای کمک به بلاروس در چارچوب سازمان پیمان امنیت جمعی  سخن گفته است. این موضوع می‌تواند فشار خارجی را به بلاروس وارد کند.
رویترز نوشت: روسیه از نزدیک وقایع بلاروس را رصد می‌کند. خطوط گازی روسیه برای رسیدن به کشورهای اروپایی از بلاروس عبور می‌کنند و از سوی دیگر مسکو این کشور را حد واسط  یا منطقه‌ای حائل میان خود و متحدان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) می‌داند. پوتین و لوکاشنکو در تعطیلات آخر هفته 2 بار با یکدیگر صحبت کرده‌اند.
اندکی قبل از اعتراض مخالفان، گروهی از هواداران لوکاشنکو برای اولین بار پس از اعلام نتایج انتخابات و تحت تدابیر شدید امنیتی برای تماشای سخنرانی رئیس‌جمهور در مرکز مینسک تجمع کردند.
لوکاشنکو که ادعا می‌کند پشتیبانی خارجی برای سرنگونی وی وجود دارد در روز گذشته هشدار داد که  تانک‌ها و هواپیماهای ناتو در فاصله ۱۵ دقیقه‌ای مرزهای بلاروس و لهستان در حال صف‌آرایی هستند. ناتو اعلام کرده که شرایط بلاروس را از نزدیک رصد می‌کند اما هیچ تجمع نظامی را در غرب این کشور نخواهد داشت. لوکاشنکو در سخنرانی خود گفت: سربازان ناتو در نزدیکی مرزهای ما هستند. لیتوانی، لتونی و لهستان و بومیان اوکراینی به ما دستور برگزاری مجدد انتخابات را می‌دهند.
او گفت: اگر انتخابات جدید برگزار شود بلاروس به عنوان «یک کشور» خواهد «مرد». وی در ادامه گفت: من هرگز به شما خیانت نکرده‌ام و هرگز هم نخواهم کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی روسیه «ریانووستی» ارتش بلاروس بین روزهای 17 تا  20آگوست (27 تا 30 مرداد) تمرین نظامی را در بخش غربی کشور برگزار خواهد کرد. «سویتلانا تسیخانوسکایا» رهبر مخالفان بلاروس و رقیب الکساندر لوکاشنکو در انتخابات ریاست‌جمهوری که مجبور به فرار به لیتوانی شده است، از مردم دعوت کرده بود که روزهای شنبه و یکشنبه در سراسر کشور دست به اعتراضات مسالمت‌آمیز بزنند.
هزاران نفر در شهرهای دیگر لهستان دست به تظاهرات زدند. گروهی از معترضان نیز در «پراگ» پایتخت جمهوری چک و «ورشو» پایتخت لهستان دست به تظاهرات زدند و علیه نتیجه انتخابات تجمع کردند.
براساس گزارش خبرنگار رویترز حدود 5 هزار نفر از طرفداران لوکاشنکو در تظاهرات روز یکشنبه شرکت کردند. وزارت کشور بلاروس تعداد طرفدران را حدود 65 هزار نفر اعلام کرد.