گفت وگوهای اقتصادی ایران و ترکیه

گروه سیاسی/ششمین جلسه شورای عالی روابط راهبردی ایران و ترکیه، به دلیل شیوع ویروس کرونا، عصر روز گذشته به صورت ویدئوکنفرانس و به میزبانی تهران برگزار شد. در این نشست مجازی، که با حضور رؤسای جمهوری دو کشور و مقام‌های عالی رتبه برگزار شد، دو طرف بر تقویت روابط دوستانه، در زمینه‌های اقتصادی و منطقه‌ای تأکید کردند. روحانی و اردوغان برگزاری این نشست به صورت ویدئوکنفرانس در شرایط کرونایی را دلیلی بر اهمیت روابط برای دو طرف دانستند.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، حجت‌الاسلام حسن روحانی در این نشست، با بیان اینکه روابط ایران و ترکیه در طول تاریخ بر پایه‌های مستحکم بنیانگذاری شده و وقوع حوادث تلخ و ناگوار نتوانسته گزندی بر روابط دو کشور وارد کند، گفت: دو کشور برای غلبه بر توطئه‌های دشمنان راهی جز تقویت همکاری‌ها ندارند. رئیس جمهوری اظهار کرد: روابط دو کشور همواره بر مبنای حسن همجواری و ارزش‌های مشترک فرهنگی و احترام متقابل و همچنین توجه به منافع مشترک دو کشور و ثبات، امنیت و صلح در منطقه بوده است. روحانی افزود:  مرزهای دو کشور همواره مرزهای صلح و دوستی بوده و بویژه در 7 سال گذشته تلاش دو دولت بر مبنای توسعه روابط دوجانبه و همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بوده است.
ششمین جلسه شورای عالی روابط راهبردی ایران و ترکیه، به دلیل شیوع ویروس کرونا، عصر روز گذشته به صورت ویدئوکنفرانس و به میزبانی تهران برگزار شد. در این نشست مجازی، که با حضور رؤسای جمهوری دو کشوری و مقام‌های عالی رتبه برگزار شد، دو طرف بر تقویت روابط دوستانه، در زمینه‌های اقتصادی و منطقه‌ای تأکید کردند. روحانی و اردوغان برگزاری این نشست به صورت ویدئوکنفرانس در شرایط کرونایی را دلیلی بر اهمیت روابط برای دو کشور دانستند.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، حجت‌الاسلام حسن روحانی در این نشست، با بیان اینکه روابط ایران و ترکیه در طول تاریخ بر پایه‌های مستحکم بنیانگذاری شده و وقوع حوادث تلخ و ناگوار نتوانسته گزندی بر روابط دو کشور وارد کند، گفت: دو کشور برای غلبه بر توطئه‌های دشمنان راهی جز تقویت همکاری‌ها ندارند.


رئیس جمهوری اظهار کرد: روابط دو کشور همواره بر مبنای حسن همجواری و ارزش‌های مشترک فرهنگی و احترام متقابل و همچنین توجه به منافع مشترک دو کشور و ثبات، امنیت و صلح در منطقه بوده است.  روحانی افزود:  مرزهای دو کشور همواره مرزهای صلح و دوستی بوده و بویژه در 7 سال گذشته تلاش دو دولت بر مبنای توسعه روابط دوجانبه و همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بوده است.
رئیس جمهوری با بیان اینکه هر دو کشور در منطقه بسیار حساس خاورمیانه قرار گرفته‌ایم، تصریح کرد: ایران و ترکیه دو قدرت بزرگ در منطقه هستند و همواره دشمنی‌ها و کینه‌توزی‌هایی نسبت به هر دو کشور وجود داشته و امروز هم وجود دارد، به همین خاطر راهی جز تقویت روابط دوستانه دو کشور برای غلبه بر این گونه توطئه‌ها وجود ندارد.
روحانی ابراز امیدواری کرد توافقاتی که در این نشست مشترک با حضور هیأت‌های عالیرتبه دو کشور حاصل خواهد شد برای روابط دوجانبه مثمر ثمر و سازنده باشد.
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه نیز طی سخنانی، جلسات شورای همکاری‌‌های راهبردی ایران و ترکیه را یکی از نمادهای دوستی بین دو کشور عنوان کرد و گفت: در نشست‌های قبلی و تا امروز در چارچوب این شورا تصمیمات بسیار مهمی برای توسعه روابط و همکاری‌ها اتخاذ شده است.
اردوغان با اشاره به برگزاری ششمین نشست شورای عالی روابط راهبردی ایران و ترکیه به صورت مجازی افزود: برگزاری این نشست در شرایط شیوع ویروس کرونا نشان دهنده عزم و اراده دو کشور برای توسعه و تعمیق روابط و همکاری‌های بیشتر است.
رئیس جمهوری ترکیه با بیان اینکه ایران و ترکیه در حل و فصل بسیاری از مشکلات و مسائل منطقه از نقش تعیین کننده برخوردار هستند، گفت: امروز نیز همراه با دوستان خود در ششمین نشست برای توسعه هر چه بیشتر همکاری‌ها و شتاب در اجرای توافقات قبلی تلاش خواهیم کرد.
متن کامل سخنان رئیس جمهوری در این نشست به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری محترم کشور برادر و دوست ترکیه
اعضای محترم هیأت دولت حاضر در جلسه
السلام علیکم و رحمة‌الله و برکاته
از اینکه امروز فرصتی در اختیار ما قرار گرفت که بار دیگر با جنابعالی و همکارانتان در روند همکاری‌های دو کشور، گفت‌وگویی داشته باشیم، بسیار خرسند و از خداوند بزرگ شاکرم.
ابتدا مراتب همدردی خودم را نسبت به عزیزانی که در کشور ترکیه از رنج کرونا در مشکل هستند، اعلام داشته، تقاضای شادی ارواح درگذشتگان و برای افراد بستری تقاضای شفای عاجل داشته باشم و از خداوند بخواهم که دو ملت ایران و ترکیه و همه ملل جهان از این ویروس خطرناک نجات پیدا کنند و در آینده نزدیک همه بتوانیم برای پایان این ویروس جشن و شادمانی داشته باشیم.
آقای رئیس جمهوری
همین ویروس باعث شد که امروز نتوانیم در تهران خدمت شما و همکارانتان باشیم و برای پیشبرد روابط در فضای مجازی با هم گفت‌و‌گو کنیم. امیدوارم روز پایان این مشکل، شاهد حضور جنابعالی و همکاران‌تان در تهران باشیم.
روابط دو کشور دوست ایران و ترکیه همواره بر پایه‌های بسیار مستحکمی در طول تاریخ بنیانگذاری شده و لذا وقوع حوادث تلخ و ناگوار هم هرگز نتوانسته گزندی به روابط دو کشور برادر و دوست وارد کند.
روابط دو کشور بر مبنای حسن همجواری، ارزش‌های مشترک فرهنگی و احترام متقابل و همچنین توجه به منافع مشترک دو کشور و ثبات و امنیت و صلح در منطقه بوده است.
مرزهای دو کشور خوشبختانه همواره مرزهای صلح و دوستی بوده و بویژه در 7 سال گذشته تلاش دو دولت بر مبنای توسعه روابط دوجانبه و همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بوده است.
بر این نکته هم تأکید می‌کنم، هر دو کشور در یک منطقه بسیار حساس خاورمیانه قرار گرفته‌ایم. دو کشور، دو قدرت بزرگ در منطقه هستند و همواره دشمنی‌ها و کینه‌توزی‌هایی نسبت به هر دو کشور وجود داشته و امروز هم وجود دارد. راهی جز تقویت روابط دوستانه دو کشور برای غلبه بر این‌گونه توطئه‌ها وجود ندارد و بسیار امیدوارم که نشست مشترک امروز و توافقاتی که خواهیم کرد، مثمرثمر و سازنده برای روابط دوجانبه باشد.
بیانیه مشترک ایران و ترکیه پس از نشست مجازی
در پایان ششمین نشست شورای عالی همکاری جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه، رؤسای جمهور دو کشور بیانیه مشترکی در 19 بند منتشر کردند که در آن، تداوم و گسترش همکاری‌های دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی تهران و آنکارا در راستای تأمین منافع مشترک مورد تأکید قرار گرفته است.
در این بیانه آمده است که دو طرف پس از بررسی دقیق روابط دو کشور، تحولات منطقه‌ای و تأثیرات همه‌گیری کرونا، عزم خود را برای اجرای مؤثر تصمیمات دو جانبه براساس منافع مشترک اعلام کردند.  رایزنی و همکاری نزدیک در مقابله با ویروس کرونا (کووید19)، اهمیت تداوم گفت وگوهای نزدیک سیاسی درباره موضوعات دوجانبه و منطقه‌ای در تمامی سطوح و تشدید تلاش‌ها به منظور معکوس‌سازی روند رو به کاهش حجم تجارت دوجانبه ناشی از شرایط نامساعد جهانی از جمله تصمیمات این کمیسیون بود. دراین بیانیه همچنین دوطرف اهمیت بهره‌برداری کامل از منافع و افزایش گستره توافق تجارت ترجیحی براساس منافع دو جانبه را مورد تأکید قرار داده و برای گسترش بیش از پیش همکاری در زمینه گردشگری و فرهنگ، با هدف ارتقای تماس‌های مردمی – پس از عادی شدن شرایط و اطمینان از رفع خطرات ویروس کرونا – توافق کردند.
همچنین دو طرف ضمن تأکید بر اهمیت بخش انرژی، ادامه همکاری در این زمینه را براساس منافع دو جانبه، مورد تأکید قرار دادند.
مطابق این بیانیه، ایران و ترکیه پ.ک.ک / پژاک و سازمان‌های تروریستی و باندهای تبهکاری در منطقه را به منزله تهدیدات مشترک قلمداد کردند و متعاقب آن دو طرف بر ضرورت استفاده کامل هر دو کشور از ساز و کارهای همکاری موجود، علیه فعالیت‌های عناصر پ.ک.ک یا پژاک و سایر سازمان‌های تروریستی و باندهای تبهکار در امتداد مرزهای مشترک تأکید کردند.
دو کشور ضمن تأکید مجدد بر اهمیت حفظ برجام، بر تعهد جدی نسبت به حق حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه براساس تمامی توافقات در چارچوب آستانه تأکید و تأیید کردند که مناقشه سوریه از طریق فرآیند سیاسی مطابق با قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل قابل حل است. ایران و ترکیه بر تعهد به حفظ تمامیت ارضی، وحدت سیاسی و حق حاکمیت عراق تأکید کرده و درباره مسأله فلسطین نیز ضمن  تأکید بر نیاز به تأسیس یک دولت فلسطینی حاکم و مستقل به مرکزیت قدس، حمایت خود را از فلسطین در مقابل تلاش‌های کشورهای ثالث برای تضعیف مسأله فلسطین ابراز کردند.
همچنین دو کشور در این بیانیه با تأکید بر اینکه صلح و ثبات پایدار در افغانستان تنها از طریق یک فرآیند واقعی صلح با مالکیت و رهبری افغان‌ها که به یک توافق سیاسی منجر شود، امکانپذیر است، حمایت خود را از این راه حل اعلام کردند.