بازی درمانی چیست؟

نگین عرب چمعالی‪-‬ بازی یکی از مهمترین بخش زندگی کودکان است و بازی درمانی نوعی درمان است که در درجه‌ی اول برای کودکان استفاده میشود و برای برآورده کردن و پاسخگویی به نیازهای روانی آن‌ها به کار می‌رود چرا که بازی درمانی شرایطی را فراهم می‌کند تا کودک بتواند احساسات و هیجانات خود را کشف کند و آن را بروز دهد، کودک از طریق بازی میتواند افکارش را بازگو کند واحساسات یا مشکلات خود را با والدین و یا سایر بزرگسالان در میان بگذارد. بازی درمانی اگرچه ممکن است مانند یک تفریح معمولی به نظر برسد اما می‌تواند بسیارمفید باشد. بازی درمانی از طرف متخصصان به عنوان یک مداخله موثر و مناسب در برخورد با رشد مغزی کودکان شناخته شده است و برای کودکان ۳ تا ۱۲ سال به کار گرفته می‌شود. باز درمانی می‌تواند به صورت فردی یا گروهی، مستقیم یا غیرمستقیم برگزار شود و هر جلسه به طور معمول ۳۰ دقیقه تا یک ساعت طول می‌کشد و یک بار در هفته برگزار می‌شود که تعداد جلسات مورد نیاز بستگی به کودک و نوع پاسخ‌دهی fه درمان دارد. کودک در بازی نیازهای حسی، حرکتی، درکی، شناختی و اجتماعی خود را برآورده می‌سازد و انرژی خود را تخلیه می‌کند که این کار باعث افزایش آرامش او شده و سطح توجه کودک را بالا می‌برد در غیر این صورت اگر این انرژی امکان بهبود پیدا نکند احتمالاً به اضطراب، افسردگی و پرتحرکی تبدیل می‌شود و یادگیری را دچار اختلال می‌کند.
رابطه درمانگر با کودک: چگونگی رابطه میان کودک و متخصص بازی درمانی بسیار مهم است. در اتاق بازی درمانی کودک باید احساس راحتی و امنیت کند و اطمینان یابد که او را درک می‌کنند، یک درمانگر آموزش دیده می‌تواند از زمان بازی برای مشاهده و کسب بینش در مورد مشکلات کودک استفاده کند سپس می‌تواند به کودک در کشف عواطف و مقابله با آسیب‌های حل نشده کمک کند. درمانگر در طول درمان و هنگام کار با کودک باید بپذیرد که کودک دلایلی برای هر آنچه که انجام می‌دهد دارد و برای اینکه در بازی درمانی موفق باشد باید دارای ویژگی‌هایی چون قابل اعتماد بودنT پذیرا بودن و احترام به کودک باشد.
محیط بازی: باید ثابت باشد، عمدتاً یک اتاق مخصوص است که از لحاظ روشنایی و دما در جای مناسبی از ساختمان قرار داشته باشد. برای هر جلسه درمان یکسری اسباب بازی از قبل تهیه می‌شود که انتخاب این اسباب بازی باید براساس شرایط کودک و اهداف درمانی آن صورت گیرد.
چه زمانی از بازی درمانی استفاده می‌شود؟


بازی درمانی ممکن است در شرایط زیر مفید واقع شود:
۱. تاخیر در رشد یا ناتوانی در یادگیری
۲. رفتارهای مشکل ساز در مدرسه
۳. رفتارهای پرخاشگرانه
۴. مسائل خانوادگی مانند طلاق، جدایی یا فوت یک عضو از خانواده
۵. اضطراب، افسردگی
۶. بیش فعالی
۷. اوتیسم
۸. اختلالات خواندن
۹. حوادث طبیعی یا حوادث تروماتیک
مزایای بازی درمانی: حداکثر ۷۱ درصد از کودکان مراجعه‌کننده به بازی درمانی ممکن است تغییر مثبتی را تجربه کنند.
۱. مسئولیت‌پذیری
۲. پرورش مهارت‌های خلاقانه و حل مسئله
۳. همدلی و احترام به دیگران و خود
۴. کاهش اضطراب
۵. تجربه احساسات و ابراز آن
۶. مهارت‌های اجتماعی قوی
بازی درمانی همچنین می‌تواند استفاده از زبان را ترغیب کند یا مهارت‌های حرکتی را بهبود بخشد.
به طور کلی بازی درمانی می‌تواند به تنهایی در کنار سایر روش‌های درمانی مورد استفاده قرار گیرد.