گسترش شهرهای قرمز کرونا از جنوب به سمت مرکز کشور زنگ خطر موج پنجم کرونا به صدا درآمد

شهرهای قرمز کرونا از جنوب به سمت مرکز کشور در حال گسترش هستند و این زنگ خطری است برای بروز موج پنجم بیماری. آن هم در زمانی که شاهد شناسایی مواردی از ابتلا به جهش‌های هندی و آفریقای جنوبی در برخی مناطق جنوبی کشور هستیم.
به گزارش ایسنا، در حال حاضر در جهان ۱۸۱ میلیون و ۱۸۶ هزار و ۱۷ مورد ابتلا به بیماری کووید-۱۹ شناسایی شده است که از این تعداد ۱۶۵ میلیون و ۷۷۲ هزار و ۲۳۹ نفر بهبود یافته‌اند، اما متاسفانه سه میلیون و ۹۲۵ هزار و ۲۲۷ نفر جان‌شان را از دست داده‌اند. در عین حال در کشورمان نیز تاکنون سه میلیون و ۱۶۷ هزار و ۷۴۱ نفر به بیماری کرونا مبتلا شده‌اند که از این تعداد دو میلیون و ۸۳۵ هزار و ۶۳۳ نفر از بیماران بهبود یافته و ۸۳ هزار و ۸۴۵ نفر از هموطنان مان به دلیل کرونا جان باخته‌اند.
در حال حاضر به گفته وزارت بهداشتی‌ها، در هفته گذشته شاهد تداوم روند افزایشی در موارد سرپایی مثبت کرونا بوده‌ایم و تعداد بیماران سرپایی مثبت در کشور نسبت به هفته قبل‌تر حدود ۴ درصد افزایش داشته است. در استان‌های جنوبی کشور به ویژه ۵ استان بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان و یزد شاهد افزایش روند بیماری هستیم.
البته به گفته علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، باید توجه کرد که فصل گرما و از طرفی ویروس‌های جهش‌یافته‌ای که وجود دارند، قطعا می‌تواند برای شیوع بیماری موثر باشند. بنابراین راه مشخص پیشگیری از افزایش بیماری؛ اولا رعایت پروتکل‌هاست و دوما انجام واکسیناسیون برای گروه‌های سالمند و گروه‌هایی که دارای بیماری زمینه‌ای هستند.


باید توجه کرد که طبق آخرین آمارهای وزارت بهداشت، تا کنون ۴ میلیون و ۴۲۰ هزار و ۲۴۳ نفر دُز اول واکسن کرونا و یک میلیون و ۲۸۸ هزار و ۷۷۷ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۵ میلیون و ۷۰۹ هزار و ۲۰ دُز رسید.
در عین حال در حال حاضر در کشور ۳۲ شهر قرمز، ۱۷۴ شهر نارنجی و ۲۴۲ شهر زرد وجود دارد.‌
گسترش شهرهای قرمز کرونا از جنوب به مرکز کشور
در عین حال باید توجه کرد که در حال حاضر بر اساس اعلام وزارت بهداشت، شاهد گسترش شهرهای قرمز کرونا از جنوب به مرکز کشور هستیم. به طوری که شهرستان مهران در استان ایلام، شهرهای تنگستان، دشتستان، دشتی، دیر، عسلویه و کنگان در استان بوشهر، شهرهای دماوند و فیروزکوه در استان تهران، شهرهای ایرانشهر، خاش، زابل و زاهدان در استان سیستان و بلوچستان، شهرهای گراش، لارستان و لامرد در فارس، شهرهای بم، رودبار جنوب، قلعه گنج، کرمان و منوجان در استان کرمان، شهرهای بستک، بندرلنگه، بندرعباس، پارسیان، جاسک، حاجی آباد، خمیر، رودان، قشم و میناب در استان هرمزگان و شهرستان یزد در استان یزد در وضعیت قرمز کرونا قرار دارند.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت تعداد موارد مثبت سرپایی شناسایی شده در کشور در هفته اخیر یعنی ۲۸ خرداد ماه تا ۳ تیر ماه ۱۴۰۰، بالغ بر ۶۱۲۹۳ نفر بوده است. همچنین تعداد موارد بستری جدید در کشور طی این مدت ۸۴۱۰ نفر و تعداد موارد فوتی‌های جدید ۸۵۴ نفر بوده است.‌
بر این اساس در کشور کاهش ناچیز در تعداد بستری شدگان بیماری (کمتر از نیم درصد)، کاهش ۸.۲ درصدی در تعداد فوت شدگان بیماری و افزایش ۴ درصدی در تعداد بیماران سرپایی مثبت را نسبت به هفته ماقبل شاهد هستیم.
تهران
در تهران نیز در هفته اخیر یعنی از ۲۸ خرداد ماه تا ۳ تیر ماه ۱۴۰۰، تعداد موارد مثبت سرپایی شناسایی شده بالغ بر ۵۹۹۳ نفر، تعداد موارد بستری جدید ۱۶۰۱ و تعداد فوتی های جدید طی این مدت ۱۲۰ نفر بوده است.
بر این اساس در تهران شاهد کاهش ۱۰.۵ درصدی در تعداد بیماران بستری، کاهش ۳۲ درصدی در تعداد بیماران فوت شده و افزایش ۸.۷ درصدی در بیماران سرپایی هستیم.
همچنین در استان تهران در هفته اخیر موارد بستری و فوت استان کاهش یافته، اما بروز موارد بستری از متوسط کشوری بالاتر و مرگ و میر از متوسط کشوری کمتر شده است.
البرز
روند بستری و فوت استان در هفته اخیر افزایش یافته است و بروز موارد بستری و میزان مرگ و میر از متوسط کشور فاصله بیشتری گرفته است.
ایلام
در استان ایلام تداوم روند افزایش بستری وجود دارد، اما کاهش موارد فوت استان مشاهده می‌شود. در این هفته میزان بروز موارد بستری از متوسط کشوری بیشتر و میزان مرگ و میر از متوسط کشور کمتر است.
کرمان
در استان کرمان در هفته اخیر، تداوم افزایش بارز روند بستری دیده می‌شود و موارد فوت افزایش یافته است. بروز موارد بستری همچنان از متوسط کشوری بیشتر است و مرگ و میر استان هم از متوسط کشوری بیشتر شده است.
هرمزگان
موارد بستری استان اندکی کاهش یافته، اما موارد فوت ثابت مانده است. بروز موارد بستری و میزان مرگ و میر با فاصله زیاد از متوسط کشور بیشتر است. حدود دو برابر متوسط کشور.
بوشهر
روند افزایش موارد بستری تا حدی متوقف شده که امید است این وضعیت تداوم یافته یا سیر نزولی پیدا کند. اما فوت افزایش یافته است. میزان بروز موارد بستری از متوسط کشور بیشتر و میزان مرگ و میر همچنان از متوسط کشوری بیشتر است.
یزد
در هفته اخیر روند افزایش موارد بستری استان برای سومین هفته متوالی تداوم یافته و فوت نیز افزایش یافته است. میزان موارد بستری از حد متوسط کشور بیشتر شده و میزان مرگ و میر از متوسط کشور بیشتر شده است.
خوزستان
موارد بستری در این هفته کاهش یافته و موارد فوت استان نیز کاهش یافته است. اما بروز موارد بستری و مرگ و میر استان همچنان از متوسط کشوری بالاتر است.
سیستان و بلوچستان
در هفته اخیر روند افزایش موارد بستری و فوت تداوم یافته است. بروز موارد بستری در این استان برای اولین بار بعد از یکسال به متوسط کشور صعود کرده است و مورتالیتی استان از متوسط کشور فاصله بیشتری گرفته است.
فارس
در این هفته تداوم افزایش موارد بستری و کاهش موارد فوت استان مشاهده می شود. میزان بروز موارد بستری از متوسط کشوری کمتر است، اما میزان مورتالیتی اندکی از متوسط کشور بالاتر رفته است.
مراقب باشیم؛ کرونای دلتا ۴۰ درصد مسری‌تر از نوع انگلیسی
علاوه‌بر هشدار برای به صدا درآمدن زنگ خطر موج پنجم کرونا، میزان سرایت‌پذیری کرونای دلتا از جمله مسائلی است که به آن هشدار داده می‌شود. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: میزان سرایت‌پذیری ویروس کرونای هندی معروف به «دلتا» به دلیل جهش زیادی که دارد، ۴۰ درصد بیشتر از گونه انگلیسی است.
به گزارش ایرنا، عاطفه عابدینی فوق تخصص بیماری‌های ریه با یادآوری شیوع گسترده گونه دلتا (ویروس هندی کرونا) در بیش از ۸۰ کشور دنیا از افزایش سرایت‌پذیری ویروس کرونا در جریان این جهش نسبت به گونه انگلیسی خبر داد.
وی درخصوص گونه ویروس دلتا یا B,۱.۶۱۷ کرونا ویروس که این اواخر خبرهایی از شیوع آن در کشور به گوش می‌رسد، خاطرنشان کرد: مستندات اخیر نشان می‌دهد این نوع از کرونا ویروس‌ها قدرت سرایت‌پذیری بیشتری نسبت به گونه انگلیسی دارد و نرخ بستری بیماران را نیز افزایش می‌دهد اما گزارشی از تفاوت در میزان مرگ و میر ناشی از گونه دلتا نسبت به واریانت‌های پیشین در دست نیست.گزارش ها از موارد مرگ و میر ناشی از گونه دلتا در کشورهای دیگر نشان می‌دهد، افرادی که واکسینه نشده اند یا واکسیناسیون آنها کامل نشده است، در معرض خطر قرار دارند.
عابدینی افزود: در برخی کشورها این گونه به عنوان ویروس قالب در حال گسترش است و حتی در کشور آمریکا باوجود پوشش ۵۰ درصدی واکسیناسیون، شیوع ۲۰ تا ۵۰ درصدی کرونای هندی گزارش شده و در حال افزایش است.
آبریزش‌بینی و مشکلات گوارشی از علایم اصلی ویروس دلتای هندی
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، آبریزش بینی و مشکلات گوارشی را از علایم اصلی گونه هندی ویروس کرونا بیان کرد و گفت: در نوع ووهان ویروس کرونا، آبریزش‌بینی از علایم ابتلا محسوب نمی‌شد و اغلب با گلودرد و درگیری دستگاه تنفسی فوقانی مواجه بودیم، اما در گونه دلتا، آبریزش‌بینی شیوع دارد.
عابدینی با یادآوری این که برای دستیابی به آمار دقیق میزان گسترش بیماری در ایران، نیاز به توالی یابی ژنتیکی ویروس است، تصریح کرد: هنوز در کشور آمار دقیقی از شیوع گونه هندی وجود ندارد، اما افزایش علایم گوارشی قابل مشاهده است. در کشور هند داده‌هایی ارائه شد که نشان از افزایش میکروترومبوزها (لخته‌های خونی کوچک) در جریان ابتلا به واریانت دلتا نسبت به کرونای ووهان داشت، اما به علت نبود مستندات کافی از میزان این عارضه در نوع چینی، این مطالعات قابل تاکید نیست.
فوق تخصص بیماری‌های ریه ادامه داد: شیوع قارچ سیاه یا ساده که پس از گسترش گونه دلتا در هند گزارش شد، در زمان همه‌گیری کرونا ویروس ووهان در کشور وجود داشت، بنابراین عارضه جدیدی نیست و به نظر نمی‌رسد با شیوع کرونای هندی، این مشکل نیز شایع شود.
بر اساس این گزارش، گونهٔ دلتای ویروس کرونا که نخستین بار در هند شناسایی شد تاکنون در ۸۰ کشور جهان یافت شده است. گونه دلتای ویروس کرونا به گفته ویروس شناسان حدود ۴۰ جهش کرده است، سازمان جهانی بهداشت که گونه‌های جهش‌یافتهٔ مهم ویروس کرونا را براساس حروف الفبای یونانی نام‌گذاری می‌کند گونه یافت‌شده در هند را دلتا نامید.
تمامی ویروس‌ها پیوسته جهش پیدا می‌کنند و اغلب تغییرات‌ آنها چندان مهم نیست. اما برخی از گونه‌های جهش‌یافته ممکن است سرعت انتقال بیشتری داشته باشند، عوارض حادتری ایجاد کنند یا از سدّ ایمنی واکسن‌ها بگذرند.
کارشناسان می‌گویند گونهٔ دلتا با سرعت بیشتری منتقل می‌شود چون خود را بهتر به سلول‌های بدن می‌چسباند، اما هنوز اطلاعات کافی در دست نیست که نشان دهد این گونهٔ تازه از ویروس کرونا بیماری شدیدتری را نیز ایجاد می‌کند یا خیر.
سایر اخبار این روزنامه
گسترش شهرهای قرمز کرونا از جنوب به سمت مرکز کشور زنگ خطر موج پنجم کرونا به صدا درآمد جلال خوش چهره طالبان؛ واقعیت یا تهدید؟ آمار قربانیان تصادف اتوبوس‌ها در کشور بررسی شد زمانی برای مستی اتوبوس‌ها خطیب‌زاده در نشست خبری: هنوز درباره توافق و یا عدم‌توافق با آژانس تصمیم‌گیری نشده است سرکوب قیمت به بهانه حمایت از مصرف‌کننده است پای دولت بیخ گلوی تولید می توان در شرایط تحریم آرامش اقتصادی ایجاد کرد؟ دو روی سکه ثبات اقتصادی و تحریم رهبر انقلاب اسلامی در دیدار رئیس و مسئولان قوه قضائیه: حرکت آقای رئیسی در قوه قضائیه مصداق حرکت جهادی شبانه‌روزی بود انتصاب «قلی‌ها» به عنوان رئیس ستاد تحلیف ۱۴ مردادماه مراسم تحلیف رئیس جمهور منتخب برگزار می‌شود در جلسه شورای هماهنگی مجلس انجام شد تاکید قالیباف بر ضرورت هماهنگی مجلس و دولت از جمله در تعیین کابینه برجام؛ تصمیم‌ سخت بایدن برای عبور از میراث ترامپ کابینه سیزدهم؛ شگفت‌انگیز یا قابل پیش‌بینی؟