کلنگ خط طولانی شرق به غرب متروی پایتخت به زمین زده شد

گروه اجتماعی/ از 298 کیلومتر خط متروی تهران تاکنون 234 کیلومتر آن به بهره‌برداری کامل رسیده است. خط یک متروی تهران با 42 کیلومتر و خط 5 با 43 کیلومتر، دراین میان در صدر کامل‌ترین‌ها قرار گرفته‌اند. باقی خطوط به جز خط 6 نیز بیشتر مسیر بهره‌برداری را طی کرده و درصورت تأمین اعتبار بزودی با تمام ظرفیت میزبان تهران نشین‌ها خواهد بود. در لیست بلند بالای خطوط متروی تهران، دیروز خط 10 نیز قرار گرفت تا جدیدترین خط پایتخت هم به فهرست طولانی‌ترین‌ها اضافه شود. خطی که حدوداً 43کیلومتر طول دارد و قراراست شرق تهران (تهرانپارس) را به غرب تهران (وردآورد) وصل کند. این خط با 35 ایستگاه، با خطوط یک، 3، 4، 6، 7 و 9 تبادل ایستگاه دارد و جمعیت مناطق شمالی تهران و بویژه منطقه 22 را پوشش خواهد داد. بر اساس برآوردهاى مالى سال گذشته، هر خط مترو به‌صورت متغیر 10 تا 20 هزار میلیارد تومان هزینه در بردارد. بنابراین خط 10 با 41 کیلومتر مسیر به بیش از 20 هزار میلیارد تومان بودجه نیاز خواهد داشت. ظاهراً قرار است منابع مالی خط 10 براساس TOD (توسعه مبتنی بر حمل‌ونقل عمومی) تأمین شود.

به گزارش ایرنا؛ معاون رئیس‌ جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در مراسم کلنگ‌زنی خط ۱۰ مترو تهران گفت: دولت برای سال ۹۹، مبلغ ۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای مترو به شهرداری‌های سراسر کشور اختصاص داده است.
«محمدباقر نوبخت» با اشاره به دلیل حضور خود در این مراسم گفت: تکمیل توسعه خط هفت مترو و آغاز خط ۱۰ با طول ۴۳ کیلومتری، می‌ارزید که از سوی دولت برای تشکر از اینکه به مردم خوب و بزرگ تهران خدمت ارائه می‌شود، کسی حضور داشته باشد. حضور من به عنوان عامل مشارکت در فعالیت قطار شهری تهران و مترو است. او با بیان اینکه  دولت خود را موظف می‌داند برای رفاه حال مردم شهرها بویژه در حمل و نقل برون شهری از طریق ریل و خطوط مترو مشارکت داشته باشد، گفت: خاطرم هست که سال گذشته درخواست این بود که ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ میلیارد تومان از سوی دولت از  طریق اوراق مشارکت، تسهیل صورت گیرد که با همه مشکلاتی که دولت از نظر مالی داشت به تعهد خود عمل کرده‌ایم.


همچنین اعلام کردیم که از محل تبصره ۱۸ هم آمادگی داریم که شهرداری تهران برخوردار شود، سهم خود را عمل کردیم و باز هم آمادگی داریم.
نوبخت با بیان اینکه دلسوزی و دغدغه رئیس شورا را برای خدمت بیشتر مردم تحسین می‌کنم، گفت: با استعاره از مولانا باید بگویم، «چون که گل رفت و گلستان شد خراب بوی گل را از که جوییم از گلاب.» وی خطاب به هاشمی گفت: هر چند نماد سازندگی کشور حضرت آیت الله هاشمی رفسنجانی از جمع ما رفتند اما آرمان، اراده و نگاه بلند وی، به توسعه کشور هست و خوشحالم که شما این مسیر را ادامه می دهید و ما باید این مسیر را دنبال کنیم. نوبخت با بیان اینکه وظیفه دولت فقط تهران به عنوان مرکز تردد نیست، اظهارداشت: در شهرهای دیگر مثل تبریز، مشهد، شیراز و اصفهان و البرز هم مشارکت را ادامه می دهیم و تا آخرین ریال تعهد خود را تا کنون انجام دادیم و باز هم انجام می‌دهیم. او افزود: برای سال ۹۹ مبلغ ۸۵۰۰ میلیارد تومان دولت برای مترو به شهرداری‌ها اختصاص داده و سهم تهران متناسب با برنامه ای است که شهرداری خواهد آورد. نوبخت با اشاره به بازدید از مترو تبریز گفت: وقتی تبریز را بازدید می کردم، احساس می کردم شهر دیگری زیر تبریز قرار دارد و سایر استان‌ها هم به همین وضع است. وی افزود: دولت آقای روحانی به عنوان دولت ریل نامیده شد، این نامی نیست که دولت انتخاب کرده باشد بلکه این می تواند صفتی باشد برای دولت. باید بگویم دولت مرکز استان همدان، و کرمانشاه، مرکز آذربایجان غربی و سپس رشت  را به شبکه سراسری وصل کرد. نوبخت  با اشاره به اقدامات دولت در حوزه حمل و نقل ریلی  گفت:  بین میانه تا بستان آباد ۱۳۲ کیلومتر دوخطه شد و اکنون بستان آباد به تبریز و قزوین به زنجان و امسال کردستان هم به شبکه سراسری وصل می‌شود. مثلث گردشگری اصفهان، شیراز و یزد، هم از مسیر خط اقلید به یزد کامل می‌شود. وی با بیان اینکه ۷۰۰ کیلومتر راه تا پایان دولت اجرا می شود، افزود: با ریل گذاری از چابهار به خاش، چابهار به عنوان بندر اقیانوسی غیر تحریمی به زاهدان وصل می‌شود. این اقدامات گوشه‌ای از دولت ریلی است و حداقل ۱۹۰۰ کیلومتر انجام شده که فقط ۲۰ درصد حمل و نقل ریلی را امسال تحویل می‌دهیم. افتخار خود را خدمتگزاری به مردم می‌دانیم، همه نیک می‌دانید که در عرصه تحریم هستیم اما تحریم را به تمسخر گرفته‌ایم و امیدوارم به سمت سازندگی پیش رویم. وی ادامه داد: برای اعتبار در خط هفت و 10 اعلام کنید تا از ۸۵۰۰ میلیارد تومان، با اولویت دو پروژه شما تخصیص می‌دهیم.
نوبخت درباره فعالیت کارخانه واگن سازی هم افزود: برای واگن سازی هم اگر سفارشی باید بدهیم آمادگی داریم که در راستای جهش تولید، از همه ظرفیت دولت استفاده کنیم.
سیاهچاله‌های تهران زیر پوشش خط ۱۰
شهردار تهران نیز در این مراسم گفت: از ویژگی‌های خط ۱۰ مترو این است که بخشی از سیاهچاله‌های تهران از جمله خاک سفید، نمایشگاه بین المللی، دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات را پوشش می‌‌دهد. پیروز حناچی با اشاره به اینکه همه کلانشهرها تلاش می‌کنند با اتصال به حمل و نقل ریلی توسعه یابند افزود: در سال‌های اخیر، شهرهای اقماری هشتگرد و پرند به متروی تهران وصل شده‌اند و در آینده نیز شهر جدید پردیس به متروی تهران وصل می‌شود. حناچی ادامه داد: حدود ۲۴۰ کیلومتر خط قابل بهره‌برداری در خطوط متروی تهران تأسیس شده و حدود ۴۰ کیلومتر دیگر نیز در خط ۱۰ به آن افزود می‌شود.
شهردار تهران با بیان اینکه مترو تعادلی میان حمل و نقل شخصی و عمومی ایجاد می‌کند و ایستگاه‌های تبادلی استفاده بیشتری به دنبال دارد. گفت: فرصت‌های زیادی را وقتی که پول داشتیم از دست داده‌ایم و به تنهایی تأمین اعتبار خطوط ریلی از عهده دولت بر نمی‌آید و باید از راه‌های دیگر تأمین اعتبار کنیم.
او با بیان اینکه شهرداری به تنهایی از عهده تأمین اعتبار برای خطوط ریلی بر نمی‌آید، گفت: مکانیزم‌های دیگری را نیز برای تأمین مالی تعریف کرده ایم تا توسعه ریلی اتفاق بیفتد. مترو را یک امر حاکمیتی می‌دانیم و بزرگترین طرح فناوری کشور مترو است که هم در تهران و هم در کلانشهر‌ها در سیبل قرار دارد و وقتی موضوع حاکمیتی می‌شود مهمترین وظیفه دولت نیز قرار می‌گیرد.
به جای 15 کیلومتر فقط 5 کیلومتر ساخته‌ایم
رئیس شورای شهر تهران با اشاره به اینکه دولت حسن روحانی در ابتدای فعالیتش اعلام کرد که دولت من دولت ریلی است، گفت: کل خطوط ریلی ایران ۲۳۰۰کیلومتر است و از این نظر وضعیت خوبی طی سال‌های گذشته نداشته‌ایم. محسن‌هاشمی با اشاره به اینکه در طی این سال‌ها سالی ۶۰ کیلومتر ریل ساخته‌ایم، گفت: با وجود اینکه قوانین خوبی داریم اما ریل ساخته نمی‌شود. او با بیان اینکه در متروی تهران، کمتر از ۵ کیلومتر در سال مترو ساخته‌ایم ابراز داشت: این در حالی است که باید سالیانه ۱۵ کیلومتر مترو می‌ساختیم. همه قدرتمندان و تصمیم‌گیران مزایای حمل و نقل ریلی را قبول دارند اما عملیاتی نمی‌شود.
هاشمی با اشاره به اینکه طرح تات به منظور توسعه حمل و نقل ریلی تصویب شده است، گفت: براساس این طرح شهرداری باید هزینه ساخت کریدور را بدهد. به این ترتیب ایستگاه هم می‌تواند هزینه خود را در بیاورد و اگر ۳ هزار تا ۱۰ هزار مترمربع سازه تجاری اداری در نظر بگیریم در نتیجه در شهرداری مترو را خودکفا ساخته‌ایم.
وی افزود: بر طبق این طرح ۵۰ درصد تأمین هزینه‌ها که مربوط به تجهیزات مترو است را باید دولت بپردازد. با این وجود خط ۶ و ۷  با این سیاست ساخته شده است اما بیش از ۹۰ کیلومتر خط تجهیز نشده است چون دولت کمک نکرده است در حالی که براساس قانون حمایت از حمل و نقل ریلی کشور با اولویت تجهیزات باید حمایت می‌کرده است. او گفت: من نمی‌گویم دولت نمی‌خواسته کمک کند، چون دو میلیارد یورو کمک کرده است اما ۴ سال این مسأله در وزارت کشور عملیاتی نشده است. واگن سازی‌ها بیکار هستند که مجموعاً دو هزار کارگر و کارمند دارند. خواهش می‌کنم چند جلسه ویژه برگزار شود و وزیر کشور هم باید به این مهم توجه کنند.  وی افزود: نیازمند جلسات ویژه هستیم تا ببینیم کجای کار لنگ است و چرا از سال ۹۵ که قرارداد تنظیم شده واگن تأمین شود و اتوبوسرانی هم به همین صورت دچار مشکل شده است.
هاشمی با بیان اینکه در شرایطی هستیم که اولین واگن‌هایمان ۲۵ ساله شده‌اند و ۱ میلیون و ۴۰۰ کیلومتر کار کرده‌اند گفت: این واگن‌ها نیازمند اورهال شدن هستند، حادثه هفته پیش که به آن پرداخته نشد به دلیل همین قدیمی بودن واگن و عدم اورهال آن بود که می‌توانست تلفات جانی داشته باشد. او خطاب به فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیا نیز گفت: به خاطر سپردن خط ۷ به خاتم الانبیا بازرسی کل کشور برای ما پرونده ایجاد کرده است و این خوب نیست. اینکه بخواهیم خط دیگری به شما بدهیم و به دادگاه برویم درست نیست لطفاً این مساله را پیگیری کنید.
رئیس قرارگاه خاتم‌الانبیا هم در این مراسم اعلام کرد که با سرعت بالا خط ۱۰ مترو را وارد مدار بهره برداری خواهیم کرد.
سعید محمد با بیان اینکه پروژه ساخت خط ۱۰ مترو خوشبختانه در قالب ۲۵ درصد اضافه خط ۷ پیش می‌رود خطاب به محسن هاشمی گفت: هرچه کارکنید هاشمی باید بیشتر در سازمان بازرسی پاسخگو باشند.
سید مناف هاشمی، معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران نیز از درخواست شهرداری برای کمک ۴۰۰۰ میلیارد تومانی دولت برای اورهال کردن قطارهای مترو خبر داد.