آغاز گام چهارم این بار بهارستان یازدهم!

آرمان - مطهره شفیعی: پرونده انتخابات مجلس یازدهم گشوده شد. شامگاه جمعه محمدرضا عارف رئیس شورای سیاستگذاری اصلاح‌طلبان با اعلام فراخوانی، از نخبگان اصلاح‌طلب خواست سازوکارهای پیشنهادی خود را تا پایان شهریور برای اجماع بیشتر در گام چهارم (انتخابات مجلس یازدهم) مطرح کنند. این فراخوان سوالاتی در اذهان پدیدار کرد؛ نخست اینکه با بررسی پرونده موفقیت‌های اصلاح‌طلبان در انتخابات‌های پس از 92 این نتیجه حاصل می‌شودکه سهمی از این پیروزی‌ها مرهون همراهی جریان اعتدال و میانه‌رو با اصلاح‌طلبان بوده است و نباید تمام موفقیت‌ها را تنها به نام اصلاحات ثبت کرد. دومین مورد آن است که بدون آسیب‌شناسی رفتار انتخاباتی در گذشته ارائه سازو کار جدید چندان نمی‌تواند کارآمد باشد و می‌تواند منشأ اختلافات جدید شود. بنابراین نیاز بود پیش از این فراخوان به ابهامات قبلی پاسخ داده می‌شد.
جریان اعتدال
برنامه‌ریزی مهم‌ترین مولفه پیروزی و موفقیت در هر عرصه است، به‌ویژه انتخابات که ساز وکارهای پیچیده‌تری دارد. اصلاح‌طلبان از سال 92 پیروز انتخابات‌های مختلف از جمله ریاست‌جمهوری یازدهم، مجلس دهم، شورای شهر پنجم و ریاست‌جمهوری دوازدهم بودند که این موفقیت جز با برنامه‌ریزی و همراهی با جریان اعتدال محقق نمی‌شد. نوار پیروزی اصلاحات تا به اینجا به‌رغم آسیب‌دیدگی‌هایی گسسته نشده است، اما آفت‌ها و آسیب‌هایی این جریان را تهدید می‌کند که باید پیش از اندیشیدن به انتخابات مجلس یازدهم به آسیب‌شناسی پرداخت. محمدرضا عارف در مراسم تقدیر از عوامل ستاد انتخاباتی مرتضی الویری با بیان اینکه در انتخابات اسفند ۹۴ به وحدت در فرماندهی رسیدیم، گفت: «در جریان انتخابات مجلس دهم همه اصلاح‌طلبان یکصدا شدیم و شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان نقش مهمی در هماهنگی نیروهای اصلاح‌طلب داشت.»
روایت عارف


 عارف در خلال سخنان خود به موضوعاتی اشاره کرد که ریشه اختلافات اخیر در آن است یعنی لیست شورای شهر! رئیس شورای سیاستگذاری اصلاح‌طلبان با بیان اینکه این شورا دربرگیرنده همه جریانات اصلاح‌طلب نبود، به نحوه بستن لیست انتخاباتی در انتخابات شوراها اشاره کرد و گفت: برای بستن لیست انتخاباتی سه راه پیش رو داشتیم. یک روش این بود که جمعی از نخبگان اصلاح‌طلب ماموریت پیدا می‌کردند و لیست شوراها را تهیه می‌کردند، یا اینکه احزاب میداندار بودند که البته به دلیل اینکه احزاب فراگیر نداریم و بسیاری از چهره‌های اصلاح‌طلب عضو هیچ‌حزبی نیستند، عملا این روش امکانپذیر نبود و سومین راه هم فراخوان عمومی بود که این روش عملیاتی شد و با اعلام شاخص‌های تصویب‌شده که در سایت شورای عالی سیاستگذاری قرار گرفته بود، خواستیم بر مبنای این شاخص‌ها اعلام آمادگی برای حضور در لیست اصلاح‌طلبان کنند.
اقناع منتقدان
بی‌تردید لیست ارائه شده برای شورای شهر از سوی شورای سیاستگذاری با انتقاداتی همراه بود، به نحوی که حتی اکنون که تکلیف انتخابات و پیروزی آن لیست مشخص شده، گلایه‌ها ادامه دارد. به نظر می‌رسد عارف در اقناع منتقدان موفق نبوده است که اگر چنین بود، فرصت طلبان هر روز با انتشار اخبار کذب مانند درخواست پول برای حضور در لیست، سعی در تلخ کردن پیروزی نداشتند. البته عارف اظهاراتی داشت که نشان داد گام‌هایی برای رفع مشکلات برداشته شده است. او با بیان اینکه در دور دوم فعالیت شورای عالی سیاستگذاری با توجه به نقدهای صورت گرفته به فعالیت دور اول این شوراها مواردی را در آیین نامه داخلی اصلاح کردیم، تصریح کرد: عقلانیت در شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان باعث شد خرد جمعی محور فعالیت‌ها قرار بگیرد و مبنای خرد جمعی این نیست که اگر رأی جمعی با ما نبود، بد اخلاقی پیشه کنیم. در انتخابات شورا افرادی که تقاضای شفافیت داشتند، بعد از اعلام لیست نهایی وقتی دیدند نامشان در لیست قرار ندارد، فریاد وااسلاما سردادند.
انتخابات بعدی!
وی با درخواست از نخبگان اصلاح‌طلب برای ارائه پیشنهاداتی درخصوص سازو کارهایی برای اجماع بیشتر در گام چهارم (انتخابات مجلس یازدهم) گفت: برای حفظ انسجام و دستاوردهای ارزشمند چهار سال گذشته در برابر بداخلاقی‌ها سکوت می‌کنیم، گفتمان اصلاحات سکوت در برابر بداخلاقی‌هاست. خیلی‌ها تلاش کردند انگ مشکلات اقتصادی به اصلاح‌طلبان بزنند، ولی موفق نشدند. شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان نتیجه پاکدستی اصلاحات بود و پاکدستی اصلاح‌طلبان سرمایه اجتماعی بزرگی است که باید آن را حفظ کرد. عارف با توصیه به اصلاح‌طلبان برای رابطه نزدیک‌تر با مردم گفت: مردم همیشه از مسئولان و نخبگان جلوتر بودند. در همین انتخابات شوراها متاسفانه شاهد لیست‌های جعلی با نام «امید» بودیم، ولی مردم با درک درست به لیست واقعی اصلاح‌طلبان رأی دادند و باید قدردان این مردم بزرگوار بود و تلاش کنیم فاصله خود را با مردم روز به روز کمتر کنیم.