عزت نفس و راهکارهای تقویت آن

فاطمه رسولی‪-‬ یکی از نیازهای اساسی انسان در تمام طبقات و درجات علمی و اخلاقی نیاز به داشتن میزان معینی از عزت نفس است،عزت نفس به عنوان نگرش مثبت یا منفی فرد نسبت به خود و در مجموع ارزیابی فرد از حس ارزشمندی خود است.هر اندازه که فرد در کسب عزت نفس دچارشکست شود، دستخوش اضطراب، تزلزل روانی و بدگمانی از خود، حقیقت گریزی و احساس عدم کفایت درزندگی می گردد.عزت نفس بالا در فرد ایجاد حس اعتماد به خود می کند،که این احساس وی را قادر به تطابق با موقعیت های سخت می نماید.بخشی از اعتماد به نفس ما ریشه در تربیت والدین،و رفتار فرزندپروری آنها دارد،این والدین هستند که در تمام دوران کودکی، به ما یاد می‌دهند که چه رفتاری درست و چه رفتاری غلط است. ریشه خجول بودن و کمرویی یا عزت نفس سالم و اعتماد
به نفس تا حدودی به خانواده، برمیگردد. ما تمام برچسب گذاری‌های
رفتاری اعم از خوب و بد، زشت و زیبا، رفتار‌های اخلاقی پسندیده و ناپسند را از والدین خود می‌آموزیم. در کودکی مواقعی که رفتار و اعمال پسندیده‌ای از ما سرمیزد، مورد تشویق والدینمان قرار می‌گرفتیم و در مقابل رفتار ناپسندمان تنبیه می‌شدیم.شاید حیاتی‌ترین مسئله برای یک کودک این باشد که، مورد پذیرش افراد نزدیک زندگی خود به خصوص والدینش قرار بگیرد. در بین والدین، والدینی وجود دارند که به علت عدم آگاهی روش‌های تربیتی اشتباهی اعم از “مستبد، سهل‌گیر و بی‌ثبات” را در پیش می‌گیرند. این سبک‌های تربیتی تاثیر منفی بر عزت‌ نفس کودکان می‌گذارد. برای پیش‌گیری از این صدمات نیاز است که والدین با فرزندانشان تعاملات و گفتگو‌های دوستانه داشته باشند. در تمامی کارها با آن‌ها مشورت کنند و یاد بگیرند که به آرزوها و اهداف فرزندشان احترام بگذارند. بالا بردن عزت نفس فرآیندی مستمر و پیوسته است و هیچ گاه به پایان نخواهد رسیدو در هر سنی امکان پذیر است، در ادامه چند راهکار ساده برای افزایش عزت نفس به شما معرفی می‌گردد:
• اهداف کوچک و قابل دسترسی برای خود تعیین کنید.


• به فعالیت‌های مورد علاقه خود بپردازید
• مسئولیت پذیری و انجام کارهای متفاوت را تجربه کنید. افرادی که از عزت نفس پایینی برخوردارند، از پذیرش مسئولیت‌های جدید امتناع می‌کنند زیرا از شکست می‌ترسند. آنها کارهایی را انجام می‌دهند که در آن از توانایی‌های بالاتری برخوردار باشند،سعی کنید به صورت داوطلبانه مسولیت بعضی کارها را به عهده بگیرید.
• دست از کمال‌گرایی کشیده و اشتباهات خود را بپذیرید، هیچکس کامل نیست و تلاش برای رسیدن به حداکثر کمال فقط باعث نا‌‌ امیدی می‌شود در حالیکه پذیرفتن اشتباهات به رشد شما کمک چشمگیری خواهد کرد.
• خودتان را دوست داشته باشید و همانگونه که هستید، بپذیرید. از تحقیر کردن خودتان حتی در قالب جملات با محتوای شوخی و مسخره دست بردارید.
• افرادی که عزت نفس پایین دارند مدام احساس می‌کنند باعث ناراحتی و آزار دیگران شده‌اند بنابراین برای بالا بردن عزت نفس، حس گناهکار بودن را از خود دور
کنید.